Monday, February 28, 2011

Cik M dah mari dah..

Patutnye hari ni aku nak letak gambar Kasyah naik buai tapi malas la pulak.. Banyak gak benda boleh citer tapi aku malas la pulak.. Nak buat keje kat opis ni pun rasa malas la pulak... Nak jenguk kengkawan pun aku rasa malas lah pulak
kesimpulannya cik malas dah datang menjenguk aku dah..Ntah bile ntah die nak balik ni...Aduila..malaslah nak taip lagi...
daaaaa....

Thursday, February 24, 2011

Kisah seram rumah sewa RM50...

Disebabkan ada yang tanya, aku share gaklah citer ni kat sini walaupun aku tengah skeri di siang-siang hari ni..huhuhu.. Citer ni aku amik kat FB kawan. Ade yang kata ni citer betul tapi ade yang kate tak. Korang nilaikanlah sendiri ye.... Aku tak dulik dah citer ni betul ke tak. Yang penting mak seram uolss...

KISAH BENAR SERAM SEKSYEN 2, DEPAN WETWORLD. by Amir Azfar Aznan

9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...
Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Mlm tu kitorg kna lg teruk.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor.
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!

Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg . Tiap kali aku lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang beranila...nokia 3310

hah, seram tak? Kalau tak seram korang memang hati keringlah.. Aku nak letak gambar kat sini tapi takut so aku letak link jela ye..kalau korang nak tengok gambar rumah tu klik kat bawah ni..
http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=475071&extra&page=20

p/s: Kenapalah aku baca citer ni..tak pasal2 dah teringat2..hampeh tol

Mood Seram...

Sejak semalam mood seram dah melanda dah diri aku ni. Ni gara-gara terpandangkan artikel pasal rumah sewa RM50 kat Fb le ni.. Ade la sorang kakak tu kongsi kat FB pasal citer seram ni. Akupun gatal gi baca terus rasa semacam. Memang skeri weh citer tu.. yang aku seram sejuk sekarang ni dah kenapa???Choi betulla. Yang bestnye siap ada link untuk tengok gambar rumah tu lagi. Aku ingat nak kongsi kat sini tapi macam seram jek nak letak kat blog ni. Huhuhu. Korang nak ke aku letak citer tu kat sini????

So harini aku masih lagi dalam mood seram sebab gi baca lagi citer2 seram kat forum cari. Aku ni dahla kategori penakut. Memang terbayang beb. Malam tadi masa aku tengah mandi aku still teringat-ingat cerita seram tu. Ntah cemana aku boleh plak dengar suara pompuan jerat woo..woo..woo.. Alamak! Aku dah saspen dah ni.. Ape ke he nye nak menjerit pulak ni??? Masih lagi gamble and teruskan permandianku.. Siap mandi aku tanya suamiku "gol ke?" Die jawab "haah, gol" ooo..patutlah dengar pompuan menjerit. Rupanya diorang suke sebab Malaysia gol lawan pakistan...hahaha.. Saspen jek. hampagas betul.

Meh sini nak cerita asal usul aku jadi penakut ni.. Sebenarnye dulu masa aku sekolah aku ni memang kategori berani-berani takut. Berani sebab tak nampak hantu and takut kalau hantu muncul depan mata. Alah kalau setakat tengok citer hantu tu takde hal lah. Aku leh tengok citer hantu sensorang tengah2 malam. Tak takut pun. Siap cakap tak skeri pun citer hantu nih.. Akupun pernah sakat kawan baik aku Izan dengan citer hantu sebelum kitorang gi Bengkel Kerjaya Gemilang kat UKM. Sampai menangis Izan mase tu..huhu. Dah tahu die penakut lagi nak takutkan.. Pernah gak kitorang lepak dlm bilik PBSM tanpa bukak lampu dan fefeeling nak buat citer hantu..hihihi..Mangsanya Izan gak..Kesian Izan.

Nak dijadikan cerita masa aku form 5 ke form 6 (lupa plak) aku nak tido kat sofa sebelah tingkap rumah tengah. Umah aku ade 2 ruang tamu. Depan dengan tengah. Belakang dah tentulah dapur. Masa tu dah tengah malam lepas tengoh midnite movie. Baru aku nak tido tibe2 dengar bunyi pompuan macam menjerit sayup2. Aku dah skeri dah masa ni.. Aku dengarkan lagi... Suara tu macam sayu jek..Jeritan yang sayu okay. Bile makin lama aku dengar makin sayu bunyi jeritan tu terus aku angkut selimut masuk bilik mak aku terus baring tengah2 antara mak dengan abah aku.. Mak aku tanya kenapa.. Aku diam jek malas nak cerita terus tido. Esok pagi baru aku cerita kat maka aku. Mak aku kata, kalau benda tu bunyinya jauh sebenarnye benda tu dekat dengan kite.. Hallamak..seriau sey dengar. Aku rasakan sejak tulah tahap keberanian aku makin menurun.

