Wednesday, August 18, 2010

Saat-saat kelahiran..

meh la aku cerita saat-saat melahirkan anak aku..kang kalo di tangguh-tangguh banyak lak yang terbengkalai...Ingat tak sebelum ni aku cerita aku dah start rase sakit macam senggugut..well itulah rupanya tanda awal aku nak bersalin.. malam sabtu tu dalam kul 2 pagi aku terjaga dari tido sbb rasa sakit nak buang air..lepas bunag air tiba2 aku nampak ade setompok darah bersama lendir keluar..aku dah start panik sbb macam tak percaya seawal tu..aku terus kejut suami tapi die kate esok pagi je la kite pergi..akupun ok jek sbb sakitnye xla terlalu sakit...tapi kalo dtg contraction tu xsenang baring gak aku..last2 suami ajak tgk bola since dah xboleh tido..


sempat lagi pose sebelum gerak pegi sepital

pukul 5 pagi kami terus ke hospital serdang..bile doktor cek, baru bukak 1 cm and die suruh balik dulu..sebelum balik tu sempat lagi pegi ofis suami amik surat GL..sampai rumah pukul 9 pagi contraction aku dah makin kuat.sampai nak mengalir air mata.mak aku pun dah start risau..aku lak nak sarapan pun dah xlalu.tunggu suami aku habis makan, kul 10 kami dah sampai semula ke hospital..doktor cek baru bukak 2 cm.tapi aku dah rase sakit yang kuat and contraction pun dah makin kerap.dtg lak doktor lain cek dah bukak 3 cm..lepas tu terus die pecahkan air ketuban and terus buka 4cm..bile dah bukak 4 cm tu apalagi labour room daa..

aku masuk labour room dalam kul 11.50.cek lagi dah 5cm..sakitnye mase tu toksah cakapla..mmg terbaik..rase macam nak tarik segala apa yang boleh ditarik..sakit gila (kalo ingat sakit contraction tu rase macam serik..hehehe).datang lak misi cek dah bukak 8cm and tibe2 doktor and misi masuk beramai-ramai (tak kire ade berapa org) terus suruh aku push kalau sakit..aku lak macam terpinga-pinga sbb xpercaya dah nak bersalin. tiga kali aku meneran still xberjaya..terus doktor tu ckp nak kena vacum. suami aku yang meneman aku mase tu terpaksa keluar and atas bantuan vacum..pooop, alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang baby boy..lega...dalam surat beranak anak aku bersalin jam 12.48 tghari...

selesai proses bersalin and anak aku di bawa lari nurse (untuk dibersihkan) bermulalah sesi jahit-menjahit..seriusly, xla sesakit mane sbb aku rase contraction tu lagi sakit..bile doktor tu tgh jahit aku, aku pun borak-borakla dengan die.lame gakla die jahit aku.sejam ade rasenye.lepas jahit, nurse bagi aku minum air milo...ahh lega sbb aku mmg dah lapar.mase tu air milo tawar pun jadi sedap..hihihi

malam tu aku terpaksa stay hospital.mencabar betul malam pertama dengan anak tanpa bantuan sesiapa..nasib baik anak aku xbyk hal..just menangis nak susu jek.seriusly pengalaman pertama menyusukan anak memang amazing...seronok tgk muka anak beria-ia hisap susu ibu.wonderful.


selepas dilahirkan


sehari kemudian

itulah serba sedikit cerita mase aku melahirkan anak aku yang pertama.nak cerita details kang xmuat lak blog aku ni..alhamdulillah semuanya selamat..kalau rajin aku cerita lak pengalaman mase anak aku jaundis nnti..daaa

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...