Wednesday, October 6, 2010

Aku dan bahasa Inggeris..

Tadi pagi on the way pergi kerja (hari ni drive sendiri) aku dengar HOT FM macam biasa.. Topik pagi ni adalah 'anda dan bahasa Inggeris'. Dengar cerita-cerita caller tentang English mereka buat aku tersenyum sendiri.. Secara tidak langsung mengingatkan aku pada satu kejadian yang mebuatkan aku improve my english.

Masa tu aku darjah 6 dan bakal ambil UPSR.. Masa tu memang aku blur betul pasal english ni.. Aku langsung tak tahu apa itu grammar, comprehension, composition..bla..bla..bla.. Sampaikan aku confuse kenapa kena belajar menatang tu semua.. So one day dalam kelas english, cikgu suruh buat ayat guna perkataan2 yang diberi.. Aku ni masa tu memang tahap bangang english tak tahu nak buat ayat ape sebab tak tau maksud perkataan2 tu.. So carilah dlm kamus...Nak dijadikan cerita kamus pun aku tak reti baca masa tu.. Salah satu perkataan yang ada untuk buat ayat tu adalah 'buy'. So dlm kamus ada tulis maksud buy tu beli pastu ada tulis p.t bought
=beli.. Aku yang tahap dewa bangangnye telah menggunakan perkataan buy and bought tu dalam ayat yg sama..Padahal p.t tu maksudnye past tense.. Maksud ayat tu seolah-olah aku telah menbeli bought.. hahahaha memang sengal sungguh..

So bile cikgu (serius aku lupa nama cikgu tu) suruh aku baca ayat yang aku buat tu akupun bacalah... Lepas baca cikgu tu terus marah aku.. Die cakap takkan tak tau buy tu ape..kenapa guna bought pulak..pot pet pot pet aku kena marah..So masa tu rasa malu sangat kat rakan sekelas sebab terasa diri ni bodohnye (walaupun dalam kelas yang paling pandai and aku sentiasa dapat nombor yang baik setiap kali exam) berbanding rakan kelas yang lain.

Sejak hari tu, memang aku improvekan english aku.. Aku belajar camne nak buat ayat and kamus menjadi buku kegemaran aku. Hasilnye masa UPSR aku dapat straight A's untuk semua subject termasuk english..yahoo..(bapak aku janji nak belikan kamera kalau dapat semua A). Banggalah masa tu sebab aku sekolah luar bandar and cuma 3 orang jek yang dapat straight A kat sekolah tu..

Bila aku masuk sekolah menengah aku mula berjinak-jinak speaking english pulak...Luckily aku ade kawan baik yang memang boleh speaking english dengan aku so kami selalu gak speaking.. Thanks izan.. Tapi aku tak speaking dengan orang lain sebab kawan-kawan yang lain tak begitu fasih (akupun tak fasih sangat tapi bolehlah untuk budak sekolah).. Masuk tingkatan 5 aku selalu wakil sekolah masuk debat tapi debat bahasa melayu. And one day aku kena marah dengan classmate aku masa tu sebab aku tak masuk debate english... Kalau die tahu aku boleh speaking mesti tak yah susah-susah die carik candidate untuk wakil sekolah debate english... Die tau aku boleh speaking sbb aku termarah die dlm english and die dengar aku speaking dgn budak yang cuba nak ngorat aku mase sekolah dulu.... hahah giler nak debate dlm english..setakat cakap2 biasa bolehlah..Nak wakil sekolah mau tonggang langgang aku punye ayat nanti...

So sekarang aku berkerja dengan orang asing yang tak tahu cakap melayu..Bile nak communicate dgn bos englishlah yg jadi pilihan... Nak cakap bahasa die haremm aku nak menyebutnye walaupun masa kat U 4 sem aku amik kursus bahasa Jepun. Tapi sampai sekarang pun aku masih tak rasa english aku okay cuma aku berani nak cakap depan orang walaupun grammar aku tunggang langgang.. Yang penting orang faham apa yang aku cakap sudah... (Masih cuba improvekan grammar sebab nak ajar anak communicate dlm english)

2 comments:

Fieza79 said...

bagus la gitu...fieza ni tk pandai sgt..anak2 harap belaja kat tadika skrg ni...balek umah tu ade gak la speaking English ngan kita...

AnneRaini said...

setakat ckp bese2 tu bolehlah..nak harapkan grammar betul tu memmag tak la..tunggang langgang..kejap present tense kejap past tense kejap singular kejap plural...haru betul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...