Friday, March 26, 2010

Langkawi here I come!

hari ahad ni aku dgn my family akan ke Langkawi..tapi bukanla semua ahli keluarga ku ikut..just aku, suami,mak dan abang aku jek...kami pi naik air asia and akan stay kat langkasuka beach resort.pakej yg mmg sgt murah..mmg berbaloi..so next week isnin dgn selasa aku cuti..yahooo..

aceli ade byk benda aku nak kongsikan kat sini tp mase sgt terhad.last week saturday aku ikut suamiku pergi main boling kat midvalley..bukanla main suka-suka tp die masuk pertandingan boling anjuran ofis die tu and die sebagai salah seorang wakil dari department die...aku tolong tgk dan gelak je la.nk main suami xkasi..huhuhu..geram jek tgk org lain main boling...

gambar ade la sikit tp mood nak masukkan gambar tu xdela...selain tu ade gak resepi yg nak aku kongsikan..tp itupun malas aku nak update..so makenye tunggu jela aku balik dari langkawi nnti..itupun kalo en.rajin dtg.oklah..malasla pulak nak merapu meraban dlm blog harini...kerja pun byk menunggu..sambung lain kali la ek..

Thursday, March 25, 2010

Wahhhhhh....

Wahh....dah seminggu dah xupdate blog...bukan xde cerita tp mase sgt mencemburui aku..last week my colleague cuti so sume kerja terpksa take over...last week gak aku ade function kat Ambassador's residence yang di handle oleh aku..mmg busy sgt selain terpaksa meeting berkali2 pasal projek booklet yang kami buat..mmg tension..sekali sekala jek dpt mengadap pc.selebihnye kehulu kehilir menyetelkan keje..

agaknye sbb dah penat sgt make aku pun demam..huwarghh..hari isnin embassy mmg cuti so aku dok la kat rumah sorang2..ntah mcmmana boleh lak demam..hari selasa tu besday suamiku..sempat gak la keluar pergi jusco beli cake coklat mousse utk besday hubby yg disambut kul 12 mlm tu...malam tu aku xleh tido sbb terlalu sejuk menggigil walaupun badan aku panas..kalo suami pegang badan aku mmg terus berpeluh la die..so aku kejut die kul 4 pg and sbb dah xtahan sgt kami pergila ke hospital kajang..igtkan pergi awal tu sbb nak dpt rawatan awal tp hampeh....kul 6 pg baru dpt jumpe doktor..yg lebih sakit hati,ubat hanya boleh diambil kul 8 pg selepas farmasi hospital bukak..warghh..aku dahla tingtong nak cepat2 mkn ubat tp terpksa gak tunggu..

mmgla aku boleh jek pegi klinik swasta tp klinik panel ING aku tu xbukak 24jam..klinik yg bukak 24jam pulak xde panel ING...kang kalo aku pergi kang kena lak byr double sbb baru kul 4 pg...sbb tu pilih hospital kajang jek...

kesimpulannye dua hari aku MC..harini baru mula kerja...sampai jek ofis dah bertimbun atas meja dgn application form utk scholarship..huwarghh nk menangis tgk surat2 tu semua...baru cuti 2 hari surat dah beratus sampai...

oklah..aku nak smbung kerja..penat ni..ade mase aku smbung cerita lg...daaa

Monday, March 15, 2010

Saje suke-suki


Glitterfy.com - Glitter Graphics


terjumpa image kat atas ni..terus jatuh cinta sbb rase mcm klasik sgt..image di atas ni ditujukan khas utk suami tersayang...yela kalo bukan utk suami utk sape lg ye tak?xkan utk skandal pulak..ooppss..hehehe...xde makne nak skandal2nye..hidup hari2 berkisar tentang kerja dan rumah tangga jek..xpenah lg aku kuar rumah sorang2..mmg dgn suami jek la.kalo ade kawan2 ajak kuar pun mcm mls jek nk pergi...tp kalo kawan yg dah lame xjumpe mmg aku nk sgt jumpe...oklah..name pun entri suke-suki make dengan suke-sukinye aku stop merepek yek..

Thursday, March 11, 2010

Is a Boy

My baby is a boy..according to the doctor who scan me yesterday...doktor tu tunjuk 'burung' anakku yg mmg jelas kelihatan..so insyaallah..my baby is a boy...

suamiku mmg syok habis since die mmg nak anak lelaki..nak ajak main bola katanya..siap plan nak belikan boot bola..erm..lantakla asalkan xmintak duit aku.hahaha..aku?bersyukur atas segala pemberian...xkisahla boy ke girl ke yg penting baby sihat and sempurna...dan aku boleh gomol2 baby aku nnti...

Monday, March 8, 2010

Beef Lasagna

Sabtu lepas aku merajinkan diri utk buat eksperimen..aku buat beef lasagna..pergilah beli barang kat Tesco..sempat gak aku rembat baju baby sbb Tesco buat promosi barangan bayi..hehehe terus aku jatuh cinta dgn baju newborn yg ade kat sane..matlamat utama nak beli barang utk buat lasagna tetap diteruskan...aceli rumah aku xde oven..xbeli lg tp aku ade microwave..since microwave aku tu ade grill function make akupun kononnnye nak la cuba baked lasagna guna microwave tu...


ini sebelum bakar..


ini selepas bakar...

resepi boleh search dlm internet..aku nipun resepi ikut suke..sbb byk sgt bahan make xrajinla aku nk meanip di sini...aceli lasagna xbape jadi sbb pasta die keras sikit..rase mmg marveles..same mcm lasagna kat domino's tp sbb xtau nak grill gune microwave make kecewa sikit..kalo ade oven kan bagus...ini yang buat aku nk beli oven ni..huwargh...xde ke sesapa nak belikan aku oven...

