Friday, August 12, 2011

Kue tiaw kerang dan begedil

Salam semua....dah 12 hari puasa baru rasa nak kongsi ape menu aku berbuka..Seblm ni bukan tak berbuka tapi masak biasa2 jek. Semalam aku buat kue tiaw kerang dengan begedil ni. First time buat begedil..tak sangka jadi...teruja I tau. Selain kue tiaw ni aku masak gak nasi dgn lauk sbb suami aku tu spesis makan nasi. Tak makan nasi sehari mau demam seminggu...hahaha. Aku pulak jenis suke makan benda lain selain nasi masa buka tp dek kerana aku dah kawen dgn dia terpaksalah akupun layan nasi gak..nak masak banyak2 mane sempat. Eh, banyak lak aku membebel.

Inilah rupa kue tiaw kerang yang aku masak semalam. Korang nak resepi ke? Tak yahlah sb aku main campak2 je ni. Ikut sedap tangan aku je. Takde measurement langsung. Bak kata mak aku, "ko kalau masak mak tengok main campak2 je tapi sedap je jadinye..". Itu mak aku cakap ye. Hahaha riak sekejap..(;p). Tapikan ade tragedi tak best pada kue tiaw ni. Nak citer ke? Malas lah.

Ini pulak begedil yang aku buat semalam. Tetiba rasa cam nak makan begedil buat sendiri terus aku search resepi. Akupun lupa aku jumpe kat mana resepi ni tp kpd tuan punye resepi terima kasih byk. Senang dan sedap. Yang ni aku leh bagi resepi sbb aku tak main campak2..Ikut resepi betul2.

Begedil berdaging

2 biji kentang (aku guna 3 biji)
segenggam daging kisar (aku ganti ayam kisar sbb tu yang ada)
daun sup (cincang halus)
5 sudu besar bawang goreng
lada sulah
garam secekup rasa
1 biji telur (dipukul)

cara-cara
1. kentang dipotong dan digoreng garing. Kemudian tumbuk kentang bersama daging.
2. Masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah dan garam dan gaul sebati.
3. Bentukkan bulat. Celup dlm telur sblm digoreng..

Hah, mudahkan? Boleh buat lagi nanti. Petang ni aku plan nak buat nasi goreng saje. Dah tak tau aku nak masak apa. Esok nak cuba buat mee kari (kalau jadi). daaa.

p/s:makin lama badan makin lembik....

6 Magic Words:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

ptutlah kentg sy lmbk rupanya xgoreng dulu!! hahah..

bgus2..leh try nanti.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

tetiba jerkk rasa nak buat begedil..dah lama gak xbuat nie..

AnneRaini said...

akak pun xtau sblm ni nak buat camne nusha...


smlm opismate husband akak buat gak tp hancur berderai...

AnneRaini said...
This comment has been removed by the author.
AnneRaini said...

moon: buat jgn tak buat ye

SweetLikeWhat said...

alamak sedapnye kak..nanti boleh try..ambil resepi yek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...