Monday, May 9, 2011

Telur Padi

Hallu..bertemu kembali...Plan nak citer pasal aktiviti semalam tapi sedikit kebizian. Lagipun gambar pun aku belum transfer lagi. So kite citer pasal telur jela ye. Korang pernah tengok tak telur padi ni? Aku panggil telur padi sebab telur ni dibalut dengan tanah dan hampas padi. Ala macam telur masin gak dibalut dengan arang. Telur ni memang menjadi favourite family aku especially anak sedara aku. Die boleh makan gitu jek macam makan telur biasa..

Inilah rupa telur padi tu. Kalernye hitam. Kalau tengok macam tak selera tapi bila dah makan mesti nak lagi..hihihi. Yang ada kuning sikit tu telur ayam dan sebelahnya tu telur itik. Pada sesapa yang tak biasa mesti tak lalu nak makan telur ni. Memang susah sikit nak makan mula2 sebab telur ni ada bau yang kurang menyenangkan. Nak tau bau apa? Bau hancing. Serius aku tak tipu memang telur ni bau hancing. Bagi aku yang dah biasa dah tak rasa pape dah dengan bau telur ni. Rasa best adelah ..hahaha.

Ni pulak rupa telur yang dah dipotong. Masa aku kecik2 dulu aku tak berapa suka telur ni. Kalau makan pun aku makan putih die jek..eh,eh, jangan konpius. Telur ni memang kaler itam. Maksud aku tu kalo telur biasa tu bahagian putih die jela yang aku makan sebab yang kuning die ni macam cair2 lembik sikit. Tapi bila dah besar, aku suka pulak telur kuning dia. Sedap woo makan dengan nasi panas. Lagi2 kalau ada sambal durian. Waduh, kelaut diet aku..huhuhu. Kat tempat lain aku tak tahu orang panggil telur ni telur apa. Yang aku tahu telur ni syedappp..

Hah, korang rasa korang nak try tak telur ni? Kalau nak try tutup hidung..hahaha..Lain orang lain taste. Senang citer rasa die memang rasa telur..huhuhu

daaaaaaaaaaa.............

14 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wah2 menarik!!

sy suke cube sesuatu !!!

bak sikit!!

nk cr mane ni kak??

p/s: wah2..tq2 kak..eceh,mcm anugerah plak!!aish..insyaALLAH,xkn jd..
sy ader lpe akak x?? =p

b a m b a m ' s said...

aiyooo kak..aper rasanya tuh? kaler dah lawa mcm guli.. rasa ade mcm telur masin x??hehehe

myazuluv said...

anne, aku x penah jumpa ar telur camnih..telur ni ori camni or dah masak ngan herba sbb tu dia tukar kaler camtu..cam telur pindang ekk??

n!da said...

kite tapenah rase. tapi mmg penah jumpe la. takterexperimen. sebab nak tengok pon tater'lalu' ohoho..

tp insyaAllah, kalu jumpe lagi lepas ni akan try jugak rase. sebab cik anne kate sedap. hehe

AnneRaini said...

nusha: cubalah tp selalunya 1st time cuba mcm geli2 jek..ikut tekak masing2. kat pasaraya byk. selalunya dekat2 dgn telur masin..

AnneRaini said...

bambam: langsung takde rasa mcm telur masin sbb telur ni tak masin pun. Susah nak gmbarkan rasenya..senang citer pelik kot rasanya tu..

AnneRaini said...

azu: telur ni memang cam gini. tak yah masak dah. buang salutan tanah tu pastu kopek jek kulit. terus boleh makan.. takde kena mengena dgn telur pindang...hahaha msteri tak telur ni??

AnneRaini said...

nida: tekak sy mmg boleh terima tp takut tekak nida tak boleh terima lak..hihihi

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

wah,psraya sini sy xjumpe..teloq masin ader..

=p

Liza Razak said...

x pernah pulak tgk telur macam ni..mne nak dpt ni yer?

AnneRaini said...

liza: kalau kat pasaraya besar cam tesco tu ade sblh2 dgn telur masin..tapi telur ni dibalut dgn tanah dan hampas padi..telur puyuh pun ader tau..

Assamarqandi Lee said...

memang favourate saya ....., cuma cara nak proses telur ni , kena guna kencing kuda setelah tanam di dalam tanah... pasal tu bau hancing.... Islam boleh makan ke?

Myshdorm said...

wuuyooo...first time tngk telur warna camni...xpenah tngk...,kn lagy ar...

Ismail Ahmad said...

Haha..baru aje rebus..patut la pelik bebenir rupa..ngeri lak nak makan..tp dah baca artikel ni baru ada berani nak cuba..nasib x dibuang lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...