Thursday, January 7, 2010

Bali - part 1

Seperti yang dijanjikan harini aku nak update cite pasal percutian aku kat Bali last year..aku pergi naik flight kul 3.45ptg tp delayed kul 4.lebih kurang kul 7mlm barulah aku berjaya menjejakkan kaki di bumi Bali...perasaan mule2 mmg teruja..yerla kite mesti aspect yg best2 jek kan?amik taxi utk ke hotel kami iaitu Hotel vilarisi kat jalan Legian.Sampai hotel terus check in..lepak gile aku mase ni sbb penat naik flight...naik flight rase mcm naik bas..sempit giler...lepas mandi2 and makan2 maggi,aku terus tido...xlarat rasanye badan..







Pagi pertama di Bali adalah hari kedua aku di sana..breakfast kat hotel jek sbb sekali dgn pakej...menunye sgt memboringkan sbb 3 hari sarapan same jek..nasi goreng, roti,bubur,salad dgn buah..air standard oren, tea or coffee.masuk hari ketiga aku dah rase mcm nak marah jek chef hotel tu sbb xtau msk benda lain..hahaha..

Pak Madi aka driver kami utk jalan2 di Bali sampai pukul 8.30 pg..oh ya waktu di bali same jek dgn waktu malaysia..so xyah set jam.
Destinasi pertama kami haritu adalah ke pusat perusahaan batik di desa Tohpati, Denpasar.Nama tempat ni ialah Bali Bidadari batik..Kat sini aku xbeli pape pun sbb corak batiknye terlalu jawa..xmenarik minat aku...dah la tu sume harganye dlm USDolar..kalo dah 25 dolar sehelai t-shirt, lu pikirla sendiri bape harganye kalo convert dlm RM.



Selepas tu kami di bawa ke pusat pembuatan silver...mmg rambang mata...tp harganye pun boleh thn mahal...kalo die tulis 150USD, xke nak mampus nak membayarnye..hehehe tapi kat sini aku beli gak...bangle utk suami dan cincin utk aku sendiri and the best part aku dpt rantai tangan free...hehehe...disebabkan ia silver yg asli bukan mcm kat kedai tepi jalan make aku pun belikanla suami sbb die beria kate bangle tu cantik...total harga aku habis kat sini adalah juta rupiah dan beratus ringgit Malaysia...jumlah sebenar biarlah rahsia sbb aku terpaksa bayar guna kad kredit.

Destinasi seterusnya adalah rumah tradisional Bali...mmg tradisional sbb masak pun pki kayu lg..ape yg dimasak?xde benda lain babi saje..menyampah aku...satu fakta tentang org hindu di Bali yang patut korang tau adalah setiap rumah di Bali mesti ada satu pura iaitu kuil and kuilnye bukan yang kecik2 mcm org cina tu tp mengambil ruang yang besar...kiranye satu laman die tu utk letak pura jek.pintu masuk pun kecik jek...tp bile masik ke dalam hah amik ko besar gile rumahnye...pegi rumah ni kenalah hulur sumbangan sbb org yg tggl kat sini hidup dgn ehsan org jek..itu yg driver aku bgtaula..

selepas tu kami terus ke painting house...mule2 igt tempat tu kecik jek tp bile dah masuk sampai penat nak jalan..besar betul.mmg banyak lukisan yg cantik2 dan menarik perhatian aku tp aku xbelila sbb aku bukan peminat lukisan...lagipun harganye bukannye murah....juta-jutaan. satu yg dpt aku simpulkan psl org bali ni mereka xmalu sbb selamba jek lukis gambar pompuan bogel. sumai aku mmg suke gambar2 mcm tu..ekekeke...tp xdptla nak amik gambar lukisan sbb hak eksklusif katanye...

