Friday, June 18, 2010

Anak Kesayangan

sape yang jadi anak kesayangan bapa die, sila angkat tangan....saya, saya (sambil angkat tangan)! Hehe saje jek nak cerita pasal aku yang merupakan anak kesayangan abah..(jangan jeles ye).. kenapa aku anak kesayangan? sebabnye aku ni anak bongsu dan merupakan satu-satunya anak perempuan mak dan abah... so dari aku kecik lagi memang aku manja dgn abah (tapi abah aku garang giler)..bile abah nak pegi kedai jek aku mesti ikut..sampaikan org kat kedai pun dah kenal aku... (akupun manje dengan mak tapi entry ni khas untuk abah.)

Tapi walaupun aku manja, xsemua yang aku nak aku dapat sebab dulu family aku bukannye kaya..(sekarang pun xkaya tapi xla sesusah dulu)...so aku xbanyak mainan masa kecil..main pun dengan tempurung kelapa or daun2 or ape2 jela yang boleh dpt kat area rumah tu...mainan beli2 ni mmg jarang2 ade...(xmacam anak sedara aku, berbakul2 mainan die)..lagipun daripada aku kecik aku suka membaca so aku lebih banyak beli buku daripada beli mainan..baguskan aku?? (tibe2 rasa betapa pandainye aku dulu..hehehe). abah pun garang. kalau buat salah sikit mesti kena rotan ataupun tali pinggang..bila pergi sekolah cikgu akan tanya kenapa peha aku berbirat-birat (dulu pakai pineform). so aku jawabla kena pukul dengan abah...tapi abah dah mula kurang pukul aku bile aku dah masuk darjah 4...so makin rapatla aku dengan abah..

walaupun aku manja dengan abah tapi kami juga selalu bertekak (sebab aku mmg ikut perangai abah yang xsuke kalah)..bile dah bertekak tu mesti sampai xbercakap...yela masing2 degil..aku selalu cakap dengan abah yang kalau aku keras kepala sbb aku ikut perangai die.. ekekeke.. selalunye abah diam jek kalau kau cakap macam tu...

So bile aku dah sekolah menengah, barula aku dapat kebanyakan apa yang aku nak...tapi bukanla benda mahal2.. selalunya buku ataupun baju baru.. setiap hujung minggu mesti mintak duit kat abah.. pastu beli baju... abah pernah cakap kat tokey kedai spec yang aku ni anak kesayangan die... bangga aku masa tu.. bile masuk U lagila abah sayang kat aku..yela mane ade adik beradik aku yang abis sekolah..aku jek..siap dapat masuk u lg.. masuk second sem, aku mintak abah belikan laptop.. mase ni abah xde duit tp sbb aku perlu sgt laptop tu, abah gadaikan rantai emas mak..(sedih pulak bile ingat time ni..tapi rantai tu dah abah tebus dah).. bile masuk tahun kedua, aku mintak kereta lak..sekali lagi abah terpaksa beli sbb aku xdapat asrama and akan duduk jauh dari kampus... alah beli kereta second jek.. inilah kereta pertama family aku sbb abah mmg xpenah ade kereta.

erm, banyak lagi yang abah bagi untuk aku tapi malas la nak tulis... baru2 ni abah dapat duit dari felda sbb pokok getah nak kena tebang, abah bagila setiap anak die sorang sikit tapi yang pastinye aku dapat lebih daripada abang2 aku..hehehe nampak sangat abah sayang aku lebih.. bila aku dah nak dekat bersalin ni, sekali lagi abah tunjukkan yang aku ni anak kesayangan die.. skrg ni abah tengah siapkan tandas untuk aku..bukanlah sebelum ni kat rumah abah tu xde tandas tapi tandas yang ade adalah tandas cangkung..bile aku dlm pantang nnti tentu susah aku nak buang air kalau kena cangkung so abah kesian kat aku, abah buatkan tandas duduk...bile aku dengar pasal hal ni, terasa sangat yang abah sayang aku...hah korang ade???

since sekarang ni giliran hari bapa aku nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA untuk abah.. akak sayang abah!

fathers day


fathers day

Dah nak keluar ke????

