Tuesday, November 30, 2010

Malas masak..

Ini sebenarnye kejadian minggu lepas tapi baru harini dan nak masukkan dalam blog.. Bukannya aku busy sangat tapi tahap kemalasan aku jadi berganda pulak nak transfer gambar dalam pc..Tak kesahla last week ke last month ke last year ke..namapun blog suka hati so lu fikirla sendiri..hahaha

minggu lepas hari rabu terasa macam malasnya nak memasak...balik kerja kebetulan suamiku cedera berlanggar dengan lori pick up (inipun aku tak cerita) so kami pergi klinik lepas amik kasyah dari taska.. Bukanlah cedera parah pun cuma jarinya luka terkena kaca side mirror lori yang pecah tu...nasib baik dapat balancekan motor so takla jatuh..Lepas pergi klinik balut luka tu, kami terus ke Alamanda untuk makan. Makan kat food court jek sebab terasa mcm nak mkn western..

sebelum tengok apa menu aku haritu jom tengok gambar Kasyah dulu...Hish memang tak reti diam.. Asik nak melompat jek...sekarang ni dah pandai nak melepaskan diri.. Macam la dah pandai berjalan...hehehe..

hah, nak gak pandang mama bile mama panggil..suka sangat die tengok gelagat orang ramai kat situ...

Ni menu suamiku..Chicken chop with cheese...

ini pulak menu aku..fish and chips with cheese...Rasa die boleh jela sebab semua gravy dengan sosnye tak berasa.. sos tu langsung tak pedas, tak masin, tak manis, tak masam and senang cerita tawar jek...mushroom gravy pun sama.. tak masin, tak berasala senang cerita..tapi sebab dah lapar bedal jela...

Monday, November 29, 2010

Menggigil..kesinambungan

Tadi aku dah bagitau nak cerita pasal apa yang berlaku semalam kan? angguk sekarang! Kalau tak takmo cerita..

Okay disebabkan korang angguk so akupun ceritalah. Semalam aku plan nak pergi MAHA.. Alah pameran pertanian tu.. So pagi-pagi dah bersiap-siap..Mak aku dengan anak-anak sedara aku dengan abang aku pun dah bersiap. eh apasal tibe2 mak aku masuk dlm cerita ni? hehe lupa nak cerita yang mak aku ada kat rumah aku sekarang.. Saja datang bawa anak-anak sedara aku jalan2 KL..Tu yang nak bawa pergi MAHA tu.. Sebelum mandikan Kasyah semalam, aku bagila ubat batuk dengan selesema kat die sebab selesema die dah mengeluarkan hingus pekat dah..

Lepas makan ubat, suamiku pun bukakla baju kasyah sebab aku nak mandikan and tibe2 jek suamiku cakap Kasyah punya bibir menggigil macam sejuk..Aku bajet mesti sebab ubat tu sejuk and baju dah bukak. So akupun mandikan Kasyah. Mandi air suam tapi entah kenapa Kasyah terus menggigil-gigil.. Okay mungkin die sejuk sebab air tu tak la panas sangat.. So aku mandikan pun ala kadar jek..Pass Kasyah pada suami soh die pakaikan baju aku lak terus mandi.. Siap mandi and pakai baju, Kasyah makin menggigil... Menggeletar bibir die dengan muka macam tak tahan sejuk padahal hari panas and aku sendiri berpeluh-peluh.. Okay aku dengan suami dah mula saspen... Kitorang dah asik tanya, "dik, kenapa ni?Adik..Adik.." serius semalam memang rasa akupun menggigil sama sebab dah panik tengok keadaan Kasyah.. Suamiku peluk Kasyah dan aku terus capai selimut dan selimutkan die tapi die tak berhenti menggigil... Aku nak menangis pun ada tapi masih boleh terus berfikiran waras.. Kebetulan mak mertua aku ada (semua ahli keluarga suami ada sebab dtg tengok sepupu suami operate kanser) suruh mak mertua ku tengok...mak mertua aku gosok-gosok tangan die and mak mertua ku cakap eh takde papela meaning die bukan kena serangan sawan ke ape ke...

bile Kasyah dah berhenti menggigil badan die terus panas.. Rupanya die sejuk sebab nak demam.. Tibe2 aku teringat kalau aku nak demam pun aku mesti sejuk menggigil secara tibe2.. Masa tu hati masih tak tenang sebab Kasyah dah demam pulak... ni first time Kasyah memang betul2 deman sebab sebelum ni ala-ala jek..So sebelum keluar ke MAHA kami singgah ke klinik. Kompem Kasyah demam... alahai kesiannya anak mama.. Doktor tanya semalam pergi mana. and actually semalam langsung tak keluar rumah..jejak tanah pun tak...

SO semalam planning nak pergi MAHA tak jadi kami terus pergi shopping barang dapur kat MYDIN USJ.. At least Mydin tempat tertutup so takla kena panas.. Kalau pergi MAHA takut melarat lak deman Kasyah. Alhamdulillah balik ke rumah petang semalam Kasyah dah makin sihat.. Dah tak demam dah. Badan pun dah berpeluh-peluh so malam tadi die tido pukul 11 sebab sibuk nak main...

Kalau korang rasa kejadian ni biasa tapi bagi aku yang pertama kali ni memang sangat menakutkan.. tengok muka Kasyah yang menggigil kesejukan dan bibir yang sedikit biru. buat aku jadi tak keruan.. menggigil rasa tangan aku ni masa dukung die...Ah takmo lagi laluinya...takut...bile teringat hal semalam ni pun rasa nak menangis pulak...

Menggigil...

Semalam ada satu kejadian yang buat aku menggigil...macam-macam yang aku rasa especially rasa takut...

Sekarang sedang busy...aku akan update kemudian..Tunggu...

