Friday, July 29, 2011

Nan Hadooo

Dah kul 12 ko, langsung xhapdet blog. Dalam kete tadi kemain byk benda berlegar dlm kepala otak ni tp last2 smpi opis sume kelaut.. nan hadoo jah.

Aku sebenarnye nak jek meluahkan rasa psl blogging ni or lebih tepat lagi attitude blogger tp macam tak mari pulak mood nak berdegar2 citer. Lagipun aku takut kang ade yang sentap sbb aku ni bukan suke usik isu2 sensitip sgt. Tak suke bermusuh kekdahnye..Nantilah bile aku rasa dah tah tertanggung nak meluahkan aku story la yek.

Sana sini orang sibuk pasal bola. Jgn tak tahu laki akupon antara yang dok sibuk buang air liur kat stadium malam tadi. Aku? biasalah jaga anak kat rumah. Nasib baik smlm Kasyah tido awal so dptler aku tgk bola sambil jahit manik. Aku tgk gitu2 jek. Lagipun mlm2 Khamis ni takde citer best sejak2 drama Makbul tu habis. So bukaler bola. Dlm pada tgk gitu2 pun geram gak rasa hati aku ni. Dah kenapa player2 Singapore tu asik nak injured mcm org cedera parah?? Aku tgk langgornye takle seberapa tapi sakitnye mcm dah nak mati. Over tau. Bak kate pemanggil Hot fm pagi tadi, lakonan terbaik. Siap suruh mane2 pengarah amik diorang berlakon sbb lakonan first class ko. Yang kelakarnye masa injured tu kemain terbaring xleh bangun smpi kena angkat dgn strecher tapi lepas dah bw keluar padang 2 minit lepas tu boleh pulak masuk balik berlari2 kejar bola. Kepala hangguk ko punye injured. Nampak sgt menipu. Takde maknenya nak layak pergi piala dunia gitu gaya. Lepas ni kalah jugak. :p

Dahler aku nak mls nak emosi psl bola. Tghari ni nak pergi lunch kat klcc dating dgn laki aku. Buat kali terakhir dating time keje sbb bulan pose ni opis die pindah putrajaya. Takde maknanye ak dating sesama lagi. Tapi aku tak lapor skrg. Nak makan ape ek????

Okaylah...daaaa....


p/s:kalau aku tak sempat update blog lagi nak ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua pembaca blog aku. Puasa jangan tak puasa tau..

Thursday, July 28, 2011

Delicious

Aduh, citer makan lagi... What to do? Orang nak belanjer I bedal jek. hehe. Harini bos aku belanje sbb malam ni die akan fly back to Japan. Today his last day in Malaysia after 4 years service. Walaupun die tu bos yang suke menyusahkan aku and kadang2 buat aku naik hangin tapi at least die pandai cover balik dengan belanja aku makan. Lagipun aku tak pernah lagi tak buat ape die suruh. Ngomel2 pun aku buat gak sbb die bos. Setiap kali lepas ape2 keje luar yg mengganggu weekend aku die akan belanje makan sbgi terima kasih sbb sudi keje on weekend. Macam tulah everytime.



Gambar dari pakcik google..


Harini kami makan kat restoren Delicious. Asik makan Jepun jek pun boring jugak. Restoren Delicious ni sebelah jek dgn Kirishima. Aku order Pan-seared Crispy skin salmon. Sedap ikan salmon ni. Tapi sos die sikit so macam tak puas. Kulit salmon tu memang crispy. Sedaplah. Yang ni harganya RM39.90. Air pulak aku amik apple juice jek.

Thank bos for the lunch. Hope you will succes in Japan and if you come to Malaysia, do find me so that we can have a little chit chat. Sorry if I've done anything bad and thanks for every RM that you've spend on me. (Still use the microwave you gave me as my weeding gift). Sayonara....

Sale! Sale!

Sale..sale..sale..dan sale lagi... Amboi sejak due menjak ni kemain banyak tempat buat sale. Sana sini sale. Aku memang focus pada sale barang baby or wanita jek.. ;p
Ingat tak aku cakap yang aku ternampak kedai Manjaku kat Bangi tu macam nak prepare untuk sale.. Hah kompem uolss yang diorang tu memang nak buat sale. Dah start pon sale tu harini.. Wallahhh memang cun sesangat...

Tadi aku cek kat website manjaku rupanya sale tu kat Bangi saje.. Yezza sbb rumah aku memang dekat dgn Bangi. Ishh menggelitik pulak kaki aku nak pergi sale ni...Boleh tahan murah tau barang kat Manjaku time sale ni. Baju2 baby pun jadi murah. Aku pernah beli seluar Kiko kat sana RM23 saja. harus ku rembat saat itu jugak..hehe..This time no plan nak beli pape just nak tengok2 jek tp kalau dah murah baik sambar kan..takut kempunan..hahaha

Berita baik juga buat ahli J card kerana esok ade J card Fiesta kat AU2 Setiawangsa...Best! Best!. Kalau nak diikutkan AU2 ni agak jauh dari rumah aku tp kalau dari opis taklah jauh sgt. Ni yang rasa cam nak amik halfday esok gi serbu Jusco..(Ish melampaukan aku ni) tapi mungkin tak sbb syg cuti. Tengoklah kalau rasa macam berbaloi balik keje boleh ajak my hubby ke sana. :D

Lagi satu berita baik. Baby Kiko ade warehouse sale koooooo... Aduh tergamam mak tengok uolss..Harga murah start dari RM7.. Harus kuterjah tempat ni tpkan laki mak tu cam susah sikit nak diajak ke tempat warehouse sale gini... Ramai orang kekdahnye.. Tengoklah kalau mak jadi pergi, mak reportlah kat uolss..(eh, dah kenapa aku bermak2 dgn korang ni...terus fefeeling ponen tau..tak sesuai..)

Sale ni sume di Lembah Klang saje.. Yang mane berada di lembah bujang, lembah beringin mahupun di lembanyakcantikmukako...boleh dengan rela hati jeles pada aku..hahaha... gile baik punye provok... dahlah malas aku nak mengarut lagi.. Kang korang sakit hati... kihkihkih.. daaaaa

Wednesday, July 27, 2011

Puasa

Sejak dua tiga menja nak puasa ni, aku perasan ade sesuatu berlaku pada aku..