Sejak tu aku dah tak berapa suka nak layan filem seram lagi. Tapi ade gak tengok. Yang membuatkan aku punya tahap keberanian drop terus adalah lepas aku tengok filem Jangan Pandang Belakang kat wayang. Lepas balik tengok citer tu terus semangat aku hilang. Sejak tu, memang aku tak nak tengok lagi filem seram. Kalau tengok pun mesti siang2. Sekarang ni kalau kuar iklan cerita seram kat TV pun aku trus tukar channel. Jangan harap aku nak tengok. Kalau khamis malam jumaat pulak aku dah haramkan tv aku tu tayang tv3. Aku takkan alih tv3 punya..Takut...( Filem khurafat pun aku tak plan nak tengok walaupun laki ku beria nak bawa balik cd)

Eh, aku ni dah cerita panjang pulak. Cadangnya nak cerita aku dalam mood seram je..Tetiba terciter sejarah kepenakutan aku pulak...

daaaa....

p/s: Nak ke aku kongsi citer seram yang aku baca tu kat sini???????

Tuesday, February 22, 2011

Kena buli dengan mama..

Cantik tak saya???? Ahaks..saje jek aku buli si Kasyah ni. Ni malam Ahad haritu..Lepas mandikan die lepas balik dari hospital. Saje aku pakaikan scarf ni. Sibuk sangat nak main scarf yang aku tengah pakai so aku bagi die pakai. hahaha. Nampak cantik pulak..hihihi..

Amacam??Comelka??Kalah budak pompuan..(Sila abaikan kain bersepah kat belakang tu. kain aku tengah lipat tapi tak sempat siapkan lagi..Nampak la berserabut tu..)

Alamak..senyum senget pulak..Die tak usik pun scarf ni. agaknye tak perasan sbb scarf ni lembut takde gigi.

Malaslah senyum...takmo layan mama latu..tahu sangat dah...hehe

tu jek..daaaaa....

BBQ Lunch

Semalam ada BBQ lunch kat office. Last year pun aku ade letak gak cerita ni...klik sini BBQ lunch ni memang aktiviti tahunan office aku. Ni jepun aktiviti yang office anjurkan untuk staff... jangan haraplah nak ada annual dinner or hari keluarga. memang nan hado jek. layan gambar jelah..

Semua tengah serbu makanan. Aku? rileks lagi sbb makanan tak abis punye...

Haa..ni first plate aku...Hahaha..ade second plate tu. Tapi second plate aku amik daging dengan skew udang tu jek..

Kita makan duluuuuu..Yang sebelah aku pakai baju putih tu my big bos kat department aku. Bos aku yang selalu aku bebel tu bawah die ni..

Golap la gambar ni..

Kami lagi..rasanya kami jek yang beria bergambar..yang lain sume beria makan..hehe

with Mr. ambassador. Die yang paling boss kat sini..hehe. Kami panggil die no.1.

Tu jela..malasla pulak nak cerita lelebih..daaaa...

p/s: Kurang sihat harini. nasib baik tak jadi MC. Jangkit dengan Kasyah kot..warghhh..nak balik.

Kasyah demam lagi...

Hari ahad lepas Kasyah demam lagi. Semuanya start lepas Kasyah balik taska petang jumaat tu. Masa aku amik die tengok die batuk2 dengan selesema. Geram gak sebab 3 minggu duduk umah, batuk die semua dah hilang. Memang hantar taska tanpa apa2 simptom sakitpun. Alih-alih balik taska tengok hingus dah meleleh. Hari sabtu tu memang die batuk teruk sampai tidopun terganggu. Asik nak nangis jek sebab batuk tu. Petang sabtu tu aku dah mula rasa badan die panas. Cek suhu 37.6. Terus bagi ubat demam.

Hari ahad lak, badan die makin panas. Nasib baik kelas suamiku batal hari ni. Macam tau2 je. Tengahari cek suhu dah 38 dah. Bagi lagi ubat demam. Malas nak pergi klinik sebab nanti die bagi ubat demam gak. Petang tu lepas dia bangun tido aku rasa badan die lagi panas. Cek lagi suhu dah 39.9.. Panas woo..terus suamiku ajak pergi hospital putrajaya. Sampai kat kecemasan hospital, tunggu jap sebelum triage. Bile nurse cek, terus die soh aku mandikan Kasyah sebab suhu die tinggi and kalau cecah 40 die boleh kena sawan. Die kata sekali jek sawan akan buat otak jadi lembab. SO akupun terus gi toilet mandikan Kasyah. Mecabar betul sebab toilet tu bukan tempat nak mandikan budak. Nasib baik Kasyah tak banyak ragam. Lagi die nak main air adalah. Lepas siap mandi tunggu lagi sebelum jumpa doktor. Doktor bagi ubat demam pastu boleh balik.

