Monday, November 30, 2009

Cerita Raya Haji

Hehe..bukannye ade citer menarik sgt pun...gambar pun xde...dah pening2 ni xkuasa aku nak klik sana klik sini...so raye haji aritu mmg lgsg xde gambar...sambutan raya mcm biasa jek...aku cume dpt mkn lodeh dgn rendang jek...lauk lain mmg xselera...so raya tu mmg tu jela yg aku bedal...balik kg aku xla teruk sgt muntah..heran gak aku...mak aku kate aku tukar angin agaknye...

mase raya pertama tu mak ajak balik kg..so aku pun balikla kejap...malam tu lak suami pergi main futsal...aku layan tido jek..hari sabtu lak aku pergi bandar sbb nk cari rojak petis..dari minggu lepas lg nak makan tp bile beli hasilnye xmemberansangkan...xsesedap yg aku selalu makan kat pemanis dulu..nak beli yg pemanis punye kena tggu pasar lambak tp aku mmg xde setiap kali ade pasar kat sane..

ari ahad balik kl la..gerakla awal sikit kononnye xjam sgt...tp aku gerak kul 4 ptg kul 10.30 mlm baru sampai rumah..hah hambik ko!6 jam setengah nk balik kl...mule2 ikut highway tp baru 5km dah jam..so keluarla tol pedas...nak bayar tol pun dah lebih setengah jam..jalan biasa pun jam gak..tersengguk-sengguk kete...aku lak semalam badan rasa xsedap....sampai kat seremban melambak muntah sampai sakit2 tekak...meleleh airmata sbb beria sgt muntah...balik kl jek muntah dtg balik..kat umah mak xde lak beria muntah..muntah ala2 jek..mcm nak soh aku dok kg jek..xpe tggl 3 minggu jek nak keje..pastu cuti 2 minggu yahooo...

Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha

just nak ucap selamat hari raya aidiladha pada semua yg mengunjungi blog aku ni...perancangan asal aku nak balik terengganu tp memandangkan simptom2 pregnancy aku ni belum elok lg so aku balik umah mak aku je la..senang sikit kalo nak merengek nak mkn pape...kalo kat sane tu susah sbb bukan umah sendiri..kang kalo aku suruh suamiku yg masak kang jd bahan gosip lak..hehehe..kat umah mak leh merengek dgn mak...mak aku pun sejak aku mengandung ni rajin jek nak suapkan aku makan sbb xnak anak die kebulur...insyaallah ade rezeki aku balikla terengganu nnti...tggu badan dah sihat sikit...

okla..petang ni aku akan gerak balik segamat..hopefully sumenye berjalan lancar...kepada motor yang aku langgar pagi tadi..minta maaf sgt sbb aku mmg xperasan die ade kat depan and kepala aku mmg serabut sgt...sib baik die xde pape...tp bumper kete aku pecah sikit..huhuhuu....

Wednesday, November 25, 2009

Entry malas

kate entry malas tp hapdate gak..ekekeke!kalo ikutkan hati mmg malas nk citer pape sbb rase xde ape yg menarik pun.tp kalo aku xhapdate kang berkulat lak blog aku ni..okla aku citer pasal minggu lepas...aku kan balik kg...on the way balik tu singgahla R&R seremban beli donut...nampak cam sedap..akupun bedal le..xsempat menikmati habis melambak aku buang..huish tenseion betul..dahla aku lapar...sampai jek segamat aku mintak mee bandung..ceh mcm boleh mkn jek..argh xkire nk jugak..bile mkn rase syahdu jek..nasib baik xmuntah byk..muntah sikit jek...

hari sabtu aku kuar bandar dgn family aku..suamiku xikut sbb die pegi servis kete...aku berjaya pujuk abg aku utk belanja KFC...aku makan dgn berselera sekali (mkn seketul je pun) and aku berjaya tahan muntah...ptg lak balik umah mak mertua aku...teringin nak mkn tauhu bakar..sib baik ade and bolehla tahan...lepas mkn tauhu bakar aku terus tido sbb xnak muntah...hehehe

hari ahad kami gerak ke Jelai utk pergi kenduri kawen kawan en.suami...mmg xbest sbb aku xtahan dgn bau lauk2nye..sib baik dpt tahan muntah tp sampai kl mule le muntah xhengat...geramnyerr..

ari isnin cuti so aku melepak jek kat rumah...asikla muntah..bile tgk2 keadaan aku yg mcm xmengizinkan aku ckp kat suami aku xnak blik kg die..bukan ape susahla aku asik muntah jek..pastu xleh nk makan sebarang..kalo kat sane sape nk masakkn utk aku..kalo nk beli kat luar lak bahaya sbb skrg kat sane tgh menulat wabak taun..bahaya utk aku dan baby...so kami decide die balik kg die aku balik kg aku..abis citer..aceli xabis lg,die dok pujuk aku ajak gak balik tp aku mmg xlarat nk jalan jauh2..die bukannye paham..agaknye kalo die yg mengandung baru die tau betapa xsyoknye kalo pergi jln jauh2 dgn badan yg xsihat ni...xpela biar aku lak pujuk die xyah balik kg die...

