Thursday, October 6, 2011

Cuti-cuti Sabah-Day 2-Part 7

Jangan jemu ye walaupun dah masuk part 7 dah.... Kalo boleh aku nak habiskan cerita Sabah ni minggu ni jugak....Lama2 peram kang aku lupa pulak nak cerita apa...So lepas makan tengahari, kami teruskan perjalanan balik semula ke Kundasang. Plannye nak ke Mesilau pulak tgk lembu diperah susu. Sebelum sampai ke Desa Cattle farm tu kami singgah sekejap kat Kundasang tempat orang jual2 sayur tu... Saje jek nak tgk2.


Ada macam2 sayur dan buah dijual kat sini.. Keropok2 pon banyak tp serius aku nak bagitau, harga kat sini lagi mahal drpd bandar KK so tak payahlah korang beli ye.. Lagipun sayur tu takut tak elok pulak kalo nak bawa balik semenanjung... Beli jek sayur kat Tesco ke Carefour ke lagi murah uolss.

Mesilau ni tak jauh pun dari kundasang tu cuma jalan nak masuk ke ladang lembu ni kemain teruk...Nasib baik berbaloi pergi sini.. Nak masuk dalam ni kena bayar RM3... Waktu perahan susu lembu adalah pukul 3 ptg and kebetulan kami sampai sini dalam kul 3.20 ptg...hah memang elok sgtlah dpt tengok lembu beratur nak perah susu...

Akhirnya dapat jugak ambil gambar puncak gunung Kinabalu...

Pemadangan kat ladang lembu itu... Nama tempat ni Desa Cattle Farm... Cantikkan? Macam berada kat New Zealand kooo... Dahla sejuk sepoi2 bahasa jek..Maveles okay..

Akhirnya sampai juga ke destinasi yang dituju...Walaupun terpaksa bergerak macam siput dek kerana jalan yang sungguh "cantik" itu...hehehe

Eh, nampak puncak tu..cepat2 amik gambar.. Masa ni sblm masuk ke dalam tempat perahan lembu.. Kat sini baunye mmg harum sikit.. Bau lembulah katakan... Tahan sajelah ye... Perfume semulajadi ni tau...hahaha... Kat gunung Kinabalu ni ada 2 pintu masuk untuk mulakan pendakian.. SAtu kat Kinabalu Park and satu lagi dari Mesilau ni.. Tapi ramai yang pilih dari Kinabalu Park sbb laluannya lebih mudah.. Kalau dari mesilau ni laluannya lebih mencabar....

Lembu2 sedang diperah susunya... Sebelum alat perahan tu dipasang, lembu2 ni diberi makan dulu.. Kasi kenyang2 lepas tu diorang pon basuh semua taik2 lembu kalo lembu ni melepas and puting2 lembu tu pun dibasuh sblm dimasukkan alat perahan... Kebersihan terjaga ye kawan2...

Pandaikan lembu2 ni beratur... Tau jek turn diorang... Mana2 lembu yang dah diperah susu akan ditanda dgn cat merah...

The lembus..Hahaha suka2 hati aku jek nak tukar perkataan..

Jakunnye kitorang tgk lembu2 ni.. Jgn tak tahu ni pestime aku tgk depan mata lembu kena perah susu tau... Selalu tu tgk kat tv jek...Masa kitorang sampai ni cume kami jek yang ada tp tak lama lepas tu kemain ramai pulak orang sampai...


Promot susu lembu kat sini.. Susu lembu ada dijual disini tau.. Boleh beli..harganya cuma RM2.70 untuk 500ml.. Murahkan... Susu lembu ni mmg sedap sgt.. Lagi2 susu perisa cokelat..mavelesnye rasa dia... Sayang susu takleh simpan lama.. Kalau tak boleh borong bawa balik KL.. Aku cuma beli susu original sekotak dgn coklat sekotak.. Itupun yang coklat tu tak habis sbb pagi esoknye baru minum sblm nak balik KL...Rugiiiiiiii....

Dah, dah, jom keluar..layan amik gambar pulak kat luar ni....

Sape kata pemandangan kat sini tak cantik jangan kawan dgn aku...ek, tetibe.. Serius suasana kat sini mmg subhanallah cantik sgt... Cume bau jelah kurengg..




Udah2lah tu amik gambar... Jom kite balik KK pulak.. Nnti lambat pulak sampai... Sebelum meneruskna perjalanan balik KK kami singgah dulu kat Masjid Kundasang...Masa ni dah Asar dah so jamak saje... Sebelum balik smpat singgah Kinabalu park utk amik gambar kat pintu selamat dtg die tu... Aku tak turun sbb Kasyah dah lena dah... Gambar pun aku malas nak letak dah sbb aku takde dlm dlm gambar..hahahaha...

Kami sampai Tuaran pukul 6.30 ptg tp gelapnya macam dah malam dah.... Sebelum balik hotel ada 2 tempat kami singgah.. Nak tau kemana???? Kenalah tunggu lagi ye...

daaaaaa..........

7 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sis xtry perah susu lembu??muahaha..

gadisBunga said...

alamak bestnye!!!!! tak sabar nak gi nih!

saya nanti 2 hari kat kundasang. alahai tak sabar rasa!

AnneRaini said...

nusha: kalo akak perah susu mau setahun tak minum susu lembu sbb geli kat tetek lembu tu..hahaha

AnneRaini said...

Gadisbunga: 2 hari kat kundasang bolehlah jalan puas2..stay kat satu2 tmpt pon boleh lama2..kami ni mengejar masa so singgah kejap2 jek..

Mama Gee said...

tu diaa tempat yg nk pergi sgt2..sbb nk feeling ala2 kat new zealand :)

Aki said...

Ha ha ha.. Aki dok baca dari part 1,tibe2 part ni rasa nak komen plak.. Ha ha ha.. nak tau tak nape harga kat sana tu mahal?? sebab diorang dengar slang akak cakap lain.. Sebenarnya,banyak orang Sabah dok beli sayur dari situ.. Yang dok jual kat KK pun beli dari situ.. Kalau akak cakap Sabah,konfirm murah punye.. diorang pandai,bile dengar je orang cakap slang lain,harga nak 3-5 kali ganda dowh.. ^_^.v.. err,aki tau pasal aki orang sabah.. :-p

AnneRaini said...

yeke aki?patutlah sblm ni ada yg ckp murah..pelik gak murah apa kalo sebiji kobis bunga kecik tu RM5...terus tak jadi nak tnya lagi dah..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...