Friday, November 18, 2011

Sukan Sea-Provokasi Indonesia

Sape yang tak tahu sekarang ni tengah berlangsung sukan SEA boleh gi ketuk kepala kat dinding sekarang... Walaupun sukan Sea ni bukanlah besar sangat tapi at least ia sukan yang menghubungkan negara2 di rantau Asia tenggara. Well, aku ni nak kata mengikuti sangat tu taklah sbb kerja kan. Tapi malam2 tu ada jugak tengok highlight sukan Sea ni. Tahu jugaklah kedudukan pingat, sape dapat emas semua tu..

Semalam pulak berlangsungnya perlawanan bola sepak antara Malaysia dengan Indonesia. Aku tengok gitu2 jek sbb lepas first half aku tido dah. hahaha. Ni gara2 mata aku masuk habuk dan pedih terus aku tutup mata and tido. Tapi banggalah jugak sbb kite menang kan..yeahhhhh...

Apa yang aku nak sentuh kat sini adalah sikap orang2 indon yang nyata tidak senang dengan kite. Haiiish kenapalah nak kena buat semua provokasi tu? Korang sedar tak banyak sangat kejadian menimpa wakil kite kat sana. Tak kisah dari atlet sampailah ke pegawai dan juga wartawan. Semua kena tempias sikap tak profesional orang2 indon. Aku rasa diorang ni takut dengan bayang2 sendiri. kalau dah rasa diri tu hebat, tak perlu kot gunakan taktik kotor untuk kalahkan lawan. Kenapa sampai nak buat macam2 untuk lemahkan semangat pasukan Malaysia? Mestilah sbb takut dengan kehebatan Malaysiakan? Perbuatan diorang tu hanya menyerlahkan mentaliti diorang sahaja. Bangganya aku jadi rakyat Malaysia sbb kite memang hebat sampai belum buat apa2pun orang dah takut dah. Betul tak?

Kes keracunan makananlah, wartawan tak boleh masuklah, ejekan dan booo lah, isyarat lucahlah, bendera salah, hinggalah waktu lagu negaraku dimainkan pon mereka boleh mengejek kite. Nampak sangat kedangkalan warga2 indon yang rendah akalnya tu. Syukurlah kite jadi warganegara Malaysia yang penuh dgn santun dan sentiasa memberi keselesaan pada sesiapa saja yang berkunjung ke Malaysia. Even cleaner kat opis akupun tak nak balik indon dah sebab katanya, kat sana takde pape. hidup pon susah. Baik lagi di Malaysia.

So aku harap sangat, henti2kanlah semua provokasi tu. Malaysia tetap Malaysia dan indonesia tetap indonesia. Kitekan serumpun. Lagipun walau sejuta kali pon kamu menghina kami, kami 10 juta kali lebih baik dari kamu semua. Segala perbuatan kamu, kami ucapkan terima kasih kerana kamu benar-benar telah membuktikan bahawa kami memang hebat dan kamu bukan lawan kami..

Sekian...

p/s: Ini bukan entry nak cari gaduh tapi entry seorang manusia yang sedih melihat perlakuan manusia lain. Kalau kite bodoh, jangan bangga mengaku kite bodoh.

3 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm2..dok diam2 udah..

wat hal sndiri..

sbr ea..

sy sbg rakyat malaysia tetap sokong MALAYSIA!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

biasa laa..org kalau dah xsenang ngan kita kan.. huhu..

yg penting..MALAYSIA mmg HEBAT... hehe

Qhaifa Nur said...

biasalah tu bila bertanding kat tempat orang, berlagak lebih...

yang pasti malaysia menang malam tadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...