Friday, November 20, 2009

2012

As i mentioned yesterday, i went to watch the movie last nite...okla..mmg suspen dan menarik malah aksi2nye nampak real..bile bumi tenggelam dan hancur nampak mengerikan betul...tp ade yang aku xpuashati tentang citer ni..bukan citer die xbest tp as a malaysian citizen aku rasa bengang betul...dalam citer ni G8 aka negara2 maju bincang utk buat satu bahtera besar yg boleh menampung beberapa orang utk selamatkan diri daripada kemusnahan bumi tu tp yang xbestnye hanya negara G8 jek yg dpt priority..apsal xbincang dgn negara2 dunia lain..maknanye kalo betulla ia akan berlaku kite yg dok kat malaysia ni xyahla nk berangan akan selamat sbb kite bukan negara maju..poyo betul...balik2 yg selamat org amerika..senang citer org2 kaya jek selamat..duit boleh beli nyawa beb!ekekek teremosi pulak!bukan ape nampak sgtla negara maju selalu tindas negara2 dunia ke3 ni.ataupun kesimpulan lain adalah kalo jadi pape bencana mmg akan kena kat negara maju jek...so kite yg dok malaysia ni jgnla risau sbb negara kite xkena..hahahah

petang ni aku nak balik segamat...kalo ikutkan xyah balik tp sbb kawan suami kawen and kawan die tu dtg mase kami kawen make xbest lak kalo xpegi..kalo ikutkan hati mmg aku mls nk ikut g kenduri kawen sbb mesti ade bau yg kurang menyelerakan(bau laukla tu) tp sbb kami nk pegi on the way balik KL ahad ni make mestila aku ikut...kalo aku loya sgt dok dlm kete je kot...

Thursday, November 19, 2009

2012



Malam ni aku dgn suami dgn sepupuku akan pergi menonton filem 2012 ni...pergi tgk kat jusco jek.dekat.kalo ikutkan hati aku ni mmg malas nk tgk wayang..takut xtahan nak muntah...tp suamiku beria-ia nak tgk so aku ikutkan jek...kebetulan lak sepupu aku mmg ade kat rumah aku skrg sbb die nk ikut aku balik kg esok...so kalo ade cerita menarik utk aku kongsi psl mlm ni akan aku update yek..tp kalo xde tu maknanye aku dah malas la tu..

Monday, November 16, 2009

Makin teruk

Ntah kenapa aku rasa makin hari badan makin teruk..maksudnye makin xbest...makin teruk muntah..kalo sebelum ni dpt gak tahan muntah pagi dgn tengahari tp skrg dah xdapat.pagi td pun aku dah muntah depan rumah..hehehe xsempat nak masuk umah muntah dlm toilet..kat laman pun jadik...xseronok lgsg...bau lauk mmg menyebabkan tekak aku lg loya.eii..menyampahla tgk lauk2 tu..ntah pape ntah...

mak pun masih ada kat rumah aku.sepatutnye mak nak balik semalam, tapi aku xbagi sbb jumaat ni aku nak balik dah..so baik balik sekali dgn aku.relax sikit sbb naik kete...xyahla bersesak naik bas..lagipun aku malas nk pergi puduraya tu sbb ade mcm2 bau yg kurang menyenangkan...kalo mak ade boleh gak tolong masak utk en.suami.bolehla en.suami bawa bekal mcm sblm ni..sejak aku loya2 ni mmg die xpenah bawa bekal..sian die terpaksa kuar beli nasi...

bilela simptom2 aku ni nak hilang..sesungguhnye aku xlarat nak menghadapinye sbb aku lapar...mungkin kerana aku ada gastrik maka rasa lapar tu mcm xmampu nak ditahan2..aku ingat nak amik mc la ari jumaat ni...xlarat sgt nak kerja...xpun amik minggu depan jek..dtg kerja pun xde ape nak buat selain melanguk main internet..sampai dah xtau nak tgk ape.main game pun dah muak...dtg ofis setakat tgk muke ofismate dgn bos jek...baik dok umah...rehatkan badan dan minda yang kacau ni...

