Friday, September 30, 2011

Cuti-cuti Sabah- Day 1- Part 1

Hallu semua....Harini ade sikit rajin so aku cerita dulu part 1 pergi Sabah ye. Untuk pengetahuan korang trip aku kali ni bersama family suami. Total semua 16 orang. 12 dewasa 4 kanak2. hah kau rombongan cik Kiah ke kota kinabalu. Selain family mertua, keluarga sepupu suami aku pun join sekali. Since ramai yang berkumpul kat rumah aku so kami kenalah bangun pukul 3 pagi untuk bersiap2 ke lcct. Flight kul 6.45 pg uolsss.. Kemain awal nak tercongok kat lcct tu. So lebih kurang pukul 4.15 gitu kitorang sume dah siap2 turun angkut barang ke kete. Family sepupu suami aku dah standby kat rumah dia. Plan nak gerak sekalilah. Tapikan ada sumthing happen pulak...

Kereta mak mertua aku terkunci dgn kunci2nya sekali kat dalam. Masa tu enjin mmg dah hidup dah. Barang2 sume dah masuk dlm kete cume tinggal nak masuk orang jek. Entah cemana pak mertua aku boleh tutup pintu kete and kete tu terus lock. Lock kete tu dah biol agaknya. Kunci pendua dlm henbeg mak mertua aku yang dah diletakkan dlm kete. So masa tu mmg paniklah cari jalan nak buka pintu. Pak mertua aku dah flat dah masa tu. Siap nak pecahkan cermin. Last2 akak ipar aku dgn adik ipar aku gi kedai serbaneka 24jam nak beli pembaris panjang. Kebetulan ada plastik panjang kat kedai tu yang adik ipar aku dpt pinjam. Plastik tu macam pembaris cume lebih lebar dan panjang. godek sana godek sini dapat jugak bukak pintu kete. Phewwww lega terus... tak jadi nak pecahkan cermin kete. jam masa tu lebih kurang kul 4.45 pg. Terus memecur ke lcct. Sempat settle sume...

Nak amik gambar tak kabo... dah aku tak pandang kamera... Masa ni tgh tunggu suami aku settlekan pasal check-in dgn luggage.. kake gak menunggu. Kasyah mmg tido jek. Die tak pedulipun orang bising kat situ..

Ok peace...yang belah kanan aku tu mak mertua akak ipar aku. Yang belah kiri aku tu mak uda mak sedara suami aku...

Muka boring tunggu flight. Dah sia check in dah masa ni. Tinggal nak naik je,...

Masing2 boring menunggu... tapi actually tak lama pun kitorang tunggu masa ni. Kejap jek dah panggil soh naik flight dah...

Mak mertuaku, sepupu2 suami dan juga mak uda....perasan tak sume muka ngantuk..huhuhu

Dah sampai dah KKIA. Kami sampai kul 9.30pagi. Sampai2 jek aku terus mandikan Kasyah. kasyah dah bangun dah dlm flight. Since penerbangan lebih 2 jam Kasyah boring ajak aku main kejar2 dlm flight.. hadoilah... Sebelum amik teksi diorang sume sibuk nak tambah berat luggage sbb kononnye nnti balik nak beli brg byk...Aku dah siap tempah awal2 dah.. Lagipun tak gaji lagi so mmg tak sakan pon shopping.. Beli sikit2 jek.. jadilah...

KKIA..taklah besar mane...Tapi penat gaklah aku nak main kejar2 dgn Kasyah dlm ni..hehe..

Kami amik taxi kat airport RM30 utk ke hotel. Kami stay kat Seri Borneo hotel kat Jalan Sinsuran. Tak jauh dgn filipin market dan walking distance ke pasar malam kg Ayer... Okaylah dok kat sini. Sampai2 hotel masih awal lagi so letak beg kami terus menuju destinasi pertama iaitu...tungguuuuuuuuuuuuuu...

nnti aku sambung part 2 pulak ye... Gambar takdelah..hehehe...

p/s:ptg ni nak balik kampung. Nak bagi brg2 beli kat Sabah pada family kat kampung.... Adelah sikit2 buat rasa..hehe...