Kerang berapi



kerang berapi ni aku dah masak last week tp baru hari ni dan nak masuk dlm blog...ni first time aku masak mcm ni sbb selalu masak sambal ataupun rebus jek tp kali ni saje aku nk buat perubahan..hasilnye mmg sedap and tak sia-sia mencuba..terima kasih pada kak madiha sbb sudi kongsi resepi ni..resepinye aku copipes jek..harap kak madiha xmarah..

Kerang Berapi


BAHAN-BAHANNYA
1 kilo kerang
5 ulas bawang merah>diblend
4 ulas bawang putih>diblend
1 labu bawang besar>diblend
7 tangkai cili kering >direndam dgn air panas sehingga lembut dan diblend
3 tangkai cili merah>diblend
8 biji cili api >diblend
3 batang serai (kasi lebih pun boleh)>dimayang/diracik halus
3 helai daun kunyit>diracik halus
1 biji telur >dipukul hingga hancur
1 1/2 sudu tepung jagung>untuk pekatkan kuah (aku xletak)
sedikit sos tiram pedas/biasa
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa.
minyak untuk menggoreng.

Cara membuatnya:
1. Tumiskan bahan yang diblend hingga wangi.
2. Masukkan hirisan serai. Kacau rata dan biarkan seketika hingga separuh garing
3. Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau lagi
4. Masukkan telur dan kacau hingga telur masak
5. Masukkan sedikit air - anggaran cukup untuk kuah dan garam. Kacau
6. Masukkan sos tiram, sedikit gula. Kacau lagi
7. Masukkan tepung jagung dan kacau
8. Akhirnya masukkan kerang. Kacau hingga kerang masak.

Thursday, March 4, 2010

tension...

suddenly i fell so damn tension....sumtimes i wonder why all this thing happened to me?why i can't be like other people?why?why?why?

Bosan sudah!

kadang-kadang rasa macam dah bosan sgt hidup di KL ni...kan seronok kalau dapat tinggal kat kampung..kat rumah mak...xperlu nak menempuh jam setiap hari.aku dah bosan dgn jam sebenarnye...setiap hari aku terpkasa ambil mase 1 setengah jam just utk pergi ofis padahal jarak rumah aku dgn ofis baru 18km.boleh dikatakn hanya 3 km jek yang xjam tp lagi 15km tu mmg jam semata-mata...bosan..tertekanla setiap kali bawa kete...lagi2 kalau hari tu ade kereta buat 'taik'...tukar lorong sesuka hati, potong que, xbg kite msk lane die..and mcm2 lg...

skrg ni aku konfius sgt sbb sebelum ni aku boleh keluar rumah pukul 7.15 or 7.20 and aku still boleh smpi ofis kul 8.10 or 8.15..tapi skrg ni aku gerak kul 7 tp aku masih sampai ofis kul 8.30..semalam aku punch kul 8.42 gara2 jam selepas tol batu 9...punca jam xdpt dikesan sbb lgsg xde pape berlaku kat depan...bencinye..dulu jalan selepas tol tu xla jam sgt kecuali bile dah nak smpi leisure mall..tp skrg ni nak bayar tol pun dah beratur panjang..mcm tu jugak kat jln loke yew...dulu mmg xbape jam..bile dah dekat nak keluar ke jln tun razak baru jam tp skrg ni masuk jek jln tu terus jam...geram tau..aku perasan perubahan ni sejak selepas raya aritu...kenapa aku xtau..tibe2 jek jln jadi sgt jam..kete byk sgt smpi tpksa jalan-berhenti, jalan-berhenti..mcm tu gak dgn lepas tol tu..makin byk kete sejak ujung thn...agaknye org kat malaysia ni makin kaya smpi satu keluarga boleh pki 5 biji kete...ataupun ade perumahan murah kat area aku tu smpi sume org pindah kat situ (yg pasti mmg xde)..geram betul bile fikir2 knp skrg ni jd mcm ni...

there is nothing i can do..just live my life accordingly and try to have fun...jam problem will not be solve forever..i just have to deal with it..who knows that 1 day i might move back to my home town and live peacefully with my family..

Steamboat at Johnny's

Last monday i went to Johnny's restaurant because i was craving for steamboat since my early pregnancy day.don't know where to eat steamboat since we only ate it while we were in our first honeymoon at cameron highland.so long time ago..

nothing much to say..delicious!when you mix the sauce with the soup, it taste like tom yam and it was yummy..to busy with eating and only have this two photos.sory!




the almost empty steamboat cooker..(dah bedal dulu)

Monday, March 1, 2010

Diet

Terfikir nak diet sbb xnak berat aku bile deliver lebih drpd 70kg..tp bile difikir-fikirkan balik selamat ke kalo aku diet?skrg ni aku just mkn salad dgn buah-buahan tp serius aku sgt lapar sbb mcm mknn tu xcukup utk menampung keperluan aku..

tp kalo aku xdiet nnti misi akan marah sbb berat aku naik mendadak..FYI,aku mmg dari family yg senang nak naik berat...dulupun aku mmg gemuk cume bile nak kawen aku decide utk nmpk kurus...so skrg ni aku nk mkn sbb nak bg khasiat pd my baby tp serba salah sbb misi kate xleh naik berat...

haih..entahlah..nak fikir ckp org lain ke nak fikir diri sendiri?yg pasti aku mmg lapar skrg and perut dah pun masuk angin..sakit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...