Friday, June 18, 2010

Anak Kesayangan

sape yang jadi anak kesayangan bapa die, sila angkat tangan....saya, saya (sambil angkat tangan)! Hehe saje jek nak cerita pasal aku yang merupakan anak kesayangan abah..(jangan jeles ye).. kenapa aku anak kesayangan? sebabnye aku ni anak bongsu dan merupakan satu-satunya anak perempuan mak dan abah... so dari aku kecik lagi memang aku manja dgn abah (tapi abah aku garang giler)..bile abah nak pegi kedai jek aku mesti ikut..sampaikan org kat kedai pun dah kenal aku... (akupun manje dengan mak tapi entry ni khas untuk abah.)

Tapi walaupun aku manja, xsemua yang aku nak aku dapat sebab dulu family aku bukannye kaya..(sekarang pun xkaya tapi xla sesusah dulu)...so aku xbanyak mainan masa kecil..main pun dengan tempurung kelapa or daun2 or ape2 jela yang boleh dpt kat area rumah tu...mainan beli2 ni mmg jarang2 ade...(xmacam anak sedara aku, berbakul2 mainan die)..lagipun daripada aku kecik aku suka membaca so aku lebih banyak beli buku daripada beli mainan..baguskan aku?? (tibe2 rasa betapa pandainye aku dulu..hehehe). abah pun garang. kalau buat salah sikit mesti kena rotan ataupun tali pinggang..bila pergi sekolah cikgu akan tanya kenapa peha aku berbirat-birat (dulu pakai pineform). so aku jawabla kena pukul dengan abah...tapi abah dah mula kurang pukul aku bile aku dah masuk darjah 4...so makin rapatla aku dengan abah..

walaupun aku manja dengan abah tapi kami juga selalu bertekak (sebab aku mmg ikut perangai abah yang xsuke kalah)..bile dah bertekak tu mesti sampai xbercakap...yela masing2 degil..aku selalu cakap dengan abah yang kalau aku keras kepala sbb aku ikut perangai die.. ekekeke.. selalunye abah diam jek kalau kau cakap macam tu...

So bile aku dah sekolah menengah, barula aku dapat kebanyakan apa yang aku nak...tapi bukanla benda mahal2.. selalunya buku ataupun baju baru.. setiap hujung minggu mesti mintak duit kat abah.. pastu beli baju... abah pernah cakap kat tokey kedai spec yang aku ni anak kesayangan die... bangga aku masa tu.. bile masuk U lagila abah sayang kat aku..yela mane ade adik beradik aku yang abis sekolah..aku jek..siap dapat masuk u lg.. masuk second sem, aku mintak abah belikan laptop.. mase ni abah xde duit tp sbb aku perlu sgt laptop tu, abah gadaikan rantai emas mak..(sedih pulak bile ingat time ni..tapi rantai tu dah abah tebus dah).. bile masuk tahun kedua, aku mintak kereta lak..sekali lagi abah terpaksa beli sbb aku xdapat asrama and akan duduk jauh dari kampus... alah beli kereta second jek.. inilah kereta pertama family aku sbb abah mmg xpenah ade kereta.

erm, banyak lagi yang abah bagi untuk aku tapi malas la nak tulis... baru2 ni abah dapat duit dari felda sbb pokok getah nak kena tebang, abah bagila setiap anak die sorang sikit tapi yang pastinye aku dapat lebih daripada abang2 aku..hehehe nampak sangat abah sayang aku lebih.. bila aku dah nak dekat bersalin ni, sekali lagi abah tunjukkan yang aku ni anak kesayangan die.. skrg ni abah tengah siapkan tandas untuk aku..bukanlah sebelum ni kat rumah abah tu xde tandas tapi tandas yang ade adalah tandas cangkung..bile aku dlm pantang nnti tentu susah aku nak buang air kalau kena cangkung so abah kesian kat aku, abah buatkan tandas duduk...bile aku dengar pasal hal ni, terasa sangat yang abah sayang aku...hah korang ade???

since sekarang ni giliran hari bapa aku nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA untuk abah.. akak sayang abah!

fathers day


fathers day

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...