Monday, August 22, 2011

Ribut

Setiap yang berlaku ada hikmahnya...Di saat kite sibuk nak buat persiapn raya ada musibah yang berlaku. Hari Jumaat lepas kampung aku dilanda puting beliung. Ini bukan kampung tempat tinggal mak aku tapi kampung tempat atok dan makcik2 sedara2 aku tinggal. Kampung asal mak aku yang setiap kali rayapun kami akan balik sini ziarah sedara mara. Kampung ni kampung Kuala Paya kat Segamat jugak. Aku memang orang Segamat jati sbb kampung mak pak aku mmg kat Segamat je. Actually aku baru tau berita ni malam tadi kat facebook sbb 2 hari cuti aku busy kemas rumah and langsung tak bukak facebook. Alih2 semalam tgk sepupu aku update gambo kate kampung dilanda ribut puting beliung segala. Terkejut gak takut atok aku dgn makcik2 aku terlibat ke...Alhamdulillah memang takde kehilangan nyawa cume kerosakan harta benda yang teruk je. Banyak rumah yang terlibat. Dengar2 40 buah rumah kena. Ada banyak gambo yg sepupu aku letak tp aku amik sikit jela..


Ni rumah makcik aku Makngah Imah aka sepupu mak aku. Rumah Makngah Imah ni sebelah dgn rumah arwah moyang aku so mase kecik2 dulu mmg selalu main kat sini. Tengok rumah ni macam teruk je...Haish, kesiannya..

Makngah Imah duduk di tangga umah yang dah ranap sebelah tu...Dugaan di bulan puasa.

Sekolah Agama Kampung Kuala Paya. Teruk gak kena. Rumah atok aku, makcik aku dan pakcik aku belakang sekolah agama ni je. Memang akan lalu sekolah agama ni untuk gi rumah diorang. Nasib baik diorang tak kena pape. Dahla aku baru je balik kampung seminggu puasa aritu jenguk atok dgn makcik aku....

Dan lagi sekolah agama...Skerikan. Tak dapat ku bayangkan kuatnye ribut haritu.

Inilah rumah yang paling teruk terjejas. Habis bumbung rumah tercabut. Ni rumah adik ipar mak long aku. Kesian weh. Trauma masing2 nak balik rumah agaknya. Lagilah nak raya ni. Mana sempat nak baiki rumah semua. Double kesian...

Dugaan Allah tiada sape boleh jangka. Ini semua sebagai peringatan supaya kite muhasabah diri dan lihat balik apa yang telah kite lakukan. Mungkin inilah masanya kite memperbaiki diri kerana musibah itu tidak mengenal masa dan tempat. Sekelip mata je. Semoga mereka yang ditimpa musibah ni tabah dengan dugaannye...Innalillahi wainnalillah hirojiun....


2 Magic Words:

SweetLikeWhat said...

kesiannye..dahlah nak raya..betul-betul dugaan yekk..

Firol said...

habis rumah tok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...