Friday, November 26, 2010

Aku benci Mr. Nuff

Ha..kontroversi tak kalau aku letak tajuk macam ni??? Bukannya ape aku ni terkecil hatila sikit dengan si Nuffnang ni..

Aku ni bukanlah blogger otai yang boleh dapat trafik sampai beribu-ribu... nak cecah seratus sehari pun susah. lagila nak dapat BE. memang mimpila jawabnya...Apsal tak caya? Ye memang aku tak pernah dapat BE dan trafik aku tak pernah cecah seratus pun sehari..Tapi aku takla sampai nak berputus asa sebab tujuan asal adalah nak mengisi masa lapang kat ofis dan cari kenalan baru..dah lebih setahun dah aku berblogging baru semalam follower aku cecah seratus.. Thanks pada yang sudi follow aku...Sebab korang follow aku jadi suka nak blogging lagi walaupun takde pendapatan lumayan..

Ok berbalik kepada kenapa aku kecik hati dengan Nuffnang..Disebabakan aku tak pernah dapat BE so aku punya earning memang bergantung pada orang klik iklan aku...Aku ah daftar nuffnang since januari tapi aku tak pernah cash out sebab nak dapat 25sen sehari pun payah.. Tapi takpe aku sabar jek.. Lama-lama kalau kumpul jadi banyak jugak kan.. So semalam bile aku cek earning dah ada RM47.25. Wah teruja terus sebab lagi RM3 dah boleh cash out...lagi bertambah semangat nak blogging walaupun baru nak dapat RM50. Padahal orang lain tu dah tak terkira dah earning diorang..

Tapi petang ni aku cek lagi nuffnang tengok2 earnings dah turun jadi RM44 jek..aik mane pergi lagi RM3? Memangla tak banyak tapi RM3 tu pun 2 minggu baru leh dapat.. Sedih wooo...pagi tadi masih lg RM47 tapi petang jadi turun lak..So aku sangat berkecil hati dengan Nuffnang sekarang...Orang yang dah sedia kaya korang bagi lg kaya..orang acam aku ni korang nak buat macam ni pulak...

p/s:setahun nak kumpul Rm50 tapi sekelip mata jek duit tu hilang...

Kasyah 5 bulan..

Macam biasa setiap minggu aku mesti nak masukkan gambar si budak tecik ni..Macam tak best lak kalau tak letak gambar die..Last week genaplah usia Kasyah 5 bulan... Sekarang ni dia dah pandai forward dengan backward dah tapi taklah laju lagi...Alhamdulillah semakin hari Kasyah semakin cerdik dan comel sangat..yela anak sendiri mestilah kata comel kan...Layan jela gambar die ni ek...
Main sembur-sembur memang aktiviti favourite die..Kalau kat rumah tu bersepah dengan rambut aku jela..Merata-rata ada rambut..alahai bilala Kasyah nak berhenti menyembur ni..

suka sangat gambar ni sebab die senyum..Rasa macam senyuman die ni ikhlas sangat...sekarang gambar ni dah jadi wallpaper hp dengan pc aku...geram..

semua benda nak masuk dalam mulut..haish..

tengah beria-ia suka masa ni..sambil tangkap gambar sambil agah ni..

selain suka menyembur kasyah pun suka ketap mulut.. PAstu baut muke macam takde perasan...comel jek..





Sekian saja...

MAHA 2010


Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism International Show 2010 atau nama singkatnya MAHA kembali lagi. Pameran pertanian terbesar di rantau ini bermula hari ini sehingga 5 Dis 2010..Maklumat lanjut boleh klik sini

Eh, apasal pulak aku tibe-tibe kasi promosi percuma untuk MAHA ni?? Heheheh sebenarnya kan awak, kite teringin nak pergi MAHA ni.. Setiap tahun bile MAHA ni ada mesti kite takde can nak pergi..TETAPI tahun ni kite nak pergi jugak sebab rumah dekat jek dengan tapak pameran MAHA ni..Sape nak ikut kite, korek hidung sekarang..hahaha

So guys kalau korang suka pergi ekspo so jangan lepaskan peluang untuk pergi MAHA ni. Banyak aktiviti menarik menanti anda. Lagipun akan ada banyak barang2 buatan Malaysia atau luar negara yang boleh dibeli pada harga yang murah...Menarik kan?? Malas nak cerita banyak.. Nanti kalau aku dah pergi aku story mory la eh...

Tag lagi

Entry ni khas untuk nadsweet story..

Actually nad ada tag aku..(thanks nad) tapi untuk pengetahuan nad saya dah pernah dapat tag tu so rasanya tak perlulah saya buat 2 kali ye.. Nak tengok jawapan tag saya tu? klik kat sini..

Anyway nad thanks ye...kalau ada tag lain, boleh jek nak bagi lagi..

Thursday, November 25, 2010

dR. Rozmey hampa dengan kutipan 2 Alam

Hahahahaha..hahahahaha...Gelak guling-guling sampai menitik air mata.. kelakar giler..Korang dah tengok tak video ni..tabik spring aku kat budak yang edit video ni...Tapi serius kelakar..Kawan aku yang Cina pun ketawa tgk video ni..



Jomlah sama-sama kite hiburkan hati dengan video kelakar ni...Ah nak ketawa lagila..hahahahah hahahahha hahahahha

Wednesday, November 24, 2010

Tak cukup ke?


Cube tengok gaya Kasyah ni tido..Sedap betul die nyonyot jari die tu...Ni nak bagitau mama susu mama bagi tak cukup ke? Padahal sebelum tido dah taram satu botol susu..hehehe..Ke ni isyarat die dah nak makan?? Tak kisahla..layankan aje..