Nasib baik hari Isnin demam die dah kebah. Cuma batuk dengan selesema tu yang ada lagi. Suamiku amik cuti semalam sbb last week aku dah cuti. harini terpaksa gak hantar Kasyah ke taska walaupun berat hati sbb takut die demam balik..

Tengoklah muka budak demam ni.. Kesian jek tengok. Die melentok je hari ni. Makan pun tak selera.


nampak betul muka budak sakit. Mata merah berair, bibir merah..Kesiannya..



daaaaaaaaaaa.....

SUDIRMAN Dalam Kenangan

Hari ini 22 Februari 2011, genaplah 19 tahun pemergian Allahyarham Sudirman Hj Arshad. Seorang penghibur berbakat yang tiada tolok bandingnya. Perginya meninggalkan kesan yang cukup mendalam buat peminat-peminatnya dan juga seluruh rakyat Malaysia. Aku merupakan salah seorang peminatnya. Walaupun aku tak sempat untuk terus memujanya semasa hayatnya tapi aku tetap terus meminatinya sehingga kini. Aku sayang Sudirman dan aku rasa sedih bile aku menyedari hakikat yang aku tak akan mungkin dapat bertemunya.

Aku masih ingat tanggal 22 februari 1992, semasa aku baru berusia 8 tahun baru saja balik ke rumah dari sekolah, mak menyampaikan berita yang Sudirman dah meninggal dunia. Aku tak percaya. Aku cakap "Mak tipu!" tapi mak dan abah mengiakan. Mereka memang tau aku minat Sudirman sebab setiap kali ada persembahan Tv yang ada Sudirman mesti aku tercongok depan Tv. Apalah budak berusia 8 tahun faham sangat tentang muzik. Apa yang aku tahu, aku suka dengar lagu Sudirman sebab lagu-lagu dia semua sedap. Bila mak bersungguh-sungguh bagitau yang memang betul Sudirman dah tiada, aku terus lari sambil nangis2 sebab tak boleh terima hakikat yang artis kesayangan aku dah takde. Aku ingat lagi masa tu aku duduk kat tepi rumah nangis2. (alamak sebaknya. nak nangis la pulak). Bila malam tu tengok berita pasal Sudirman lagilah terasa sedihnya. Sampai ke hari ni aku tak leh lupa camna aku menangis sebab Sudirman dah takde.

Hari Ahad haritu, aku sempat tengok docu khas tentang Sudirman, sebak betul bila melihat betapa Sudirman seorang penghibur yang unggul tapi hanya mampu menghiburkan dalam jangka masa yang singkat. Aku terkilan kerana aku masih terlalu kecil untuk menonton persembahannya secara live dan bila aku dah mampu untuk berbuat begitu tapi dia tiada lagi di sini. Walaupun begitu, aku masih suka mendengar lagu-lagunya. Aku masih sebak setiap kali mendengar lagu Salam Terakhir. Aku masih ketawa mendengar lagu-lagu lucunya dan aku masih bersemangat setiap kali mendengat lagu patriotiknya. Itulah hebatnya Sudirman. Muziknya tidak pernah mati dan akan terus hidup di hati setiap peminatnya.


Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah buatnya. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan tenang di SANA...

Sebagai mengubat kerinduan peminatnya. Mari kita layan video persembahan live Sudirman ini menyanyikan lagu Salam Terakhir. lagu ini akan terus jadi lagu kesukaan aku. (Sila pausekan lagu Aishah sebelum layan lagu ini ye)




Lagu ini juga merupakan lagu yang aku suka...Best sangat. Dengar banyak kalipun tak jemu..


daaaaaaa.......

p/s: Aku sayu sekarang...

Monday, February 21, 2011

Faceblog..dah join????

Jom join Faceblog... klik sini


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

p/s: Aku tengok ramai gak rakan blogger yang dah join faceblog ni... Rasa nak join gak..jomlah reramai join.. daaaaaa

Friday, February 18, 2011

Gigi mane????

Susah betul nak tangkap gambar Kasyah sengih nampak gigi..Puas pujuk die tunjuk gigi tp die membebel pulak...Aku pulak yang malas nak membebel lebih-lebih...

Nampak tak gigi die tu??? Baik korang jawab nampak sekarang..Kalau tak aku takmo kawan korang...ek, dah kenapa?? Hahaha takde motip. Aku rasa gambar ni jek yang agak clear nampak gigi comel die tu..I loike..

Haduila, susah nau nak ngambik gambar die. Asik bebel jek mane nak dapat gambar yang elok sikit. Semuanya jadi kelabu2 gitu sebab bibir bergerak2..

Ini lagi satu, aku nak ngambik gambar tapi die sibuk nak ambik kamera kat tgn aku. Dah gego goyang segala..

ececece..comel le kunun... Pandang tepi jek tu malas nak layan mama ler tu.. I no oledi..