Ape yang nak keluar??? Hehehe..anak aku la...jangan panik kawan2...buat masa ni belum keluar lg..kalau dah keluar, aku tak hapdate blog ni lagi dah..almaklumlah, laptop aku dah jahanam (cilakak punya keling..)..so kalau aku dah bersalin nnti belum tentu aku dapat hapdate story dalam blog...Insyaallah, kalau ade can aku soh En. suami tolong updatekan..

Semalam aku pergi check up kat Klinik Kesihatan Kajang..selalunye kat Klinik Desa Sg Sekamat jek..tapi disebabkan aku kena buat follow up dengan doktor so terpaksa la ke sana..serabut betul..ramai gile orang..nasib baik dapt selesai dalam masa sejam jek...doktor tu kate aku xde pape masalah...kepala baby pun dah kat bawah and dah selamat untuk melahirkan...die kate mungkin xlama lagi....erm, okay tapi perasaan takut and risau tu still ade lg...

Malam tadi lak, ntah kenapa perut aku ni sakit pulak..sakit yang mencucuk2...ade gak terfikir, ini sakit contraction ke???tapi sebab malas nak layan aku wat dek je and teruskan tido...lagipun aku dah banyak dengar pasal braxton hicks...so xnakla terlalu percaya since aku ade lagi 9 hari sebelum due date yang sebenar...bile bangun tido nak mandi, perut aku sakit lagi...tapi sakit macam senggugut...kaki pun rasa krem semacam jek (same macam kalau aku kena senggugut)..
tanya kat mak, sakit nak bersalin tu macam mana?mak kate sakit kat bawah perut and belakang pinggang..ermm, bile di analisis, macam bukan sakit yang mak cakap...so belum nak bersalin lagi..(sedapkan hati sendiri)

Sekarang ni aku ade kat ofis masih bekerja seperti biasa dalam erti kata lain keja melanguk kat ofis...minggu depan pun kalau xde pape aku akan terus bekerja sampai hari jumaat...

Esok lak, aku nak ke Klang amik barang yang aku dah order dari enjoybreastfeed. Still hope aku masih boleh berjalan-jalan lagi...

Wednesday, June 16, 2010

Handphone Baru!

Semalam aku, suami, mak, abang and anak sedara aku keluar pegi mines sebab nak beli telefon baru untuk mak..telefon lame yang aku belikan dulu tu dah problem (tapi boleh guna lagi..kadang2 xdgr and mati tbe2 jek)

so aku cadangkan beli jek yang baru..lagipun telefon lame tu dah 3 tahun dah (eleh handphone aku dah 4 tahun lebih..xkecoh pun..ekekeke). Nak tau aku beli telefon ape? Jeng jeng jeng..Sony Ericsson W395 set original...malas nak beli set AP..lainla kalau beli telefon harga beribu..




Ha..cute kan..warna pink lagi..siap ade bunga2..aceli ni set keluaran khas valentine..sbb tu ade bunga segala...mak aku mmg xreti nak guna handphone canggih2 tapi yang ni ade bhs melayu so bolehla die faham sikit2...kalau yang sebelum ni xde malay version so mak aku cuma tahu macam mana nak call jek...hantar sms pun tunggang langgang..hihihi..xpe mak, nanti akak ajar mak guna handphone baru sampai pandai..biar tebeliak mata org felda tgk handphone canggih mak..:)

Tuesday, June 15, 2010

Isyarat Mata!

dah hampir 2 minggu mata kiri aku ni asik mengedip2 jek..seperti yang aku mention sebelum ni, kalau mata mengedip tu maknanye ada sesuatu akan berlaku...kalau kanan yang ketawa. kalau kiri lak yang menangis...so since mata aku yang mengedip adalah mata kiri, itu petanda negatif..bukanlah aku nak fikir yang bukan2 tapi hati aku xberhenti rasa yang xseronok.

lagipun aku tinggal 12 hari je lagi sebelum nak bersalin..risau tu jangan cakapla..sampai rasa xmampu nak tersenyum...isyarat mata ni pulak menguatkan lagi rasa2 tidak best dalam diri aku...i try to be positive but i can't..semua orang yang akan melahirkan akan melalui fasa yang sama ke?semua orang akan dapat isyarat xbest mcm aku?ke disebabkan proses kalahiran tu terlalu sakit sampai kite menangis sbb tu mata kiri aku ni bg isyarat mcm ni? sebab aku akan menangis mase aku bersalin nnti?if yes, xpela but if it is something else and worse, how? oh my GOD...i'm scared!

