Monday, May 17, 2010

Kelas antenatal

hari sabtu yang lepas kami berpeluang utk mengikuti kelas antenatal yang dianjurkan oleh PPUM..first time masuk sane and kami sesat nak cari parking..bile jumpe parking rupanye kami parking jauh kat belakang sedangkan kelas diadakan kat bangunan trauma dan kecemasan kat depan tu..menapakla nak cari kelas tu..nasib baik jumpa..

ramai gak couples yg dtg..bayaran sbyk rm50..dapat goodies bag..dlm bag tu ade info tntg breastfeed,labour,makanan seimbang dan penjagaan ibu dan bayi selepas bersalin. Bersyukur sgt aku dpt join kelas ni sbb byk sgt good info yg aku dpt..bile dah masuk kelas ni barulah aku tau yg selama ini aku belum ready lg nak bersalin sbb byk yg aku xtau..selepas kelas and mendapat ilmu yg sepatutnye, aku tau aku bersedia utk bersalin (betul ke bersedia?)

aku sangat sarankan semua bakal ibu untuk join kelas antenatal sbb byk sgt maklumat2 penting yg akan kita dpt..dan sekarang aku yakin utk bagi full breastfeed utk anak aku nnti..cuma bile doktor tunjuk saat2 sebenar nak labour and ape yg doktor akan buat, aku jadi sgt takut...bile tgk gambar mcm mana baby tu keluar aku jadi ngeri sgt2.. xsangka seorang manusia akan keluar dari rahimku...wah xmau fikir..smpi skrg aku masih lg teringat2 saat melahirkan baby yg bagi aku mmg menakjubkan tp at the same time aku takut bile memikirkannye...potong?jahit?koyak?bleeding?luka?.. semuanya bermain2 dlm minda aku...

tibe2 aku rase nak mintak epidural mase bersalin nnti since doktor kate epidural tu selamat..and aku juga kalau boleh nak request supaya diorg bius sblm jahit aku nnti.. (cerita mcm ni pun dah buat aku seram sejuk)
lepas kelas tu aku dah yakin utk mandikan baby aku sendiri dibantu oleh suami..aku dah tau cara2 nak pegang baby dgn betul and aku dah tau ape nak buat dlm berpantang nnti.. aku juga dah tau cara2 yang betul utk breastfeed anak aku dlm pelbagai posisi.
Insyaallah segala ilmu yg aku dpt ni akan aku manfaatkan sebaik-baiknya.. dan semoga kekuatan utk menghadapi saat kelahiran akan dtg pada aku dan aku mmpu utk melakukannya.. wish me luck!

3 comments:

Muzai said...

award 4 u..
http://mylifeonlymyworld.blogspot.com/

ezarn said...

ko nak buat apa masa bpantang?cite skit

AnneRaini said...

aku nak bagi full breastfeed pade anak aku and pada masa yg sm aku kena buat stock susu 2 mggu slps bersalin..pastu aku akan cuba mengurangkan berat badan sebyk yg boleh and terus continue dgn masuk slim world dan fitness class.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...