Wednesday, September 30, 2009

Cerita raya 2009

Hari raya 2009 dah pun meninggalkan kite..insyaallah kalau panjang umur taun depan leh raye lagik..tp kalo ade rezeki biarlah taun depan aku raye bertiga lak..hehehe.

tahun ni giliran aku raye dgn family aku lak.ylah taun lepas dah raye dgn family hubby...mmg seronok raye kali ni..asik berjalan jek.dok kat umah pun mlm.aku gerak balik segamat ptg jumaat lepas kerja.plan asal nak gerak mlm kul 12 tp ntah kenape tibe2 jek hubby ajak gerak awal..mlm tu kami tido umah mak die tp lepas subuh dah siap2 gerak balik umah aku lak..yela banyak keje nak kena buat sehari sebelum raye..xkan nak berlengah2 lg.

mmg busy aku kat umah...pg tu aku anyam ketupat.pastu kupas bawang dan segala macam bahan utk memasak.hubby aku rajin lak nak tolong kupas bawang..bagus gak sbb aku dah pedih mata mase tu...dah siap segala bahan utk memasak..aku buat lak kek batik..opps terlupa lak nak amik gambar.busy sgt.ptg tu mak aku ajak keluar bandar kejap sbb ade brg nak beli...aku?aku xbeli pape sbb rasenye sume brg dah ade.

mlm lepas maghrib bermula aktiviti memasak juadah raye.aku jus masak rendang daging dgn ayam masak merah..mak aku lak buat sambal kacang...dah siap masak aku godek jap marble cheese brownies aku..xbape jadi sbb oven aku tu lain mcm sikit.dah masak kat tepi tp tengah xmasak lg..dah bercampur cheese dgn kek.tp rase mmg marveles...sedap sgt..hubby pun ckp sedap..sedara2 aku sume ckp sedap sgt..xpela.."walaupun rupemu tidak memberangsangkan tetapi rasemu tetap menjadi pujaan hatiku."Malam tu aku tido paling lewat sbb sibuk gosok baju nak pakai raye..org lain sume dah terbongkang tp aku dok terekedek2 gosok baju lg..


Inilah family aku...taun ni kami decide nak pakai baju biru gelap..aceli mule2 aku plan dgn hubby jek pastu aku ckp dgn mak aku..last2 mak aku pun follow pki baju biru sume..


aku dgn hubby la...masih berdua lg..boring gak raye aritu sbb ramai sgt yg tanye pasal baby..ade gak yg usap2 perut aku..aku?senyum jela..xpe2 aku akan berusaha lepas ni..hikhikhik


macam pengantin baru lak...


Lepas sesi barmaaf2an,kami terus bersiap gerak balik kampung abah aku.dekat jek kat labis.habis satu kampung kami round.raya pertama jek 9 rumah kami beraya..itupun ade yg xpegi sbb dah jumpe kat umah org raye..balik tu mmg lepakla...tp family mak long aku dah janji nak dtg..diorg sampai kul 10 mlm..kalo dah jumpe sepupu2 aku tu xsah kalo xbergosip..mmg cerita sensasi..

Raya kedua kami pergi ke kampung mak lak..kampung mak lg dekat..kat kuala paya jek..mule2 pegi umah mak long, pastu umah atok2 sedara...pas raye 4 umah, ujan turun dgn lebatnye..kami pun decide tuk pegi ke umah makcik yg sebelah umah atok aku. mak aku punye baju habis basah lencun sbb mase turun kete abang aku xpayung mak aku betul2..lame la lepak umah makcik aku tu.tp xkesah sbb mmg rapt dgn makcik aku tu..sempat gakla mkn tghri lauk udang galah..

sempat lg posing walupun dah balik umah...

raye ketiga lak kami pergi ke rumah kawan hubby..gerak dlm kul 1 lebih tp balik dah dekat maghrib.rumah yg kami gi raye?2 jek tp lamenye mengalahkan gi sepuloh rumah...hahaha.malam tu makcik aku dtg raye sefamily...merasa gak diorg sate ayam yg bapak aku buat..gambar sate?lg sekali lupe nak snap..

raye keempat kami sefamily raye ke keratong lak..pegi 2 rumah jek.aku lupe nak amik gambar raye keempat.lepas balik tu sepupu aku dtg raye lak

raye kelima siang aku keluar gi beli brg nak masak utk kawan2 nak dtg esok..mlm tu gi umah pakcik aku kat pemanis gak.lepas tu singgah umah besan mak aku..hubby lepas tu terus keluar main futsal..aku? tido le apelg..penat tu..