Thursday, September 29, 2011

Penat sey..

Hallu hallu hallu...Ada ke yang rindu aku ni? hah takde? Okaylah takpe aku merajuk so entry ni berhenti di sini saje...:p

hahaha sory terpoyo kejap... Dah pergi bercuti ni mood nak berblogging tu hilanglah balik. Jangan tanya bila aku nak hapdet citer cuti2 aku tu. Gambar pon aku tak masukkan lg dlm pendrive. Nak update kat rumah mmg taklah sbb si kecik tu sibuk nak main laptop sama. So tunggulah mood rajin aku dtg baru aku citer2 ye...

Sekarang ni badan mmg penat giler. Kaki aku sengal ya amat. Belakang badan, pinggang segala sume sakit2... Ate aku ni keje berlari jek kat sana. Eh, aku masuk marathon ke asik berlari??? Hah marathonlah sgt. Aku ni dok ngejor si Kasyah tu lah. Nak dipegang tak mau asik nak berlari jek. Semput aku. Masa balik tu aku tak sempat nak panaskn punggung kat kerusi airport sbb ngejor die. Senang citer mau turun sekilo berat aku agaknye (jgn mimpi)...

Okaylah ada keje nak settle sikit.. Kalo rajin adela entry terbaru aku harini... Kalo tak isnin le kot baru ada..hehehe...

daaaaaaaaaaa.....

Sunday, September 25, 2011

Sabah bah...

Hallu semua...Just nak bagitau aku cuti update sampai hari selasa ye.. Insyaallah rabu aku dah kembali bersiaran....Hari ni aku ke Sabah... Yeahhhhh... Will update the whole trip later....


gambar ehsan google ye

daaaaa.................

p/s: kalau ada rezeki aku buat GA lepas ni...tunggguuuuuuuu

Saturday, September 24, 2011

Sarapan hujung minggu

Ni entry autopublish....

Sarapan yang menggamit nostalgia...Lempeng cicah sambal tumis.. mmg melerts uolss... Sarapan ni aku buat cuti hari Malaysia haritu... Yelah dah lama jugak tak makan lempeng ni...Kebetulan mee pon takde, nasi lebih pon takde so buat jelah lempeng... Layannnnn....

The lempengs and sambal... Marveles... Siap laki ai kate sambal dah best ni boleh buat nasi lemak..ek????

Balik dari Ikea haritu akukan singgah Giant... aku belilah buah avocado ni sbb teringin pulak nak rasa. jakun weh sbb mmg tak penah beli sblm ni. Setakat minum air ada campuran avocado mcm Marigold, peel fresh tu ape barang. Ni nak rasa yang asli punye..tanpa bahan pengawet.. nak pilih nak beli yang macam mana pun aku tak tahu..hentam sajelah labu!

beli sebiji je sbb mahal. Kalau beli banyak pastu tak sedap kang lagi rugi...

Setelah dibelah... Nampak macam tak berapa menyelerakan rupanya memang tak menyelerakan pon... wek wek tak sedapnyer... ke sbb aku tersalah pilih? rasa die mcm tawar pastu aku makan terus loya... Abang aku pon ckp tak sedap tp die terus blend buat jus campur gula...Bile dah jadi air tu barulah sedap sikit tp aku tak gemar jugak...So abang aku yang abiskan air tu...hahaha...lepas ni boleh buat2 lupa aku penah mkn avocado ni...hikhikhik..

Harini aku nak pergi Karnival Usahawan Desa kat Presint 2 Putrajaya... Nak survey2 apa brg2 tempatan yang boleh aku beli.. Kot2 ada kerepek2 yang best boleh aku buat ngonyel2 depan tv...

p/s: Esok nak gi cuti2 Malaysia...yeahhhh tp still tak semangat sgt sbb gaji tak masuk lagi...hampeh....