Monday, June 14, 2010

Panassss...

Tajuk di atas tidak ada kena mengena dengan goreng pisang panas mahupun gosip panas artis2 malaysia sekarang...so kalo takde kena mengena, ape yang panas??? Jeng jeng jeng...yang panas adalah bilik tidor aku...ekekekek...sebenarnye malam tadi tibe2 jek elektrik takde..dahla aku mmg tgh panas (consider aku buka 2 kipas) pastu elektrik mati secara tibe2..bengang betul..berpeluh2 aku. suami terus call TNB..rupanya ade kabel rosak and ianya effect kawasan hulu langat...so selama hampir satu jam elektrik takde mmg aku xboleh tido..tangan ni asik berkipas jek...

kesan kepada kejadian di atas, aku dengan suami mengantuk...kalo ikut hati maless gileer nak pegi kerja...nasib baikla minggu ni bos aku cuti so bolehla buat kerja sendiri sambil layan mata yang ngantuk ni...

Oh ya,hari sabtu lepas mak aku datang dari kampung sebagai persediaan nak tunggu aku bersalin...mak aku dtg naik bas jek dengan abang and anak sedara aku yang kami panggil kak long..so since semalam kami makan kat rumah sbb dah ade orang tolong masak..hehehe..sukeee...pagi ni lak mak aku buat maggie goreng and aku dgn suami bawakla ke ofis..jimat...i like!Petang ni bile balik keje for sure hidangan dah terhidang atas meja..mmg best betul kalau mak ade...

The Karate Kid



Hari jumaat lepas suamiku mengajak aku tengok wayang cerita The Karate Kid...aku?layankan aje sbb die yang belanjer...kami tengok pukul 9 malam...Ape yang aku boleh kongsikan pasal cerita ni???? Ceritanya panjang lebih 2 jam dan aku xbegitu menikmati cerita ni..nak tau kenapa? Sebab perut aku sakit sgt malam tu...bahagian atas perut sebelah kanan terasa tegang dan sengal smpi menitik air mata aku tahan sakit...nak ajak suami balik xsampai hati sbb die tgh beria tengok cerita tu..so aku jela yang tahan sakit sampai cerita habis kul 11.30 mlm...

aku xboleh nak bagi komen lebih2 pasal cerita ni sbb ade masanya mata aku dipejam rapat sbb menahan sakit and mmg byk part yang aku terlepas..tapi aku rasa xrugi kalau nak tgk especially kalau korang mmg minat cerita aksi komedi...

Friday, June 11, 2010

kelab blogger @ sahabat blog



SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

Mesti anda nak tau ape benda kelab blogger ni kan?oklah ini khas untuk blogger2 yang nak memperkenalkan blog masing2 kepada orang luar...dan ini khas untuk blog yang mempunyai follower kurang daripada 100 macam blog aku ni yang cuma ade tujuh jek..so kalau korang rasa nak join bolehlah klik ke sini

Insyaallah manalah tahu lepas ni blog ini akan lebih dikenali...

Rambut oh rambut!

saya suka makan rambutan (tetiba jek)..aku skrg ni dah naik rimas dgn rambut aku yang dah semakin panjang..rasanya dah lama gak aku xberambut panjang mcm skrg sbb selalunya aku dah potong dah...disebabkan skrg ni musim panas maka aku jadi menyampah dgn rambut yang melekat2 kat leher..rimas tau..sebelum ni aku plan nak gunting rambut sebelum raya..kononnye raya ni imej baru le tp sebab dah rimas sgt dgn rambut panjang so decide nak pegi potong rambut sebelum bersalin ni...