Nak tahu apa?

*

*

*

*

Hah, aku macam takut2 nak makan. Dah rasa macam dah bulan puasa dah...

Boleh pulak bile aku makan jek aku mesti terfikir


"eh, boleh ke aku makan ni?Bukan puase ke?"


Hoi, yang aku nak gabra sebab makan tu dah kenapa?

Dah sah2lah belum puase lagi.

Tapi aku punye poyo bile setiap kali aku makan or minum jek aku mesti akan teringat yang aku dah termakan.

Poyo tau.

Tak pasal2 rasa macam nak kena ludah balik ape aku minum.



Kang bulan puasa kang boleh plak terfikir yang itu bukan bulan puasa.

Eh, itu bukan terfikir itu sengaja cari alasan nak fikir..hahaha




Aku poyo :p...daaaaa....

Kasut Raya..

Haritukan aku ade blog pasal nak beli kasut raya kan???? So hari Isnin haritu aku ajaklah suamiku ke Mines. Aceli die yang ajak gi Mines. Aku ajak gi Alamanda jek. Aku berjaya merembat 2 pasang kasut. Haha tamakkan? Takdelah tamak sgt. Satu tu aku nak buat kasut gi keje. Mane taknye kasut aku dah nak kopak so kenalah beli kasut baru walaupun aku selalunye pakai selipar bata jek gi keje..hehe

Mula2 aku pergi Esarli. Memang plan nak cari kasut murah2 jek. Tak kuasa nak beli yang berjenama sgt sbb aku jarang pakai. Sambil aku sibuk pilih kasut sibuk jugaklah si kecik tu main kejar2 dgn papa dia. Kebetulan pulak ada anak org Arab kat situ suka sgt kat Kasyah. Habis dipeluknye, diciumnye, didukungnye si Kasyah tu. Kasyah lak memang suke melayan org main dgn die. Gembira sokmolah. Sampai budak Arab tu tak nak gerak dari situ. Ade 3 ke 4 beradik budak Arab tu sibuk main dgn Kasyah.

Inilah kasut yang berkenan dihati. Sebenarnye berkenan kat warna coklat tp xde saiz pulak. Kecewa I tau. beli jelah warna hitam sbb fleksibel boleh pakai dgn sume kaler. Tapi kasut ni aku dah pakai dah gi keje semalam. Sakit gila kaki. Keras kejung macam kaca. Sakit kaki aku terus. Memang tobatlah nak pakai lagi. Cutting die memang kecik. Nyesal lak beli. Masa cuba tu macam ok jek. Nasib baik murah. 50% discount RM30 saje.

Lepas beli kasut hitam tu aku ajak suami ke Bata pulak. Biasalah I kan duta Bata. Suke betul beli selipar bata tu. Ternampak pulak kasut coklat yang macam cantik jek. Terus cuba and kasut tu selesa giler. Soft jek. Tak kejung pun.

Inilah kasutnye. Kasut Marie Claire. Murah gak sebab 50% discount. So I rembat jelah. Settle hal nak cari kasut coklat utk raya. I like. Balik rumah pun dok cube2 memang kasut ni selesa.

Memang nampak simple jek. No bling2 macam kasut hitam tu tapi selesa dan bile dah pakai nampak ok jek terletak kat kaki. Tak menyesal beli. Lepas ni nak cari selipar baru (off course bata) yang boleh pakai raya dan pergi keje. Raya2 pun aku kena ade selipar gak sbb kdg2 mls nak meleceh dgn anak pakai high heels. hehe. Lagipun kalau balik raya nak singgah shopping mane2 takle leceh aku berhigh heel bagai. Sarung selipar sudah. So mmg every raya kasut dan selipar ade dalam kete aku... Penting ye..

okaylah..korang dah beli ke kasut raya????daaaa.....

Rasamas

Ini cerita last week tapi biaselah akukan very the rahjinnnns..Barulah minggu ni aku nak citer.. Last week suami aku belanjer makan. Actually belanjer ni kononnye ikut akulah nak makan ape. Tapikan last2 pergi makan kat Rasamas atas cadangan die. hampeh kan? Baik takyah tanya aku nak makan kat mane. Nasib baiklah masa tu aku ni takdelah teringin ke beria ke nak makan pape. So akupun follow jelah.

Ini menu aku. Rasamas sekarang dah rebranding. Dah banyak dah list menu die tapikan kitorang tak suke sgtlah new version ni. Aku lagi suke Rasamas yang dulu2. Lagi best. Sekarang ni kurengggggg sangat.

Set my hsuband. Dulu2 kami selalu mintak sos black pepper tapi this time bile mintak die kate takde..Hampeh lagi disitu. Lagipun dlm set ni die bagi tofu yang suami aku tak berapa gemor. Die lagi suke set yang dulu ade mixed vege. Nasipun dah makin sikit. So 1 1/2 bintang drpd 5.

Gambar ni suami aku yang soh amik dan letak dlm blog. Motif??? Die nak glemer...hihihihi.





Gambar2 sikecik ni wajib letak. Memang tak reti diam. Bising betul sambil ketuk meja dengan sudu. Semua orang dok pandang kitorang jek. Dahlah tu takmo duduk dalm baby chair ni. Siap jerit2 nak turun. Notti tau.

Hari Isnin lak aku gi makan kat Kirishima. Mesti korang boringkan asik gi makan sane jek. Dah memang restoren tu yang dekat dgn opis aku. Actually ade 3 restoren dekat dgn ois aku ni tapi Kirishima yang paling cocok sbb akukan keje dengan Jepun. Gi makan dengan kengkawan opis. Saje jek sblm puase ni.

Aku amik Bento set saje. Just enough utk aku yang dah berperut kecik ni. Amik set yang biase tu selalunye aku tak habis sbb banyak. Rugi so amik set ni boleh makan sume.

Itu jelah nak citer. Malas pulak nak bebel lebih2. daaaa.......