Friday, September 23, 2011

Anggur mahal

Korang pernah makan anggur harga RM15 sebiji? Sebiji tau bukan sekilo... Kalo sekilo tu dah tentulah beratus harganya..hehe.. Hari selasa haritu bos ada bagi segugus anggur mahal ni untuk kami kat opis ni makan. Anggur ni bos dapat sempena food festival dan anggur ni skrg ada dijual kat Isetan... Tu bos aku cakaplah. Ni kali kedua aku makan anggur ni.. Dulu siap dapat segugus bawa balik..hihihi tp itupun sbb aku kene keje masa food festival tu..Kalau tak silap aku anggur dari Okayama.


Ni le rupa anggur mahal tu.. Warna die kehitam-hitaman dan takde biji. Rasa die cam pelik sikitlah bagi aku... Bile mula2 makan tu tak macam makan anggur... Tu tekak aku punye interpretationla... Tekak orang lain, lainlah kot...Dah lama2 kunyah baru keluar rasa anggur tu... Entah le tak reti aku nak describe lagi...

Agak2 kalau korang nak rasa anggur ni boleh le cari2 kat Isetan KLCC..tapi RM15 sebiji mmg tak berbaloi le nak beli sbb bukan die jual sebiji je tp ikut timbang.. mau terkedu ko nengok harganya nanti..hehehe

p/s: Bile ada je program baru le dpt merasa benda2 mahal ni..kalau tak nan hado jah...

Thursday, September 22, 2011

Quick...

Just a quick update............


- not in the mood because

a) stomachache

b) gas all over the body...pain!

c) ting tong head (sesuka hati aku je)

d) my salary will be late this month...damn!

e) no appetite

f) lazy

Wednesday, September 21, 2011

Raya 2010 vs Raya 2011

Eh, ni apa pulak raya pun ada versus versus ni??? Hah? hah? hah?... Bukannyer apa aku nak bagi seperais ni...Selama ni aku mengunci rapat2 mulut aku pasal hal ni..eh, kejap sbb aku tulis dalam blog dan bukan bercakap dlm blog maka aku mengunci jari jemariku ini dari menaip tentang perkara ini...Wah gitu...Saspender tak??? hah tak saspender? hello benda best nitau nak citer ni... Eh, apsal aku mcm over ni??? Yang bestnyer kat aku jek. kat korang tak bestla..hehe

Hah, cube korang tgk gambar ni...raya thn lepas dgn thn ni... Nampak tak ape yang aku cuba sampaikan...hah nampak? eh, bukan beza warna baju walaupun aku tahu itu mmg perbezaan ketara...Okaylah aku bagi gambar lain pulak...

Hah yang ni nampak x? Hah nampak kan? Betulkan nampak? nampak betulkan? okay aku dah merepek.. Jawapan korang betul kalau korang kata dulu aku gemuk skrg aku nampak kurus..yeah...10 markah bg yang teka betul tu.. yang tak teka takpelah...rajuk di hati siapalah yang tahu.. *tetiba*

Sesapa yang kenal aku sebelum dan selepas aku pregnant mmg tahu aku tersangatlah gemuk lepas bersalin... Dulu ms sekolah paling gemukpun berat aku 60 kg... Tapi selalunya mmg average 55kg lah. Kirenya aku mmg kategori normal. Tak kurus sgt n tak gemuk jugak. Masa mengandung berat aku mencanak naik sampai 80kg. Hah hambek ko. Lepas bersalin aku cuma hilang 6kg saja jadi 74kg... Hadoilah, kemain banyak nak buang tu... Orang kata time pantang berat akan turun ke asal tp bg aku takde maknanya.. Ko igt senang nak hilang 20kg gitu2 jek... Stress aku tau lepas pantang sbb bile nak start keje semua baju keje dan seluar aku tak muat. Jangankan seluar baju kurung pun tak muat. Sedih giler masa tu. Terpaksa korek2 almari mak cari baju lama2 die yang besar2 yang aku boleh pakai. Adalah 5 pasang. Lepas pantang berat turun ke 70kg.. Masa dah mula start keje semula berat jadi 68kg... banyaknya lagi.. itupun aku dah kawal makan dah...

