Wednesday, October 5, 2011

Cuti-cuti Sabah-Day 1- Part 3

Ganti balik hari Isnin dgn Selasa takde entry so aku update 2 entri hari ni... Kalao rajin kang adalah tige kalo tak mmg esoklah jawabnya..hehe...

Lepas dah rehat2 dalam bilik, mandi2 segarkan badan semualah, pukul 4 kami keluar lagi. Bagus hotel yang aku duduk ni sbb semuanya walking distance je. Tapi kalau nak ke Jeti jesselton, tangjung aru tu kenalah naik cab or bas. Kami plan ptg ni nak ke Pasar Kraftangan ataupun org panggil pasar Philipine. Mau survey2 mutiara di sana. So kami semua geraklah ramai ke pasar tu yang jaraknya cume 100meter saja. Dah masuk dalam tu semua pon berpecah cari barang kesukaan masing2. Masa ni aku cuma beli gelang utk mak dgn anak2 sedara aku je. Tengok2 gelang2 mutiara tu taklah murah sgt. Kan aku ni kena bajet2. So beli apa yang perlu saja. Lagipun aku taklah ghairah sgt dgn mutiara ni semua. Biasa2 je. Sambil2 tu ada jugak survey souvenier utk kawan2 dan juga survey harga t-shirt sabah kat sini. Kalau tak beli skrg pun hari selasa sblm balik boleh singgah lagi. Kate dekat..hehehe..

Muka boring anak dan bapak sbb brg2 kat dlm bukan utk diorg..hahaha...






Antara barang2 yang ada. Mmg banyak barang kraftangan kat sini. Cantik2 semuanya. Aku ada gak beli sikit tapi aku beli pagi sblm balik tu. Masa ni cume tgk2 je.

Sempat lagi posing....Tgh tunggu mak mertua dgn adik ipar aku membeli...

Lepas pusing2 kat dalam pasar ni kami terus ke luar pasar sbb ada pasar malam utk kami makan malam... Walaupun baru pukul 5 tapi perut masing2 dah lapar so bedal teruslah. Kami makan seafood yang ada kat sana. Sorylah gambar tak amik sbb sibuk makan.. Lagipun Kasyah tido so tak de sape yang nak amik gambar...Jangan tak tahu masing2 amik udang besar2 tak hengat. Aku dgn suami aku cuma amik sotong dgn ikan saja... Last2 total kitorang makan ptg tu RM320....hah hambik ko! Udang tu sekor dah 30-40 hengget dah.Tapi puaslah hati makan sbb sambal die sedap..pedas dan cukup masam masinnya... Best!

Lepas penuhkan perut, aku balik bilik sementara mak mertua dgn akak ipar aku teruskan shopping. Kitorang plan nak ke pasar malam Kg. Ayer pulak malam tu. Kami tunggu mereka2 yang tak puas shopping tu kat hotel saja. Lepas diorang dah sttle perabih duit kat pasar philipine, barulah kami ke pasar malam Kg. Ayer. Jalan kaki jek sbb lebih kurang 300-400meter jek dari hotel. Lebih dekat daripada Gaya street tu. Untuk sesapa yang nak beli brooch, better beli kat sini sbb jauh lebih murah drpd pasar philipine. Akupun sambar gak rantai dgn gelang mutiara( air tawar saje) RM30. Murahkan? Selain tu aku beli gak kain batik kat sini sbb tertarik dgn corak borneo kain tu. Cantiklah pulak. Sory takde gambar kat sini sbb dah malam so malas nak klik2 dah.

Malam tu kami semua tido awal sbb esok nak bangun pagi2 nak ke tempat jauh pulak...Lagipun waktu kat sabah ni lebih cepat... Kul 6.30 ptg dah gelap gelita dah... Pukul 6.30 pagi dah terang benderang...Tidolah kami dgn penuh keasyikan sbb dah penat berjalan...

8 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

lar..ku ingatkan kat padar filipin aje dah murh..rupanya ada lg..

nsb xkesana..lau tak,hbs duit!

Mama Gee said...

omak aii...
kena sedia duit 1 bakul ni...hehee

ieda said...

oo lama x nampak ke sabah ye
hermm rambang mata nie ..
semua lawa2 gelang2 tuuu
lepas nie kalau akak nak kesana leh lah tanye adik :)

SweetLikeWhat said...

sini murah ye..

AnneRaini said...

nusha: kat pasar filipine tak berapa murah..try tawar lah kalo dpt...

AnneRaini said...

mama gee: tak cukup 1 bakul kak kena berbakul2..hehe

AnneRaini said...

kak ieda: mmg rambang mata dibuatnye...

boleh je tanya cume belum tentu tau jawpan..hihihihi

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

salam, boleh tahu x, kat sana duduk hotel apa yea?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...