Wednesday, August 3, 2011

Bubur lambuk kampung baru..akhirnya!

Semalamkan aku ade bgtau nak makan bubur lambuk masjid kampung barukan???? Bohong kalo terlupa tau sbb aku baru ckp smlm...hehe. Petang smlm lepas keje aku dgn my hubby terus merempit ke kg baru. Sampai jek tgk orang dah beratur panjang. Tapi barisan utk wanita masih pendek lg so my hubby soh aku yang beratur. Die pulak gi solat asar dulu since pemberian bubur tu hanya akan berlaku lepas asar. Daripada die melanguk tunggu aku beratur baiklah die gi solat. So akupun beraturlah kat situ lebih kurang 15 minit sbb die tunggu smpi jemaah habis baca doa sekali baru die bagi.

Aku punye happynye dpt beratur amik bubur lambuk kg baru asik tersengih smpi dah naik atas motor pon dok sengih lg..Hah kemaruk sungguh. Tp dek kerana bubur lambuk macam2 hal berlaku. Kiranya dugaan betul nak dpt bubur lambuk masjid kampung baru ori ni. First dah tentu sbb kena beratur lama. Aku ni dahlah dok jauh nun di putrajaya tp sbb die edarkan tu lambat sikit so terpaksalah aku amik Kasyah lambat kat nurseri. Itu satu hal. Pastu dah lambat ni kami kenalah bergegas utk balik amik Kasyah. Minyak tuty pulak habis dah kena pergi beli dulu. Kat situ dah amik masa dah. Lepas tu jalan pulak kemain jam smpi tak bergerak. Memanglah kami naik motor tapi kalu dah kereta membujur lalu melintang patah kat jalan tu, camne motor nak lepas? Seksa betul nak melepasi jam kat depan opis aku tu.

Bila dah lepas dari jam kat situ (memang dah lambat dah masa ni..dah nak dekat pukul 6) kami decide utk lalu jln lain yg kurang jam tp (ada tapinya ni) jalan kat sini tak jumpe stesen minyak kecuali lane sebelah. Kebetulan pulak minyak motor pun dah nak habis. Aku dah cuak jek sbb takut mati tgh jalan (dah penah kena dulu). Dahla setesen minyak jauh lg. Kalau gi yang lane bertentangan nak u-turn balik tu pun jauh gak... SO teruskan jalan sampai stesen petronas kat bangi. Ngam2 sampai stesen tu motor pun meletop2 (bukan kena bom) tanda minyak dah kering dan terus enjin mati... Haih..nasib baik sempat. Lepas tu terus amik Kasyah. Lewat 40 min dari masa yang sepatuitnye. Dah kena OT pulak. Sampai rumah terus bergelut masak ikan tongkol masak kicap saje. Sayur yilek.

Hah beginilah suasana kat masjid kampung baru orang beratur. Barisan orang pompuan kat dlm masjid. Bagus die buat camtu so sesapa yang nak amik bubur kalo pompuan tu senang terus masuk masjid. Kalo yang lelaki tu better korang suruh bini or awek korang amik. Kalo ade anak soh anak amik lg cepat.

Gambar blur tp itulah aku dengan terujanya dpt mengambil bubur lambuk...

Bubur lambuk yang telah dikeluarkan dari plastik dan sedia untuk dingap. Banyak gak bubur ni. Makan dua orang pon tak habis. Aku biasalah makan sikit dah kenyang. Nipun aku buat sahur tupun tak habis lg. Lauk smlm lglah tak habis sbb aku langsung tak sentuh. Hbby je makan sorang. Ye bulan pose ni mmg aku sgt kurang makan. Susah hati fikir pasal buffet tu...

Harini buat ns goreng saje. Lebih nasi smlm yg tak habis tu. Lauk smlm pon recycle saje. Tambah ikan goreng sudah. Yang makan pon suami sorang jek sbb aku makan kuih pon dah kenyang dah. hehe.. daaaaaaaa

p/s:kalo raya ni aku tak kurus tak tahulah nak cakap camne...

2 Magic Words:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

lepas dah hajat tu kan..

ezarn said...

depan masjid tuh umah mak sedara kamal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...