Friday, June 10, 2011

Udang Ketak aka Udang Lipan

Sape tak penah makan udang ketak, angkat tangan sambil garu kepala sekarang.... Fuiyoh, ramai gak yang angkat tangan ek! (perasan poyo) Aku dah lama nampak udang ni jual kat pasar malam Putrajaya. Teringin nak beli tapi tak tahu nak siang macamana. So aku biar jelah. Last 2 weeks aku nampak Kak Madiha masak udang ketak ni and dia ada bagi link website yang tunjuk cara2 nak siang udang ketak, so akupun terus menanam impian untuk beli udang ketak ni. Nasib baik ada jugak udang ketak ni walaupun cuma tinggal sekilo jek.. Jadilah nak merasa.

Kebetulan mak dgn anak sedara aku ada lagi kat rumah so bolehla diorang merasa sbb diorang pon tak penah jumpa udang ni.

Inilah rupa udang ketak sebelum di masak. Yang ni dah siap disiang so segala duri2 semua dah takde. Jangan tak tahu, udang ketak ni banyak duri tajam dan agak leceh jugak nak settlekan. Nasib baik sikit. Sape2 yang nak tahu cara nak siang udang ketak ni bolehlah ke blog Mimieziss ni. Kalau tahu cara siangnya, nak makan pon jadi senang.

Tadaaa...udang ketak ni aku masak sambal jek. Sedap weh, hingga menjilat jari. Tapi yang tak syoknye isi die tak bape banyak. Dengar kata kalau nak isi yang banyak kena beli time bulan penuh. Macam beli ketam jugak. (Aku memang terer pilih ketam banyak isi..heheh). Jadilah dapat gak merasa. Anak2 sedara aku memang suka betul dgn udang ni sbb rasa die yang manis dan lembut macam ketam. Ini pendapat aku ye. So memang diorangla yang pelahap banyak udang ni.

Insyaallah lepas ni boleh beli lagi tapi kalau aku nak beli pon nak tunggu abang aku dtg sbb die boleh tolong siang udang ni. Letihlah nak bertapa kat singki lelama.. hihihi...

Nak resepi ke?? Alah aku masak sambal biasa macam sambal lain jugak..Same jek. Okaylah.. Sesapa yang nak cuba udang ketak ni boleh beli kat pasar malam Putrajaya presint 2 kedai hujung sekali.. tapi aku tak janji udang ni sentiasa ada ye sbb kadang2 tak nampak pulak kelibat die.. daaaaa

16 Magic Words:

Mama AA's said...

mmg namanye udang ketak ke?

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

xpnh rasa!!bak sikit..akk,lpe nk gtau,aritu sy ade try kek yg ada akk bg resepi tu..huhuh..

p/s: amboi,komen bla bla bla lak..babap t!!

AnneRaini said...

Mama AA: haah. kat psar tu tulis udang ketak..ade yang panggil udang lipan, udang gertak dan memacam nama lagilah.. ikut tmpt kot.

AnneRaini said...

nusah: dah habis jadi taik.. nak??? hihihi

kek tu jadi tak???

p/s: atoi..sakitlah kena babap.. :P

dakpipimerah said...

adess.. lapar pulak tgok,,hahhaa

AnneRaini said...

dakpipimerah: pi makan nasi pi..kang masuk angin pulak..hihi

Fieza79 said...

penah mkn sekali haritu..sedap..

syieda said...

ehhh..akak kt ne nak cari udang ni..teringin...T___T

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

tak penah tengok rupa udang ketak ni 1st time tengok...makan jauh sekali lakan...terliur pulak nengoknyer...

AnneRaini said...

kak fieza: memang sedapkan..

AnneRaini said...

syieda:org kate kat belah2 sekinchan sane byk.tak tahulah betul ke tak. Setakat ni mmg akak jumpe kat psar mlm putrajaya jek...

AnneRaini said...

lizz: kena cari tu..hihi

eima said...

last aku mkn zaman aku kecik2 dulu ..umur dlm 6 tahun gitu ... mak aku beli terus dr nelayan br naik ke darat ...
mak aku wat rebus ...sedapppppp

Mama Gee said...

selalu tgk je...tp tak tergamak nk beli sbb rupernyaa pelik skit..cam serangga..hik2

zaiton zahrin enterprise said...

Tumpang tanye..psar mlm putrajaya kat belah mana yea ada jual udang nie..n hari apa..tgh cari yg terdekat dengan seremban..mudah nak g cari..de org mengidam..thanks..

AnneRaini said...

Pasar mlm tu kat presint 2 kat tmpt selalu ada carnival ke event ke. Org yg jual ni bhgn brg basah ujung sekali. Pasar mlm tu setiap hari selasa dgn jumaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...