Tuesday, July 26, 2011

Jusco Sale...hasil rembatan

Ingat tak last week aku ade bagitau yang Jusco ade buat J card member's day tu??? Hah tak ingat? Korang ni memang tau banyak makan semutlah..kuikuikui...alah yang kat sini tu. Yang aku kate suami aku takmo pergi sbb nak tengok bola.. Hehe

Sebenarnye aku berjaya gak ajak die pergi tapi syaratnye kena pergi lepas keje and balik cepat sblm bola mula. Okaylah daripada tak dapat pergikan. So petang tu kamipun serbulah Jusco. Ya ampun..ramainye umat. Sesak weh. Berebut2 orang pilih baju. Aku memang fokus pada baju Kasyah jek. Kebetulan die letak satu bhgn kat tengah tu utk baju kids sahaja so aku serbu situ jelah. Hambik ko! Berpino mate nak pilih baju yang banyak tu. Rasa macam sume aku nak bawa balik. Tapi nasib baik nafsu serakah aku ni masih mampu mengawal dirinya. So aku beli yang perlu jelah. Tapi memang puas hati. Murah! Best! Giler!

Inilah hasil rembatan aku petang tu. 4 helai baju dan satu jeans utk Kasyah. Semua ni baru RM100. Murahkan? Sale sampai 70% mau tak murah. Aku amik baju Kiko dengan Tenderly. Seluarpun seluar kiko gak. Banyak lagi jenama lain tapi sbb dah tak kuase nak berhimpit so aku fokus 2 tempat jelah. Inipun dah puas hati dah.

Yang ni pulak baju dgn seluar yang aku dah beli sebelum ni. Seluar tu aku beli kat Manjaku. 50% discount. Yang lain2 tu aku beli kat Jusco tapi no discount. Rugi. Kalau aku tahu Jusco nak buat J card day ni mesti aku tak beli dulu.

Hah inilah baju raya utnuk Kasyah. Cukuplah tu. Tapi dalam hati ni macam nak belikan lagi..hehe. Sungguh over mama die ni. Ni baru anak lelaki. Agaknye kalau anak aku gegirl mau meroyan aku kat Jusco tu xnak balik sbb nak beli baju...huhuhuu

Lepas ni tinggal nak cari belt, stokin dgn songkok Kasyah saje. Tapikan hari ahad lepas aku lalu depan Manjaku nampak diorg tgh set up tempat utk buat sale... Aduhai macam akan pergi serang jek. Kalau aku beli lagi baju Kasyah korang jgn salahkan aku ye. Salahkan diorg yang buat sale ni. Hahaha.

okaylah..daaaaa....

Buat perangai la Kasyah ni...

Aku ngantuk giler sekarang... Pagi tadipun lambat bangun dek kerana tak mampu membuka mata yang masih ingin tertutup rapi walaupun tahu jam dah hampir nak pukul 7 pagi. Dalam hati dah rasa macam nak cuti saja tapi kuatkan semangat untuk pergi keje sbb baru jumaat lepas cuti. Ni sume gara2 si kecik tu buat hal malam tadi.. huwarghhh..

Boleh pulak die merengek2 macam orang ngigau. Kebetulan papa die belum tido, so die handle la tapi last2 Kasyah terus bangun dan bermain2 di waktu jam menunjukkan pukul 2 pagi. Hello..anakku, pukul 2 pagi bukan waktu bermain tau x. Sekejap die masuk bilik sekejap die pergi main kat hall. Sekejap die guling2 atas aku... Aku pulak memang mamai kadang2 terlelap terus and tibe2 aku terkejut tgk die sedang berdiri kat grill tingkap. Hadoila nasib baik cepat sedar sbb die berdiri sikit lagi nak jatuh katil... Bile nampak aku bangun terus die gembira sambil hangguk2 kepala macam tenagh layan lagu rock. tak sesuai ok. Bile die boring die keluar pergi hall sbb papa die ade kat situ. Aku terlelap lagi tapi tibe2 terjaga sbb dengar bunyi bising tapi bukan bunyi my husband suruh Kasyah tido. Sah laki aku dah tertido tapi anak aku dok main sorang2. Aku keluar tgk Kasyah tengah main kunci. Aku tengok jam pukul 4 pagi. Wei, anakku! Takmo tido ke?

Aku terus buat susu sbb tahu mesti die haus. ye memang betul. Die nampak jek susu terus grab dari tangan aku. Lepas minum susu ingat die nak terus tido tapi nan hado.... Layan lagi die guling2 atas toto sampai aku sendiri tak sedar bila aku tido and bile Kasyah tido. Aku sedarpun sbb dengar sayup2 bunyi alarm henpon dlm bilik. Terus bangun tgk jam pukul 6 pagi. What? Aku ngantuk lagi ni. Terus sambung tido and nasib baik husbandku tak keje and boleh soh die hantar lambat sikit.

So mood hari ni memang mood nak tido jek. Tak syok pulak kite dok ngumpat si kecik ni tapi kite tak letak gambar die...Mari tengok gambar budak buat hal malam tadi ni..huhuhu




daaaaa........

Monday, July 25, 2011

Back to the future..

Salam petang ye kawan2... Rindu aku? Hah tak? Ok takpe..Sy xkecik hati..(huwarghhh..meraung macam org putus cinta..).. Tajuk kat atas tu xde kena mengena dengan aku.Haha saje jek letak tajuk gitu gaya. Jumaat lepas aku MC... Baru jek mengadu kat kawan opis ckp dah lama tak amik mc tetiba jek esoknye boleh mc sbb batuk dan selsema yang agak teruk smpi mengubah suara lemak manis aku kepada suara garau lelaki tukar jantina...huhuhu..

Dek kerana mc yang mengejut (memangla mengejut. Mane de mc yang dirancang walaupun aku pernah buat) so xdapatlah aku nak mengupdet blog ni seadanya. Kan broadband aku dah kena terminate dan dek kerana kebebalan TM menyebabkan proses pemasangan Streamyx menjadi terbantut. So aku memang xleh nak online langsung..huhuhu sedih.

Harini pulak banyak tugasan menanti (Eleh bace paper je pun) so terpaksalah petang sikit baru leh update. Ni pun ade keje menunggu. Okaylah. nanti aku sambung lg. daaaa...

