Tuesday, August 24, 2010

Jaundis

Hah, hari ni terajin nak buat entry pasal anak kena jaundis aritu. Sebelum bersalin mmg aku dah plan dah nak kasi anak susu ibu banyak2 sebab nak elakkan jaundis since nurse masa kelas antenatal tu kate kalau bayi dapat susu ibu yang cukup akan dpt elak kuning. so rasanye mmg aku kerap bai anak susu. tapi kalau nak kena tu kena jugak..

lepas bersalin hari sabtu, aku balik ke segamat hari selasa. Masa on the way balik dalam kereta tu aku dah perasan yang muka anak aku kuning sikit.mulut die pun kuning. tapi nak sedapkan ati aku just biar je la since kuning die tak la menyerlah sangat. sampai jek rumah mak, terasa lak badan anak aku tu panas sikit..since tak nak amik risiko, kami terus pi klinik. doktor kat klinik tu ckp anak aku okay and tak demam pun. kuning pun sikit jek. so xperlu risau..okla bila doktor cakap mcm tu.

hari rabu pagi ade nurse dtg ke rumah.seriusly nurse tu sgtla annoying. mmg bengkek jek aku tgk muke die.lgsg xcek aku. buat kerja pun ala kadar jek. die kate anak aku ade kuning sikit so die soh kami pergi klinik kesihatan besar sikit utk cek kuning. Aceli pagi tu, my mother in law pun dah suruh pergi sbb die kate anak aku kuning.(mak mertua ku adalah seorang sister di hospital segamat). so kul 2 tu kami pergi cek kuning and sgtla terkejut sbb kuning anak tinggi giler. 23 bacaan die mase tu..bacaan yang ok adalah 5-7 saje. selalunye kalau tinggi pun xla lebih 19. hati suami dah risau sbb bile kuning tinggi sgt boleh efek otak. kami terus pergi wad emergency hospital segamat and doktor kate anak aku kena kuning yang tinggi sbb benjol kat kepala die kesan vacum masa lahir.

Lepas doktor cek, mak mertuaku terus bawa anak aku pegi wad icu kanak2 and di situlah bermulanya penderitaan anak aku (saje jek guna perkataan penderitaan tu..macam dramatik sikit..hahaha). anak aku kena masuk air, diletakkan di bawah lampu fototerapi atas dan bawah dan dibiarkan tanpa tilam dlm kotak baby tu..kesiannye..bile die bergerak-gerak boleh dgr bunyi kaki, tangan or kepala berlaga dgn kotak tu..sayu sgt. tp xleh nak buat ape..terpaksa..since anak aku diletakkan dlm icu, aku terpksa stay kat wad lain. and every 2 hours aku kena berulang ke wad anak utk bagi susu.


Sangat sayu bila tgk gambar ni...mama harap kasyah tak akan jadi macam ni lagi..




Inilah rupa die mase lampu di pasangkan...xsampai hati aku nak biarkan die macam tu... habis kulit die mengelupas...

walaupun aku baru lepas pantang tp aku gagahkan diri utk menapak ke wad anak just utk bagi susu. mase tu setiap kali tgk anak mesti sebak sbb kesian tgk keadaan die yg xberbaju dan tidak bertilam.lagipun aku kena berhati-hati dengan drip yang dipasang pada tangan anak...(sampai sekarang kesan drip tu ade lagi). ade lebih 7 kesan cucuk pade setiap tgn anak..sedih tau..kite yang besar ni bile kena cucuk pun terasa sakitnye inikan pula budak baru berapa hari.lepas dah penuh kat tgn diorg letak kat kaki lak..haduiii..Emosi aku betul2 terganggu waktu tu..sepupu aku bagi petua utk turunkan kuning dgn bagi air sengkuang cina..berusahalah suami pergi cari dan perah sengkuang cina utk dptkan airnye.. alhamdulillah lepas bagi air tu kuning anak turun kepada 15...mase tu dah happy dah...and lepas kuning die turun kpd 15 barulah die diberikan tilam.

2 malam terpksa tido seorang kat wad, malam ketiga aku dipindahkan ke wad kanak2 and kami dpt tido same2..bahagianya. selepas 3 malam tido kat sepital, kami dibenarkan pulang tapi doktor ckp kuning anak aku takkan hilang selagi benjol kat kepala die tak hilang. so rasenye dalam masa sebulan barulah kuning anak aku hilang...masa dlm pantang ni aku terpaksa berulang ke klinik (jarak klinik tu 25km) utk cek kuning anak.since suami dah mula bekerja, aku sendiri yang drive kereta ke klinik...itulah namanye pengorbanan kan...

sekarang ni anak aku dalam keadaan yang baik..berat pun dah lebih 5kg..dah pandai ketawa..suke tgk muka die bile ketawa.hopefully lepas ni keadaan die akan terus baik..Insyaallah..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...