Jom Shopping - JIPABAN

Semalam ternampak update dari blogger terkenal Hanis Zalikha pasal shopping online ni.. Hatiku terus tertarik.. Dah kalau namanya pompuan, orang cakap shopping jek terus berkenan...Aku ni memang suke survey2 barang online tapi belinye jarangler. Ate kewangan terhad, nak buat cemana..

So harini akupun create la shopping mall aku sendiri kat Jipaban. Alah kalau korang bukak Mr. Nuff punya page mesti ade gambar2 pasal Jipaban ni. Setakat ni aku baru ada 2 floor jek kat mall aku ni..Syok gak eh belek2 barang online kat sini sebab kite boleh pilih kedai apa yang kite suke. pastu kite tgkla barang yang ada kat kedai tu..Kalau dah tak suke kedai dlm mall tu korang boleh delete jek...Senang betul..

Haa nilah antara kedai yang ada dalam mall aku..Yang ni kat 1st floor..Semua nye ladies apparel..suke i tau..

yang ni lak kedai kat 2nd floor..accessories...

dah terbekenan kat ring ni..comelkan sbb ada pink rose kat atasnye...perlu ke aku beli??? Jangan Anne..Jangn terpengaruh...hehehe

Malas la aku nak ceriter lebih2..Kalau korang jeles sbb aku ada mall korang takde mall, so boleh ler pergi ke page jipaban tu.. Nak link? search la sendiri.. Aku nak teruskan misi window shopping aku ni...

Tips Berhenti Merokok

Hallu hallu...harini aku nak kongsi sikit tips untuk berhenti merokok khas buat perokok2 yang macam ada kesedaran nak berhenti tapi tak berapa nak berjaya. Aku ni kan memnag sejak sekolah dulu cukup menyampah dengan orang yang merokok..Aku rasa muke orang yang merokok ni macam jahat jek.. Kalaula ada satu mamat ni yang memang hensem and aku dah ala-ala tersyok gitu tapi bile die merokok terus aku reject. hilang segala kehenseman die.. macam tu sekali ni aku tak suke perokok...

Mesti korang nak tahu suami aku merokok ke tak..Dulu die merokok gak tapi sekarang dah berhenti.. Aku harap die tak tipu aku la..Tapi kalau die tipu memang saje cari point nak kena tinggal dengan aku la tu..huh. Masa die ngurat aku, aku bagi syarat kalau nak aku terima kena berhenti merokok..Tak sangka die memang syok giler kat aku and lebih rela tinggalkan rokok asalkan aku tak tinggalkan die..hahaha...eh, eh, aku ni dah melalut dah..Kata nak kasi tips tapi tercerita pasal lain lak..

Tips sebenar yang dipanggil Tips 12M

1. Melengah-lengahkan - Tunggu 5 minit atau kata nantila...Setiap kali nak merokok jek cakapla nanti..postponela kata orang putih..

2. Menarik nafas panjang - Tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.. Nafas pendek tak boleh ye..tapi kalau korang tak berhenti umur pendek la jawabnye..hahaha

3. Minum air - Terutama air masak..Air tak masak tak baik untuk kesihatan.. Elakkan minuman berkafein..aku tak suke coffee..

4. Menyibukkan diri - Buat sesuatu bagi mengalih perhatian dan fikiran kepada rokok.. Tapi jangan pulak jadi penyibuk hal orang lain..kang dapat pelempang lak..

5. Menjauhkan diri -Daripada orang yang merokok.Jangan pulak korang mintak sebatang..

6. Mengelakkan diri - Daripada suasana atau situasi yang boleh mendorong kepada rokok. Kalau dah nampak kawan2 nak merokok tak yah la join. Adoyai..

7. Mengunyah sesuatu - Seperti gula getah atau buah-buahan. Elakkan yang manis... Jangan pulak korang bantai makan tak berhenti..Kang dapat penyakit lain kang..

8. Membasuh tangan selalu - Kalau korang dah jadi perokok tegar mesti tangan bau rokok so basuhla tangan..kalau tak bau takla rasa nak merokok..

9. Mandi dengan kerap - Ni pun untuk buang segala bau rokok yang dah sebati tu la..

10. Meregangkan otot - Buat senaman bile rasa ngantuk..tak yah merokok.

11. Meditasi - Untuk menenangkan diri.. Sambil tu fikir untuk tidak merokok lagi...Nyanyi lagu kumpulan Meditasi pun boleh gak kot..hahaha

12. Memohon doa - Kalau semua korang dah buat berdoalah semoga apa yang korang hajatkan tercapai..Minta2 semoga semangat korang nak berhenti tu sentisa kuat bukan hangat2 tahi baru keluar...huh busuk..

Selamat Mencuba!

Tuesday, November 23, 2010

Sabah anyone??

Ingat tak aku pernah cerita pasal Air Asia buat promotion free seats haritu? Tak ingat? klik sini...

Actually aku macam dah tak jadi nak pergi mana2 atas alasan2 yang tak dapat diterangkan kat sini.. Tapi entah cemana family suami pulak beria nak pergi jalan2. So sebelum promotion tu end, suamiku dah booking untuk 13 dewasa dan 4 kanak untuk fly ke Sabah next year..Giler ramai..Dah macam rombongan cik kiah..

Bukan setakat family suami jek tapi sepupu2 diepun ikut..entah cemanala agaknye kitorag nak gi jenjalan nanti...Tapi sebab lambat lagi so boleh abaikan dulu...


Pada Sabahan blogger bolehla bawa aku gi jalan2 nanti ek...

p/s:aku pergi september tahun depan....berkurun lagi..

Ada Apa dengan Sayur???

Hah, ada apa dengan sayur? Korang boleh jawab ker? Sayur ada khasiat..hehehe..tibe2 nak jadi pakar kesihatan lak.. Nampak tak gambar sayur kat bawah ni? Hah, tak nampak? Sapa tak nampak tandanya pendek umur....Haaa..nampak pun..