Thursday, July 21, 2011

Rombongan Cik Kiah Ke Sukan Komanwel

Aku kat opis sekarang...Tahu ape aku tengah buat?

Aku tengah layan rombongan cik kiah ke sukan komanwel. Terbaik dowww! Bos takde so skiplah buat keje...huahuahua...

Nak rasa best macam aku? Hah,apa lagi. Jomlah layan sama.... Pasti tak menyesal dan korang boleh berbangga yang korang dah jadi best...



Dah habis layan citer ni dan korang rasa tak best? Sila tampo diri sendiri sebab korang sengal...hahaha,...

J Card day

Semalam mamamya bagitau Jusco Tebrau Selatan ade buat J Card day...Uh, jeles hokay sbb Jusco tu jauh dari aku.. Xleh bersama2 merabakkan poket yang dah sedia rabak ni. Tapi tibe2 hari ni tergerak lak hati nak tengok kat FB AEON pasal J card day ni and guest what harini ada J card day kat Jusco Cheras Selatan...Yeayyyyyyy...Super happy sampai rasa macam nak meloncat2 seperti pocong. Okay over..:p


Terus aku sms my darling hubby ajak die pergi Jusco cari baju raya anak sambil boleh beli bra raya mak (oopppss..hahaha). Tapikan memanglah die telah merobohkan menara kesukaan aku aka meranapkan impian seorang isteri yang ketandusan shopping dengan menjawab "malam ni nak tengok bola"... Huwarghhhh...Bengkeknye rasa hatiku ini..

Mulalah aku buat drama sedih minggu ini seperti "oh, abang dah tak sayang sayang lagi" ; "kejamnya dirimu menghiris hatiku" dan sebagainya.. Okay aku tipu. Aku tak buat drama sedih tp ade sesi pujuk memujuk yang tahap suam2 kuku sbb aku tahu die memang lebih pentingkan bola dari melayan asakan bininya nak perabis duit. Last2 die balas ":p" je pada aku...Huh, benci! Dah sah2 peluang aku untuk terus rasa happy meloncat2 macam pocong tu telah terhenti...

Oh J Card Day...Kalo ko sayang aku, minggu depan buat lagi eh tapi kat JUSCO yang berdekatan jugak. Kalo tak aku majuk dengan ko.

Wednesday, July 20, 2011

Buffet Ramadhan - Cyberview

Ramadhan tinggal lagi 11 hari je.. Mesti ada yang dah sibuk pasal persiapan raya kan? Eh, akupun tak terkecuali lah. Berkira2 berapa helai baju untuk Kasyah, kasut raya, kuih raya dan banyak lagilah. Tapi still berpada2 berbelanja takut lepas raya aku terpaksa telan serdak kuih pulak sbb semekin.

Citer pasal bulan pose nikan, mesti ade yang dah fikir menu apa nak masak untuk buka. Gila melampau. Puase tak start lagi dah fikir nak makan apa..hehehe.. Biasalah tu naluri nak makan sedap tu tak boleh dikawal. Oh ya, aku sebenarnya nak share pasal buffet ramadhan kat Cyberview Lodge Resort & Spa Cyberjaya ni. Sekarang ada promotion untuk beli awal voucher buffet ni. Boleh dapat harga murah iaitu RM69++ shj. Tapikan RM69 ni untuk minggu pertama dan terakhir ramadhan saja. Untuk minggu kedua dan ketiga harganya adalah RM79++. Nak kata murah sgt tu taklah tp utk 5 stars hotel harga tu berpatutan.


Kenapa aku beria pasal buffet ni? Sebenarnya (kalau jadi) aku nak makan kat sini sempena anniversary aku dan suami yang ketiga. Dah anniversary jatuh bulan pose so kite sambut dgn buke pose kat hotel jela. Nak cari hotel lagi murah banyak kat KL sedangkan kami nak kena balik amik Kasyah lagi. Kalau dah balik Putrajaya pastu nak pergi KL pulak, memang buka dlm ketelah jawabnya. So setakat ni Cyberview ni yang paling murah. Equotorial pun dah nak cecah RM100 sorang. Taknaklah yang mahal sgt sbb aku ni bukan kuat makan. Yang Cyberview nipun dah rasa mahal tapi sbb takde pilihan so mungkin pilih sini saja.

So kalau korang nak buka puasa di sini, boleh call no yang ada kat poster atas ni. Semalam mereka hantar senarai menu buffet ni. Mak oii, byk giler. Kambing panggang pon ada. Lebih 100 menu dalam pilihan. Melantaklah ko sampai lebam..hihihi. Untuk senarai menu boleh klik sini

Okaylah, kalau sesiapa ada info psl buffet ramadhan yang lebih murah sekitar selatan KL ni bolehlah bgtau aku... Selatan KL tau. Tgh KL aku takmo.

p/s: Serius aku bukan artis. Tolong jangan kacau aku.

Streamyx

Semalam pepandai jek suami aku gi terminate broadband lepas tu gi register streamyx pulak... Dah le aku yang kena membayonyer...hampeh.

Ni gara2 kegilaan die sekarang download movie ler ni... Dek kerana guna broadband ade kuota and bile tanya maxis ade x yang unlimited, tp maxis kate xde, terus die xfikir panjang kensel itu broadband. Haha. Amik streamyx sbb die unlimited and kitorang memang bukan jenis yang suka browsing kalo gi memana. Lagilah kalo gi holiday. langsung xfikir pasal internet ni so mudah alih tu bukan pilihan. Aku ni lagiler. Jarang2 online kat rumah. Kat opis jek. kuota boradband tu memang suami aku yang kongker...

Dek kerana hati die berkobar2 nak download Harry Potter terus buat tindakan drastik. (Broadband habis kuota sbb die dah download transformer) Lantaklah.. Yang penting aku bayar same cam broadband.. Kalo lebih tambah sendiri. hehe. daaaa

p/s:Aku bukan artis.

Tuesday, July 19, 2011

Kasut raya dan dilema kaki kembang...

Sebelum nak teruskan ke point sebenar, just nak bgtau aku sdg sakit perut yg amat skrg sbb senggugut... Agaknye sbb tu kot aku hilang selera smlm sbb nak period.. huh hampeh betul dan sungguh ku tidak selesa skrg...