so hari rabu aritu aku tanyala mak aku boleh x kalau gunting rambut skrg..meaning mase berpantang nnti rambut aku pendekle...alih2 mak aku xkasi sbb katanya biar rambut tu panjang supaya senang nak ikat ketat2 dan angin meroyan xdtg mase pantang nnti (seriusly aku xpaham penjelasan mak aku). so sekarang ni sbb xnak melawan ckp org tua aku terpaksa tahan je la dgn rambut panjang aku ni..bukanla panjang sampai pinggang tp sampai dada jek...still rimas ok!


ini antara short hairstyle celebrity hollywood yang aku berkenan....kalau buat rambut macam ni mesti kiut ek (hopefully mase tu dah kurus la..hihihi)


yang macam ni pun ok..stylo gak...


rambut jessica alba ni pun cam menarik jek...tapi aku takut bile aku gunting rambut mcm ni aku xsecantik jessica alba (ek???)...ermm..korang rase yang mane sesuai ek?

Wednesday, June 9, 2010

Gambar kawen...

saje je nak kongsi gambar kawen aku kat sini sbb aku start berblogging ni lepas aku kawen...

mase ni lepas nikah..saje je pilih warna orange utk majlis nikah...


ni lak malam berinai..tema jawa.

ni masa bersanding...tema merah..meriah!


yang ni lak baju utk potong cake...


yang ni mase majlis bertandang ke rumah suami...


itu jela setakat ni..kalo rajin aku letak lg..

Monday, June 7, 2010

Lagenda Budak Setan



hari jumaat lepas aku ajak suami untuk tengok cerita ni..mmg excited nak tgk since aku sgt adore novel LBS ni mase aku sekolah dulu..tapi seriusly aku x expect cerita ni akan jadi seperfect novel and aku tau akan ade changes di sana sini..xkesahla..tapi ape yang buat aku hangin sangat mase tgk cerita ini adalah penonton2nye..bising dan xde manner..langsung xde adab sebgai perempuan..ye..perempuna bukan lelaki..mungkin disebabkan diorg dtg beramai2 dgn kawan2 make perangai tu mmg xbehave langsung...asik memekak jek..kalo korg dgr pun korg mesti bengkek jek...

dahla ketawa xkena tempat pastu sibuk nak bercerita..kalau nak cerita baik dok kat maple..buat ape dok dlm panggung.babak sedih lepas ayu eksiden boleh jadi bahan gelak diorg..kalo setakat gelak sengih2 tu xpe gak..ini gelak mcm tgh tgk cerita senario..aku pun xpaham ape yg kelakar agaknye..mmg hati aku panas lepas tgk cerita tu..bukan sbb cerita tapi sbb perempuan2 xtau malu..benci tau!hilang terus konsentrasi nak menghayati cerita yg agak sedih tu..

oh ya..lagu tema cerita ni mmg best sgt!sedih dan syahdu...nak dengar?oklah ini videonya..layannn

Wednesday, June 2, 2010

Tag dari Yuzai

jalan2 blog kawan2 ternampak plak name aku terselit kena tag..xpasal2 kena buat kerja sekolah lak..thanks yuzai.akan ku jawab tag ko ini.

1) Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
kalau die tikam belakang aku tikam depan..kite tgk sape lagi sakit..hehehe

2) 6 orang di hati anda?
1. Mestilah suami yang tercinta
2. my adoreable parents
3. my baby (can't wait to see you sayang)
4. my family especially anak2 sedaraku
5. my in law family
6. my very best friends


3) Anda rasa anda comel?
ye..saya mmg comel skrg..terlalu comel smpi segan lak nak jumpe org...(padahal gemukss)

4) Single or taken?
saya masih single (jawab dlm keadaan curi2 sbb takut suami bace..hehehe)

5) Blog yang anda suka?
blog yg paling saya suka adalah blog masak-memasak dan juga blog shopping..

6) Adakah bilik anda kemas setiap hari?
saya tidak akan menipu.bilik saya sangatla tidak kemas kerana pergerakan saya telah terbatas maka nak kemas bilik mmg malesss..