Sayur-sayur ni pemberian kakak ipar aku masa die sefamily datang rumah aku last weekend. Diorang tu dari Cameron Highland terus ke KL sebab nak menghabiskan cuti jalan-jalan Kl lak.. Terima kasihla along ye...Aceli bukan setakat sayur kat atas ni jek tapi ada lagi sayur lain macam kobis, salad, tomato ceri, jagung...Siap bagi ikan lagi...Ntah bilala aku dapat masak sayur2 ni..Sayur bukannya tahan lama..Yang makanpun kami berdua jek...nampaknye gigihla aku memasak sayur ni hari-hari tapi itupun kena masak sikit2 sebab kalau banyak kang ke tong sampah juga akhirnya...

sape nak sayur angkat tangan!

Macam ada 'Nur' tak muka aku????

Tajuk kat atas memang tak boleh blah.Hahaha...Semalam buat pertama kalinya dalam hidup aku aku pakai jubah.. Giler ayu dan sopan aku semalam... Selama ni tak pernah pun terfikir nak pakai jubah sebab rasa macam tak sesuai jek.. Tp masa puasa aritu aku join sekaki bile mak aku beli jubah... Lepas di alter sebab jubah tu besar so semalam akupun pakaila jubah..Erm rasa macam ok tapi ntahla...

Korang rasa ok tak aku pakai jubah? Ke tak sesuai? Ke nampak gemuks? Ke okay nampak macam di bawah lindungan kaabah? Hah?Hah?Hah?

Kalau tak okay aku tak pakai lagi dah..Kalau okay mungkin aku akan tambahkan lagi koleksi jubah2 aku...

Tapi suamiku kata okay jek...Suci gitu..ahh tibe2 rasa macam nak sengih pulak...

p/s:gambar kat belakang tu bunting masa aku kawen dulu..Aku jadikan hiasan kat rumah..Kasyah memang suka tengok gambar tu..tengok jek ketawa..hehehe

Monday, November 22, 2010

kena tag lagi...My _ Minutes Survey

Aku kena tag dengan MATA HATI...Dah orang bagi kenala buat...Tapi tag yang ni susah nak jawab sebab banyak soalan.. Tahap soalan A-level rasanya..hehe..Jom kite mula

Instruction : Once you are tagged, answer all the questions honestly. No lying or cheating.
Starting time : 1440

Name : Anne..Nama penuh tak boleh sini nanti korang cari...hehehe
Brother(s) : 2
Eye colour : Black and white..
Shoe size : before pregnant 6..after pregnant 7..pregnant kaki besar eh..huwarghh tak muat kasut lama..
Hair : lurus. Guna jari pun boleh.
Piercings : Of course..Tak tinggal dengan earing yang berjuntai..
Height : 159cm..
What are you wearing right now : Pertama kali dalam hidup aku pakai jubah..Tak caya?Tanya aku.
Where do you live : Putrajaya
Favourite number : 3
Favourite drink : Limau suam
Favourite month : of course la june..besday mak nyah
Favourite breakfast : jemput-jemput mak..syedap!

-Have you ever-
Broken a bone : Nop
Been in a police car : Not yet..Haha macam lepas ni naik gak..
Fallen for a friend : never
Fallen for a guy/girl in a short period of time : erm..aaa..errr...
Swam in the ocean : takutttt
Fallen asleep in school : Macam takde jek..
Broken someone's heart : of course..sampai la ni die tak kawen..kesian die..
Cried when someone died : everytime
Sat by the phone all night waiting for someone to call : tak kuasa aku
Saved e-mails : sebagai bukti
Been cheated on : aku masih berdendam sampai sekarang..wah gitu!

-What-
Your room look like : a room la..takkan a supermarket lak
What is right beside you : mouse
What is the last thing you ate : biskut jacobs..betul2 diet nih

-Ever Had-
Chicken pox : when i was 6..Untung kan sebab masa tu kecik lagi..muka bintik2 pun tak malu...
Sore throat : suara serak dah macam ramli sarip dah
Stitches : ade ade lepas bersalin..auww sakit!
Broken nose : Masih elok terletak

-Do You-
Believe in love at first sight : tak..
Like picnics? : like..

-Who-
Who did you last yell at? : bas yang masuk depan aku masa nak gi keje pagi tadi.
Who was the last person you danced with? : husband kot..dancing-dancing pastu main kejar2 dalam rumah..ek???
Who last made you smile? : my son, Kasyah

-Final Questions-
What are you listening to right now? : Bunyi aircond kat ofis
What did you do today? : keje
Are you the oldest? : tidak sama sekali
Indoors or outdoors? : indoor la

-Today did you-
Talk to someone you like? : my son and husband
Kiss anyone? : kiss anak sebelum gi kerja
Sing? : dalam kereta pagi tadi
Talk to an ex? : no point
Miss someone ? : miss my son everyday at work..
Eat? : yes..biskut jacobs

-Last person who-
You talked to on the phone? : husband
Made you cry? : pelakon drama..
Went to the movies with? : husbandla
You went to the mall with? : husband and my son
Who cheered you up? : my son's smile

-Have you-
Been to Mexico? : pergi singapore pun tak pernah lagi nak pergi mexico..
Been to USA? : lagila tak pernah

-Random-
Have a crush on someone? : something sebenarnye
What books are you reading right now? : ada a few novel yang belum habis baca
Best feeling in the world? : i feel good..sambil nyanyi lagu i feel good ntv7
Future kids name? : Yang pasti akan ada Kasyah kat depan
Do you sleep with a stuffed animal? : tidak
What's under your bed? : takde pape pun
Favourite sport(s) : sport TOTO..oppss..hahaha suka badminton dengan boling
Favourite place : home sweet home
Who do you really hate? : Fasha sandha and memey suhaiza...(sukati akula)
Do you have a job? : ade..
What time is it now? : 1500

p/s : With however long it took you to complete this, post as "My _ Minutes Survey" and tag 15 people

Ni yang lemah sekali. Always tak tahu nak tag siapa..