Tengok tu kawan2..Die berdiri pastu die lepas tangan. Nak tunjuk terer ler kunun..

Sengih-sengih sebab masih tak jatuh lagi..Ye, mama tau anak mama dah terer dah panjat. Kalau jatuh pun dah pandai balance badan untuk terduduk jek..tp sekali sekala gedebang jugak atas lantai...hadoila...Kalau dah jatuh tu nangis tak hengat..Lepas tu mulala mood kelaut..Saje tau!

hah, nak ape??? Amboi pandang cam tak pueh hati jek.. Ngaco die nak nyusur kat rak tv le tu. Tu yang I letak alas 1,2,3 tu kat bawah rak. kalau jatuhpun tak sakit.

daaaa.....

Hikayat Merong Mahawangsa

Dah lama tak tengok wayang. Last tengok wayang citer Harry Potter. Sekarang ni memang susah nak tengok wayang sebab ada si kecik tu. Takkanlah aku nak angkut die tgk wayang sekali. Filem baru yang aku nanti-nantikan adalah filem Hikayat Merong Mahawangsa. Dah lama dah tunggu filem ni sejak tahun lepas lagi. Filem ni akan release 10 March ni. Tak sabarnye nak tengok. Aku kalau KRU buat filem memang aku teruja. Nak, nak filem yang canggih macam ni. Korang tahukan pasal filem ni? Tengok trailer diepun dah buat aku teruja sampai rasa nak call KRU soh cepatkan tayangan..hehehe. Aku rasa aku dapat tegnok filem ni kat panggung sebab time filem ni kuar, mak aku ada kat sini. Terpaksa import mak aku dtg. bukan semata2 aku nak gi tengok ini wayang ye.. tapi sebab aku ada education fair that weekend so mak aku kena jaga Kasyah. Suami I dah tentu pergi kelas..

Okaylah, pada sesapa yang nak rasa teruja macam aku, jom layan video trailer ni.. Memang best beb!



Tak cukup dengan trailer 2 minit tu? Nak teruskan keterujaan anda? Boleh layan extended trailer ni pulak.. Memang menambah dan membuakkan keinginan untuk menonton filem ni..wallah!


Mungkin ada yang kate filem ni tak capai standard hollywood tapi bagi aku dah cukup bangga dah filem macam ni mampu dihasilkan. Lagipun sapa lagi nak support industri kite kalau bukan orang kite sendiri..betul tak???

daaaaaaa.....

Thursday, February 17, 2011

Ikan Bakar Berlada

Menu makan malam hari rabu. Ada aku beli ikan cencaru. Tak tahu nak masak apa so suamiku kata bakar jek.. Tapi dah boring asik bakar bodoh jek (lumur asam jawa semata) tibe2 teringat my friend muzai ada bagi resepi ikan bakar dalam blognye. Akupun apalagi salin le resepi kat kepala otak. Menurut kata muzai ikan bakar ni sedap. Bile aku buat memang jadi sedap ler.. Terasa macam makan ikan pari bakar masa kat Umbai dulu.


Okaylah, pada sesapa yang nak cuba bolehlah ambil resepi ni..(muzai aku letak resepi kat sini ye)

Ikan Bakar Berlada (ini ikut cara aku ye)

Bahan2 paste
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai* (kalau kecik letakle lebih)
1 inci lengkuas* (aku tak letak sbb stok lengkuas dah busuk rupenye)
1 helai daun limau purut*
3 sudu cili kering kisar
1 inci belacan*
garam
gula melaka (tapi aku letak gula pasir je)
air asam jawa

Cara2
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Tumis cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
3. Bile hampir kering masukkan air asam, garam dan gula. Biar sehingga sedikit kering. Angkat.
4. Lumurlah paste ini pada ikan bakar yang korang suka. Bakarlah ikut cara anda. Boleh bungkus dengan aluminium foil dan bakar atas api or grill atas kuali. Boleh juga bakar dalam microwave ataupun electric oven.

Cubalah paste ikan bakar ni. Insyaallah tak mengecewakan.

daaaaaaaa.....

Brownies Cis Bedebah

Cuti sempena Maulidur Rasul, aku tak kemana-manapun. Cume pergi beli barang dapur kat pasar malam Putrajaya. So hari tu akupun buatlah projek Marble Cheese Brownies. Dah lama gak terasa nak makan so time cuti macam nila baru aku boleh buat projek brownies. Aku panggil brownies ni brownies cis bedebah sebab rasanya yang sungguh yummy berkeju membuatkan kite rasa nak makan jek.. Lama-lama badan pun membolat. Dah la memang tengah kembang semamgkuk sekarang. Makan brownies cheese ni bertambah lemak tepu kat badan. Dah sah-sah la memang bedebah betul cis tu...Keranamu ku jadi begini..huhuhu.