Seminggu lepas bersalin...Ya ampun gemuknye aku masa ni.....Tobat aku tak mau gemuk lagi weh....Susah nak cari baju...

September 2010...gemukkkkksssssssssss

September 2010...Semasa tea ceremony kat opis.... ya ampun super duper gemuknyer aku masa ni...baju ehsan drpd mak punyer wardrobe...Sedih!

December 2010....Huwarghhhhhhh masih nampak gemuk lagiiiiiii...........Perasan tak aku asik pakai jeans hitam ni je? sbb ni je seluar yang aku muat..huhuhuhu.... Double sedih!

Selama setahun ni mmg aku jaga makan.. Makan sikit jek sampailah perut jadi kecik.. Tak boleh nak makan lebih2 dah. Cepat kenyang. Aku juga jarang makan KFC, McDonald sume tu.. Paling byk pun sebulan 2 kali... Selalunya sebulan sekali jek...Kat opis aku jarang sgt lunch. Makan lite2 jek mcm roti, biskut ke ape ke.. Nasi mmg no no no.. Malam jek baru aku makan.. Kalau nasi just suku senduk saje..Setelah setahun aku berjaya turunkan berat aku... Walaupun belum capai berat idaman lagi tp at least dah tukar angka depannya... Berat aku skrg adalah 58kg...yeahhhhhh sukenye.... Aku tahu aku masih perlu kurangkan lagi at least 3 kg tp kalau boleh nak berat 52kg saja...chaiyokkk Anne..You can do it!...

Raya 2011 dah tak susah nak cari baju lagi... Dah tak rasa malu lagi sbb aku dah normal.. hehehe....

Muka happy sbb dah boleh pakai jeans lama.. tapi jeans ni dah longgar bagi aku....mungkin kena cari jeans lain pulak..xpe beli kat Bandung saje...haha

Dah boleh pakai blouse or kemeja lama nak gi keje... *sila abaikan muke sembab aku tu ye.... Muka orang ngantuk bangun pagi mmg camni... Fokus pada baju je...hahahaha...

p/s: Gemuk2 sgt ni stress la... Nak beli baju pon rasa down je sbb bile cube jek tak muat.... daaaaaaaaaaa......

Ikea dan Waroeng Penyet

Cuti sempena Hari Malaysia haritu aku ajakler suamiku ke Ikea kononnyer nak cari meja sudut nak letak telefon dgn modem tu. Lagipun haritu jek suami aku available sbb hari sabtu die dah start kuliah balik... Pagi2 aku dah siapkan Kasyah dan suruh mak dgn abang aku bersiap. Nak gerak awal sbb Ikea ni kalo hari cuti kemain payah nak cari parking. tu yang nak gerak pagi2 tu. Pagi tak pagi kul 11 lebih baru sampai Ikea. Pusing2 punye pusing punye pusing haram aku tak jumpe meja yang berkenan di hati dan sesuai....Last2 aku cuma beli kotak dgn kusyen mcm kat bawah ni je..hahaha..




Lepas ke Ikea perut pun dah kriuk kriuk lapar so kami decide utk makan kat the Curve saje. Pilihan suamiku tentulah ayam penyet. Die ni sejak2 dah tau ayam penyet tu ape, pantang dengar terus nak makan. Kami makan kat restoren Waroeng Penyet. Amik 4 set ayam penyet.. Huih kenyang giler dahla tu sambal die pedas ya amat.. Rasanya kat sinilah sambal paling pedas kitorg penah makan...Berpeloh nak ngabiskan...Cume sayur kat sini tak banyak macam kat restoren lain.. Selalu tu ada kobis, kangkung, timun, kacang panjang, tomato tp kat sini cume ada kobis dan timun saje....Bolehlah...

Si kecik ni selepas bersiap2 nak gi jalan. Muka happy sbb pakai baju baru...

Sekarang ni dah pandai kontrol hensem depan kamera..mmg takleh blah...hahahaha

Sempat main gelongsor kat area kanak2 dlm Ikea... weeehuuuuu..

