Thursday, May 5, 2011

Jakun

Last weekend aku bawa Kasyah balik kampung. Suamiku tak ikut sbb tengah busy dengan final. Since mak dgn abang aku ada dapatlah aku balik kampung dgn Kasyah sbb diorang boleh pegang Kasyah.

Dekat kampung Kasyah memang jakun giler dengan tanah. Yelah dok rumah tingkat 11 mane nak jumpa tanah. Pintu rumahpun bertutup sentiasa. Kalau kat kampung, keluar pintu jumpa tanah. Pintu pun open jek. Si Kasyah ni masa kat kampung, bangun tido jek terus soh dukung ajak keluar rumah. So aktiviti bapa aku tetiap pagi masa kami kat sana adalah bawa Kasyah jalan2 kat luar tengok ayam dan bagi ayam makan. Suka tak terkirala si kecik tu dapat keluar rumah.

Bila dok dlm rumah jek mesti die pergi kat pintu. Takpun merengek soh dukung die and ajak keluar. Tu jelah kejenya. Hari kedua kat kampung, aku bawa Kasyah jalan atas tanah. Sebelum ni jalan kat dlm rumah jek. Die memang jakun giler dpt pijak tanah. Die terus duduk pastu capai batu. Hadoilah anak aku...Batu yang nak dimainnya. Kebetulan ada basikal nak sedara aku, letak Kasyah atas basikal.. Hehe, suka die..

First time naik beskal.. Mama nak gi mana? Jom Kasyah hantar....

Eh, macam mana nak kayuh basikal ni???Laa...kaki tak sampai rupanya..hihihi

Mama, bila nak belikan saya basikal? Boleh main kat putrajaya pulak..

Tepi..tepi..Yang berhormat nak lalu ni..Kang kena langgar kang,sape nak jawab..

Eh, eh, apasal basikal ni tak bergerak? takkan asik nak pusing handle jek???

Basikal tak gerak, saya posing jelah...

Lepas main basikal, teruskan jalan dalam rumah pulak. langkah kaki tu mesti ke luar rumah.. Langsung tak nak masuk..

Hah, nak gi mana tu? Jom masuk!.

Ala, mama ni. Tak bestlah dalam rumah. Nak keluarlah. Jalan2 kat luar...

Balik kampung, aku tak kemana sangat pun. Hari sabtu pergi bandar beli kain sedondon utk buat baju raya. Hari ahad,keluar pergi cari durian (bukan musim pun..mahal gilak) and malam tu pergi fun fair. Melepaskan hajat anak sedara aku yang sibuk nak main fun fair. hari Isnin, balik Putrajaya...Itu jek. tapi fokus nak balik kampung memang nak dok rumah jek sebab dah lama tak balik...

daaaaaaaaaa........

2 comments:

b a m b a m ' s said...

comelnya diaa! tembam! nasib baik bukan jumpa real..kalau x dah gigit pp dia!!hehehe

n!da said...

ya Allah.. kasyah da besar dah?
nampak sgt lame tak singgah sini.. thehehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...