Wednesday, October 19, 2011

Cilok ke ambil tanpa kebenaran???

Agak busy sikit sebenarnya tapi paksa gak diri ni menaip entry ni sbb citer tgh panas kan.. Kalau esok2 kang dah basi pulak. Akupun agaknya dah malas nak update nnti.

Aku memang tak sangka artikel aku semalam pasal budak kena langgar tu mendapat reaksi yang bukan sedikit tapi banyak... Tak pernah2 dalam sejarah aku berblog ni aku punye UV mencecah sampai 500 sehari.. Jangankan 500, 100 pon belum tentu.. Dah namanya blogger sendu, kenalah sedar diri ye dak? Bila tengok entry tu hit sampai begitu aku terus jadi takut. Jadi risau. Bukannya apa takut nanti ada yang kate aku bagi maklumat palsu. Aku menipu semata2 dan yang sewaktu dengannya. Serius aku tak suke jadi macam tu...

Harini bila aku cek rupanya ada blogger yang dah ambil artikel aku tu letak kat blog die. Memanglah die letak link tapi die tak bagitau aku apatah lagi nak minta izin aku untuk ambil artikel tu. Atas status aku blogger sendu dan sejuk maka aku diamkan sajalah dan tak buat teguranpon. Kang kalo tegur kang rasa cam over pulak padahal aku ni blogger biasa je. Jangankan otai, petai pon jauh lagi..hihihi... And tadi kawan aku Fashya bagitau aku kate artikel tu dah tersebar dalam fb pulak. Ada hamba Allah ni yang amik dan share artikel aku tu. So aku cek dah ramai dah yang share.. Okay baiklah aku jadi takut lagi. Takut kalau2 ada yang mempertikaikan kenyataan aku tu.. Oh ya hamba Allah ni dah tentulah aku tak kenal dan rasanya diepun tak kenal sapa aku dan bila dah tak kenal mestilah die tak pernah minta izin nak ambil dan share kan??? Sekali lagi aku cuma mampu senyum saja dan membiarkannya sebab benda dah jadi pon...

Cuma yang jadi tak best bila ada komen2 yang meminta kesahihan cerita aku dan siap mintak nama paper tarikh sume... Sungguh tak seronok jadinya seolah mempertikaikan cerita aku ni tipu. Lagi best ada yang direct kata aku tipu.. Sedihnya... So biarlah aku terangkan kat sini, semua yang aku tulis berdasarkan apa yang ofismate aku bagitau. Die sorang cina yang membaca akhbar cina Sin Chew Daily setiap hari dan suka berkongsi cerita menarik yang ada dalam paper tu pada aku sbb aku mmg haram sebutir pon tak tahu nak baca tulisan cina. Dah tak tahu baca tentulah nak faham pon tak boleh so apa yang die cerita gitulah yang aku tulis... Die pon bukanlah baca sebutir2 pada aku tp die buat ringkasan supaya aku senang faham dan die pon senang nak cerita kat aku.... So bile die kate kat China mmg ada undang2 macam tu, maka itu jugalah yang aku bagitau sbb diepon ikut apa yang paper tulis. Janganlah tuduh aku buat cerita or menipu ye sbb macam yang aku tulis dalam artikel semalam, kalau kawan aku tipu maka tipulah aku.

Tak payahlah korang siap mintak nama paper sume semata2 nak puaskan hati korang yang tak percaya apa yang aku tulis. Tak nak percaya sudah. Aku bukan suruh orang dengar cakap aku. Niat aku cuma nak kongsi apa yang kawan ofis aku bagitau je sbb bile die cerita tu aku rasa tak sangka benda macam tu wujud dan aku rasa mungkin korang pon tak tahu pasal ni... Kalau rasa tak puas hati gi cari bahagian undang2 China dan cek satu2 apa peraturan yang ada kat China sana... Aku mmg tak tahu.

Aku harap semuanya jelas ye... Aku takde niat nak glemer ke apa ke sbb aku tak suka orang dengki dgn aku....Akupun tak kisah kalau ada yang letak artikel tu dlm blog and terima kasih pada yang minta izin aku tu... Pada yang mencilok, lain kali bagitau ye.. Taklah aku terkejut macam ni... :)

p/s: Hal ni takde kena mengena dengan kenapa aku neves ye...hehehe.. Korangpon mesti neves gak nak tahu kenapa aku neves kan????? hikhikhik.. Nevesnyeee...