Friday, November 13, 2009

Yeah...

Semalam en.suami dah call kate die dah belikan sotong ball..yeah...sukeee..hopefully tekak ni suka gakla...harini die akan balik dari pangkor...mungkin mlm baru sampai sbb kursus die abis tghari...nak naik fery lg...nak naik bas lg..nak naik teksi lg..pastu naik komuter and aku amik dekat komuterr serdang jek...mesti lmbat sikit die sampai..

xsabar tggu suamiku balik...sbb malam tadi aku muntah teruk...selalunye xmuntah dah kalo dah nak tido tp semalam muntah lg...rasa nak nangis jek tp bile fikir suamiku xde terpaksala tahan and tido jek..

pagi tadi makan popiah...pun muntah sikit..selalunye dpt gak aku tahan muntah tp sejak semalam mcm xboleh nak tahan...kalo kat ofis aku dah lepak dah dlm toilet standy nak muntah...ekekeke...nampaknye sakit kepala aku dah dtg balik...2 mlm jek ok...agaknye sbb 2 mlm tu suami xde nak tampalkan koyok sbb tu ok..hari ni die balik, sakit kepala pun dtgla semula sbb dah ade org blh tampal koyok..huhuhu....

Wednesday, November 11, 2009

Sendiri...

Pagi tadi aku dah hantar en.suami pergi ke pangkor utk kursus...bukanla aku hantar sampai pangkor tp hantar kat LRT jek..nak anta sampai ofis die, jln lak jem...kang xpasal2 aku lambat lg....sekarang ni (10:51am jam ofis) die dah pun dlm perjalanan nak ke Lumut naik bas dgn rakan seangkatan...huhuhuhu sedihnye sbb 3 harila aku terpaksa merengek sorang2 kalo badan rase xbest...nampak gayanye mak akula jadi mangsa...nasib baik ade mak...

kalo ikutkan hati dah mls dah nak cerita jerit perih masa trimester pertama ni..rasanye sume org mengandung akan lalui benda yang sama..yg berbeza adalah banyak atau sikit jek rasa tu. larat?kalo ikutkan mmgla xlarat tp nk wat camne inilah dugaannye...en.suami byk bg semangat sambil pesan pada baby "baby jangan susahkan mama yek.kesian mama."en.suami pun ada ckp dgn aku sejak aku mengandung dan dilanda simptoms yg maha dasyat ni (dasyat ker?) die semakin sabar...alhamdulillah..baguskan?yerla aku ni hari2 merengek, nak xnak kena gak layan..hihihi...ye mmg aku simpati pada die...tp sape yg buat?kuikuikuikui...so terima jek lah :P

mujurla dlm bulan2 terakhir tahun 2010 ni mmg xbyk kerja...atau lebih tepat lg xde kerja...so dptla aku rileks sikit kat ofis...nak muntah pun leh cover lg...cume harapanku jgnla ade org yg bawak mknnn yg ntah pape dtg ofis...sensitif wooo hidung aku ni...mak aku goreng jemput2 pun aku kate busyuknye...hehehe sory yek mak!

hopefully dptla melaui 2 mlm tanpa suami di sisi....bukan ape nak merengek lebih2 kat mak mcm xbest pulak...mintak2la suamiku belikan sotong ball pangkor yg menjadi kesukaanku iteww...and mintak2 gak aku leh mkn sotong ball tu....

Monday, November 9, 2009

KPKT Family Day

Hari Sabtu yang lepas aku dgn en.suami pergi ke acara hari keluarga KPKT.ape tu KPKT? KPKT adlh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan..en.suami kerja dgn KPKTla...majlis ni kononnye majlis Y.B Menteri KPKT jumpe dgn warga KPKT dan juga bagi melancarkan logo 1 KPKT...mule2 aku ckp dgn suami xnak pergi sbb aku xsedap badan..yela dgn loya yg makin menjadi hari ke hari..mood nk berjalan pun dah xde...camnela nk gi bali bulan 12 ni..hopefully mase tu badan dah ok sikit...kalo cam skrg mmg xberbaloila pergi bali...berbalik pada family day,kami sampai dekat lokasi kejadian pukul 7.15 pg...lokasi kejadian adlh di FRIM kepong..okla tempatnye tp padang lecak...dahla aku pki selipar.kotor kaki dgn seluar.

aktiviti pertama adlah senam seni..aerobik dgn poco-poco...gambar kat bwh ni gambar hubby tgh poco-poco..ntah ape2 yg dibuatnye...aku tlg tgk jek..xkan nak join sekali..