Nora
Azu
Muzai
Kak Fieza79
Fizah sukhri
Ezarn
Marlenna lenn
Nusha
Haszuraidah

ah semua follower aku la..ada berani??

Award dari Fiz

Buka-buka blog pagi tadi tengok ada tag unutk ku..Tak sangka dapat award rupanya.. Suke! Suke!..Terima Kasih Fizah..



Sperti biasa kalau dah dapat award mesti kena jawab soalan.. Nasib baik tak banyak.. Soalan kategori budak nursery jek..Jom jawab!

1). Nama Timangan Kamu Dari Dulu Sampai Sekarang??
Nama timangan??? Disebabkan masa kecik aku demuk so susah nak timang..hehehe boleh ke jawab macam ni??? Family kat rumah panggil aku akak walaupun aku anak yang bongsu.. Family belah mak panggil aku Tuni or Ani.. Kalau belah abah lak panggil kak ani. Kawan2 panggil Anne. Lecturer Nihongo kat UM panggil aku doraemon...

2). Ucapan Kepada Pemberi Award dan Perasaan Menerima Award ini???
Di sini saya ingin mengucapkan selamat maju jaya buat Fizah. Terima kasih di atas kesudian beliau memberi anugerah ini pada saya. (Ceh ayat macam tengah berucap kat pentas lak). Anyway thanks sayang coz bagi akak award ni..Nanti bagi lagi eh..

3) Hobby Kamu??
Hobby saya adalah bertanya apa hobby kamu kepada orang lain..eh eh macam salah jek jawapan tu..Hobby dari tecik sampai becar membaca...dulu masa tecik baca buku cerita sekarang baca blog..

4) Tag 3 orang dan lebih untuk menerima award ini…
Part ni yang aku lemah ni...Aku tag semuala..Korang baca kan? hah tak boleh lari dah..Jawab sekarang..kuikuikui.

1st GA Bahagia Ku Di Sini

GA pertama daripada Kak Fieza..Jom join ramai-ramai...Harini mood rajin datang so bolehlah buat entry pasal GA ni dan join GA...



Tarikh tutup GA ni adalah pada 14 Disember 2010...Hadiah pulak adalah ole-ole daripada Cameron Highland. Nak tau lebih lanjut? Boleh klik nama kak fieza kat atas tu.

TAG

Muzai

Azu

Ezarn

Pagi-pagi dah buat aku..

naik darah.. bukan darah aku naik tau.. Kalau darah aku naik tu darah tinggi namanya.. Kalau pagi-pagi isnin pastu kat ofis tak lain tak bukan bos aku la yang dah buat aku aku hangin jek... Satu perangai bos aku yang aku tak berkenan adalah die tak suka nak bagitau kalau die ade meeting ke, ade guest ke, nak keluar ke kat aku. Tang nak keluar tu aku tak kesahla. tapi bile die ade guest tu yang menyampah

pagi ni die tak bagitaupun die ada guests sampai 15 orang. Bile guests die sampai, tibe2 die cakap die ada meeting tolong buat teh sekarang untuk 15 orang.. Huh hangin betul.. Bukan aku tak biasa buat teh tapi guests dah smpi, meeting dah mula baru nak bagitau. nak masak air lagi, nak tunggu daun teh kembang lagi (aku buat teh cina so tehnye kena rendam lama kalau nak ada rasa teh dan warna). Tak pasal-pasal guests minum air teh kaler pucat..lantak ko lah. kalau bagitau awalkan aku boleh panaskan air dulu pastu rendam daun teh...adala rasa sikit teh tu.. Dahla teh cina tak letak gula.. Kalau dah kalernye pucat lu pikirla rasanya camne.. dah tentu macam air masak.

huh, pagi-pagi dah buat aku hangin...Bos tolong balik negara kamu sekarang.. Saya dah muak dengan karenah bos

Friday, November 19, 2010

Mari cium mulut di tepi jalan

Sekarang ni orang tengah sibuk dengan video amatur budak tak abis sekolah cium mulut di tepi jalan.

glitter-graphics.com
Huishh berani betul budak zaman sekarang. Kalau tengok video ni memang rasa nak bagi pelempang jek kat budak berdua ni.. Langsung dah takde rasa malu pada orang ramai. dah la awak tu cium dengan orang yang bukan muhrim pastu tak peduli langsung dengan kereta-kereta yang lalu-lalang kat tepi tu.. hoh, sambil menaip ni pun aku dah rasa geram dah. Malu sey sebab yang buat ni budak melayu. Aku dulu masa zaman sekolah, jangan kata nak cium pegang tangan pun takde. Senang citer dating pun sekali sekala dengan kawan2 yang lain..



Lepas korang tengok vidoe ni, jom kite ramai-ramai kasi pelempang kat mulut budak2 ni biar mulut die herot...huh bikin hati panas betul!

Klinik Pakar Kanak-kanak

Petang semalam lepas balik kerja, suami ajak aku ke klinik pakar kanak-kanak sebab batuk Kasyah tak baik-baik lagi. Ubat pun dah habis dah. Kesian dengar die batuk tak berhenti especially waktu malam. Bile die batuk mesti nangis sebab sakit agaknya. So suamiku dah takleh tahan dengar die batuk tambahan lagi ruam kat kelengkang kasyah pulak makin menjadi-jadi. So kami pun pergila ke Klinik kanak-kanak kat Bangi.

