Wednesday, July 6, 2011

Aku, kereta dan speed trap.

(Amaran!Entry ini agak panjang)

Sory guys..semalam aku memang blur. Aku ada jengah blog kengkawan tp aku tak tinggalkan jejak...So harini kembali dengan semangat baru...Yo yo or jek...Hehe. Tengok tajuk cam tajuk filem...kan?kan?kan? Benda ni aku terfikir masa aku drive sorang2 balik kampung last weekend. Biasalah kalau drive sorang jarak jauh ni memang boring. So kepala otak tu mesti melayang fikir macam2...

Aku dah amik lesen kereta since umur aku 18 thn. Guna duit sendiri beb sbb bapak aku mmg tak support aku nak amik lesen. Tapi biasalah akukan anak yg berdikari dan adventerous (kononnye) so aku nekad amik gak lesen. Last2 bapak aku redho jelah. Tapi lama2 bapak aku sedor yang tindakan aku amik lesen dulu adalah bijak. Mana taknye akulah drebar family aku smpi tahun 2009. Sekarang abang aku dah amik alih sbb die dah ade lesen kete n akupun dah tinggalkan kete lama aku kat kampung. Senang mak abah aku nak kemana2.

Sejak aku guna kete tahun 2005 (masih belajar di UM) aku dah ada 4 saman. 3 sbb speed trap n 1 langgar lampu merah.. (huhuhu ganas tak aku). Semua saman tu aku dapat dalam masa 2 thn saja. Lepas saman yg last tu mmg aku tukar watak jadi pemandu berhemah sbb terasa sgt kesal byr beribu utk saman saja. Sgt takde faedah. Duit tu boleh buat benda lain. huhuhu...Rugi!

Tahun 2008 aku beli kereta baru. Yang lebih besar dari kereta lama. Enjinpun lebih besar.. Memang syok untuk speeding. Bawa kat highway sampai 150km/j pon masih tak rasa laju. Memang lupa diri. Tapi alhamdulillah sejak guna kete merah aku tak penah lg dpt saman. Laki aku jek yang kena. Hahaha. Bila dah jadi mak ni corak pemanduan pon dah berubah. Takmo bawa laju2 lagi sbb igt anak. (Baguskan aku...). So last weekend tu aku drive dgn kelajuan yang biasa (bg aku) iaitu 120-130 km/j... Bila nak potong aku lajukan lg jadi 140-150km/j. Tu memang standard aku bw kete kat highway. So aku terfikir, baru bw kete enjin 1.6 pon aku selalu lupa diri (lebih hadlaju le tu) apakah akan jadi kalau aku drive kete 2.0 ke atas? Adakah aku akan bw smpi 180km/j sbb tak rasa laju???? Sambil2 bw kete, bertukar2 lane tengah dan kanan, aku terfikir, aku dah bw 150km/j pon masih ade kete dam lampu kat aku...(Selalunye kete mewah enjin besor ) Mesti sbb kete tu sgt syok dibawa smpi tak rasa lajupun walaupun dah bw lebih 160km/j.

Aku rasa mungkin aku tak boleh bw kete besor (walaupun teringin nak amik Accord) sbb aku akan mengumpul saman speed trap. Agaknye kalau aku bw kete besor kat highway, sume kete aku dam lampu...tepi..tepi..nak bawa slow2 jgn dok lane kanan...Aku nak cepat ni... Hahaha berlagak...

Eh, tadi bukan aku kata aku dah jadi pemandu berhemah ke???? Apsal aku bw kete laju2??? Ye, memang aku dah jadi pemandu berhemah. Yang bw laju kat highway and kalau balik kampung jek...And aku juga pilih tempat nak laju... Ade certain tempat kena bw slow. Lagipun aku tak potong double line. Aku cume bw laju jek....salah lain aku tak buat,so berhemah lah tu..hikhikhik

Okaylah, dah merapu dah aku ni.... Korang bw kete laju tak???

daaa...........

1 Magic Words:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sy bw slow..sbb xpndai..hahaha!!

dh brape bulan xpegang stereng keta ni..alamak..lupe la manual..hahah..

p/s: akhirnya bc gak kan..smpai hbs x??hhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...