Ok baiklah sambung citer sebenar.. Aku tgh cari2 kasut untuk raya... Korang jangan nak ckp aku ngengada cam budak kecik rayapun nak tukar kasut baru... Hello, dah 2 kali raya aku tak beli kasut baru tau. Pakai kasut2 yang ada jek. Tahun lepas pon aku pakai selipar jek..giler sedih!huhuhu...

So tahun ni, walaupun aku xnak beli kasut raya tapi aku kena gak beli kasut raya... Sbb??? Sbb sume kasut aku dah xmuat..huwarghhhh...Bengkek giler aku. Orang lepas bersalin memang saiz kaki bertambah eh? It happened to me. Lepas pregnant sume kasut lama aku tak boleh pakai. Sebelum ni aku pakai saize 5 or 6 tapi skrg kena pakai saiz 7... So nak xnak aku kena beli kasut sbb yg available skrg cume selipar bata yg aku pakai gi keje hari2. Segala heels, pump shoe, sandals, dan memacam jenis kasut lagi aku dah xboleh pakai. Sayang wooo sbb sume kasut aku cantik2 lagi...Even kasut hantaran kawen jenama lewre tupun aku dah xboleh pakai...(nangis). Aku tgk org lain xde lak isu kaki besar lepas bersalin..nape aku begitu????

Ah, malas nak dikenang pasal kasut lama..Buat hatiku gundah gulana jek...Mari cerita pasal kasut baru..Aku nak cari kasut warna cekelat. Nak matching dgn handbag yg suamiku bagi masa besday aku haritu... (malas nak cerita pasal hadiah tu dlm blog..hehehe)... Takmolah kasut mhl2. Murah2 sudah. Dapat kasut harga bawah RM50 pon xpe yg penting cantik dan selesa. Aku ingat nak cari stilletto or wedges. Dah lama xbergaya dgn heels sbb asik pakai bata comfit jek. (Selesa beb). Tapi walaupun heels aku xsuka yang serabut2 nak kena ikat or gancu sblm nak pakai. Aku suka yang sarung terus tanpa perlu aku terbongkok2 usik kasut dgn tangan... Lagipun raya is about ziarah menziarahi.. keluar masuk rumah org. Xsyokla everytime nak masuk dan keluar sibuk nak pakai and buka kasut saja... Dengan anak lagi... memang bukan pilihan yang bijak...

Contohnye macam yang ni. Simple jek and in brown colour... Tapikan susah gak nak cari kasut gini gaya... Byk yang warna hitam or kelabu... Coklat aku xjumpe lagi.. Kalau jumpe warnanye xbegitu cantik....
Tak pun yang macam ni. Cantikkan? Tapi nak warna coklat ler... Warna putih gini xsesuai nak berjalan area kampung. Kang lecak kang, habis kasut aku tukar kaler...
This pink shoe is super gorgeous... Nak kasut macam ni boleh??? Glemer aku satu kampung. Tapi nak warna coklat jugak but in this kind of design. Cume kasut macam ni lagi super susah nak cari and tidak berada dalam lingkungan kasut murah..huhuhu

Wedges pon ok. Lebih stabil dan selesa pada aku.
Macam yang ni. Simple tapi still cantik. Sesuai nak pakai dengan baju raya. Sekali lagi aku nak coklat ok.

Yang macam ni pon ok. Tapi aku jarang jumpe yang berkenan di hati dengan design gini. Kot2la lepas ni boleh jumpe.

Design ni cantik tp aku xsuka tali yang ikat kat kaki tu. Susah nak pakai. Kalo tali belakang tu xde ok cun. Tapikan aku rasa suami aku mesti xberapa berkenan dgn design macam ni...

Ah susah2 sangat aku beli bata jek..(bata lagi) Ye sekarang aku memang suka beli kasut or sandals kat bata jek. Selesa beb walaupun macam orang tua sikit tp janganlah ko amik design mak2 orang. Ade jek design yang ok. Yang penting kaki tak sakit.
Ok gak kan? Xmacam mak orang sgt pon. Even budak sekolah pon sesuai jek pakai selipar gini....

Okaylah... Kang kalo aku dah jumpe kasut yang berkenan dihati, aku story ler kat sini..(Jangan harap sgt sbb mood rajin aku bukan dtg selalu..hehehe).. Tunggu gaji minggu depan pastu bole tawaf satu kl cari kasut... :D

Monday, July 18, 2011

Monday morning....

pepagi senin dah rasa tak sedap tekak...Entah kenapa aku xtau...Langsung xde selera nak makan... Pagi ni baru sarapan sebiji jemput jek... Tekak ni macam loya pun ade (tiada kena mengena dgn Kasyah nak dpt adik ye)

Actually since smlm lagi badan ni buat hal... Tangan gigil jek tp dlm gigil2 tu sempat gak kujahit manik kat baju raya... Dapatla siap sikit... Tupun masa si Kecik tu tido... Aku rasa badan aku kurang gula la. Aku memang jarang minum air manis... Air gas pon aku kurang suka...Tapi kalo ade kubedal gak cume takle banyak.

Suamiku kata aku kurang tenaga sbb kurang makan.. Eh, hello..hari sabtu tu aku makan nasi siap bertambah tau..Sesuatu yg amat jarang aku lakukan kecuali makanan sedap (sbnrnye nak bgtau aku masak sedap jek..heheh).. Takkan kurang makan pulak...

Okaylah, dah masuk lunch time.. Mau makan kuih lagi 2 ketul tu... daaaa...

Friday, July 15, 2011

Nakal tapi comel...

Hah???!!!!(Sergah dengan kuat)
Tak pasal2 malam tadi Kasyah kena marah dengan aku. Bukan marah ala2 je tapi kena tengking..Huii garangnyer aku...Bukan aku sengaja tapi dah terjerit. Mana aku tak terjerit die tarik beg kamera DSLR aku sampai jatuh ke bawah...huiii tersentap aku terus...Kamera tu bukan ratus2 harganya...huwarghhh... Nasib baik takde pape...

