Thursday, April 29, 2010

Happy news

harini dpt msg yg happy..my very best friend dah selamat melahirkan baby boy..i'm very happy for her...now it's my turn to follow my friend and giving birth to a very cute baby...i can't wait!another 2 months to go..hopefully everything will be fine...

For my friend..congratulations...

Tuesday, April 27, 2010

hati tak tenang

Entah kenapa hati aku rasa tak tenang skrg..mcm ade sesuatu jek..tapi aku sendiri tak pasti ape benda sesuatu tu..adakah ini berkaitan dengan kandungan aku??aku akan bersalin awal ke?ke ade sbb lain?kenapa aku rasa xseronok skrg?aku rase mcm takut jek..tujuan aku masuk blog ni sbb nak luahkan perasaan aku tp aku sendiri xpasti ape yang aku rase..aku xdpt nak gambarkan perasaan aku skrg..kacau.resah.gelisah.semua yang xbest ade dlm hati aku skrg...

adakah ini cuma mainan perasaan aku je?ke sebenarnye aku yang terlau terbawa-bawa dengan cerita-cerita menakutkan mengenai deliver baby?Serius aku xpasti..tapi rasa ini mmg mengganggu emosiku..

Monday, April 26, 2010

Set Bersalin

bile dah makin dekat hari nak bersalin,persedian perlu ade utk aku dan juga baby..korang ade idea tak set bersalin ape yg bagus?setakat ni aku berkenan dgn set bersalin NR dan juga set bersalin Leesa Formula...Leesa formula lebih murah dan agak complete tp set NR lebih mhl and takde tungku bersalin...ermm..yang mane nak beli ek???

Merepek Meraban...

Yeah..harini dgn esok bos aku cuit makenye aku freeeeeeee...bukannye xde kerja tp bile bos xde rase aman sgt.Buat kerja pun smooth jek..xde gangguan..disebabkan kerja dah almost siap so aku adela mase utk menjual kerepek skrg ni...tapikan sebenarnye aku xde ape pun yg di dikerepekkan...xde story..

last saturday aku dgn suami duk umah sepanjang hari...adela kuar jap pi pasar mlm kat kwsn tu gak..kire mcm gi kedai je la kan..tp kalo keluar jalan2 mmg x..aku dari pagi dok mengemas rumah..penat betul.pinggang dgn pinggul ni skt giler..ye la bdn dah berat..mane taknye...hari ahad xde pun plan nak keluar tp suami beria-ria ajak pergi care4 sbb nak beli komputer(mcm ade duit jek)...last2 bukan tgk komputer tp beli sayur dgn roti...still xpuas hati, suami ajak ke mines lak..kat sini mmg byk komputer tp sbb aku xde plan nak beli so just tgk je la..baru jln sekejap kaki dah sakit giler..smpikn nak pijak pun sakit..nak berjalan dah xlarat dah..balik rumah terus melepak..mujurla malam tadi suami baik hati nak urutkan kaki..lega la sikit..

skrg ni kaki senang betul nak bengkak...kena letak kaki atas kotak utk tinggikan kaki..tp susah gak sbb meja aku kat ofis ni ade pelindung...nak dok bersimpuh atas kerusi dah xmuat..satu kaki jek lepas..hehehe..

okla..aku dah xtau nak merepek ape lg..stop kat sini la..bubyee

Friday, April 23, 2010

Kira-kira...

tajuk harini mcm kanak-kanak sikit..yela mmg nak cerita pasal kira-mengira pun..sebelum aku nk cerita lebih lanjut..just nak kongsi kegembiraan dgn uollss..aku punye kerja yg melambak tu dah siap..yahooo...skrg ni tinggal nak buat surat dan send pada exam candidates....

ape yg kira-kira tu???haa..mulai harini aku dah kena mula mengira pergerakan baby..erm nmpk gayanya xle susah sgt nak kire 10 kali pergerakn sbb baby aku ni mmg aktif smpi xsenang duduk aku dibuatnye..geli ade, sakit ade..sume ade..