raye keenam,kawan2 aku nak dtg..mule2 2 org jek kompem tp last2 sume ade..mmg bestla raye kali ni sbb dpt berkumpul dgn kawan2 mcm mase sekolah dulu..cume bezanye masing dah berkahwin dan ade yg dah beranak pinak..kebetulan hari ni gak marhaban kat umah aku..bapak aku volunteer nak masak mee saadiah utk org marhaban..so aku xyah la masak spageti yg aku plan sbb bapak aku dah masak..mcm mane rupe mee saadiah tu?mcm mee rebus tp rase die lainla..aku pun xtau nak citer sbb aku langsung xtau resepinye..xpe nnti aku kecek resepi kat bapak aku.gambar lupe lg nak snap...


inilah gambar kami semua..yg duduk baju biru tu adik ayu n baju merah tu anak sedara shaz.





inilah kami...wanita2 ayu..chewah..ayu dgn ain dah jd ibu..izan bakal ibu..aku dgn shaz?masih terus berusaha.."kite tgk sape yg kena...."hahahaha




lepas raye rumah aku, pegi lak umah ain..pastu umah izan..suami izan belanje KFC gara2 kitorg dok bercerita psl iklan KFC tu..ala yg "mak jemput dtg raye rumah. no 3 jln batu kampung badak." iklan tu la menyebabkan kami dpt mkn kfc percuma hari tu...terima kasih ye kamal!

lepas umah izan kami ke umah ayu dan akhir sekali ke rumah shaz..kat umah shaz mkn mee bandung lak...kenyang betul haritu dgn mkn2..dan malam tu aku ke rumah mak mertua raye dgn deme lak..

Thursday, September 17, 2009

Kad raya untuk anda...

Mee Hailam dan Penang Char Kuey Tiow

mlm selasa aritu aku buat mee hailam utk berbuka..mmg sedap..hubby mkn bertambah-tambah...seperti yg aku kate,mee hailam adlh signature dish atau trademark aku..mmg ramai yg memuji bile mkn mee hailam aku ni...setakat ni aku mmg xpenah suke mee hailam kat kedai sebab xsedap..baik buat sendiri..


inilah mee hailam yg aku buat hari tu..sayur aku letak carrot dgn sawi jek..kalo ade kobis bunge aku campak gak tp xde stok..



Mee Hailam

bahan2
300 gm mee kuning(nak tukar mee lain ikut suke korg)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
1 inci halia(tumbuk)
lada sulah(ikut suke byk or sikit)
10 biji cili padi(ketuk)-xsuke pedas kurangkan or xyah letak lgsg
sos tiram
kicap manis
sayur2an(ikut suke-sawi,carrot,cauliflower)
daging/ayam
sotong/udang(nak letak sume pun boleh)
fishcake(kalo nak letak)

cara2
1.tumis bahan tumbuk.kemudian masukkn sos tiram dgn kicap.tambah air utk kuah.
2.masukkan lada sulah,daging/ayam,sayur2 keras spt carot dgn cauliflower tu.
3.bile ayam dah masak masukkn sotong/udang,fishcake dan sawi.
4.kalo dah masak blhla diangkat

p/s: kalo suke kuah pekat blh masukkn bancuhan tepung jagung sedikit..kalo aku mmg xde stok tepung jgg so xletakla..mmg suke kuah byk

Malam semalam aku buat penang char kuey tiow...resepi aku amik drpd Che Iza myresepi..terima kasih ye...mmg sebijik rase mcm kat kedai..cume semalam ade sedikit kurg sbb xde lada jeruk...nak buat lade jeruk sendiri mmg membazir le..



Char kuey tiow ni kena mkn terus lepas msk sbb nnti die kembang xsedap...alkisahnye pg tadi aku patutnye bgn awal sikit utk msk char kuey tiow buat sahur tp aku teroff alarm tepon..makenye pg tadi aku dgn hubby xmakan sahur..



Char Kuey Tiow(utk 2 org)

bahan paste
200gm udang
250ml air
4 ulas bwg putih(tumbuk)
6 sb sos tiram
3 sb kicap manis
3 sk kicap pekat
1 sk petis udang
2 sk garam(kalo sos tiram dh masin kurgkn jd 1 sk)
1 sk gula
2 sb serbuk pati bilis/udang

bahan kuey tiow
300gm kuey tiow
kerang
2 sb lada boh
2 biji telur
daun kucai dan taugeh

cara2
1.rebus udang smpi separuh masak.kemudian keluarkan.masukkn semua bhn paste dlm air rebusan udang dan biar sampai pekat.(paste ni boleh simpan dlm peti dan guna 2-3 kali lg)
2. tumis lada boh sampai garing.kemudian masukkn 5 sudu besar paste td.masukkan air utk kuah(ikut suke-kalo suke byk kuah letak lebih).masukkan udang dgn kerang.bile air mendidih, masukkan kuey tiow, kucai dan taugeh.
3. pecahkan telur..kacau sebentar dan bolehla diangkat.

p/s: masak dgn api besar..masak ni xlame..xsampai 5 minit..mcm kat kedai tu..


ini lak kuih2 yg aku goreng...semuanye frozen.tggl masak jek...mls dahnak g bazar sbb tau byk yg dah tutup...so goreng jek kuih sendiri..