Kasyah, mama beli kamera tu sampai mama jatuh miskin tau x??? Bukan murah. Mau dua tahun nak kumpul balik duit tu tau! Tu pun belum tentu.

Lepas jek dengar aku terjerit Kasyah terus nangis sedu sedan dan jerit2 gak tanda protes.. Aku tak terus pujuk tapi terus cek kamera tu...sambil2 mulut aku bebel marahkan die...huhuhu kejam tak aku??? Bile tgk kamera tu ok baru aku pujuk dia... Angkat die pastu baringkan die atas riba aku... Seyu gila tengok muka die sbb die tersedu2 sambil mulut tercemik-cemik menahan sedih.... Alahai, kesiannya anak mama... Terus aku pujuk die cakap aku syg die sgt2...Aku peluk2 die, aku cium dahi die sambil aku main cak cak sampai die berhenti sedu sedan die tu...(eh, apasal aku tetiba sebak lak taip entry ni?????)Gila rasa bersalah aku lepas tu...Lagi2 bile tengok die tersedu sedan menahan tangis dengan muka sedih die tu... Aku rasa mesti die kata mama dah tak syg die lagi... Part paling touching bile mata die pandang aku muka die jadi bertambah sayu..huwarghhhh mama mintak maaf sayang! Tapi anak mama janganlah nakal2.. Bila mama say cannot tu cannot la. Mesti ada sebab mama tak kasi main sesuatu benda tu.

So untuk menebus rasa bersalah mama, mama letak gambar Kasyah yang super cute ni ye.. Gambar sblm Kasyah kena marah dgn mama. Bila papa die pakaikan songkok ni kemain suka die. Gelak besar2 sbb kami dok puji die super comel...ah, anak mama memang comel!






Comelkan????? Takpe raya ni mama carikan songkok yg sesuai untuk Kasyah. Pastu boleh posing comel2 sambil pakai baju melayu dgn songkok... MEsti anak mama dah jadi triple comel...

daaa.......

p/s:Mencabar betul jadi ibu ni....

Petua Cantik ~ part V

Halluuu...

Harini busy sikit mengclearkan stok2 paper exam yg xdiperlukan..Bos dah nak balik Jepun so terpaksalah clearkan meja die sblm bos baru sampai... SO hari ni aku share tips bibir cantik pulak ye..Semalam tips mulut kan so ini geng die, bibir..Kalau xde bibir takbolehlah buat ap yg mulur nak buat macam yang aku cakp semalam..hehehehe

Merawat bibir merekah
Atasi masalah bibir merekah dgn meminum air kelapa muda yang dicampur dengan kuning telur dan sedikit madu lebah. Amalkan sekali dalam sehari...Lagi satu keraplah minum air untuk elak bibir kering...

Bibir merah semulajadi
Sapukan madu lebah ke bibir dan dibiarkan semalaman sebelum waktu tidor..

Menghilangkan lebam bibir
Ambil halia dan tumbuk lumat hingga keluar air. Sapu air tadi ke bibir setiap malam sebelum tidor dan biarkan ia kering sendiri...

Itu saja....Tangan dah sakit ni....Nak sambung keje...Daaaa....

Thursday, July 14, 2011

Petua Cantik ~ part IV

Salam semua....

Dah lama tak kongsi petua cantik... So harini dengan sedikit masa yang aku sempat curi, aku share tips cantik untuk mulut pulak... Mulut ni fungsinye pelbagai... Nak makan guna mulut, nak minum guna mulut, nak mengumpat guna mulut, nak gaduh pun boleh guna mulut. Malah nak tuuuttt pun boleh guna mulut...ooppss!

Mengelakkan mulut berbau
Ambil tujuh helai daun sirih. Hiris halus, kemudian diramas dengan air suam. Campurkan garam, berkumur setiap hari dengan air itu...

Memutih dan mengilatkan gigi
Ambil beberapa helai daun kelapa kering. Bakar hingga jadi abu. Gosokkan gigi dengan abu daun kelapa itu. Lakukan setiap kali membersihkan gigi.

Gusi bengkak
Hancurkan umbut nenas. Campurkan sedikit garam halus lalu disapukan pada gusi yang bengkak. biarkan sehingga kering.

Atasi masalah suara serak
Campurkan asam jawa dengan air sejuk sebelum direndam mahupun diramas. Masukkan ke dalam peti sejuk. Minum dua kali sehari.
Gunakan dua biji bawang besar dan kulitnya dibuang lalu dikisar hingga hancur. Tapis dan ambil airnya. minum dua kali sehari selama dua hari berturut2.

Okay.. Itu saja tips mudah kali ni.... Boleh cuba kalau nak cantik. Kalau rasa diri tu memang cantik, boleh cuba untuk jadi double cantik..hihihi

daaaaa.......

Tuesday, July 12, 2011

Kurus

Sape kat sini nak kurus????? Angkat tangan! (malu2 kucing sambil angkat tangan jugak) Ade tak yang xnak kurus???? Rasanye sume org nak kurus... Tension wooo gemuk2 ni.... Nak beli bajupun susah...

Aku nak kurus. Sangat nak kurus. Tertekan sbb dah setahun lebih tak dapat pakai baju2 lama aku. Sekarang ni pergi keje cume pakai baju kurung ataupun baju2 masa pregnant (yang tak macam baju pregnant ler...yg baju pregnant betul tu aku dah simpan). Paling tension nak pakai seluar sbb kebanyakan seluar tak muat... Jeans kesayangan akupun tak boleh masuk..huhuhu.

Sape kate masa pantang berat back to normal?Menipu semua tu. Badan orang lain2 so badan aku memang jenis kotoran degil punye... Guna sabun dynamopon lom tentu hilang... Masa pantang aku cuma turun 4kg jek.Helloooooo..naik 25kg...Bersalin hilang 6kg..Pantang 4kg..Baru 10kg.. Lagi 15kg?????? Huwarghhhh mau tak meroyan aku.