Gambar ni adalah gambar Y.B Menteri Datuk Kong Cho Ha merasmikan logo 1 KPKT.


inilah gambar mak buyung yg dah nampak sgt xceria....buat2 ceria jek


Gambar dgn suami yang mcm kena paksa senyum..seriously aku mmg xlarat...rasa loya betul..ramai org so mcm2la bau..

Aksi suami masuk sukaneka terompah gergasi...kalah!

Kat sane mmg disediakan makanan..aku makan sikit nak muntah..makin tghari makin teruk rase loya aku...last2 aku ajak suami balik walaupun acara xabis lg.die tgk aku dah nmpk xbermaya terus ajak aku balik lepas mkn tghari...on the way balik tu sempat gakla singgah kat TESCO utk tgk barang2 baby...geram sgt nak beli tp aku tahankan aje sbb kandungan yg masih kecil...

Oh ya mlm sebelumnya aku pergi klinik utk scan..baby ku kecik lg...baru 6 minggu lebih..doktor kate due date aku 28 JUNE 2010...itu maknenye 2 hari selepas besday aku yg ke 26...alhamdulillah..aku xkesahpun bile tarikhnye..yg penting aku dgn baby selamat....doktor ade bagi ubat tahan muntah tp bg aku ubat tu xdela berkesan sgt..yg buat die berkesan sbb aku asik nk tido jek...rasenye hari ahad aku cume berjaga 8 jam jek..selebihnye aku tido..kalo dah tido mmgla xmuntahkan..huhhuhu

malam ni mak aku dtg nak temankan aku sebab hari rabu ni suami pergi kursus dekat pangkor....sib baik ade mak.boleh gak tlg masak..aku?mmg xlalu nk tgk mskn..nak bau apatah lg..semalam pun suamiku yg msk...aku mkn bubur jek..tu pun xabis sbb dah loya sgt...

Friday, November 6, 2009

Feel uneasy....

Because of my pregnancy simptoms i feel uneasy for the whole week and tomorrow me and my hubby suppose to go to hubby's office family day..luckily the place is not so far.still in KL area but since i feel like throwing up all day long so i don't think that we should go.but hubby alreay pay for it.erm..dunno what to do...

i can't eat but i'm hungry...please let me eat...

Thursday, November 5, 2009

Sensitif.........

Ya..mmg aku sgt sensitif...selain sensitif dgn perasan, aku juga sensitif dgn bau..hidung aku dah mcm hidung anjing pengesan yg mengesan bau pd jarak yg jauh..huih,bior benor?mmg benar...kesensitifan hidung aku ni menyebabkan aku xselesa sepanjang hari sbb ape jek bau yg melintas kat hidung aku akan buat aku loya.paling aku xsuke adalah bau masakan...tolongla jauhkan mknn daripada aku...jgnkan kate sambal,bau asam pun dh xlalu..

so sekarang ni aku pun dah xtau nk makan ape..sbb tgk gambar makanan pun buat tekak aku serba xkena...belum tgk mknn depan mata lg..kadang2 perut aku sampai pedih sbb xmkn lg...yela kalo mkn nak termuntah..camno tu..ape jek yg aku dh mkn setakat ni sume aku band.nasi lemak aku band,asam aku band,kuih raya aku band,nasi berlaukpun nk kena band gak pasni.cepatla anak mama besar supaya mama xpayah loya2 lg.xsenang duduk aku dgn keadaan skrg ni...lagipun aku kesian kat suamiku sbb sume benda die kena buat..aku?baring jekla...sory yek abang!

ade lg yang buat aku xsuke loya2 ni sbb leher aku sakit..dkt area tekak tu mcm sengal jek sbb asik uwek uwek...nak masuk mknn pun jadi sakit...huarghhh...betulla kata orang, besar betul peranan ibu ni...peranan mak aku pun dah jadi besar gak sejak aku pregnant ni sbb kena datang jaga aku bile suamiku pergi kursus...hehe

Tuesday, November 3, 2009

6 weeks

Your pregnancy: 6 weeks


How your baby's growing:This week's major developments: The nose, mouth, and ears that you'll spend so much time kissing in eight months are beginning to take shape. If you could see into your uterus, you'd find an oversize head and dark spots where your baby's eyes and nostrils are starting to form. His emerging ears are marked by small depressions on the sides of the head, and his arms and legs by protruding buds. His heart is beating about 100 to 160 times a minute — almost twice as fast as yours — and blood is beginning to course through his body. His intestines are developing, and the bud of tissue that will give rise to his lungs has appeared. His pituitary gland is forming, as are the rest of his brain, muscles, and bones. Right now, your baby is a quarter of an inch long, about the size of a lentil bean

keciknye...tp dah dah buat aku xselesa sepanjang hari..hahaha..xpela..mama terima jek