semalam pegi check up mmc biase...and mcm biase juga berat aku naik banyak...tp misi pun xtau nak kate ape sbb semuanye normal bg aku..blood pressure normal,gula normal, HB normal, kencing normal..pendek kate semuanya normal la..cume yang xnormal berat aku yg naik sekilo setiap minggu..bayangkan baru 7 bulan dah dekat 20 kilo naik...kalau dah cukup bulan nnti ntah berapa lak berat aku..hopefully bile berat aku senang naik ni, senang gak lah nak turun..jgn pulak senang naik tp xmau turun..uishh mimpi ngeri namanye tu...insyaallah akan kuberusaha utk cpi berat semasa kawen dahulu..aminn

korang semua doakanla aku ye...

Thursday, April 22, 2010

Sakit Kaki

Bile tgk kat widget sebelah rase neves jek sbb tinggal 67 hari jek lg sebelum aku deliver...xdpt nak bygkan sama ade aku mampu ke x nak thn sakit mase bersalin..takut seyy..

Malam tadi mase aku tgh tido tibe2 jek kaki aku mcm cram..urat tegang semacam kat bhgn betis..fuhh sakit gile..rase mcm nak menangis sbb kaki tu mmg xboleh nak gerak..geramnye sbb aku xdela pulak meregang-regangkan kaki..tibe2 jek kena...xpasal2 harini aku berjalan terhencut-hencut sbb kaki ni xboleh nak ditekan sgt..selalu tu kalo kena kejap jek sakitnye..xlah terbawa2 smpi siang...kenape ek???kalo tiap2 mlm kena mcm ni mmg haru...xdpt nak digambarkan sakitnye..

lagi satu...skrg aku dah kena heartburn..lgsg xboleh nk mkn pape yg ade lada walaupun xpedas...asal ade lada jek dlm makanan tu terus dada ni rase pedih terbakar...smpi xlena tido..kesannye berpanjangan smpi sehari..mkn waktu pg, still rase pedih smpi nak tido...serba salah aku skrg sbb xtau nak mkn ape..hari2 mkn benda rebus jek boring gak...bukannye boleh buat berat aku turun...bertambah lg adela...

pasal berat badan lak...pun buat aku tension..kenapala aku ni senang sgt nak naik berat...makan sikitpun naik byk...lagila kalo mkn mcm biase..berkilo-kilo leh naik..bukannye aku melantak sgt pun..mkn cam org normal gak...susah betul genetik gemuk ni...kalo xmakan xmau turun..tp kalo mkn naik beranda-ganda lak...gerammnyee...

erm..ntahla ek...lantakla nak naik berat ke,sakit kaki ke, ape ke..yg penting aku selamatkan lahirkan baby aku ni..and die akan jadi baby paling comel utk aku...hopefuly semuanya berjalan lancar...

Monday, April 19, 2010

Warning!

Peringatan buat seorang perempuan di luar sana..sila jaga tingkah laku anda jika anda tidak mahu orang lain memandang serong kepada anda..jadikan ape yang berlaku sebelum ini sebagai pengajaran..jgn diulangi lg kerana jika anda tersilap langkah...tidak akan ade yg bersimpati lagi..

tolong jangan jatuhkan maruah anda sebagai seorg perempuan...kalau anda masih meneruskan tabiat lame make dengan mudahnye orang akan meletakkan anda lebih hina daripada binatang...ingat tu...jangan lebih2 melayan laki org...cukupla setakat yg sepatutnye...jgn over...lebih ramai yang menyampah...lebih sengsara hidup anda..

pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan khas oleh "seorang isteri yang tidak suka suaminya di ganggu."

sekian terima kasih....(siapa yang makan gule,die yang rasa manis..silap2 boleh kena kencing manis..jaga-jaga cik salmah)

Friday, April 16, 2010

Langkawi-part 3 (last part daaa)

Akhirnye berjaya gak aku menyiapkan tugas mengupdate blog aku dengan kisah langkawi...heheheh macam ade bos suruh jek...dalam pade aku dok busy dgn kerja sempat lagik curi2 mase utk update...kalau xbuat mcm ni mmg ntah bilela aku dpt update...inilah part terakhir..ini adalah hari terakhir kami di langkawi...Flight kami kul 8.15 malam...so sementara ade mase tu kami nak pergi jalan2 lg..