7) Lagu terakhir yang anda dengar?
lagu raya dalam youtube...serius best...(saya tak sabar nak raya)

9). Last phone call?
call suami la...sbb rindu..hehehe(tolong jgn muntah ye)

10) Hari terakhir anda menangis?
bulan lepas sbb hormon berubah..

11) List lima color favorite anda?
1.purple-rasanye ramai yg tau aku gile purple
2.pink-biasela kaler standard org pompuan
3.merah-byk gile baju warna merah
4.hijau-sejuk mate memandang
5.coklat-rase mcm elegence jek..

12) Orang terakhir anda ber-YM?
miela77shoppe sbb deal pasal harga nak beli cloth diapers..pastu aku punya Ym dah kena blok dgn MOFA..hampeh betul.

13) Game paling anda suka?
solitaire-tu je yg boleh main dlm pc aku ni..

14) Adakah anda peminat MCR?
saya peminat hurup A sampi Z (releven ke jawapan aku ni)

15) Apa perasaan anda jawab tag ni?
menulis tanpa perasaan..just perasan jek

16) Anda rasa tag ini best?
tag ini xboleh dirasa...sbb ia bukan makanan..hahaha

Tag lagi 10 orang
malesss...kalo rase nak jawap amik jela...

Tuesday, June 1, 2010

27 hari lagi...

tengok kat widget sebelah tu tinggal 27 hari jek lagi..neves siot.skrg ni macam2 yang aku rasa..teruja ade, takut ade, xsabar ade, gembira ade, sedih ade..senang cerita semualah ade. sekarang ni aku dok dengar lagu raya jek tiap2 hari sbb nak hati gembira..lagipun manalah tau lepas ni dah xdapat dengar lagi lagu raya lagi(jgn kate aku emosi tp mati itu pasti). masa balik kampung hari tu pun aku sempat buat brownies kukus lapis cheese..soryla aku xamik gambar..kalau nak tau brownies kukus lapis cheese tu rupa die camne boleh tgk kat blog maklang azie. selain buat brownies tu aku juga buat biskut raya. aku buat biskut irish. sekali lagi sory sbb aku xamik gambar..maless la pulak.

saje jek aku buat semua tu sbb nak merasa.takut lepas ni kempunan xdpt makan. durian pun aku makan.bapa aku belikan.walaupun durian tu mahal tapi bak kate bapa aku "takpelah nak bagi cucu abah makan"..heheh terima kasih abah!

sekarang ni aku dah xmasak dah.just beli jek sbb perut dah besar dan menyukarkan pergerakan aku.xpelah lagipun xsampai sebulan jek lg aku akan melahirkan anak pertama aku ni. aku mmg harap sgt xde yang complicated berlaku tapi kite xtau ape yang menanti kite selepas ini.doakan aku ye!

Mari kita sama-sama boikot Israel..

membaca suratkhabar hari ni buat hati aku sakit..berita tentang serangan rejim zionis ke atas kapal misi bantuan kemanusian ke GAZA. 19 orang dilaporkan mati dan lebih 30 org cedera.. Astarghfirullah..apela nak jadi dengan orang yahudi ni..kejamnye tiada kesudahan. orang yang xbersenjata pun nak dibuat musuh..mmg dah termaktub dalam Al-Quran bahawa orang2 yahudi ni mmg orang2 yang kejam. akan sentiasa menyusahkan orang Islam.

Memang kita sebagai umat Islam patut melaknat dan mengutuk perbuatan zionis ni.kalau ikutkan hati aku, nak jek aku bom satu israel tu biar semua org mati..ape yang aku perhatikan bukan kepimpinan israel jek yang hatinye busuk malah rakyat israel sendiri menyokong tindakan kepimpinan mereka..memang dasar syaitan betul!geramnye hati aku ni..dah la die org kenakan sekatan ekonomi, buat penempatan haram, bile dunia nak tolong pun di halangnye..lepas tu mulala create alasan ntah pape. kepada semua yang same geram mcm aku, marilah kite sama2 berdoa biar Allah turunkan bala dan bagi balasan yang teruk kat diorg tu mcm gempa bumi ke, banjir tibe2 ke..ape-ape jela..F**k Israel!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...