Rasanye ini adalah entry aku yg terakhir sebelum raye..insyaallah panjang umur kite jumpe selepas raya..di kesempatan ini aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat pengunjung blog aku dan kawan2 aku...xlupe juge utk keluarga aku dan keluarga mertua serta saudara jauh dan dekat...buat suamiku,sayang ucapkan SELAMAT HARI RAYA..Sory kalo ade terlebih dan terkurang..Sayang sayang Abang!

Wednesday, September 16, 2009

16 sept 2009

baru perasan rupenye hari ni tepat aku kawin 1 tahun 1 bulan 1 minggu dan 1 hari....SUKE
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 15, 2009

Buka puasa at pizza...

Semalam aku dgn hubby buke puasa kat pizza hut...ni pasal kes malas masak la semalam...agaknye sbb penat sgt xcukup tido balik dr segamat semalamnye.kul 6 tu kami gerak ke jusco balakong...adela dlm 15 min.itupun sbb lame tggu trafik lite nak kuar bdr mahkota.sampai kat piza tgk meja byk kosong..bajet xramaila...so gi la jalan2 dulu.kul 6.30 masukla kat pizza..rupenye penuh sbb meje kosong tu byk yg reserve...soh gak budak2 pizza tu cari tempat..akhirnye dpt gak table for 2.

semalam order set sinar ramadan.saje jek dah alang2 posekan.pizza die biase jek tp air limau die mmg marveles..sedap giler..masam2 manis rasanye..terlalu best sampai syg aku nak minum...takut abis..hehehe


inilah menu kami semalam..selain set pizza,aku add spageti bolognaise dgn tempura..spageti semalam mmg cedap...xrugi amik..walaupun total mkn semlam lebih rm60...hohoho mhl tu utk 2 org.

inilah nasi pilaf dgn kebab.pun xmengecewakan.sedap sbb ade sos ala cheese yg lain drpd yg lain...hubby yg abiskan nasi ni..aku rase sikit jek sbb die mkn sorg..hehehe

ini muke org xsabar nak mkn...buke jek terus nak ngap..


inilah air limau yg sedap tu..rase mcm nak beli lg tp die xjual air saje..kena mkn piza sekali...xpe nnti aku belajar buat sendiri...syahdunye tgk gambar air ni

muke org tgh lapar..mknn dah ade atas meja tp xleh mkn..huhuhu


poyo jek..kononnye tgh lapar la ni...geram tgk piza depan mata tu..


cedappnye spageti....

pizza sinar ramadhan dgn tempura...

mlm ni menu aku mee hailam...apelagi mee hailam aku yg digilai org tu la...mee hailam dah jd mcm aku punye signature cook sbb org2 yg rapat dgn aku mmg tau keenakan mee hailam aku tu...(sory yek aku terperasanlebih lak)..hubby pun kalo sebut mee hailam mule le kecur liur die...atas permintaan die make aku buatla mee hailam utk buke ptg ni...resepi?kalo aku amik gambar aku letak resepinye...

Monday, September 14, 2009

Kuih raya 2009

Hujung minggu lepas aku balik kampung semata2 nak buat biskut raya...dah jadi satu kemestian utk aku buat biskut raya sendiri.kalo xbuat kuih raya rase mcm xlengkap lak raye aku tahun ni...lagipun buat kuih sendiri lebih puas sbb boleh buat bape byk yg kite suke..aku buat 2 adunan utk setiap kuih raye ni.satu adunan utk rumah mak aku.satu lg utk rumah aku kat KL.Jom tengok biskut ape yg aku buat tahun ni


ini biskut makmur...aceli biskut ni mak aku yg buat sbb aku sibuk memasak juadah berbuka semalam...memandangkan semalam last nak buke kat kg makenye aku masak beria sikit..ade ketam masak lemak,paprik seafood, sayur campur, udang goreng tepung dan cendawan goreng.ade juga ayam golek yg abah beli kat bazar ramadan selain kuih2 sampingan..eh melalut citer mknn lak..