Masa kami sampai tak ramai orang tapi lepas 10-20 minit penuh klinik tu. Nasib baik awal kalau tak mesti lagi lama nak kena tunggu giliran. Doktor cakap memang batuk die lambat sembuh sebab die stay taska so lagi tinggila risiko nak berjangkit dengan budak-budak taska. Lagi satu ruam kat kelengkang tu bukan ruam biasa tapi jangkitan fungus. Patutla merah semacam jek. Pastu berbiji2 macam jerawat. Kesian kalau tengok. Sebelum ni Kasyah memang tak pernah kena ruam tapi haritu aku gatal nak tukar diapers die terus kena ruam. Sebelum ni kasyah pakai pampers comfort tapi aku tukar ke huggies dry terus merah. Pastu tak baik2. Sampaila sekarang. Tapi bagus gak die takleh pakai huggies dry tu sebab huggies tu lagi mahal dari pampers comfort walaupun mahal seringgit jek. Dulu masa aku pakaikan die mamy poko dengan huggies dry comfort ok pulak. Tapi yang dua ni lagi melampau mahalnya. Rugila sebba die suke berak..hahaha

Time nak bayar tu memang terkedu la sikit sebab total kena RM117. Mak aih, mahalnye. Caj doktor pakar ni berganda-ganda mahalnya. nanti aku nak soh anak aku jadi doktor pakarla, boleh caj mahal-mahal..huhuhu.
Jom main kuda jongkang-jongket.. Saje je letak die atas ni walaupun die tak reti main lagi.

Weeeee...weeeee....Sape yang suka ni? Mama ke Kasyah?

Alamak tak boleh blah betul muka aku tu...Muka orang penat baru balik kerja. Serabai betul.

Alololo..comelnye anak mama..Pandai pandang kamera ye..

Inilah suasana dalam klinik. Namapun klinik kanak-kanak so dalam die dah macam taska dah...

Lepas ni tak bolehla lagi pergi klinik ni kecuali masalah serius.. Kalau setakat demam biasa nak pergi klinik ni mau minta sedekah aku kat pudu nanti..hehehe

Permaisuri Siti Aishah ada psychiatric issue????

Rentetan daripada entry aku semalam... Harini ni uncle seekers tu dah update lagi kronologi cinta syhh die dengan Permaisuri Siti Aishah. Permaisuri Siti Aishah ni katanya ada masalah jiwa. Bukan aku yang cakap eh. Tapi uncle seekers ni yang cakap. Tak caya boleh klik sini.

Seriously aku tak tahu nak komen pape. Permaisuri Aishah masih lagi manusia biasa yang tidak lepas dari cubaan dan dugaan. Ape pun yang berlaku kite tak berhak untuk mempertikaikannya mahupun untuk membuat sebarang spekulasi. Doakan yang terbaik. Hopefully semuanya terungkai dengan baik.

Aku rindu kamu

Buat sahabatku Noor Shazreena Uyop,
Setahun berlalu tapi kita masih tidak bertemu
Setahun berlalu aku menjadi rindu
Setahun berlalu aku tidak pernah melupakanmu
Shaz,
Kalau ko baca blog aku, aku nak ko tau yang aku rindu kat ko
Setahun babe kite tak jumpe
ada jek alasan yang menyebabkan pertemuan kite dibatalkan
aku rasa ko makin jauh
jauh dari hidup aku
jauh dari hidup kami
Shaz,
ko merajuk ke?
kalau tak kenapa ko tak nak jumpe kitorang?
aku dengan izan selalu cerita pasal ko
bukan mengumpat tau tapi kitorang rindu
raya pun tak dapat jumpa
Shaz,
kalau ko rindukan aku, rindukan izan, rindukan kitorang
carilah masa untuk jumpe kami
Insyaallah aku tak pernah takde masa untuk ko..
Sayang kamu Shaz..

Thursday, November 18, 2010

Permaisuri Aishah dan Uncle Seekers.

Selain orang dok sibuk-sibuk pasal AC Mizal dan gelang ajaibnye itu, sekarang ni heboh pulak cerita pasal skandal percintaan antara Bekas Permaisuri Agong Siti Aishah dan juga Uncle Seekers. yang mendedahkannya pun bukan orang lain tapi Uncle seekers ni sendiri.

gambar dari pakcik google


Memang panas kalau korang baca setiap pendedahan yang dibuat. Aku pun tak tahu nak komen macam mana. Kalau ikut kata Uncle Seekers tu macam skandal diorang ni ada sumthing wrong somwhere. Ada rahsia tersembunyi gitu.

Sekarang ni ada satu persoalan yang bermain di minda aku. Persoalan apa biarlah aku simpan sendiri. Aku takut kalau aku tulis kat sini tak pasal-pasal lak aku kena tahan dengan polis tak pun dituduh menyebarkan fitnah.

Kalau korang nak tahu cerita sebenar bolehla klik kat part 1, part 2, part 3, part 4, part 5 dan part 6.

Raya Haji. Best ke?

Sape tak suke hari raya angkat tangan! Eh, bukan aku eh.. Aku tak angkat tangan tau sebab aku memang gile hari raya. Walaupun cuti sehari jek tapi aku tetap balik kampung gak. Sehari pun sehari lah.Yang penting dapat makan makanan raya dan menambahkan lagi lemak-lemak tepu dalam badan ni..(Ayat sedap hati padahal dah tension gilos dgn berat yang tak turun ni)

Actuallykan aku memang tak plan nak amik cuti tau tapi hari selasa aritu disebabkan Kasyah batuk tak berhenti buat hati ni jadi tak best lak nak hantar die pergi Taska. Lagipun kepala aku pun ting tong.. Korang jangan ingat aku mabuk-mabuk sampai tiong tong lak eh. Aku kena hujan balik keje ari isnin tu sampai kepala pening. Hujan tersangatla lebat. Aku yang dok kat belakang motor ni dah menggigil kesejukan ditambah dengan rasa sakit akibat kena hujan tu..So hari selasa aku ajak suami aku EL jek. dapatla balik kampung pagi selasa tu.