So until today aku masih struggle nak turunkan berat. Diet cara aku? Kurangkan portion makan. Bukan tak makan ye. Kang masuk angin pulak. Sekarang ni memang perut aku dah kecik. Dah tak boleh nak makan banyak. Makan cepat kenyang. Perut ni kalau ko train makan banyak makin besarlah ruang die. Kalau train makan sikit2 perut tu akan jadi kecik.

with my favourite jeans....(nak mcmni semula...huwarghhhhh)

okaylah. malas nak bebel lebih2...Daaa...

Monday, July 11, 2011

Memek muka

Halluuuu..........Busy betul harini...Langsung tak dpt nak update blog pagi tadi... La ni baru ada masa...Memanglah ada masa sbb skrg waktu balik..hihihi. Sementara tunggu suamiku sampai leh ngadap blog kejap...Takde cerita panas aku nak letak kat sini... Setiap orang pegangan dan pandangan berbeza so kalau yang dipilih tetap nasi basi, tak perlu dihidang nasi beriani...Wah tetibe berfalsampah aku ni...Okaylah saje nak letak gambar Kasyah dlm pelbagai memek muka...

Gambar yang aku paling suka...Nampak hensem! Kasyah kalau bangun pagi memang ceria. Senyum sokmo. Gambar ni adalah current desktop aku...Comel!

Ceria di pagi hari...




Tibe2 jek malas nak letak caption...Hahaha...Daaaa..........

Friday, July 8, 2011

Bersih 2.0... Perlu ke?

Sana sini orang dok sibuk pasal Bersih. Seriusly aku malas nak amik tahu tapi sbb memang dah keje aku hari2 baca paper so nak tak nak tertahu jugak... Esok akan berlangsungnye Bersih ni... Nama je Bersih tapi sayang ia tak sebersih namanya.... Esok banyak jalan akan ditutup... Objektif untuk menghuru-harakan keadaan dah berjaya....Sume orang susah...Mane yang buat kenduri kawen mungkin lebih terasa sbb tak ramai dpt dtg rumah mereka..hmmm...

Aku rasa tak perlupun nak buat perhimpunan bersih ni sbb takde point yang kuat...Oh ya yang jelas majoriti yang menyokong bersih ni adalah mereka yang bukan melayu... Sekali lagi nampaknya cubaan nak memecahbelahkan melayu dah tercapai... Aku ckp mcm ni sbb org opis aku sendiri sokong Bersih ni dan asik ckp pasal nak pembaharuan... Mereka sume bukan melayu...Aku dengar jek tapi serius hati sakit wooo....

Kalau bersih betul2 bersih kenapa nak berparang bagai??? Kenapa beria nak buat bom petrol tu???? Senang citer memang nak buat hal kan????Ah malas lah nak citer banyak...

Say NO to BERSIH

Kasyah demam

Harini terpaksa ambil cuti sebab Kasyah demam panas... Kalau demam biasa mungkin aku pergi keje jugak tp sbb suhu die dah lebih 39 celcius terpaksalah aku cuti. Malam tadi kul 1 kami ke Hospital Serdang sbb badan die panas sgt dan stok ubat pon dah habis. Lagipun Kasyah mcm dah tak terkesan dgn ubat demam biasa tu.. nak kena masuk ubat bontot gak. Kalau demam tak lebih 39 celcius mungkin ok lagi....

Kul 3 baru kami sampai rumah... Kasyah xnak tido kalau aku tak peluk. Memang die merengek nak tido atas badan aku... Layan jelah... Kalau tak memang die tak nak tido... Aku pulak yang panas sbb peluk die..hehe..

Sekarang Kasyah tido.. Biarlah.. Aku nak kemas rumah sat... Sory mungkin harini tak bw.. Tapi kalau ade yg tinggalkan jejak, mesti aku jejaki juga..daaa...

Wednesday, July 6, 2011

Rezeki....

Makan lagi..Sejak dua menjak ni aku asik citer pasal makan jek... Nak buat camna dah memang hari2 makan ye tak? Adeke orang makan seminggu sekali? Memang rezeki aku ler kan.. Harini bos besar belanja aku dan ofismate aku makan. Belanja ni sempena birthday kami..(cam pelik jer) Aku dgn ofismate aku tu besday selang 2 minggu jek. Kebetulan bos aku lak besday die seminggu lepas aku..So pergilah makan kat tempat biasa. Mana lagi Kirishima ler...



Gambar dari google... Inilah menu aku harini. Unagi roll and tempura set. Sedap tapi roll die makin kecik compare dgn first time aku makan kat sini. Lagipun harganya dah naik RM20 since aku makan mula2 tu.


Sangat kenyang sekarang. Rasa nak tido pon ada. Bos aku akan balik hujung bulan ni... Hopefully bos baru lebih baik dari bos sekarang.... Kalau nan hado, nangislah aku nanti..huhuhu...


daaaaa.............

Kisah Menyayat Hati..

Baca blog nusha....ada kisah sedih..........

Kisah pasal Norma yang menderita barah otak stage 4.....Kisah si kecil Rafiq yang tak merasa belaian si ibu. Kisah ketabahan Talib, sang suami dalam mengharungi hari-hari mendatang....

Sedih! Sedih sangat....


Norma dan suaminya......Sayuuuuuuu........


Si kecil yang tak mengerti apa2.....Sedihhhhhhhh........

Marilah sama2 membantu....Kawan2 walaupun sekecil-kecil bantuan tetap mampu meringankan beban...

Serius..aku tak mampu nak tulis lebih lagi sbb aku dah tak mampu nak menahan air mata ini untuk terus mengalir....Aku sgt sedih sekarang... Beri ruang untuk aku mengawal rasa pilu ini...Klik sini untuk cerita lebih detail....

p/s:kaku rasanya jari2 ini untuk bercerita lebih lanjut....Semoga ada sinar menanti mereka.

Aku, kereta dan speed trap.

(Amaran!Entry ini agak panjang)

Sory guys..semalam aku memang blur. Aku ada jengah blog kengkawan tp aku tak tinggalkan jejak...So harini kembali dengan semangat baru...Yo yo or jek...Hehe. Tengok tajuk cam tajuk filem...kan?kan?kan? Benda ni aku terfikir masa aku drive sorang2 balik kampung last weekend. Biasalah kalau drive sorang jarak jauh ni memang boring. So kepala otak tu mesti melayang fikir macam2...