Cer tengok..cer tengok gambar ni...Terliur tak???? ha, pada sesapa yang pregnant tu jangan tengok lama2 kang ngences pulak..aku tak tau eh...Acelikan brownies yg kat atas aku buat sebab ade orang tempah.. Ni semua gara2 suamiku buat onar lah ni..Dah tak pasal2 ade yang nak order.. Neves aku buat brownies ni takut tak jadi..huhuhu...

Yang ni brownies yang aku buat masa cuti tu.. Corak kat atas tu yang menyebabkan brownies ni dipanggil Marble Cheese Brownies. Aduhai, korang tu kalau ye pun terliur coverla sikit air liur tu dah meleleh dah..hahaha

Ini pulak yang dah siap dipotong.. Memang marveles..Nak resepi ke??? Okaylah.Okaylah aku bagi la ni..Resepi aku ambil kat Kak Jasmeen. Boleh gak ke fotopages kak Rinnchan untuk tengok step by step buat brownies ni...Mintak halal ye sy kongsikan di sini..

Marble Cheese Brownies aka Borwnies Cis Bedebah

Bahan2
250 gm Mentega
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula castor
3 biji telur gred B
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum *ayak dengan serbuk penaik dan soda bikarbonat
1 sdt serbuk penaik
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanila

Cara2
1. Cairkan mentega. Campurkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Pukul telur dan gula (guna whisk je) hingga sebati. Campurkan dengan mentega dan koko tadi. Kacau sebati.
3. Kemudian masukkan susu cair. Sebatikan.
4. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit. Setelah sebati, akhir sekali masukkan esen vanila.
5. Panaskan oven 175c. Tuang adunan dalam loyang 10x10 yang telah dialas kertas minyak yang terjuntai. Ini untuk memudahkan kite keluarkan brownies nanti.
6. Jangan lupa tinggalkan lebih kurang sesudu besar adunan utk dibuat corak marble.
7. Bakar selama 20 minit (Aku bakar 35 minit sbb 20 min cair lagi)

Bahan Lapisan Cheese
250 gm Cream Cheese Philadelphia
1 cawan gula castor
1 biji telur

Cara2
1. Pukul cheese hingga gebu
2. Masukkan gula dan pukul sebati.
3. Akhir sekali masukkan telur dan pukul sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong. (Aku bakar lebih kurang 20-25 min lagi)

So pada sesiapa yang terliur dengan brownies ni bolehlah buat ye. Takpun order jek..

Okaylah..daaaa....

Jom Jalan-jalan Naik Kereta

Alahai sukanya die dapat naik kereta nyanyi.. Kejadian berlaku masa cuti hari wilayah hari tu. Saje jek jalan2 Alamanda. Sementara tunggu Tok Mak gi toilet, papa pun masukkan Kasyah dalam kereta mainan ni. Kemain suke lagi die. Layan gambar jela..


Alamak kabur pulak..kalau tak dah nampak gigi comel 2 batang tu..



Alololo...Sukernye die. Asik ketawa jek. nanti bile dah pandai request, tak larat pulak nak melayan kalau die tak mo turun..huhuhu

daaa....

Hadiah sudah ready...

Malam tadi selepas siap membuat brownies yang ditempah oleh ofismate suami, akupun siapkanlah hadiah2 pemenang lucky draw. Siap sampul sume, so hari ni minta tolong my husband to post it. Hopefully semuanya okay dan semua pemenang akan dapat menerima hadiah tu...

Tapi ada seorang lagi tak bg alamat die. Takpe aku akan tunggu. Kalau end of week ni takde, aku bagi kat orang lain...

Okaylah ..daaaaaaaaa...

Monday, February 14, 2011

Air panas oh air panas

Siapa sangka anak sekecil Kasyah sudahpun merasai 'kehangatan' air panas??? Ye, akupun tak sangka yang perkara yang aku takuti setiap kali aku mengisi air dalam flusk akan terjadi juga pada Kasyah. Mesti korang tertanya2, "Oh, Kasyah kena air panas ke?" "Air panas tumpah atas badan die ke?" Jawapannya ye memang Kasyah kena air panas tapi bukan tertumpah atas badan..

Kejadian berlaku lebih kurang pukul 10.30 malam tadi. Sewaktu aku berkira-kira untuk tidur since esoknye kena kerja dan terpaksa bangun awal sebab nak kena bawa kete sendiri. Suamiku pula cuti jadi die memang belom nak tido waktu tu. Kasyah pula sedang galak bermain. Mungkin sebab die tido lama dan hanya bangun bile maghrib tiba. Suamiku pula memang habitnya minum air panas waktu malam. So seperti biasa die buat air dan satu perkara yang aku tak suka adalah die suka letak air tu kat rak tv. Senang nak minum sikit2 sebab air tu kan panas. So akupun cakap dengan suamiku yg aku nak tido. Aku biarkan Kasyah main dengan die.

