Thursday, February 25, 2010

Apam pisang

hari selasa lepas ade sedikit sisa kerajinan yang tinggal kat aku makanya aku pun godekla bahan2 nak buat apam pisang..resepi aku amik dalam myresepi..name pengirim resepi tu aku lupa..apam pisang ni rasanya mcm kek sikit..okla tu..bile suami kate sedap make berhasillah percubaan pertama aku tu...resepi pun senang jek..lagipun aku nak rasmikan periuk kukus yang aku baru beli aritu..ini resepinya:

Apam pisang


bahan2:
7-8 biji pisang emas
4-5 sb gula
1 biji telur
3/4 sk soda bikarbonat
tepung secukupnya

cara:
1. lenyek pisang sampai hancur
2.campurkan semua bahan dan gaul sebati..jumlah tepung tu same mcm adunan nak baut jemput pisang.
3.lengserkan loyang dgn minyak dan tuang adunan yang telah siap
4.kukus selama 20-25 minit..siap

Piknik di Sungai Congkak

Hari sabtu yang lepas, aku dgn suami pergi piknik kat sungai congkak, hulu langat. plan asal nak mandi manda kat sungai gabai tp sbb tempat tu kena mendaki tangga yang tinggi make terpaksa tukar tempat...yelah sape lak nak angkut aku kalo nak kena daki bukit...dahla aku sekarang ni lebih berat daripada biasa..huwarghh..

plan mandi-manda ni dibuat oleh ofismate suami.aku follow jek..kami sampai kul 11 pg and masing2 terus siapkan tempat BBQ..aku?dok tgk jela...best tol jd org mengandung ni..xyah buat keje..hehehe...layan gambar jekla.malas nak citer lebih-lebih...


sory yek..disebabkan aku pegang kamera make gambar akula yang banyak..huahuahua


mase ni baru sampai..sibuk setting BBQ...aku?mestila di belakang tabir..








main air macam budak kecik....


sempat lagi peace tu...


chomelnye aku...


peace....




gemuksnye aku...




inilah pemandangan dari atas jambatan gantung..nampak cantikkan?sesapa nak pergi silakanlah...suasana okay...xla ramai sgt org...tp tempat ni banyak batu...so bersedia utk refleksologi sbb pijak batu...

Friday, February 19, 2010

Jalan2 ke Rantau Panjang

Cuti CNY yg lalu aku balik kampung mak suami kat Kuala Terengganu...balik naik avanza jek sbb jimat...tp mmg sempitla sbb penuh dgn barang. Anak2 sedara lak dah besar...xpelah rasenya ni last kot aku naik avanza beramai2 utk jalan jauh sbb lepas ni dah ade anak mmg xmuatla. hari ahad malam isnin ade kenduri tahlil untuk adik ipar aku...tahlil supaya die sihat daripada sakit die tu...

hari isnin lak kami pergi ke rantau panjang..mak mertua aku dgn akak ipar aku yg beria nak pergi..aku xkisah pun sbb bajet xde...pergi jln2 jek...

ini gambar kat depan umah makcik suami.mase ni saje jek melawat projek rumah mak yg sedang dlm pembinaan..nampak gemuk dan gelap betul mase ni..


ini lak gamabr kat rantau panjang...mase ni dah nak balik sbb barang2 dah beli..tp sempat gak singgah kat area sebelah utk beli brg lagi..


ini gambar mak buyung depan kedai emas..aku xbelipun emas..


bergaya dgn barang vantage..


mase ni dah mghrib dekat kota bharu..singgah sembahyang maghrib sebelum round2 kat pasar mlm..pastu terus balik..


Nak bergambar berdua dgn suami tp anak sedara die pun nak join sekaki...layan jek la


inilak barang yang aku beli kat rantau panjang..tilam baby yg sgt comel..nampak jek tilam ni terus nak beli sbb tilam ni lain dari yg lain..lain2 brg aku just beli baju jek..tilam ni mmg best thing yg aku jumpe mase pergi rantau panjang...mmg suka sgt..balik keje terus peluk tilam ni..hahaha xsabar nak gune..

lain kali boleh pergi rantau panjang lg tp biarlah ade duit..sbb aritu cuaca terlalu panas dan duit pun yilek..jalan2 pun ala kadar jek sbb xtahan sgt bahang panas tu..

okla..ini jek story aritu..kami gerak balik dari K.Terengganu kul 11 lebih pagi and kami sampai Kl kul 11 lebih malam..mmg sgt penat smpi aku terpaksa on leave hari rabu..tobat xnak balik lamabt lg..