Aku dah amik lesen kereta since umur aku 18 thn. Guna duit sendiri beb sbb bapak aku mmg tak support aku nak amik lesen. Tapi biasalah akukan anak yg berdikari dan adventerous (kononnye) so aku nekad amik gak lesen. Last2 bapak aku redho jelah. Tapi lama2 bapak aku sedor yang tindakan aku amik lesen dulu adalah bijak. Mana taknye akulah drebar family aku smpi tahun 2009. Sekarang abang aku dah amik alih sbb die dah ade lesen kete n akupun dah tinggalkan kete lama aku kat kampung. Senang mak abah aku nak kemana2.

Sejak aku guna kete tahun 2005 (masih belajar di UM) aku dah ada 4 saman. 3 sbb speed trap n 1 langgar lampu merah.. (huhuhu ganas tak aku). Semua saman tu aku dapat dalam masa 2 thn saja. Lepas saman yg last tu mmg aku tukar watak jadi pemandu berhemah sbb terasa sgt kesal byr beribu utk saman saja. Sgt takde faedah. Duit tu boleh buat benda lain. huhuhu...Rugi!

Tahun 2008 aku beli kereta baru. Yang lebih besar dari kereta lama. Enjinpun lebih besar.. Memang syok untuk speeding. Bawa kat highway sampai 150km/j pon masih tak rasa laju. Memang lupa diri. Tapi alhamdulillah sejak guna kete merah aku tak penah lg dpt saman. Laki aku jek yang kena. Hahaha. Bila dah jadi mak ni corak pemanduan pon dah berubah. Takmo bawa laju2 lagi sbb igt anak. (Baguskan aku...). So last weekend tu aku drive dgn kelajuan yang biasa (bg aku) iaitu 120-130 km/j... Bila nak potong aku lajukan lg jadi 140-150km/j. Tu memang standard aku bw kete kat highway. So aku terfikir, baru bw kete enjin 1.6 pon aku selalu lupa diri (lebih hadlaju le tu) apakah akan jadi kalau aku drive kete 2.0 ke atas? Adakah aku akan bw smpi 180km/j sbb tak rasa laju???? Sambil2 bw kete, bertukar2 lane tengah dan kanan, aku terfikir, aku dah bw 150km/j pon masih ade kete dam lampu kat aku...(Selalunye kete mewah enjin besor ) Mesti sbb kete tu sgt syok dibawa smpi tak rasa lajupun walaupun dah bw lebih 160km/j.

Aku rasa mungkin aku tak boleh bw kete besor (walaupun teringin nak amik Accord) sbb aku akan mengumpul saman speed trap. Agaknye kalau aku bw kete besor kat highway, sume kete aku dam lampu...tepi..tepi..nak bawa slow2 jgn dok lane kanan...Aku nak cepat ni... Hahaha berlagak...

Eh, tadi bukan aku kata aku dah jadi pemandu berhemah ke???? Apsal aku bw kete laju2??? Ye, memang aku dah jadi pemandu berhemah. Yang bw laju kat highway and kalau balik kampung jek...And aku juga pilih tempat nak laju... Ade certain tempat kena bw slow. Lagipun aku tak potong double line. Aku cume bw laju jek....salah lain aku tak buat,so berhemah lah tu..hikhikhik

Okaylah, dah merapu dah aku ni.... Korang bw kete laju tak???

daaa...........

Tuesday, July 5, 2011

Blur...

Tiba2 aku rasa macam blur jek... Entah!


Jenguk blog kawan2 tapi langsung tak tinggal jejak....Masuk - baca - blah..... Entah!


Nak update blog..tak tahu nak letak apa... Rasanya ada yang aku nak cerita... Entah!


Letih????... Entah!


Boring???? Mungkin tapi... Entah!


*sigh*

Monday, July 4, 2011

Durian oh Durian

♫Oh kome deghoyan dah berbunge♫
♫Mari kite pinang anak dare..♫

Yeahhh..musim durian dah kembali! Sekarang ni musim durian kat Segamat. Kalau lalu kat jalan nak balik rumah mak, memang bersepah orang jual durian.. Akupun tak melepaskan peluang untuk makan durian.. Yelah lepas ni mungkin puasa baru aku balik kampung lagi. So memang taklah nak makan durian bulan puasa. Lagipun mungkin time tu durian dah habis. Mintak abah belikan durian untuk aku bawa balik ke KL. Abah pulak beli berlonggok2 durian. Memang puas makan. Akupun sekarang ni tengah pening2 sebab banyak makan durian. Macam nak sakit tekak pon ada..hehehe.. Sekarang ni durian RM2.50 sekilo...


Mengancam tak? Hah tak terliur? Takpe takpe ni aku kasi warm up dulu...

Antara isi durian yang telah berjaya dikopek...Yang bakal dijadikan santan durian....Apa tak teliur lagi.. Baiklah...

Teng tenengggggg...Hah kali ni terliur tak???Aku tau mesti ade yang meleleh air liur sekarang..huhuhu.. Pada sape yang tgh puasa ganti tu, jgn tenung gambar ni lama2..hakhakhak...(gelak jahat)

Dalam gamabr ni abah dgn mak sedang bergotong royong untuk kopek durian sbb nak amik isinye buat santan durian dan tempoyak... Kami pulak (aku,abang aku dan anak2 sedara aku) tolong makankan durian2 tu... Sedar tak sedar dah berulas2 masuk dlm mulut...Halamak..Gemuklah aku gini gaya...

Durian longgok yang bapak aku beli.. Satu guni ni RM18 sahaja.. Tapi ini durian yang dah buruk sbb dah kena tebuk tupai.. Jangan tak tahu beli durian longgok ni lagi worth it sbb isi durian yang masih elok tu still manis dan sedap... Bile dikumpulkan dapat gak sebesan besar isi durian yang sedappp....

Ini durian yang aku bawa balik KL. Tak sangka pulak mak mertua aku dtg malam tadi bawa lagi durian..Hah hambek ko..Satu rumah bau durian..hehehe.. Sape nak????hihihi



Dah petang baru dpt update blog..busy lorr...Sekarang mau mula bw pulak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...