Kasyah yang memang tengah galak bermain terus panjat rak tv and pangggg air tu tumpah mengenai tangan dan kakinye. Astarghfirullah halazim, aku terus cakap kat suamiku, "bang air panas tu bang." Suamiku terus angkat Kasyah yang dah menangis semahunya ke sinki untuk jirus air sejuk pada tangan dan kakinya. Situasi pada masa tu memang agak kelam kabut. Yang ada di fikiran aku adalah rasa risau dan kasihan sebab aku tau Kasyah sedang rasa sakit yang amat. Aku pun pernah terkena air panas dan rasa pijar selepas kena air tu memang bertahan lama. Kalau aku yang dah dewasa ni rasa pedihnye bile kena air panas, inikan pula Kasyah yang baru berusia 8 bulan...

Macam nilah situasinya.. Kasyah berdiri dekat rak tv dan cawan air panas tu betul2 kat depan die.

Kasyah menangis dan terus menangis. Aku lihat tangannya dah mula merah. Ya Allah tuhan je tau perasaan aku masa tu. (Entah kenapa aku menangis sambil taip entry ni).

"Kenapa abang letak air kat situ? Dah tu bile adik panjat abang biar jek."
"Yang sayang tu sibuk nak tido kenapa? Tidokanlah adik dulu. Sibuk nak tido pulak."

Eh eh, jadi aku pulak yang salah. Dah tentulah memang aku nak tido dan aku dah mention utk tido dulu sbb aku keje. Tapi lepas suamiku cakap macam tu aku terus diam sebab aku tahu die tengah serabut dan sebenarnya die sedar itu salah die. Aku tahu die rasa bersalah sebab air tu air die dan die yang letak kat situ. Die rasa bersalah juga sebab die yang biar Kasyah panjat kat situ. Menyalahkan aku adalah satu cara untuk cover rasa bersalah diri sendiri. Bila tengok tangan Kasyah yang semakin merah dan membengkak, suamiku terus decide untuk ke klinik cari krim yang boleh mengurangkan kesan lecur.

Aku terus bersiap dan kami ke Bangi untuk cari klinik 24jam. Nampak satu klinik yang masih terang benderang. Terus kami kesitu. Malangnya klinik tu dah nak tutup. Bile aku beritahu anakku kena air panas, pembantu klinik tu terus tanya doktor if doktor tu nak tengok. But doktor tu keluar untuk cakap "sory ye, klinik dah tutup. Pergi tempat lain ye." Luluh hati aku dengar doktor tu cakap macam tu. Terus terfikir, menjadi doktor tu untuk berkhidmat untuk masyarakat ke atau sebab kerja semata2? Ke sebab duit je. Since bayaran hanya sampai pukul 11 so tak mau tengok pesakit lagi sebab masa kerja dah tamat. Ah, kenapa wujud doktor yang bukan doktor dalam erti kata sebenar????

Kami terus ke Serdang pergi ke klinik yang selalu aku pergi. Malang lagi bile klinik tupun tutup. Pilihan terakhir kami ke Equine Park Seri Kembangan. Kami memang tahu kat sini ada klinik 24 jam sebab dulu masa aku eksiden, aku dptkan injection kat sini. Sampai je kat klinik, cuma ada seorang je patient. So bile our turn, doktor tu tengok tangan dan kaki Kasyah yang dah membengkak tu. Alhamdulillah sebab doktor tu kata tak teruk. Luckily kami cepat bertindak basuh tangan Kasyah dengan air sejuk. So doktor pun bagi krim lecur dan juga ubat tahan sakit in case Kasyah rasa sakit or suddenly demam.

Dalam perjalanan pergi dan balik dari klinik, aku banyak mendiamkan diri. Apa je yang suamiku tanya, ku jawab sepatah sepatah. Bukannya apa. Hati aku terlalu marah dan geram. Tuhan je yang tahu betapa aku sakit hati dan juga sedih. Walaupun aku tak menangis sepanjang kejadian tapi jauh di lubuk hati aku ni, sarat dengan rasa marah yang membuak. So untuk tidak mengeruhkan keadaan, aku cuma berdiam diri. Lama-lama rasa marah tu akan reda dengan sendiri.

Agaknye disebabkan terlalu penat menangis, Kasyah cuma bangun sekali jek malam tadi untuk minum susu. Dan harini aku decide untuk ambik EL dan pantau keadaan Kasyah. Manalah tahu kalau tangan die tibe2 melepuh ke (mintak simpang) or apa2 ke. Sekurangnya aku dapat monitor sendiri if ada yang tak kena. Kebetulan pulak harini aku ada medical check uo provided by my office tapi aku lebih rela tak pergi medical check up tu and stay at home with Kasyah.