Friday, February 12, 2010

Cuti CNY

weekend ni dapat cuti 4hari..mmg syok.Plan cuti kali ni adalah balik Terengganu kampung mak mertuaku.Plan nak balik masa raya haji xkesampaian disebabkan keadaan aku maka CNY ni dapatla meneruskan hajat tertangguh dulu..tapi balik kali ni kurang best sikit sbb institusi kewangan diri aku xberapa nak stabil...so balik kali ni xdptla nak membeli-belah (selalu pun xshopping sgt tp ade jek benda yg akan di beli dari sana)

harini mood kurang baik sikit..selain ade appointment yg perlu disettlekan,aku terasa hati dgn en.suami...mmg aku merajuk dgn die..mnyampah tau..xpasal2 malam tadi die marah aku..marah tibe2 lak tu..aku yang dlm mood nak bermanja terus jadi hangin satu badan.last2 aku terus turun tgk tv kat bawah sorang2.pastu bile suamiku turun nak join tgk tv kat bawah, aku lak terus naik masuk bilik dan layan novel jap pastu tido..xkuasa nak layan die malam tadi..

pagi ni pun aku xcakap pun dgn die.pergi keje pun salam jek..xde nak kiss mcm selalu..mmg sakit hati..dahla marah aku tibe2 tp bukan nak pujuk aku pun..boleh wat dek jek..mcm xde pape berlaku..tu yang aku makin geram tu.lantakla selagi die xpujuk and mintak maaf dgn aku aku mmg xkan layan die..

suamiku mmg xde maknanye nak tgk blog aku ni..so aku beranila tulis..hahaha

Monday, February 8, 2010

20 minggu

minggu ni genap 20 minggu usia kandungan aku..pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke5..huhuhu rase xsabar nak gomol2 baby aku ni...(sebenarnye xsabar nak cuti sbb dah naik meyampah dgn boss aku)khamis ni aku akan pergi check up kali ketiga..risau gak berat naik mendadak...takut nak minum air gula..tgkla jela camne nnti...

Friday, February 5, 2010

Kek Lapis Sandwich Blueberry

Minggu lepas mase aku dok belek2 blog maklangazie aku terbekenan sungguh dgn kek lapis kukus sandwich yang maklang buat..so last weekend aku balik kmapung make akupun menjalankan aktiviti godek-menggodek kek tadi sambil dibantu oleh abang aku..hasilnye mmg sedap walupun xsegebuss yang maklang buat..anak2 sedara aku makan sampai xcukup..dalam masa 2 hari jek aku buat 3 kali kek ni..mmg puas hati dgn rasanya...sape nak cube silakanlah...(sory maklang mintak halal copipes resepi kat sini)




KEK KUKUS SANDWICH LAPIS JEM
sumber : chef zubaidah

Bhn
3 biji telur B
1/2 sb ovalette
30g air
100g gula castor
100g tepung naik sendiri
20g susu tepung
30g minyak
1st choc.emulco

Hiasan : jem (any flava) aku guna blueberry jem

Cara
Pukul telur + gula + ovallete + air = hingga pekat
Ayak tepung + susu tepung dan sebatikan adunan
Akhir sekali masukkan minyak dan kacau rata
Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan emulco.
Guna loyang 9x9, tuangkan semua adunan dan paipkan adunan coklat
Kukus selama 20'
Setelah masak, potong 2 dan sapu jem dan tindihkan ke atas kek.
(same cam maklang aku tambah vanilla essence)

Office Lunch Gathering

Hari khamis yang lepas, office aku ade buat makan2 sempena tahun baru...mmg setahun sekali je pun ade makan2 ni..biasela ofice aku mmg kedukut banyak...so inilah gambar2 yang aku amik aritu..layan jek la..menunya nasi goreng, bihun goreng, udang tempura, kambing panggang, ikan ,udang sizzling, ayam lemon dan sayur campur.Ada juga caremel sbg dessert...

mak-mak dara...

baru nak amik makanan..sempat lg posing.

mase ni tgh kacau2 yee sang..makanan chinese new year tu...



tgn photographer yang sibuk nak enterprame



makan time

dgn Mr. Ambassador..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...