Simptom-simptom kehamilanku...

amboi3x...tajuk xleh blah.tapi harini mmg nak story mory psl simptom2 mengandung yg dah melanda aku sejak minggu lepas...selepas jek aku tau aku pregnant,aku mmg xde mslh lgsg..yelah mase aku tau pun aku baru jek 4 minggu.mmg xde pape lg...Just aku kuat mkn pulak...kalo sebelum ni aku mkn separuh senduk nasi..skrg aku dah mkn satu senduk nasi...kalo sblm ni aku mkn kuih 3 biji dah kenyang skrg nak kena mkn 5 biji baru le puas...ha mcm tu la perubahan yang aku perasan lepas aku tau aku mengandung...

masuk minggu ke5...aku dah mula sakit kepala...sakit yang xtertahan...ras mcm nak hempuk kepala aku dkt dinding...aku akan hanya xsakit kepala kalo aku tido...huhuhu..mmg haru betul. nak mkn ubat takut ade effect..so tahan jekla...

masuk minggu ke6...aku dah mula muntah2...nasib baikla en.suami amat memahami...semalam adalah yg paling teruk setakat ni..aku buang semua segala apa yg aku mkn...sampai lembik2 rasanya.dialog en.suami semalam "ciannya sayang...baby papa jgn nakal2 yek..janganla susahkan mama.."aku lak sambung "xla..baby mama baik...kalo nakal2,nnti mama xnak bawa makan best2 lg." hihihih....yela semalam tu aku mkn pizza...teringin la kononnye tp mlm tu buang balik.mestila rugi...tu yang ckp dgn baby jangan nakal2...hehehe...igt mlm ni nak mkn McD lak..huh bengkokla aku mcm ni...kebetulan pulak en.suami kena pergi kursus minggu depan...risau gak die nk tinggalkan aku dgn keadaan sekrg ni....

ade lagi 2 bulan utk aku mengharungi rase loya ni..hopefully lepas 3 bulan aku akan semakin ok...lagipun raya haji ni en suami ajak balik Terengganu..kalo loya2 jek mmg xsyokla nk jalan2...

Monday, November 2, 2009

Bowling TPCC

Sabtu malam aku dgn en.suami telah pergi ke Alamanda Putrajaya utk main bowling..of coz la en.suami jek yg main..aku tlg tgk dgn gelak jek...kalo ikut hati mmg nak sgt main tp atas sbb2 keselamatan, terpaksa lupakan hasarat ku itu...main bowling ni sebenarnye aktiviti bersama ahli kelab persona..sejak en.suami dah dpt pindah KL, dptla kami aktif sikit dgn club.layan jekla gambar..malas lak nk citer lebih2.tekak loya pulak....


sempat lagik meyebok bile org amik gambar...


peace...sile abaikan saya yg dah namapk gemuk yek...:P




gaya seorang bowler amatur sblm baling bola..hehehe


antara yang hadir


gaya sementara tggu org lain baling bola

sempat snap gambar masjid besi yang baru kat putrajaya...lepas main kami terus pegi minum kat kedai mamak area putrajaya gak..dah kenyang mengisi perut,balikla apalagi..suamiku pun sibuk nak tgk manchester pg tu..kami samapi umh dkt kul 2 pg..aku?terus kroihhhh

Cameron Highland

Last Thursday, en.suami telah pergi ke Cameron highland utk meeting..jauh betul die meeting..siap dpt gi jenjalan lg..kalo aku meeting dekat bilik boss jek..huhuhu.sebab die dah pegi sane tu akupun kirimla payung strawberi sbb aku punye payung strawberi yang lama dah bengkok..en.suami belikan 2 kaki payung untuk aku...boleh tahan 2 tahun..agaknye le.selain payung ade gak die beli asam dgn buah strawberi..asam tu aku yang minta tp strawberi tu saje jek die belikan utk aku.tp aku mkn sikit jek sbb masam sgt..yang paling syok tu en.suami belikan bunga segar..RM10 jek..murah betul..dptla bunga rose pelbagai warna..tgkla sendiri yek..

inilah bunga2 segar tu..semua bunga ni rm10 jek..semerbak harum rumah aku dgn bau bunga ni..



cantik x strawberi ni?tgk mmg nampak sedap tp msam sgt..langsung xmanis

asam-asam...hijau tu asam peria,asam roselle dgn asam plum..ade asam strawberi tp aku dh mkn...

2 payung utk aku..suke :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...