Mase ni nak check out...kami check out dalam kul 11.30..sempat lg amik gambar sekitar hotel...mase nak check out barula kami tau yg sebenarnye hotel tu dah tutup sementara untuk renocation..patutla xramai orang...aku igtkan dah xlaku...hanya mereka yang dah booking awal saje akan di layan...sape2 yg dtg nak masuk hotel mmg xboleh sbb hotel tutup..




swimming pool hotel ni...


me and my mom...


inilah private beach hotel ni...tp kami xmandi pun kat sini sbb xde org mandi pun...





Selepas check out drpd hotel kamiterus menghala ke pekan kuah...kami sempat masuk dalam langkawi mall tp xde ape2 yg menarik..same jek mcm mall kat Kl ni...jam pun dah pukul 1 so kami terus ke Jeti utk jalan2 dan makan..kami makan kat restoren hameed's..uiihhh mahalnye..suamiku amik nasi dengan ayam dan sotong goreng kena RM9.50. mak aku amik ayam sahaja dah kena Rm8.50..mmg betul2 cekik darah...aku just amik mee goreng jek..itupun xsedap...

lepas makan kami terus ke dataran Lang kat sebelah jeti tu...mase tu jam dah pukul 1.30ptg..mmg panas terik..rase xsanggup nak ke replika helang tu tp bile lg nak pegi...dah alang2 sampai kat jeti,pergi je la...




abaikan aksi mak buyung ni ye...tibe2 xsedar diri sekejap..hahahaha


aku,angah dan mak


bersama suami tercinta...




kami lepak kat sini..kat bawah sayap helang..kat sini redup sikit...aku mmg dah melampau panas dah mase ni..penat pun ye jugak...

lepas ni kami terus ke pekan kuah utk cari brg2 yang boleh dibeli..mak aku dah tentulah cari baju2 utk cucu-cucunye itu..aku just sambar baju kelawar jek...baju t-shirt langsung xbeli sbb badan dan mengembang...cokelat mmg aku borong sbb nak bagi kat kengkawan ofis sikit..lagipun coklat kat sini mmg murah...berbaloi-baloi...aku dgn mak aku rembat satu set cawan kopi sbb cantik..mmg gambar kat cawan tu gambar kopi..aceli aku beli 2 set cawan..satu lg gambar bunga ala2 english style..mmg menarik...puas gak la hati walaupun xdpt beli byk sbb takut kena cukai selain air asia dah hadkan barang yg boleh bw dlm flight kepada 7kg shj...

bile dah habis shopping, kami pun dah xtau nak ke mana lg...jam pun dah pukul 4 ptg..kami terus ke airport..sebelum smpi airport kami singgah kat pantai cenang tempat Na-o-mei berlakon...amik gambar kejap and terus ke airport..kebetulan bile smpi airport hujan lak turun...kami stay dlm kete sbb payng xde...lame gak tunggu last2 kami lari jek dlm ujan...dlm kul 6.30 kami check in....









nasib baik kali ni flight xdelay...on time.so semuanya selamat..





itulah serba sedikit citer pasal percutian aku ke langkawi....lepas ni mmg dah xde plan nak pergi jalan sbb dah ade anak...kalo nak berjalan pun nak kena tunggu anak dah besar sikit...rasenya setakat jalan yg dekat2 tu adela kot mcm pergi ke wet world ke, air terjun ke, piknik ke...kalo bercuti erm..ntah bile lg agaknye...okayla...bertemu lg di lain entry...daaaaa

