Thursday, January 14, 2010

Bali-part 2

Sperti yang dijanjikan,harini aku sambung citer bali aku dgn part 2 pulak...hari ketiga kami di bali...seperti hari kedua,driver kami amik kul 8.30pg...destinasi harini bedugul,Tanah Lot, Nusa Dua dan Jimbaran...sebelum meneruskan perjalanan aku mitnak driver berhenti dulu kat mini market sbb aku nak beli roti..malas aku mkn buffet yg sedap tu..baik aku mkn roti..mula2 kami punya pit stop adalah ke salah satu pura yg besar kat bali...nama pura mmg aku fail sbb namanya pelik2...layan je la gambar ek..

Pemandangan kat sini boleh tahan cantikla...



Lepas tu kami terus naik nak ke bedugul..sempat singgah kat Eco Saranam resort..resort ni kat tepi lereng bukit yang ada rice terrace..suasana mcm dekat cameron highland..tempat pun cantik..syahdu jek mata memandang..

sebelum ke Tasik bedugul (betul ke nama tasik ni) kami naik ke kebun Raya..kat sini kami di bawa ke cactus valley dan juga Taman Anggerik...nak masuk kat sini boleh tahan gak mahal..rasanya kat sini paling mahal...pastu tanah lot...







yang ini pulak pemandangan dari atas bukit dekat kebun raya tu...masa ni kami nak turun ke bawah menuju ke destinasi seterusnya iaitu ke pura di tepi danau...sempatla amik gambar sbb cantik giler tmpat ni..bersih jek..mmg best.

Masa ni kami dah sampai ke danau tu...layannnn

inilah pura yang ada kat tepi danau tu...kat sini adala fotographer yg sudi nak amikkan gambar guna camera canggih diorg tp kena byrla..kami xmau sbb rasanye camera sendiri dah cukup canggih dah..hehehe







Lepas tu kami terus ke restoran deakt dgn danau tu...nama restoran haram xtau.harga mknn kat sini sama jek dgn tempat semalam..so suami yg mkn sorg..aku minum air jek...lgpun aku ade roti...lepas makan akmi terus ke Tanah lot...rasanya ramai yg tau apa yg ada kat tanah lot ni sbb ini adalah antara destinasi popular kalau berkunjung ke bali...dekat tanah lot ni kami dapat tgk pura di tgh laut...mmg kat tgh laut..rasanya kalau nak pergi ke sana ke naik sampan or tggu air surut...entah akupun xtau...







meneruskan perjalanan kami singga ke tempat jualan cenderamata krisna...adela sikit brg yg kami beli kat sini utk bw balik bg family...gambar mmg xde kat sini sbb sibuk mencari brg...lepas shopping kami terus ke Nusa Dua..aceli mase ni dah ptg dah..dlm kul 5 lbh so byk aktiviti laut yg dah stop...so amik gambar je la...adalagi satu tempat nak pergi..Uluwatu tp sbb dah nak gelap so terpaksa lupakan jek....

Kami terus ke Jimbaran utk mkn malam...makan seafood di tepi laut...suasana mmg superb...sambil menghadap matahari terbenam...mkn pun bertemankan lilin..romantikla sgt..yg buat xtahan tu harga mknn kat sini mcm xmasuk akal...aku cume amik ikan bakar seekor dgn sotong goreng tepung seekor...air teh dan sprite...nasi dan sayur dah masuk dlm pakej....tau x berapa harganya?RM130...hah amik ko!kalo kat malaysia dah dpt lobster sekor dah...nak xnak kena gak byr walaupun aku terpksa gune kad hijau aku lg...(kad hijau tu kad kredit aku le)...kalo byr cash kang xde duit lak nak byr airport tax...huhuhu



yang gambar kat bawah ni la menu aku mlm tu....mkn camni pun dah beratus...aku mkn 9 org amik ikan 2 besar 2 ekor,kupang 3 pinggan,kerang,ketam,sotong,sayur campur, nasi dan air baru rm170...berbaloi-baloi..makan kat bali xberbaloi pun...

erm..lepas mkn kami terus chow balik hotel...mlm tu xkeluar ke mana2 sbb penat sgt...esok dah nak balik....nanti aku sambung lg bali part 3 yg juga part akhir...tungguuuu...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...