12 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mak ai..ada lak gtu ea..

sbr sis.. yg pntg itu bukan sy..heheh..

lalalla..

oh,nerves len ea?? citerllaaaa...

Nieda said...

Tumpang baca.

PEREKA CERITA said...

Sabar akak.. saya dah letak link blog akak dalam facebook fanpage Perekacerita ==> https://www.facebook.com/likeperekacerita

rara pinkmafia said...

ala,lantak lah org nk kata apa darlsss.asalkan kita dpt sebarkan info yg baik utk org.neway i 1st tyme singgah sini.salam kenal =)

mintak share artikel td jugak eh =)

MyraLove =) said...

ggg

MyraLove =) said...

ohhoii...mmg la,manusia ni..mcm2 perangai sis..
tp saye percaye.ape y sis ckp ni mmg betul.pagi tadi baru tanye coursemate saya y mmg dari CHINA.tanye dia pasal kes tu..mmg dia citer sejibik mcm sis cakap.itu tempat dia,cnfirm2 la dia tau kan..hmmm..sabar jelah sis ^_-
nway...thx alot sbb share.sy ni pun bace kat fb.tp xpuas hati,na tgk gak blog sis.thnx sis!

Miss Nadya said...

sabar ye...nad pon baru tau dia amik entry dari blog ni..:(

CatlinaFly said...

singgah dari link blog2 yg cite psl ni..:) maybe diorg share sbb rasa benda ni memahami kenapa berlaku mcm tu..tp sblm tu ade dgr juga yg di china, kala eksiden n mangsa mati, pampasannye lagi sedikit dari eksiden tp mangsa cedera dan hidup, kena tunggung kos perubatan dia..itu yg sy dgr juga cuma tak pasti sumber mana..wallahualam..;)

salam kenal yeh...

Hayati Buya said...

Eh awak, kite pun baru bace kat fb. tapi kite mintak izin nak link kan kat awak ye..

bila kita baca apa yg awak tulis tu betul jugak, sebab kalau perhatikan makcik yg bawak anak kecik tu pun macam lari takot2. So, kalau tak sahih, reason yang ofismate awak cakapkan tu boleh jadi betul jgk.. kite pun buat entry pasal masyarakat kat sana biadap.. tapi tak sangka itu adalah sebahagian dari undang-undang dia.. sedihnye. Hopefully tak kan berlaku la kat malaysia. Harap sangat.. :'(

ieyka_Nz said...

saye pun share artikel tu dari pesbuk..harap dihalalkan ye :))

Solihin Zubir said...

normal la tu.. isu tgh panas..
bila ada yg tampil merungkaikan misteri knapa budak tu tak diendahkan bila dilanggar, mesti org akan sebar... sbb rmai yg tertanya2..

bila dh tersebar, org rmai mesti nk pastikan berita tu sahih atau tak.. dri sumber mana.. takut fitnah tersebar plak kang kalo berita palsu..

kalau yg mencerita tu sindri tak yakin dgn apa yg dismpaikannya, kat sapa lg nk refer? heheh..

sy pun terfikir jugak nk up entry psal ni.. tp dh sumber asal pun tak yakin dgn kesahihannya, jd ragu2 jugak..

p/s : mintak izin nk share jika maklumat tu sahih.. tlong reply balik eh kt mana2 kotak komen blog sy samada anda sudi izinkan atau tidak.. terima kasih.. =)

LaLaLOLa said...

salam ziarah.
dpt emel ttg entry tu just now. kwn opis yg kasik. siap blog link akak lg. trus masuk then terbaca entry ni pulak.
apa yg saya dgr lak katanya kalau tolong, budak tu mati, yg menolong yg kena hukum atas kesalaha membunuh. tak tahulah mana betul.
yang pasti, memang nilai-nilai kemanusiaan zaman skrg ni dah pudar dalam masyarakat seluruh dunia.
kalau berhati perut, tak kiralah apa pun undang2nya, kita pasti akan menolong. betul tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...