Sekarang Kasyah masih tido lagi. Kadang2 dengar die merengek mungkin seban pedih.. Aku harap things will getting better. Doakan moga tiada yang lebih teruk terjadi. Aku percaya setiap kejadian pasti ada hikmahnye. Mungkin Kasyah akan jadi seorang budak yang kuat dan berjaya untuk menyenangkan aku. Kepada kawan2 yang ada anak kecil, berhati-hatilah dan jangan panik. Kite memang tak boleh jangka apa akan berlaku.

Semoga kejadian ini tak berlaku lagi. daaaa...

Sunday, February 13, 2011

Kari Meletop ala Anne

Entry ni special request by my bestfriend... Die taklah soh letak dlm blog tapi saje jek aku nak letak... Senang sikit kalau die nak copy...hehehe.. Kari ni hasil usaha try n error aku selama aku berkecimpung dlm dunia masakan ni..ecececeh.. Macam chef jek berkecimpung konon.. Sebelum ni aku punya kari memang tak best. Aku sendiri rasa aku punya kari tak best. So setelah banyak kali cube try test akhirnye aku dah dpt buat kari yang menepati citarasa aku.. Meletop tu....

Kari Meletop Ala Anne.



Bahan-bahan

Ayam/Daging/ Ikan (ikut suke)
1 biji Bawang sederhana besar (hiris nipis)
1 ulas Bawang putih (hiris nipis)
2 ulas bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 cm halia (kisar) *kalau masak guna ikan tak yah letak.
1 sudu besar cili boh (ikut suke)
1 biji tomato
1 sudu teh halba campur (tumbuk kasar)
Rempah 4 sekawan
3 sudu besar rempah kari pedas (aku guna Baba's)
2 biji kentang
bendi/terung (optional)
asam jawa/asam keping (ikut suka)
Garam

Cara

1. Tumis 4 sekawan dan halba campur. Kemudian masukkan bawang hiris. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, dan bawang kisar serta serbuk kari yang telah dicampur air. Tunggu hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, tomato, kentang dan air. Air ni agak2la ye. Kalau suke cair letaklah lebih. Tunggu hingga mendidih.
4. Bile semua dah masak, masukkan asam dan sayur... Kemudian masukkan garam secukup rasa...
5. Okay dah siap...


Lain orang lain caranya. in cara aku dan aku suka dengan hasilnye. Memang marveles.. tak caya? tanya aku...hehehe..

I love my school

Cuti Chinese New Year aritu aku berjaya gak balik kampung walaupun terpaksa ikut jalan jauh sebab jalan yang biasa aku lalu tu banjir. So since banjir dan banyak kedai tutup memang takde ape yang boleh dibuat kat kampung.. Hari Khamis tu kami just round2 bandar tengok banjir dan tengok orang mengemas rumah. Banyak barang terbuang.. Kesian gakla pada mangsa-mangsa banjir ni. Kebetulan mak mertuaku terpaksa bertugas kat salah satu pusat pemindahan banjir iaitu kat sekolah lama aku. Sekolah Tinggi Segamat. Kamipun ke sanalah jenguk-jenguk..

Lama giler tak pergi sekolah. Yelah dah sepuloh tahun dah aku abis SPM. Rindu giler kat sekolah ni. Banyak kenangan pahit manis aku sepanjang bergelar pelajar kat sini.. Seronoknye. Rasa macam nak kembali ke sekolah. Masuk-masuk dalam sekolah memang terkojut giler sbb banyaknye perubahan. Dah ada 2 bangunan baru 4 tingkat kat sebelah kantin. Bilik KH dah takde di sambung dengan bangunan baru tu. Bangunan Blok D pun dah takde. Kantin pun dah berubah...ade bangunan baru utk koperasi depan bilik guru. Siap ade student cafe lak tu... Bilik PBSM pun dah kena bukak...huhuhu..Dulu masa sekolah aku ni ahli PBSM tegar. Ape je aktiviti aku tak masuk?? cer citer..Kebanyakannya aku joined..Happening beb.. Boleh ponteng2 kelas..syok wooo..

Bangunan surau. Dulu ni bilik sukan. Dah direnovate jadi surau. Baguslah sebab surau lama dulu besar bilik kelas jek..

Adelah pondok ni kat depan padang. Ni mesti utk cikgu duduk kat perhimpunan so diorang semua tak kena panas.. Ngelat.. Dahla kalau assembly mesti tgh panas terik.. Student sume memang rentung kalau beratur...hehehe

Suamiku tak lepaskan peluang untuk bergambar.. Aceli suaamiku pun sekolah kat sini gak.. Tapi korang jangan ingat aku dah kenal suamiku since sekolah pulak... Memang aku tak kenal pun die masa sekolah.. Cume tau die budak sekolah tu jek... Bile aku pindah sekolah masa form 6 jek baru aku kenal dengan die... Ah malas la nak citer.. Kang lari tajuk lak...hehehe

Bangunan utama sekolahku.. Bangunan ni adalah bangunan lama zaman british dulu. Sekolah nipun dah dibuka since 1925... Lamakan..