Ikutkan hati nak jek aku borong sume brg dlm ni...geram sey..


Menunggu papa letak barang dlm kete sblm ke the curve.. Skrg ni Ikea tak bagi plastik bag so terpaksa simpan brg dulu sblm continue jalan2..

Ayam penyet sedap....

The four sets....Rugilah amik 4 set sbb agak byk utk aku nak habiskan....terpaksa gak makan sbb syg dah byr mahal..huhuhu...kesian perut aku kena sumbat smpi senak...

Kasyah sedang menikmati nasi ayam penyet...Masa ni die dah start meragam sbb lapar..dpt jek nasi terus tukar mood happy...huhuhu..

Balik dari Ikea tu kami singgah kat Giant.. Last2 aku beli meja sudut utk letak telefon kat sini saje.. Murah pun murah and yg penting menepati tema iaitu hitam....kelas you!

daaaa.........

Tuesday, September 20, 2011

Edisi lepas gian...

Kejadian tak senonoh ini berlaku hari sabtu malam ahad yang lepas. Malam terakhir mak aku ada kat rumah sebelum die balik esoknye naik bas..hahahaha. Korang jangan tak tahu aku dah mengidam nak karaoke sejak mengandung lagi... Puas aku merengek masa pregnant dulu nak nyanyi tapi laki aku wat dek jek.. Sampailah aku dah bersalin pon laki aku tak bawa aku gi karaoke..Anak aku dah setahun lebih nilah baru die nak bawa.. Itupun lepas aku dah merengek dok ingatkan die yang aku ngidam nak nyanyi.. hahaha boleh gitu aku ngidam karaoke.. Bukannya ngidam nak makan ke hapa ke..hikhikhik.. Jadinya sementara mak aku ada bolehlah tinggalkan Kasyah kat rumah and kami pergi berdating ala2 psgn bercinta..hehehe.

Kami gi karaoke kat Alamanda saje sbb dekat. Amik satu jam dapatlah nyanyi 9-10 lagu... Tapikan aku sungguh tak puas hati sbb tak puas nyanyi. Aku dah cakap dah dgn laki aku die leh nyanyi sikit jek sbb the whole karaoke thing ni mmg utk aku tapikan end up die nyanyi lagi beria drpd aku...Over tau. Ada beberapa lagu aku tak dpt nyanyi..huhuuhu.. kena pergi lagi ni tp kena tunggu mak aku dtg umah..hihihihi...


Over!


Super Over!


Minah kesian sbb tak puas nyanyi..huhuhuhu...

daaaaaa.......

"Ta cut"

Salam semua..Dah hari selasa baru mood rajin sikit tu mari.. Semalam mmg aku wat dono jek dgn blog aku ni... Malas giler ditambah lagi dgn keadaan diri yang kurang sihat ni... Cuti 3 hari betul2 buat aku jadi tak productive dalam penghasilan entry utk blog..huhuhu apa aku merepek ni???

Tengok tajuk entry aku kali ni..ta cut, pebende tu? Hah kalau korang nak tahu (kalau xnak tahupun aku paksa gak korang nak tahu) tu lah perkataan feveret Kasyah sekarang. Sikit2 ta cut. Sikit2 ta cut. Kalau nak pujuk diepun aku cakap jek ta cut berhentilah die menangis..Wah ajaib betul perkataan ta cut ni.hehehe... Sebenarnya ta cut tu maknanya pakai kasut. Die skrg ni mmg dah pandai dah ajak berjalan. Asik nak ta cut jek. Kdg2 tu die tariklah tangan aku ni gi kat pintu suh pakaikan die kasut. Tak pun die sendiri gi bawa kasut tu kat aku minta aku pakaikan.. Amboi clever tau anak mama ni.