resepi biskut makmur (sumber majalah seri dewi & keluarga 2001)

3 cawan tepung gandum
sebiji kuning telur
minyak sapi

inti
1 cawan kacang tanah(digoreng dan tumbuk)
gula halus
sedikit minyak

cara2
1.campurkan tepung, telur dan minyak sapi...gaul sampai sebati dan sampai adunan boleh di kepal.
2.bentuk adunan ikut suke (bulat or bujur).masukkan inti dan bentukkan.
3.sedia dibakar ikut suhu oven korang.kalo oen aku 160c lebih kurang 15-20 min.
4.initi tu campur jek dan gaul.minyak tu just utk kacang tu melekat dan xberterabur.


ini pulak biskut cornflakes bubble rice bermadu(resepi sendiri).asalnya resepi cornflakes jek tp sbb aku ternampak bubble rice kat kedai bakery terus aku beli dan aku campur sekali dlm resepi ni..hehehe


Biskut cornflakes bermadu

300gm cornflakes
1 cawan madu
2 sudu gula(ikut suke.xletak pun xpe)
ceri potong
50gm mentega

cara2
1.cairkan mentega dalam kuali..kemudian masukkan madu dan gula..tunggu sehingga pekat.
2. masukkan cornflakes,bubble rice dan ceri.kacau sebati dan kemudian angkat.masukkan kedalm mangkuk kertas hingga habis..siap dah..senang sgt..xyah risau sbb biskut ni xkan lemau.aku dah buat lebih 10 thn..mmg kekal rangup.


yang ni lak biskut mentega.biskut ni aku dah simpan 2 tahun baru tahun ni dan nak buat.


Biskut mentega (resepi asal kak hanieliza)
135gm mentega
60gm gula kastor
150gm tepung gandum
30gm tepung jagung

cara2
1. Pukul butter dan gula sehinga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan jagung yg telah diayakkan sedikit demi sedikit.
3. Masukkan adunan dalam piping bag rosette [ataupun pam daisy/bunga cina] dn pamkan dalam paper-cup.
4. Bakar pada suhu 170'C selama 18 -20 minit.
5. Sejukkan dan simpankan dalam bekas kedap udara


ini lak biskut cornflakes.resepi aku jumpe dlm myresepi tp aku lupe name tuan punye resepi.sory yekk..terima kasih atas resepi yg sgt sedap ni...hubby yg xbape kuih raye pun sgt suke dgn kuih ni.biskut ni dah jd biskut wajib aku tiap tahun..aku terpaksa buat 2 kali sbb yg first dah kena baham dgn anak sedara aku..

biskut cornflakes
250gm mentega
1/2 cawan gula
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
cornflakes(aku guna separuh kotak yg besar)
hiasan(ikut suke)
cara2.
1.kacau mentega dan gula hingga sebati
2.masukkan tepung.bile dah sebati masukkan pula cornflakes
3.sudukan ke dlm paper cup.hias ikut suke
4.bakar pade suhu 160c 15-20 min


yang ni lak mesti korang tau,,biskut org lame.biskut dahlia.aku suke biskut ni sbb die rapuh jek dan cair di mulut.resepi aku amik dari blog kak liza.mmg xmengecewakan.tp disebabkan buat biskut ni tangan aku lebam dan sengal2..kalo korang dah buat korang taula kenape...tp aku xserik nak buat lg sbb rasenye sedap..


biskut dahlia
225 gm butter
110 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 s/k esen vanilla
70 gm tepung jagung
120 gm tepung kastad
170 gm tepung rose/tepunng gandum
ceri merah sebagai hiasan
Cara
1. Gaulkan butter dan gula ising sebati
2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata
3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit
4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang
5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan
6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit.


ini snowy heart cookies tp sbb aku dah ubah bentuknye jadi bintang make aku namakannye snowy star cookies.acu heart aku xmenarikla..xpe next year aku cari acu heart yg menarik lak. resepi asal daripada maklang azie.terima kasih ye maklang. rase kuih ni mcm biskut suji tp sbb susu tu die manis la..


snowy star cookies

500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
600 – 800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)
16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448gm
12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) – 336gm
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu tepung-aku gune susu omega..manis susunye

Cara
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.

3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana 5(ikut oven aku mcm biskut2 yg di atas)
5. Bila dah masak sira dengan susu . Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.