Main Lobby sekolah. naik atas ni pejabat pentadbiran dengan pejabat pengetua. Pusing2 sekolah memang betul2 mengimbau kenangan. Betulla orang kata zaman sekolah memang paling best sekali...Aku betul2 rindu nak sekolah balik...

daaaaa.....

Saturday, February 12, 2011

Sejenak di Food court Jusco

Kejadian berlaku 15 January lepas... Giler dah sebulan baru nak cerita..hehehe.. Bukan nak cerita apa tapi nak letak gambar aksi si kecik ni kat food court masa pergi makan kat Jusco.. Sementara tunggu papa beli makanan, letaklah Kasyah dalam high chair ni.. Mula2 jek diam lepas tu tak nak dah.. Jom tengok aksi selamber die ni..

Jom pergi Jusco.. Harini Kasyah bawa kete.. Papa dengan mama rileks je ye.. Amboi bukan main bergaya lagi Kasyah ni. Macam real jek nak bawa kete..hehehe

Muka tak leh belah.. Macam takde perasaan jek.. Toye jek muke masa ni.. Tapi aku suke giler gambar ni..



Ade yang mengagah die bukan main suka lagi... Beria-ria senyum..





Last-last "boringlah tunggu papa beli makanan.. Makan meja sedap gak ni.." huhuhu

Gitulah gayanya kalau letak dalam kerusi budak ni... Kejap jek oknye lepas meronta nak bangun... Kami kalau pergi makan luar memang kena take turn... Sape yang paling lapar makan dulu..heehe

daaaaaaa.........

Friday, February 11, 2011

Rambut Pacak

Dah lama dah tak cerita pasal si kecik ni... Mama terlalu busy dan malas nak buat entry Kasyah. Ni gambar bulan lepas. Baru la ni dan nak letak. Sekarang ni aku suka buat rambut pacak pada Kasyah kalau nak keluar rumah. Comel jek tengok rambut die gitu. Lagipun die tak suka pakai topi sekarang. Asal pakai jek mesti die tarik pastu buang.. Hampeh...

Minggu depan genapla umur Kasyah 8 bulan. Tak sangka dah besar dah anak mama. Banyak perkembangan yang berlaku pada Kasyah. Sekarang ni Kasyah dah tumbuh gigi bawah 2 batang. Dah sebulan dah gigi die tumbuh.Sebelum die masuk 7 bulan aritu. Sekarang ni kalau die senyum nampak comel giler sebab gigi 2 batang tu.. Janganlah kasi die gigit jari kite memang menjerit woo.. Selain tu, Kasyah dah mula tunjuk tanda nak berjalan. Die akan berpaut pada sofa or kabinet pastu die menyusurla kabinet tu.. Risau gak sebab kadang-kadang die lepas tangan. Ntah bape kali dah jatuh. Tapi bukannya die serik pun.

Beberapa hari ni dapat pulak akal baru.. Memanjat dalam erti kata yang sebenar... Memang die dah pandai memanjat tapi taklah sampai nak naik atas kabinet tv tp sekarang ni dah mula angkat kaki pijak rak astro tu pastu angkat lagi kaki sebelah.. Gugur jantung aku tengok die buat macam tu... Bergantung kat kabinet.. Alahai tak sedar diri betullah anak mama ni. Awak tu kecik lagi tapi berlagak macam budak dah pandai jalan.. Die pun suka bertatih sekarang. Melompat2 kaki die kalau bertatih sebab suka sangat.. Ntah2 masuk 9 bulan dah boleh jalan agaknye..Merangkak jangan ceritalah... Memang laju giler.. Kejap jek dah hilang masuk bilik.. Kejap jek dah gi meja makan panjat kerusi.. Pantang lepa mulalah die merayap satu rumah..Layankan aje..

Comel tak rambut pacak saya??? Saya tahu saya nampak hensem buat rambut macam ni sebab mama selalu cakap saya encem..

Bile saya buat muka serius, terserlah kemachoan saya. betul tak aunty2 dan uncle2???

Ini gambar masa 1st time saya duduk dalam troli.. Gambar awal january tp february baru nak share.. Apela mama ni..

Syok jugak dok dlm troli ni ek...Saya suke sebab tu saya ketawa...hahahaha

Inipun gambar lama...Masa saya baru lepas mandi..Masa ni 1st time saya kena tinggal berdua dengan mama sebab papa dah mula kelas....

Walaupun tinggal berdua je dengan mama tapi saya tetap enjoy... Mama yang penat nak kejar saya.. hihihi

Ade lagi gambar2 Kasyah yang aku nak masukkan. Tunggu...daaa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...