Wednesday, June 8, 2011

Master's degree

Aku plan untuk amik Master's lepas ni. Lepas ni tu maknanya lepas my husband finish his study in 4 years. Actually aku dah lama plan nak sambung master's tapi biasalah banyak kekangan dan halangan. So untuk meneruskan niat suci murni aku ni, Insyaallah aku akan sambung juga my study to master's degree. Mungkin after a year my husband finish his study barulah aku boleh consider.

Ikutkan plan memang since aku buat bachelor's degree dulu aku nak sambung ke master terus. When I was in UM, aku dah apply dah university untuk buat master ni. Aku apply together with scholarshiplah. Masa tu mana ade duit sendiri sbb belajar lagi. So dengan galakan dan dorongan my Ketua Jabatan aka my lecturer juga, so akupun applylah. Masa aku belajar dulu, aku memang antara yang awal dapat peluang untuk apply scholarship ke, program student exchange ke... Selalunya my lecturer mmg akan offer pada aku dulu.. Yelah dah memang aku best student kat jabatan tu, nak offer kat sape lagi..ye tak? (hehehe segan lak nak riak ..huhuhu sila sepak gigi anda)

Setiap tahun or setiap sem memang aku dpt offer untuk pergi student's exchange program kat Jepun dan setiap kali juga aku tolak. Bukannya aku tak berminat tapi students's exchange tu setahun so aku kena extend aku punya degree setahun. Elok2 boleh habis in 3 years jadi 4 years. So aku taknaklah walaupun bukan senang nak dpt offer tu tapi aku tak sanggup nak terima. Bila aku dah tolak barulah aku akan bagi chance tu pada kawan aku yang lain. Kalau org yang aku offer tu tolak barulah lecturer aku open pada semua student. Hah gitulah tetiap tahun. Aku rasa antara exchange program yang aku tolak dari 2 uni kat Tokyo dan juga Hiroshima uni. (jangan kata aku bodoh tolak offer okeh)

Bila dah final sem, lecturer kata ada uni open application untuk master siap dengan scholarship. Since dah banyak kali aku tolak offer lecturer aku tu so this time aku pun applylah. Siap dah buat interview tapi tele-interviewlah. Takkan orang Jepun tu nak datang jumpa aku semata2. Lepas tu berita yang aku terima, aku dapat masuk uni tu tapi tak dapat scholarship. Aku kena bayar admission fee dgn process fee dalam US$200. Selain tu air ticket kena beli sendiri dan juga kena sediakan at least US$1500 untuk perbelanjaan awal aku kat sana. Tengok jumlah tu memang terbeliak biji mata. Lecturer aku soh pergi and try cari scholarship kat Jepun tapi manelah aku nak cekau duit banyak tu. Cuba korang convert ke RM dah jadi berapa? Bapa aku noreh getah jek (masa tu getah murah lagi) so memang tak mampulah nak tanggung aku belajar kat Jepun. Kalau aku tak dapat scholarship terus camne???? So terpaksalah aku tolak jek offer tu. Nak tau aku dapat uni mana? Ritsumeikan Asia Pacific University kat Oita prefecture.

Tapi walaupun dah 4 tahun selepas aku tamat degree, aku masih punya keinginan nak sambung belajar. Lagipun aku baru rasa sekali jek suasana konvo. Ade orang tu dah banyak kali. Masa dapat sijil, konvo...diploma konvo.. degree konvo lagi.. Aku ni sekali jek masa degree sbb aku terus sambung degree lepas sekolah... So nak rasa lagi feeling syok masa amik scroll tu. Nak rasa meriahnye baling2 topi dengan kawan2.. Best woo..

So, suamiku cepat2lah habis belajar tu sebab sayang nak sambung master. Untung2 dpt buat PhD terus. Lepas ni nama aku DR. kat depan.. hihihi berangan..

daaaa.........

2 Magic Words:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

mge niat suci murni akk tercapai ea..

sy ni,lom lg ade keinginan nk smbg degree..

yg laen,dok blja ag..wahh..rndu nak knvo laaa..

AnneRaini said...

kan..

bestkan konvo..

rasa nak konvo lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...