Lagi satu die pun skrg suka sgt baca buku or main dgn flash card animal die tu. Selalu die ajak aku or papa die layan die baca buku. Kite kenalah sebut apa benda dlm buku tu.. Die amik buku pastu ckp "duk" sambil letak buku kat lantai and die duduk kat depan kite mengadap buku tu. Comel sgt. Selain ta cut dgn duk, die juga dah pandai sebut nak, no, tut (ikut), mam (makan) dan sebut mama dgn betul. Pantang nampak muka aku je mama...nak dukung mama.. Semua mamalah. Kalau nak susu pun die dah pandai ajak aku gi dapur and tunjuk botol susu die...hahaha so skrg ni senanglah sikit nak faham die nak apa.. suruh jek die tunjuk...Clever boy!

Ada satu insiden yang buat aku mcm terkesima tak percaya die dah besar bile die menangis tak nak pakai baju tidur tp insist nak pakai baju cantik gi jalan. Hello, dah ptg nak masuk maghrib kenalah pakai baju tido ok. tapi die takmo pki baju tido sbb nak gi jalan2..hahaha giler panadai anak aku skrg.. Rasa cam tak percaya jek die dah besar weh. Dah pandai menentukan apa yang die suka n tak suka. tak boleh dah nak sogok die dgn benda lain. Lagipun aku skrg dah tak sanggup nak bw die g jalan. tak larat nak kejar. Suka betul berlari...

Meh tgk gambar anak bujangku ini. Gambar sebelah tong sampah kat dapur sbb kat sini jek pemandangan yg indah dlm umah aku :p....



Hensem boy mama yang semakin bijak dari hari kehari... Dulu risau gak kalau die cakap lambat sbb die jalan cepat tp alhamdulillah perkembangan die mmg cepat semuanya...Cakappun cepat...Tapi kawen takmo cepat2 tau..hahahah

daaaaaaaaa.......

Thursday, September 15, 2011

Berubah...

Kenapa?Kenapa? Kenapa??????

Poyo tak tetibe mulakan entry dgn persoalan je? Feeling drama minggu ini sungguh. Ni nak citer pasal anak bujang aku tulah... Semalam Mamamya ada tanya Kasyah dah ok ke belum. Alhamdulillah muntah2 die mmg dah ok. Cume tinggal berry2 tu je. Tapi dah kuranglah. Selera pun dah dtg balik. Cume die tak berapa nak minum susu. Lebih suka air masak or air lain selain susu. Luka kat mata pulak malam tadi berdarah balik sbb die pi gosok mata die tu smpi terkopek kudis yang blm kering betul tu.. Geram aku tau. Agaknye die dah tak rasa sakit tu yg die usik tu. Sblm ni mmg die tak usik langsung mata yang luka tu.

Apa yang aku nak cter pasal perangai die yang dah berubah skrg. Makin kuat merajuk, makin baran, makin manja, makin kuat merengek dan makin kuat menangis.. Sabor jela. Dah 4 malam die menangis beria2 macam orang kena pukul. Langsung xboleh dipujuk. Diberi susu pun takmau. Menangis terjerit2 sampai akupun rasa macam nak menjerit jugak. Selalunye kalau aku pujuk2pun die bo layan aku terus bangunkan die. Gi basuhkan muka die dgn air biar die bangun tido. Pastu baru bagi susu dan bukak baby tv. Tp malam tadi mak aku yang take over die sbb aku dah nak melepuk jek anak aku. Haha serius aku geram betul dgn perangai die skrg. Bile aku balik keje je mesti die merengek suruh aku dukung. Lepas tu aku nak gi dapur pon xboleh.Nak tukar baju xboleh. Nak buat papepun xboleh. Sblm ni xde pulak mcm tu. Elok je main sambil tgk tv. Dahla tu skrg ni apa je yg die nak kite kena bagi. Xdpt jek mulalah die protes hentak kepala die ke, guling2 kat lantai ke, baling sume benda yang ada kat sebelah die sambil jerit2 marah. Hamboi, kemain besor pangkat ko ye nak!

