Tuesday, January 12, 2010

Dugaan apakah ini?

Orang pernah kata,Allah takkan menduga hambanya lebih daripada kemampuan die sendiri...kali ini aku diduga..bukan sebab kandungan aku tapi lebih kepada hidup aku dan suami...bukanlah kami nibergaduh tp semalam suamiku menerima satu panggilan daripada tuan rumah yang kami sewa sekarang.tuan rumah tu kata ada orang nak beli rumah die tapi die nak offer dulu kepada kami rumah tu...sebelum ni kami ade gak tanya2 kalo die nak jual rumah tu tp die kata sayang nak jual..kami bukannye nak beli skrg tp mungkin 5 tahun lg bile ekonomi keluarga dah kukuh..skrg ni dapat lepas duit hutang pun dah rase bersyukur...nak makan pun fikir 2-3 kali sbb takut lari budget (aku bukan nak tagih simpati tp itulah hakikat hidup aku).

so bile tuan rumah kata nak jual rumah tu dgn harga rm200 000 aku xrasa kami mampu nak beli...rm10 000 pun kami xde...inikan lg nak byr deposit rm20 000...erm..tibe2 jek tuan rumah tu nak jual lak rumah..manalah kami nak duduk lepas ni?kami xmampu nak bayar sewa lebih dari 500 sebulan...tapi kami pun xboleh nak duduk rumah flat yg cuma ade 2 bilik sbb brg kami byk..yelah sbelum ni kami fikir nak duduk rumah skrg ni dlm tempoh beberapa tahun..kalo nak pindah pun lepas ni, pindah ke rumah sendiri.so dgn perkara yg berlaku tiba2 ni aku rasa sedikit stress sbb aku xyakin aku mampu nak keluarkan duit lg utk sewa rumah baru and pindah rumah.lagipun aku baru nak mula hidup...aku sendiri baru bekerja 2 tahun..suami pun sama...kami pun bakal menerima org baru dlm hidup kami...nak fikir nursery utk anak pun dah buat hati xsenang inikan lagi nak beli rumah...

betul2 dugaan...tapi aku xnak fikir negatif...mungkin ada hikmah disebalik semua ni..lagipun aku percaya, anak tu rezeki maka aku harap rezeki aku akan bertambah-tambah bile anak aku lahir..aku xnak anak aku hidup serba kekurangan...betulla org kata hidup di kuala lumpur dgn gaji yg mcm aku dpt skrg mmg xcukup...malah sgt kurang...sory sgt pada mak dgn abah sbb xpenah bg duit belanja sbb aku sendiri pun terpaksa catu makan...tp kalo aku dah mampu nnti,aku akan bagi juga duit belanja dekat mak dgn abah..cume aku xtau bile masa tu akan tiba..hopefully xlama lg..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...