Thursday, September 10, 2009

slowly lazy...

this week is the most boring week in my life(ye ke?rasenye sebelum ni boring gak).i feel nothing. i feel lost. i have no feeling to do my work.i feel like staying one place and do nothing.(hehehe berat gak masalah aku ni)

my bos give one work and expect me to finish it within this week but unfortunately i don't have the strength to do it(atau dlm bhs mudahnye malas).i don't know what happen to me.or maybe because i don't like the work at all?yeah maybe..

today i don't have to cook for buka puasa...yeah!we decide to buy something from bazar ramadhan.i feel like eating nasi beriani and murtabak singapore and that's all.

can't wait to balik kampung and make kuih raya..i have a few kuih raya in mind and i hope i can make all.no almond london this year..don't want to mess with chocolate.

Tuesday, September 8, 2009

A reason to smile..

I was told by someone i love (my beloved fren) that she might be pregnant..OMG!Is that true?I am so happy to hear that and very happy for her..Hope my turn will be next.

I'm excited!yuhuuuuu...For you my fren..(i know you gonna read this) please take care of yourself..be extra carefull because i dont want my fren involve in such terrible moment.Dont forget to tell me if it is confirm...Luv u Fren!

(just got this msg :"Its confirm..positive aku pregnant"and I couldn't stop smile. :) )

Monday, September 7, 2009

Bengang....!!!!

Kalo minggu lepas aku dah bengang,arini aku bertambah bengang.minggu lepas bos aku mintak aku siapkan dokumen student yg akan kami recommend ke jepun.akupun bertungkus lumusla siapkan dlm mase sehari sbb die kate die kena buat komen utk students tu.bile dah siap sume (siap aku seal lg), tibe2 esoknye die mintak aku snaraikan sijil2 setiap student.meaning aku kena buat list ape achievement dgn xtvt yg student pernah masuk mase sekolah dulu...what? aku dah siap seal baru nak soh aku check satu persatu..bodoh betul..sib baikla die boss..kalo kuli aku hempuk jek.bukannye die xleh soh aku check mase aku susun dokumen students tu..mmg bangang...

hari ni lak die soh aku copy first page setiap application form yg diisi oleh students.lg sekali keje menyusahkan diri..aku dah susun balik dlm envelop tibe2 nak kena kuarkan blik sbb nak kena wat copy lak..hish mmg keturunan bangang la die ni..apsal aritu xsoh copy terus..saje jek nak kena hempuk lg...agaknye mmg hidup die tu asik nak menyusahkan org jek..selama aku keje mmg xpenah la die menyenangkan hidup aku ni..bukan setakat aku tp sume dak kat opis ni mmg menyampah dgn die..masing2 heran dari planet mane die dtg...

huih..marah betul aku di bulan pose ni...sabar yek puan anne...xlame lg blah la mamat poyo dan bodoh tu..

Wednesday, September 2, 2009

Kurang Sihat...

lame gak aku xhapdate blog ni..bukannye ape, mggu lepas kan cuti 3 hari..rumah aku bukannye ade internet..komputer pun dah nazak dah..ntah2 xlame lg arwah agaknye..

minggu lepas aku balik segamat hantar family aku..yela dah seminggu dah diorg tu lepak rumah aku..dah rindu dgn rumah sendiri..mlm tu aku tido rumah mak mertua aku..mase tu aku dah mule rase ade benda benjol sikit kat gusi aku tu..tp sbb aku pernah gak gatal gusi so aku bajet gusi aku tu gatal le...tp esoknye mase berbuke aku rase sakit bile makan..ini yg xbest ni...

mlm ahad tu aku xboleh tido sbb gusi aku sakit..mcm org sakit gigi..berdenyut2.sahur pun mkn sikit jek sbb bile mkn terkena gusi tu..esoknye tengah2 wat kuih raye(aku buat biskut cornflakes) aku rase makin sakit dan badan dah mule rase xbest.tengahari tu aku request hubby utk pegi beli ubat tahan sakit sbb aku mmg dah xtahan sakit.sib baik ade farmasi bukak walaupun hari tu cuti merdeka..terpaksala aku buke pose sbb kalo nk tggu samapi buke, agaknye aku dah demam dah..

lepas mkn ubat tahan sakit mmg xrase sakit tp bile makan mmg sengal..ptg aku aku dgn family aku keluar ke bandar nak gi bazar..balik tu aku rase gusi aku makin bengkak..bile tgk kat cermin dah bernanah dah...panik aku sbb aku mmg jarang sakit gigi...rasenye baru sekali aku sakit gigi..hubby pun dah bising soh aku g dental esoknye..tp aku mmg serik nak gi dental...

alhamdulillah walaupun bernanah tp xrase sakit sgt..aku masih boleh pegi keje dan sekarang dah nak baik..memangla bengkak tu belum surut tp nanahnye dah pecah..so mintak2 gusi aku akan pulih seperti sedia kal and aku boleh mkn dgn enaknye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...