Thursday, April 15, 2010

Langkawi-part 2

Haaa...harini kite bertemu lg dalam rancangan..jalan-jalan cari pasal...hehehe tibe2 mukadimah xbleh blah...harini kite sambung dengan citer langkawi part 2 plak...lepas terbang nun jauh ke puncak gunung mat cincang, kami menuju pula ke under waterworld...igt nak singgah kat telaga tujuh tp bile tgk nak kena menapak naik bukit utk tgk air terjun terus kensel...aku dah kepanasan dah masa tu...sampai kat under waterwolrd dlm kul 12 tghri...sib baik dlm tu sejuk..byk gak ikan pelik2 yg xpenah di lihat ade dlm tu..yg paling best tentula time tgk penguin...suker giler sbb penguin tu cute sgt..kan best kalo dpt bw balik sekor...hahahah


Mase ni baru masuk...ini gambar ikan patin..kalo xsilap aku la...


tgk ikan tu..pndai betul pose..siap tgk kamera lg..


ha yg ini adalh singa laut..singa laut ni asik berenang macam org menggelupor kena air panas...dah la tu asik memekak jek..tp xpe sbb mmg xpenah tgk pun singa laut..tgk dlm tv adela..




inilah die si cute mute itteww....sgt geram dgn kekiutannye..mmg rase mcm nak bawa balik sekor supaya dpt kubuat binatang peliharaan...dah la jalan terkedek-kedek..mcm mak limah lak(kesian mak limah tiba2 dikaitkan dlm ini story)


flash camera dah mengganggu aksi kami dgn mr.penguin..tp kalo xde flash gamabr gelap gelita lak...sabar jek la.


belakang aku tu ade sekawan jaws..walaupun aku xkawan dgn diorg..tp jaws tu xbape nmpk lak...


nampak x ikan besar kat belakang tu??seriusly aku pun xtau tu ikan ape...


cuba teka apakah ini...ini adalah ikan batu...kalo xtgk betul2 mmg igtkan batu tp sebenarnye ikan...mmg menakjubkan...(besar sungguh ciptaan Tuhan)


inilah en.kuda laut..cantik x?aku suke la sbb dah mcm bunga orkid lak kuda laut ni..spesis yg xpenah aku tgk...


sebelum balik amik dulu gambar depan under water world...

lepas ni kami terus pi mkn kfc sbb dah kul 1 tghri..perut aku pun dah menyanyi dah..lepas dah melantak(hodoh betul guna perkataan melantak. ;)) kami bergerak pula ke kawasan beras terbakar...fuh mase ni mmg panas terik..panas kat pulau ni lain mcm betul...rase terbakar la kulit..




beras terbakar kat sini dah xberapa nak ade dah...lagipun die dah pagar tempat beras tu so kami pun xtau yg mana satu beras terbakar..nmpk benda itam2 tu, tu la agaknye..

Kat sini aku sempat rembat kain batik 2 helai dgn kain pelikat..bukan ape nnti dlm pantang nak kena guna byk kain batik..kain batik aku bukannye byk sgt sbb jarang2 pki..skrg jek rajin pki kain batik sbb sleuar pendek dah xmuat..heheheh

Lepas tu kami terus ke makam mahsuri..kena bayar rupanya nak masuk dlm ni..makam tu terletak kat perkampungan mahsuri...bile nak keluar, hujan lebat lak..sib baik dah nak balik..just nak gi jln2 usha2 ape yg nak di beli esok jek..


inilah makam mahsuri tu...bile ade kat sini terasa mcm mana seksanya die nak mati..kesian die kan??






ini lak adalah rumah pandak mayah iaitu ayah mahsuri..masuk gak kejap..tp xleh thn panas...