Biasalah kalau raya haji tak meriah mana pun. Menu kat rumah mak pun tak banyak. Cuma masak ketupat segera, ayam rendang, sambal kacang dengan lodeh jek. Walaupun masak tak banyak tapi bile dah bertukar-tukar juadah dengan jiran-jiran, hambek ko melantak sampai perut buncit. Aku memang makan gile-gile semalam. Abis semua lauk jiran aku rasa. Takde yang terkecuali. SO arini ni dah mula risau takut berat yang dah nampak macam nak turun ni nik balik..huwargh, malam ni aku nak pergi gym. Tak kire. (eleh selalunye tak jadi pergi pun).

Banyak ke lumbu yang menjadi korban kat tempat korang? Kat kampung aku boleh tahanla. Aku singgah gak tengok orang korban lembu tp sebab segan aku tak turun kereta pun. lepas tu pulak hujan lebat lagila tak dapat tengok. Tak kisahla yang penting ada gak daging korban aku bawa balik KL. Aku rembat tulang lembu dengan daging yang abang aku bawa sebab die tolong melapah lembu-lembu tu kat masjid. Ingat nak buat sup tulang. Huish bertambah lagilah kolestrol dalam badan aku ni.

Gambar?Memang tak amik. Malas la lagipun aku tak pakai baju raya beria pun. Pakai baju kurung buruk jek. Okayla. Sekian untuk masa ini. tibe-tibe maless pulak.

Monday, November 15, 2010

Nasib baik tak eksiden

Mood ceria di pagi hari dah tercalar dek insiden hampir eksiden nak terlangar kereta saga putih bengap tak lulus ujian memandu..huh menggelegas dada aku ni..menggelegas tu perkataan standard bahasa melayu kan? Ade ke yang tak faham???

Sedang syok aku melayan lagu maria mariana dalam otak aku sambil menonggeng motosikal bersama suami ke tempat kerja, tiba-tiba ada satu kereta saga putih dari lane kanan terus masuk ke lane kiri tanpa bagi satu tanda isyarat pun..tanpa signal mahupun tanpa hint yang die nak masuk kiri. Tibe-tibe jek terus tukar lane sambil buat dek yang motor kami nak lalu dan akibatnye terpaksa suamiku brek sekuat hati, eh sekuat kaki dan tangan untuk mengelak daripada melanggar kereta saga budus aka tak sekolah aka lebih baik ko pergi mampus.

Memang Allah sayang kat aku lagi so nasib baik brek motor suamiku yang langsung tak makan last week dah kembali kenyang sebab dah makan. Dapatla brek walaupun sipi-sipi jek nak kena. Kalau ikutkan hati yang marah lagi cemas lagi hilang pertimbangan nak jek aku pecahkan cermin kereta saga putih itu dan menumbuk mata kiri die sebab tak nak tengok cermin sisi sebelum tukar lane. Tapi disebabkan aku ni masih kategori pemandu dan penonggeng yang berhemah aku hanya mampu memandang penuh harapan yang kereta itu akan jatuh gaung tak lama lagi..haha padan muka ko...

Ok..plan nak update cerita lain tapi mood geram lagi membahang buat aku update cerita lain lak...memang *&^%df&*5#@$*&hsyui (Sory aku mencarut)

Thursday, November 11, 2010

Dapat saguhati GA!

Aku dapat special gift sempena 1st GA dari Nusha...

Yahooo...Suke walaupun bukan hadiah pertama

Tak sabar nak tunggu hadiah

Thanks Nusha

Nanti buat lg eh

Mood bengang!

Harini mood memang kurang baik sikit...Ni gara-gara satu call center yang aku call telah buat taik dgn aku.. Bukanlah die berak lepas tu aku terkena taiknye.. Tapi sebab die bagi jawapan yang sgt tak memuaskan hati aku...Bengang sey!

Ceritanya macam ni. Sebelum ni ada pergi jalan-jalan kat Carefour. Care4 mane biarlah rahsia...tengah jalan-jalan tu datangla satu mamat ni approach aku pasal kad kredit satu bank ni..Actually aku memang guna kad kredit bank ni tp jenis lainla. So die kata boleh tukar jenis yang die offer tu sbb ade banyak benefit dan boleh ada diskaun..And die boleh tolong aku tukarkan kad tu dan pindahkan sekali baki kad. Akupun memangla berminat tp sbb tujuan asal ke care4 nak beli barang, aku ckp kat mamat tu aku beli barang dulu. Alkisahnya dah sibuk beli barang, lepas tu terus balik sbb dah terlupa pasal mamat kad kredit tu...

So harini aku teringat balik pasal offer mamat tu and aku pun decidela nak tukar. Aku call la call center die tapi jawapan yang aku terima adalah tak boleh tukar kad kredit sbb lain kategori. Aku tanya lagi untuk dapatkan confirmation tp jawapan die tetap sama tak boleh tukar. Kalau nak kena apply kad baru. Baiklah aku tanya lagi. Kalau aku apply kad baru boleh tak aku transfer balance baki kad aku ke kad baru. Jawapan yang lagi hampeh adalah tak boleh sbb kad tu kad lain. Senang cerita kad aku dgn kad baru tu tak together-gether... Huh sakitnye hati sbb aku tgk dlm promotion kad tu siap cakap boleh transfer balance. takde masalah tp budak pompuan call center kata tak boleh.. Biar betul???

