Tuesday, August 11, 2009

Cuti2 pangkor

seperti yg dijanjikan,arini aku nak hapdate story pasal percutian aku di pangkor last weekend..kami bergerak dari KL kul 7am sbb tkt jln jam.yela aritu kan hari bekerja.kuar jek highway kat jln duta kul 7.30am.singgah jap breakfast kat restoran jejantas sungai buloh.lepas mkn sume, kami teruskan perjalanan..huih jauhnye nak sampai..yela sbb xpenah pegi terasala jauh.kami sampai kat jeti lumut lebih kurang kul 11am.jalan2 jap pastu baru naik feri kul 12.

sampai kat jeti pangkor lebih kurang kul 12.30..terus naik teksi pegi coral bay resort hotel.alhamdulillah xyah tggu lame2 leh terus check in walaupun baru kul 1pm.lepas masuk bilik,kamipun turun semula utuk cari mkn.malang sungguh sbb kebnyakan kedai2 kat area hotel xbukak siang tp bukak mlm jek.nak xnak terpaksala mkn kat hotel jek.mkn kue tiow sup dgn nasi grg kampung plus air teh o ais limau dah RM23..mhlnye..

lepas mkn naik bilik semula..rehat2 jap pastu kul 4pm turun balik nak sewa motor g jln2 pulak..sewa motor RM25 sehari..kitorg sewa 2 hr so Rm50 la..dpt motor terus jln ke teluk nipah..adala dlm 3km drpd hotel..oh ya, hotel aku tu dekat pasir bogak...sampai kat teluk nipah, hubby ajak mkn2.aku amik pasembur.hubby lak mkn laksa..erm xsedap pun.nasib baik RM2 jek.

ni lah suasane kat teluk nipah

ombak kat sini mmg kuat.xberani aku nak mandi..hubby lak bile dah ternampak laut terus xsabar nak salin baju...so aku layankan aje die mandi tp aku tlg tgk jela sbb aku ni mmg takut air.lepas die dah puas mandi laut,kamipun bergerak semula ke hotel utk mandi kolam lak.mase ni aku mandi ala-ala jek..hubby sibuk berenang tp aku main tepi2 jek..takut tenggelam..hehehe

lepas mandi terus naik bilik siap2 nak kuar mkn mlm lak..nasib baik ade kedai depan hotel..mknn die mmg sedap tp mslhnye lambat sampai..bayangkan aku order kul 8 lebih tp kul 10 baru mkn...sabar jela..nasib baik sedap.kalo xsedap mau aku haruk kedai tu :P...dah mkn apelg round2 jap kat kedai souvenier dekat2 hotel.tp aku xbeli apepun.tgk2 jek..sampai bilik,xtunggu lame terus tido..penat dan mengantuk sgt.

hari kedua kami bgn awal urk sarapan.kat hotel jek sbb pakej dgn breakfast sekali.menunye nasi goreng, bihun goreng,jagung,bebola sotong,telur separuh masak, roti dan bubur.adela buah dan salad..rasenye semua aku mkn tp sume rase2 jek.lepas mkn terus gi jln2 round island..destinasi pertama kota belanda..igtkan besar la sgt rupenye kecik jek..kat tgh2 kampung lak tu..rase xcited lgsg..dah amik gambar gi pulak batu bersurat..pun rase xbest..terus gerak pegi Fu Lin Kong temple..kat temple tu ade replika tembok besar china tp sayangnye mcm dah xberjaga..kalo di cat semula mesti cantik. dah xtau nak melawat mane,singgah lak kat pangkor town..tgk2 kedai souvenier die..aku belikan anak2 sedara aku baju jek..




disebabkan dah xtau nak pegi mane,hubby decide nak pegi snorkeling..alamak..aku mmg xberahi dgn xtvt laut ni..tp disebabkn hubby beria2 so aku ikutkan aje..harga utk ke pulau giam dan round2 sekitar pulau pangkor adlah Rm40..sewa gogle lak Rm5 satu..so total Rm50.mule2 speed boat tu jln aku dah menjerit ketakutan..panik giler..xmampu nak kawal perasaan takut aku terhadap laut..budak yg bawa boat tu lak,,bile tau aku takut lg die corner2 sampai boat senget2 bagai..lagila aku fobia..sakit tekak aku menjerit ketakutan..hubby lak ketawa jek..woi..aku takut betul2 tau bukan main2..lgsg xmenikmati pemandangan sbb aku terlalu takut..sampai kat pulau Giam,semangat nak snorkel dgn mandi laut dah pudar dah..hubby jek yg beria main..aku lak duk tepi2 jek..tp still dlm air yek..luke2 kaki aku sbb byk sgt coral dgn batu..kdg2 terpijak gamat yg menggelikan tu..eii..
sebelum balik semula ke pulau pangkor, hubby request nak snorkel dgn ikan2..aku?sory xberminat..dlm woo..pengalaman pertama aku naik boat laju dan snorkling membuatkan aku serik nak naik lg..rasenye ni je kot..lepas ni xde dah..kalo hubby nak pegi snorkel, pegi sediri..rela aku dok hotel sorg2..huhuhu



petang tu sekali lg kami ke teluk nipah sbb nak lunch..menu aku nasi ayam jek..hubby lak amik nasi goreng kampung ayam...rase mmg xbest.lepas mkn round2 jap cari souvenier utk ofismate aku...sblm sampai hotel singgah jap kat menara tinjau..erm xbest pun sbb byk smpah dan byk monyet.balik hotel tido kejap pastu turn utk mandi kolam..this time aku xmandi..hubby jek mandi sorg...
lepas mghrib turn mkn kat kedai same mkn semalm...pastu kami decide tuk pegi ke teluk nipah utk tgk suasane mlm kat sane..jln mlm2 mmg menakutkan sbb lalu hutan jek..balik tu terus tido..
hari ketiga..bangun awal gak sbb nak breakfast.lgpun dah nak blik,so aku nakla beli pape utk bw balik..destinasinye adlh kilang satay..habisla berpuluh ringgit beli sotong,ikan satay,keropok dsb..beli lebih sikit sbb nak bagi kat mak kat kmpung...lepas dah beli brg2 dihajati terus lepak kat pasir bogak sambil bace paper..lepas tu balik hotel kemas2 sementara tggu nak check out..dah check out sume, naik teksi ke jeti dan kami naik feri kul 12.30pm.





sampai kat jeti lumut lebih kurang kul 1pm..terus letak brg kat kereta and kami pun pegi mkn dulu..kul 2pm kami pun gerakla balik ke Kl..dlm perjalanan sempatla singgah Kellie's castle utk amik gambar..nak masuk tkt lame sbb mlm kami ade janji dgn agent nak tgk rumah..so itu jela story psl percutian aku ke pangkor..selamat ulangtahun perkahwinan kami yg pertama..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...