okaylah sampai sini jek part 2 langkawi..ade mase aku sambung part 3 lak...lepas balik dari makam mahsuri kami terus ke pekan kuah and survey harga cokelat sbb esok nak beli..aku pergi kat idaman suri sbb aku tau kat situ murah...kat idaman suri aku rembat lg sehelai kain batik and 2 helai towel yg cantik...puas hati...cokelat beli hari esok..nnti aku sambung..daaaa

Wednesday, April 14, 2010

Langkawi-part 1

Haaa..akhirnye berjaya gak aku update blog aku ni dgn cerita Langkawi..ini pun terpaksa curi2 mase yg sgt limited tu utk update..terpksala aku bhgikan part by part sbb kalo nak masukkan semua gambar mmg lame.so skrg ni aku masukkan part 1 dulu yek...

Flight kami pada hari tu delay lebih setengah jam...sepatutnye kul 4.10 tg tp delay kul 4.50.makenya kul 6 baru kami sampai ke Langkawi airport.Kami dah pun booking kereta and dah janji dgn org tu soh antar kete kul 6 kat airport..keluar je dari airport aku nmpak satu kereta iswara putih kat depan tp kami ni dok la call org tu sbb kami xtau sape yg akan bg kete kat kami..call pun xde org angkat...mmg hangin betul.tunggu punya tunggu punya tunggu bulan tak timbul-timbul..eh..eh..salah lak..tunggu punya tunggu punya tunggu smpi kul 6.30 barula ade org call and rupanye org tu berada xjauh dari tempat kami lepak and mmg betulla kete iswara putih tu yang sepatutnye kami naik dari awal lg...rupanye(berapa byk rupanye daaa..) ofis die salah bg no phone suami...patutla org tu call xdpt2...kami smpi hotel dah dekat kul 7....kami stay di Langkasuka Beach resort...terus masuk bilik and siap2 utk keluar cari makan malam..lapar tu!

Kami makan dekat2 area pantai cenang....lepas makan sempat gak la pegi jln2 sikit kat kawasan pantai cenang tp bukan jln tepi pantai..jln tepi kedai2...sekejap jek sbb bdn dah penat..terus balik hotel and tido....


Masa ni baru nak naik flight dari LCCT..


Baru jek turun kat Langkawi airport...


Inilah bilik kami..besar tau bilik ni...mmg puas hati


Destinasi pertama kami pada hari kedua adalah ke oriental village utk naik cabel car ke gunung Mat cincang....mase ni masih pg lg dlm kul 10 tp panasnye mcm dah tghari....mak aku mmg gayat naik cabel car..ntah bape byk surah agaknye yg die bace mase dok kat dlm tu....muke pun ala-ala neves gitu..hehehe..walaupun mak aku takut tp aku nak paksa gak naik sbb kalo xnaik ntah bilela nak merasa naik benda alah tu semua...mase naik flight pun mak aku dok bace surah...siap pejam mate sbb takut...hahahahaha...tp mase balik dah xtakut dah..relax jek..


mak and abang aku di puncak gunung...mesti ade yg tertanya nape bapak aku xikut..aceli bukan xajak tp mmg die xboleh nak naik flight sbb ade darah tinggi...kepala die akan pening smpi xboleh bgn..atas risiko tu make bapak aku decide utk xpegi...jgnkan kapal terbang, naik escalator, lif dan yang sewaktu dengannya pun xboleh...


wah macam pengantin baru...cume bezanya saiz aku dah jadi double XL..hahaha




Mase ni nak turun dah....jap jek kat atas ni sbb xthn panas..dah kul 11 le katakan...






tgkla muke mak aku tu...suke dalam derita..hahaha...mmg die gayat!


Pemandangan dari dalam cabel car....


air pancut oriental village...


sempat singgah kat telaga harbour utk amik gambar berlatar belakangkan kapal2 yg ade kat situ





Destinasi seterusnya adalah ke underwaterworld langkawi....yang tu kite sambung part 2 plak ye...aku busy ni..ade keje nak sambung buat...kalo nak tgk gambar yg lebih byk boleh tgk kat facebook aku...layannnnn...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...