So aku memang tersangat bengang dengan budak call centre tu. Jawab tapi sebenarnye tak tahu jawapan. Kalau mamat bank tu kata boleh tukar dan die boleh buatkan kenapa pulak ko kate tak boleh? Hish..hampeh bladihell betul...Takpe lepas ni aku komplain ko dekat ko punya manager baru ko tau...

Wednesday, November 10, 2010

Kuih buah melaka

Hari Ahad lepas sebelum terkinja-kinja main basikal, aku sempat tolong mak buat kuih buah melaka ataupun orang panggil onde-onde. Senang jek nak buat. Budak tadika pun tau nak buat kuih ni..

sambil menggentel sempat lg tu suruh suamiku amik gambar.


sebelum

selepas

Apalagi makan la...hehehe

Ayat-ayat power lepas kahwin...

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerja:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit.

Telefon:
6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancang Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??

p/s:tersengih-sengih aku baca artikel ni...sape yang dah kawen mesti tau sama ada artikel ni betul ke tak..kuikuikui

AC Mizal penipu??????

gambar dari pakcik google..

Sana sini orang kecoh dengan isu syarikat AC mizal yang dikatakan mengamalkan elemen penipuan. Pendedahan oleh seorang blogger bernama Aidid telah menyebabkan isu ini jadi panas... AC mizal dan konco-konconye telah berbalas message di FB untuk mempertahankan aktiviti perniagaan mereka.. Kalau anda mengikuti isu panas ni tentu anada tahu tahap kehangatannye..

Kononnye AC menjual gelang magnet berharga RM78 dengan harga RM1000.. Keuntungan yang sgt berlipat ganda.. Malah khabarnye, testimoni pelanggan yang diletakkan dalm fb AC adalah copy paste dari website lain... Memang menggemparkan.. nak cerita lebih-lebih pun aku tak reti so kalau nak tahu boleh ke blog broder Aidid...

Panas!!!!Berita Mengejut dan Terkejut


Ijazah Kedoktoran aka PhD penyanyi Fazley palsu????? Dalam satu laporan di Kosmo hari ni menyatakan bahawa University of Wales di United Kingdom (UK) menggantung hubungannya dengan Kolej Antarabangsa Fazley (FIC) milik penyanyi Malaysia, Fazley Yaakob sehingga satu siasatan dilakukan. Menurut satu laporan Perbadanan Penyiaran British (BBC), tindakan itu dilakukan ekoran kontroversi berkaitan dengan kelayakan akademik penyanyi tersebut yang dikatakan memiliki ijazah doktor falsafah (Ph.D) dan sarjana palsu dalam bidang pentadbiran perniagaan.

BBC dalam program Week In Week Out: University Challenged mendakwa Fazley memiliki Ph.D palsu dan kini mengendalikan kolej yang menawarkan kursus sarjana muda dari University of Wales. berita lanjut di sini

Tuesday, November 9, 2010

Pusing-pusing naik basikal

hah, ingat tak last week aku cakap dah rindu nak naik basikal.. Actually kan balik kampung haritu aku memang betul2 lenjan basikal anak sedara aku. Siap suruh abang aku tinggikan seat basikal tu. Balik kampung last weekend memang aku tak kemana-mana. Duduk rumah jek. Petang-petang layan main basikal dengan anak-anak sedara aku. Malam sabtu tu sempat gak la aku buat karipap untuk sarapan pagi ahad tu.. petang ahad sebelum balik mak aku buat onde-onde aka buah melaka. yang tu lain netry eh.. Sekarang jom kita fokus pada aksi mak dgn bapak budak yang tak sedar diri...huahuahuahua...

Chewah..naik basikal macam budak baru dapat basikal baru.. serius jakun giler...tapikan ada gak rasa gayat sbb dah lama tak mengayuh ni...

sambil pusing-pusing depan rumah sempat lg pandang kamera ni..betul2 gile glemer..hahaha

Aku takla pusing-pusing satu kampung dengan basikal.. just pusing-pusing depan rumah jek. Segan woo tibe2 jek nak jalan2 dengan basikal. Kang semua orang dok ngumpat aku kang..hehehe

Inilah tuan punya basikal. Disebabkan aku dah lenjan basiakl die terpaksala die naik basikal adik die jek..kebetulan adik die tido kat rumah...

nampak betul kemaruk aku main basikal.. Memang macam kanak-kanak ribena riang-ria sampai lupa status dah jadi mak orang...

Hah, bukan aku jek yang jakun tau tapi suamiku pun tak melepaskan peluang untuk lupa diri...nak gak main basikal.

Sama-sama lupa diri dah jadi mak dengan bapak budak...tak senonoh betul..

Siap nak buat willy ni..tapi sayang tak jadi..tengoklah aksi suamiku yang nak terjatuh tu..hahahah

bajet romantikla naik basikal sesama..takde maknanya.. Tak bergerak basikal ni bile aku naik kat belakang..tayar kempis sebab berat sangat...hahahaha

lepas main basikal jom ronda-ronda naik motor pulak... Ni pun dah lama aku tak bawa. Ada sikit2 rasa gigil la nak bawa motor...

Sibuk jek suami aku ni nak ikut gi jalan2. Ala bukan jalan kemanapun round dekat situ gak...tak berani nak bawa jauh2.

ini bukti aku bawa motor sendiri tau..huh tak pasal2 bangga sbb pandai bawa motor.. orang lain tu siap cilok2 kat jalan jem pun tak bangga macam aku..kuangkuangkuang

muka boring Kasyah tengok aksi tak sedar diri mama dengan papa. dahla tak ajak saya naik motor.. hehe bukan tak nak bawa die jalan-jalan tapi sebenarnya hari dah gerimis. aku main basikal dgn jalan2 naik motor tu dalam gerimis mengundang.. Nasib baik tak hujanlebat. So Kasyah tengok jela dari dalam rumah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...