Thursday, October 28, 2010

Cemburu

cemburu dengan orang lain yang dapat kerja best dengan gaji yang best. Bukan aku tak bersyukur dengan gaji sekarang tapi seriusly gaji aku takat cukup-cukup jek. Bayar segala hutang piutang dah tinggal setoet.. Nak balik kampungpun terpaksa berhutang lagi dgn kad hijau/silver...hujung bulan bayar balik tapi lepas tu guna balik..sigh memang takkan habis hutang. Oh ye mesti korang cakap tipu sebab aku dpt beli telefon baru lagi canggih.. Tolong faham bahawa aku beli telefon itu secara hutang..diulangi HUTANG.. see? hutang lagi..

cemburu bila orang lain dapat beli apa sahaja yang diorang suke, sesuka hati.. Aku??? kena habiskan hutang dulu baru boleh beli walaupun dalam wishlist ada banyak benda yang aku nak sekarang. Sebagai contoh, aku berani beli telefon sebab dah habis bayar hutang tv. So untuk beli benda lain pula aku kena habiskan hutang telefon dulu. by the time aku habis byr hutang, benda yang aku nak tu dah outdated. kalau nak beli yang latest dah tentu hargapun lebih latest lagi. Mungkin masa tu kalau dah kumpul duit pun duit tu dah jadi tak cukup sebab harga yang meletops tu.*sigh*

cemburu bila orang ada rumah sendiri. Ye, semua orang nak rumah sendiri. Akupun nak tapi tak mampu sebab gaji kecik dan kalau applypun loan tak approve. mana mungkin aku bayar seribu sebulan kalau gaji yang tinggal cuma 500 sahaja selepas tolak hutang2 lain. so kena tunggu at least sepuluh tahun untuk aku habis bayar hutang kereta dan ptptn. Lepas tu mungkin baru boleh fikir pasal rumah..tapi masa tu aku dah tua so tak boleh loan lama-lama so kena bayar mahal bulan-bulan..again *sigh*

cemburu dengan orang yang boleh pergi cuti-cuti bila2 masa diorang suka. Last aku pergi bercuti adalah ke Langkawi. itupun sbb dpt flight murah. RM 15 jek sorang. Dan dapat free bilik satu malam.. Kalau harga standard mesti aku tak boleh pergi. Aku nak gak bercuti ke Australia or paling busuk pun Singapore. tapi kalau setakat pergi tanpa dapat berbelanja tak guna gak. *sigh* (nak pergi seberang laut china selatan pun tak lepas)

kesimpulannya aku cemburu

p/s:selagi aku kerja kat sini aku takkan ke mana-mana...takde istilah kerja bersunggh-sungguh sebab tahapnye sama sahaja. Aku kena usaha cara lain...Mr.Nuff bile nak bagi saya BE???

12 Magic Words:

nusha said...

sy pon,nk keje len xder rezeki..
waaa..
be pon xdpt.xphm pon..heheh..

FiZ said...

jelesss wooo....saya pun kak...tingin la nak keje kat cmpny best2..kje pun best2...gaji pun masyuk..haihh..bila la tu...

ezarn said...

ANNE..ko dpt gak g bcuti.aku xpenah pon.sepanjang aku kejer...xpenah dpt bcuti.kawin honeymoon pon xder budget.skang ko kejer b2...aku sorang lg.suami blom ader rezaki...bkn ko sorang jer dlm situasi tuh.

myazuluv said...

>> kita suma ada kekurangan & kelebihan masing2..cemburu tu biasa, mb bole motivate kita usaha ke arah yg baik...caiyOok!

AnneRaini said...

nusha..xpahamkan konsep be tu...

fiz:Tulah...skrg ni setakat boleh teruskan hidup jek..

Izan:Lagi tambah sakit hati bile org asik kate, ala anne gaji besar..pastu ajak kite mkn tmpt mahal2 or mintak kite belanja...hoh, rasa nak sepak muke die...

azu:kat tmpt aku kerja takde istilah kerja sungguh2 pastu boleh naik pgkt sbb kat sini levelnye same walaupun kerja dah 20 tahun...

AnneRaini said...

izan:kalo aku tunjuk slip gaji aku kang tak percaya lak gaji aku takat tu jek...pastu terus cakap ala cukupla tu...bukannya aku nak kena bayar duit rumah..hoh lagi sekali nak kena sepak orang tu...hoh!

FiZ said...

hoho...sabar kak...

Muzai said...

sorry anne.. aku x bermaksud pun cmtu..cuma ingatan pada diri sendiri..kalo tak kite yg frust..biasala mulut org..bila kite beli brg A yg murah sket, nanti dia kata nape x beli B(yg lg bagus).. bila agak2 dapat beli brg yg bagus..nanti adala bunyi2 yg kata kite ni byk duit..mcm2la...dh puas dh kna ngata..huhuhu..tp xpela..kna buat dekk je...syukur je la apa yg kite ada...jgn salah paham tau coz situasi kite sama je

Muzai said...

hehe anne..meh aku tambah sket..lum g yg tolong kirakan gaji kita bape byk..bagus betullll

AnneRaini said...

muzai, ko pun jgn salah faham..aku tak marahpun..tp kesal dgn org sekeliling aku ni...tu yang rasa nak bhenti keja so org tak boleh argue kalau aku kate aku takde duit..hahaha

AnneRaini said...

muzai..yg sibuk nk tnya gaji tu yg tak tahan tu...apsal kalau aku bgtau nak tolong tambah agknye...huhuhu

Muzai said...

hehehe tu la pasal...so buat x tau jela anne..nk layan sgt diorg ni, mkn hati kite nanti..xpe, anne slow2...moga2 nanti ada rezeki kite..kalo bukan kat tempat keje, myb tempat lain..chaiyo'2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...