Thursday, June 9, 2011

'Kerosakan' bahasa semakin menjadi-jadi

Dah 3 hari dalam paper Berita Harian cerita pasal masalah penggunaan bahasa SMS dikalangan peljar sekarang. Most of student tak boleh nak tulis karangan dlm bahasa melayu dengan ayat yang betul and mereka juga banyak guna kata singkatan yang ntah pape. Aku rasa ini memang masalah besar sbb dah makin ramai yang merasakan bahasa melayu ni low class. Sebagai seorang melayu yang sayangkan bahasanya, aku rasa terpanggil untuk bagi pendapat isu ni.

Untuk pengetahuan korang, aku dah lama amalkan penggunaan kata singkatan ni dalam penulisan tapi bukan penulisan berbentuk formal. Aku cuma aplikasikannya kalau aku buat nota masa study dulu or if I have to write something quick. So sejak dari sekolah kata singkatan aka short form yang aku guna adalah yang standard yang diajar oleh cikgu. Bukan short form macam bebudak sekarang yang kalau aku baca rasa nak bagi pelempang jek. Ini my personal oppinionlah. So sampai sekarang aku masih guna short form standard even dalam sms. Tak caya tanya aku.

Aku tak guna short form macam 'lau', 'lik', 'pai', 'aq', 'itew', 'kew' dan yang banyak lagilah. Yang selalu aku guna 'dgn', 'tdk', 'mlm', 'blik', 'yg' dan yang sewaktu dengannya. Kadang2 tu aku sampai tak faham ape yang orang tulis kalau die guna short form sms yang bebudak sekarang ramai guna. Yang paling aku menyampah kalau guna short form ade letak 'w' tu macam "x lik lg kew" "kitew windu awak" takpun "sapew tew"....Ish memang menyampah aku membacanya. Masa memula dulu aku sampai tak reti nak bacanya camne. Hadoilah memang parah betul bhs budak2 zaman sekarang.

Aku tak kata tak boleh guna short form yg ntah pape tu. Boleh and ikut koranglah. Yang penting orang yang baca paham. Tapi yang jadi masalahnya bahasa tu dah menyebabkan ramai student tak boleh jawab peksa. Ramai yang tulis karangan guna short form tu. Mana boleh. Peksa tu formal so jawablah dengan bahasa formal jugak. menurut laporan lagi, ada juga tesis yang ditulis guna bahasa short form. Lagi parah. Kalau kita tak bendung masalah ni dari sekarang, tak mustahil anak2 kite nnti cakap melayunye pun dah tak betul.

Walaupun korang tengok penggunaan bahasa melayu dlm blog aku ni pon tak betul tapi ini tak formal. Lagipun kalau korang perasan, short form aku dlm blog ni standard dan minimal.


Masih bangga dengan keupayaan aku dalam bahasa melayu. Wakil sekolah untuk debat, pantun, syarahan, forum dan bercerita masih menjadi antara momen manis dalam hidup aku.....

5 comments:

@izY@N said...

setuju sangat ngan ko anne.. sakit kepala aku nak memahamkan bahasa sms diorng ni..nak kata makin memendekkan kdg2 jadi panjang gak contoh itu->itew.. ntahpapantah..

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

haaha..bdak2 ni mmg la..

sma cam adik sy tu..geram je bc..nympah pon ada..hahaha..

tu pasal xreti nak wat karangan..

Fieza79 said...

nak2 bahasa dlm fb..dlm blog makin menjadi jadi...ejaan ke laen..

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

huhuh,dodol tu mknn trdisional kak..ahakz..

doodle tu benda comei yg budak2 suke lukis..sy nk gak jd budak2..hakhak..

AnneRaini said...

muzai:ko jadi cikgu mesti lg byk ko jumpe kan??

nusha: igtkan doodle binatang kuning2 mcm mambang kuning..hihihi

k.fieza: tu yang kadg2 pening nak membacanya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...