Thursday, December 9, 2010

Nak berenang tapi period????

Hah, ingat tak aku cerita yang aku bimbang sebab aku nak pergi mandi manda tapi di saat2 akhir aku period pulak... Well akhirnya aku berjaya mengatasi masalah itu...Period adalah satu lifecycle yang memang kite as orang perempuan tak dapat nak elak..Tapi jangan risau sebab masih ada cara untuk kite enjoy main air walaupun ketika heavy flow..

Setelah dok fikir2 camne nak mengatasi masalah aku, tibe2 'ting' aku teringat cerita sepupu aku pasal tampon. Die kata atlet selalu pakai tampon ni sebab ia tak mengganggu aktiviti seharian.. So akupun carilah tampon ni kat supermarket tapi tak jumpa. Last2 aku jumpa kat Guardian...Harganya pulak mak datok mahalnye... Aku amik yang paling murah aku jumpe..itupun RM13.80 untuk 8 tube. Yang lain2 harganya lebih RM20.. Aku nak pakaipun sekali jek..bukannya nak pakai lama2.

So pengalaman aku guna tampon ni memang tak susah. Ada instruction kat dalam tu cara-cara nak pakai. lagipun bile guna tampon ni,, kite takkan rasa apa2 tak macam kite guna pad yang dah tentu2 rasa macam pakai lampin..hehehe. So kalau lepas ni tibe2 jek korang terperiod sedangkan korang nak swimming, jangan risau. Gunalah tampon.

Tapi..ada tapinya ye. tampon ni merbahaya kepada kesihatan. tidak digalakkan untuk pakai tampon selalu. dalam instruction paper pun ada tulis tentang bahaya TSS. apa itu TSS??

Penggunaan Tampon: Toxic Shock Syndrome (TSS)

Penyakit ini amat biasa kepada pengguna tampon. Jika tampon digunakan untuk waktu yang lama, bakteria Staphylococcus aureus akan tumbuh di dalam vagina, dan ianya membebaskan toksin dan bahan beracun ke dalam saluran darah.
TSS sangat bahaya! Ia boleh menyebabkan tekanan darah turun secara mendadak dan lebih teruk, kematian!
Tampon juga mungkin boleh menyebabkan: Cirit-birit, Muntah-muntah, Pening dan Demam.


So, kalau rasa tak perlu tak payahlah guna. ade sape2 yang tak pernah tengok tampon ke? inilah rupanya.

8 Magic Words:

NADYA ANWAR said...

ok ke anne, pakai tampon ni.. nad takut la nak pakai .. seriau ... hehehe

AnneRaini said...

nad, masa sy mula2 nak pakai pun takut gak...berkali2 baca arahan sebab takut salah..tp sebenarnye memang oklah.. kalau betul2 masuk kite tak rasa pun ada tampon tu kat dalam...

ayu sleeping in da house said...

memang leceh time first2 period..saya tengok kawan2 cina sume pakai tampon..

tapi takot la pulak nak try..hehe

AnneRaini said...

ayu sebelum ni sy tak penah tau pun ape tu tampon..rupanye pun tak penah tgk..skrg baru tau..rupanya pakai tampon ni lebih selesa..tapi tak nakla amalkan..

Mila said...

Ha ah, bleh pakai tampon kalau nak gi swimming time period. Tp harga dia tu yg buatkan malas nak jadikan amalan... Dulu2 masa blom kawen lagilah takut nak pakai tampon, takut hilang dara... ;) ahahah

LennMommaChubby said...

Macam tak beranilah guna tampon. Sanggup aku tak swimming... huhu

azzey said...

Anneraini: x pnh cuba guna tampon ni...

Kie-yu said...

tak pernah guna tampon lagi
mcm takut je
hehe :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...