Monday, August 22, 2011

Kemas rumah

Salam hari isnin...diam tak diam dah 22 hari kite puasakan? Insyaallah minggu depan kite akan menyambut hari raya. So amacam persiapan korang? Dah settle dah? Jangan lambat sgt buat persiapan takut nnti tak dpt ape yang dicari.. Hehe.. Untuk aku alhamdulillah semuanya dah settle. Tinggal nak kemas2 untuk balik kampung je. Kalau ikutkan hati nak je aku balik harini tp apakan daya kena kerja. Last week aku ade bagitau nak balik kampung ke nak kemas rumah kan? Last2 aku pilih kemas rumah memandangkan banyak nak kena kemas. So sabtu dan ahad memang aku peruntukkan untuk kemas rumah saja. Amboi, letih sungguh. Nasib baik boleh minum..oppssss..hehe.

Aku bangun awal hari sabtu tu. Kul 7 dah bangun and terus mulakan tugas mengemas. Kemas ruang tamu dgn bilik aku je dulu. Ahad kemas dapur, stor dan juga bilik lain. Penat toksah cakaplah. Sebelum aku tunjuk hasil pengemasan aku meh aku tunjuk karpet yang aku beli kat kampung masa hantar Kasyah last week..

Amacam cantik tak? Karpet shaggy ni aku beli dgn harga RM200. Ni bukan kat Jakel tau sbb gi survey kat jakel kemain mahal. Asal aku tanya je nak ribu2 je harganya.. Nasib baik mmg aku tahu ade kedai lain lagi murah so beli kat kedai tu je...

Disebabkan aku tamak so aku beli jugak karpet ni. Actually bukan aku yang beli but my husband sbb die suke sgt karpet ni. very the soft cam kulit aku..boleh? Tapikan karpet ni memang lembut sgt. Baring2 sambil tgk tv mmg syok. Karpet mink ni harganya RM150 dan karpet ni memang besar. 2kali saiz karpet shaggy tu.. Puas hati.

Sory kualiti gambar sgt teruk sbb time ni belum ade kamera phone canggih lagi. Ni gambar rumah aku raya tahun lepas. Biasa je masa ni sbb baru pindahkan so takdela best sgt. Lagipun masa ni takde mood nak beraya sgt..

Taraaaaa....cantik tak? Rumah aku setelah di make over. penat woo nak kemas pasang langsir sume. Oh ya, dulu sofa warna cekelat pastu aku tukar warna hitam. Jahit sendiri tau...tapi comotlah sikit.. Bolehlah asalkan warna itam..hehe. Karpet shaggy merah tu aku beli tahun lepas so letak sekali... tema rumah aku modern minimalis hitam merah putih.. (sesuka hati aku je)

Gambar dari tepi pulak.. Rumah aku mmg tak penuh dengan perhiasan sbb tak suke rumah penuh2. Aku suke rumah yang luas. Lagipun ada anak kecik ni mmg tak sesuai nak letak segala pasu bunga sume. Nnti punah anak buat main.

So settlelah sume hal raya aku. hati ni mmg berkobar2 nak balik kampung sbb dah rindu sgt kat Kasyah. Jangan tak tahu aku dah start nak kemas2 beg so that jumaat ni aku boleh cau terus lepas keje. tamo lengah2 coz aku nak peluk anak aku cepat2, erat2, dekat2...

daaaaaaaaaaaaaa.....

16 Magic Words:

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waaa lawanyer ruang tamu.. merah gtu... suka sgt tgk...

Syafiq Rosli said...

cantik ruang tamunye pandai main color..hehe leh jadi deco2

AnneRaini said...

CMA:simple je moon...bajet kecik hehe

AnneRaini said...

SR:macih..alah 3 kaler je..hehe

ieda said...

wah merah itam dik .. tema agak garang tapi cantik .. akak suke :)

Liza Razak said...

cantik nye ruang tamu..black & red..nampak cool !! :)

Mama Gee said...

wah wah..mmg berseri2 umah....hitam dgn merah mmg masyukkkkk :)

Manismadu84 said...

anne cm ner ko jahit kusyen tu...ketif eh ko..bak sikit ilmu mu itu...nak wat jugaklah...itupon kalo ko nak share lah...hehehehe

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

kaler tu cntikla sis..

nk mai beraya leh??lalalla..

AnneRaini said...

nusha: mehla dtg umah..tp syarat kena bw duit raya byk utk Kasyah ler..hehehe

AnneRaini said...

nor: Aku jahit tgk pada sarung lama pastu aku pandai2 sendiri nak cantum cemana...susah woo smpi aku dah give up dah..tp kalo ko tgk btl2 mmg comotla kerusi aku tu..hehe

Manismadu84 said...

alah anne orang bukan nak telek jahitan ko...tp jujur cakap...santik lah ni...congrat...

SweetLikeWhat said...

sangat comel lah kak..

fiza said...

sangat cantik..hitam merah..kiter suker sofa tu....

mana mau beli??? :)

AnneRaini said...

sofa tu sy beli kat cavenzi saje..sofa kecik warna coklat...

blog cikgu roslina said...

Salam..sy br jmpa blog ni..nk tanya mcm mana cara jahit sarung kusyen tu sbb sofa sy pun sama camtu beli set kt cavenzi gak..mmg tahan lama cuma warna dh kusam so ingt nk sarungkn dia..tp sy xpandai jahit..kalu sudi,nk mnt tlg ajarkn cara2nya..tq..bleh emelkn ke shah0331@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...