Thursday, September 23, 2010

Japanese Tea Ceremony

Petang semalam, aku join satu upacara iaitu Japanese Tea Ceremony. Kalau anda tak tahu, orang Jepun ni memang kaya dengan budaya. Upacara minum teh ni juga merupakan salah satu art ataupun culture yang terkenal. Since bos yang suruh aku join and kebetulan akupun takde kerja, so akupun menyibukla kat situ..Ceremony ni kat ofis jek so memang takde hal lah kalau aku join.

Sebelum upacara dimulakan, emcee majlis menceritakan serba sedikit tentang sejarah tea ceremony ni. Asalnya teh ni di bawa dari China pada kurun ke-12, tapi hanya dimulakan as ceremony pad kurun ke14..Pada asalnya untuk samurai menenangkan diri..bla bla bla..erm panjangla nak cerita...google sendiri je la..hikhikhik. Tea ceremony memang banyak step and protokol. Setiap step tu ade reasonnye..Aku yang tengok pun confius..

Tukang buat teh tgk demo lo ni cara-cara buat tea mengikut adat..

Lepas teh siap, bagi tetamu minum..Nak minum pun ada cara..bukan hirup suka-suka..last hirup tu kena ada bunyi slurpp untuk menunjukkan appreciation..Kalau takde bunyi maknanye tak hormat tuan rumah and tak suka teh tu..

Selesai upacara, kami diberi peluang merasa Japanese tea ataupun dalam bahasa Jepun ochaa.Seriusly teh ni pahit tau..Sebelum minum tu kami diberi manisan supaya tekak tak terkejut minum air teh yang pahit..Maniskan mulut dulu..

Aku rasa dalam ramai-ramai aku sorang jek yang tak abiskan teh tu sebab pahit...dah la panas.aku hirup-hirup teh tu mcm tak habis-habis jek...sampai muka berkerut nak habiskan teh tu..hihihihi..Last-last emcee tu kata takpe kalau tak boleh abiskan..Die dah ckp macam tu akupun sengih sambil letak balik bowl tu...

Gambar kenangan dengan emcee tea ceremony..yang baju hitam tu ofismate aku..selekeh betul aku dlm gambar ni..maklumla dah nak balik...mekap sume dah hilang dah..hahaha

4 comments:

Fieza79 said...

wahh best la ada ceremony mcm tu...dpt blaja...

penah tgk jgk kt tv cara org jepun minum teh...mak aii punya la beradat dan sopan santun nya...

AnneRaini said...

memang penuh adat..smpi nak letak cawan, nak tuang air pun ada cara...

haszuraidah ishak said...

wahh..tak sangka ade ceremony tea kat malaysia.. leh tau psl ceremony tea pon sbb tgk citer korea..hehehe

AnneRaini said...

has: memang ada...selalu japan club buat..31hb 10 pun ada..tapi kat Hotel nikko pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...