Next destination adalah salah satu pura yg terkenal dan sering dikunjungi di Bali..name Pura ni aku xtau...name tempat dah lupa...so layan jekla gambar aku kat sini...perasaan aku mmg berbaur bile masuk kuil ni..was-was gitu tp dah namenye melancong make wat dek je la.kenapa aku kena pakai sarung?sbb tempat tu suci kot...mcm org non-muslim nak masuk masjidla gaknye..kena pki tudung...



Sebelum ke monkey forest kami di bawa ke pusat ukiran kayu...mase ni black out so tempatnye gelap...aku xbeli papepun sbb aku bukannye minat ukiran kayu..lagipun sumenye bentuk binatang yg ntah pape..xkan nak letak patung kat rumah..dosa tu. Di monkey forest lak aku rase xsecure lgsg sbb byk monyet yg aggresif..nasib baik xbeli pisang..kalo ade pisang mmg monyet tu kejar..siap panjat lg..takut aku.kalo korang perasan gambar aku jauh drpd monyet sbb aku takut..ekekeke...



Next destination was Kintamani but we stop for a little while at rice terrace..the view was superb..korang tgk la sendiri..mmg sejuk mate memandang..

Akhirnye sampai kat Kintamani.Kintamani adalah tempat di mane kite tgk Gunung Berapi Batur...gunung ni mmg aktif lg tp last die meletus tahun berapa ntah..aku dah lupe walaupun driver aku ade bgtau bile..pemandangan kat sini pun mmg cantik..mase sampai kat atas ni dah pukul 2 so terusla mkn tghari kat restoren lereng bukit...makanannye mmg xsedap lgsg..tp harganye boleh mkn kat hotel kat malaysia puas2.sbb dah xde pilihan terpaksala mkn kat sane...aku mkn nasi goreng dgn telur jek plus buah-buahan...mmg xberbaloi.start mkn kat sinila mood aku nak berjalan terus hilang sedikit demi sedikit sbb byr mkn mahal tp xsedap.

dah lepas mkn2, terus turun menuju ke ladang kopi.kat sini ade satu kopi spesial namanye kopi luwak..Luwak ni adalah sejenis binatang mcm musang yang makan kopi dan kemudian bile die berak dia akan keluarkan balik kopi yg die mkn tu..tp yg menariknye kopi tu dah siap di proses..maksudnye dah bersih daripada kulit kopi...tggl goreng jek...menarikkan?biji kopi yg luwak tu hasilkan pun lebih putih daripada biji kopi biasa...aku belila gak bali coffee kat sini walaupun harganye lebih mahal drpd kopi malaysia...apa-apapun layannn...

Destinasi terakhir kami pada hari itu adalah ke pura lg..nama pura ni mmg aku xtau...pura ni jadi tumpuan sbb ada mata air yang xpenah kering airnye..hujan ke, kemarau ke airnye tetap pada paras yg sama..mengikut kepercyaan org Bali, air suci ni boleh buat kite ajadi awet mude..mase aku sampai tu ramai lak org tgh dok sibuk amik air tu utk minum..aku xdela nak amik air tu tp nak gak basuh muke dgn air tu...tp sbb dah kerumun ramai sgt org, malas aku nak sibuk2...sebenarnye ada lg satu destinasi tp sbb dah pukul 5 make xsempatla nak pergi ke gua gajah sbb dah tutup...xkesahla..mood aku nak berjalan pun bukannye ade sgt...penat + sakit hati...
Malam tu aku kami sempat pinjam motor pak guard hotel sbb nak round2 dkt area kuta dgn legian..hahaha tp malang betul nasib.dahla xpakai helmet..sosat lak tu..jauh gakla sampai ke jalan besar xpaki helmet...nasib baik dpt jumpe balik jalan nak balik hotel..hahaha..hajat hati nak pinjam motor 2 jam tp sejam jek dah balik sbb takut kena tahan polis..huhuhu..masuk bilik apalagi tidola sbb esok nak jalan lagi...
nnti aku update hari ketiga dgn hari keempat lak ye..skrg ni bos soh buat mcm2..terganggu mood nak setting gamabr yg byk tu...see ya..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...