Selalunye budak yang buat perangai ni sbb die nak ada adik tapi mak ko ni mmg perutnye kosong jek. Bukan setakat takde adik utk awak, bahan buangan pon xde...Alkisahnye mak ko tgh lapor skrg ni...hehhee.. So sekarang ni tido mama mmg terganggu sgt. Selalunye just merengek jek nak susu. Dah dpt susu terus senyap smpi pagi. Ade je yang tak kena. Korang rasa kenapa ek die menangis memalam tu? Die ngigau ke? Ke mmg budak umur 1 thn 3 bln perangai gitu. Ke sbb die tak sihat tu? Tapi bab makin baran, mengada sume tu aku rasa mmg perangai budak nak membesar mcm tu.. Die dah makin pandai so die dah tau ape die nak. Mak bapak die dah takleh tipu dah. Kalau die kata nak kete, ko xyahlah nak bagi motor pulak. Mmg kat situlah die melalak...huuhuhu..

Buat perangaipun, mama tau anak mama memang baik. Meh layan si kecik ni gosok baju. Sibuk ko nak main iron. Sambil tu mata tgk kat tv.... Bijak! Bijak!







p/s: Sekarang musin orang mengawan... Semua kawan aku pregnant kecuali aku....Tahniah to my bestfriend Shaz on her pregnancy...

Wednesday, September 14, 2011

Cheesy Wedges

Teringin nak cheesy wedges buat sendiri...dah ku kabo dlm FB nak buat cheesy wedges. Hari isnin petang terus ajak suamiku ke Bangi untuk beli serbuk cheesy ni.. Oh, aku beli di Lazim Frozen Food kat seksyen 4 tambahan Bandar Baru Bangi.. Lokasinye betul2 sebelah Perodua. Beli cheese ni dgn harga Rm3.00 untuk 70gm. nampak sikit tp sebenarnye ko nak buat ape byk2...Bukan nak mandi dgn cheese ni..



Syedapppppppppppppp.................

Geli

Tadi pagi masa otw gi keje aku dgr Hotfm. Topik pagi ni "aku nak tegur" so tetiba aku teringin nak menegur in general walaupun sebenarnya aku nak tegur seseorang yang aku kenal ni...

For me kite jangan lelebih dalam mengekspresikan perasaan kite pada seseorang especially pada kekasih. Lainlah kalau dah kawen. Yang dah kawen pon takleh jugak nak tunjuk sgt kebirahan korang tu terhadap bini or laki masing2... Sesekali mungkin orang akan kata "wow romantiknye" tapi kalo dah selalu "eii, meluatnye aku". Sekarang ni kan kite ada medium sosial utk meluahkan perasaan mcm FB, twitter, blog sume tu. So apa yang aku nak tegur ni pasal orang yang suke letak status over dlm FB or blog ni.

Adalah seorang mamat ni yang aku kenal dah lama since sekolah lagi. Baru2 ni die update status die tentang betapa tak sabonye die nak kawen... Sikit2 tak sabo nak kawen.. Sikit2 tak sabar tunggu nak menghalalkan yang haram.. Choiii sgt okay. Perlu ke nak bagitau ko tu gersang tahap tertinggi??? Menyampah aku tau. Aku mmg tau since dulu lg die ni jenis gatal. Dulu syok kat aku tp aku tak layan. Bile call aku jek asik nak cerita aku cinta padamu... Tu yang aku meluat tu. Selalu aku ckp kat die cari org lain.. So skrg ni bile die dah jumpe sumbody terus tak menyabo nak kawen.. Menggeletis sgt tau. Nak kena canang satu dunia ke betapa pompuan itu akan jadi milikmu selamanya????? Geli tau. Loya aku macam ngandung 2 bulan pulak.

So aku naklah tegur (sesapa yang buat) kalau nak update status ke update blog ke janganlah over sgt... Xperlu nak tulis, baby rindu ucuk...ucuk takleh tido teringat kat baby...cayang punye bau wangi... bie , i love u smpi mati... so on.... Sekali sekala takpelah. Mungkin masa anniversary ke...birthday ke...kirenya untuk sesuatu sbb jela nak bgtau ko syg kat org tu.. Kalau selalu sgt mmg makan sumpah jela...Aku bukan dengki ok.. Akupun ada laki gak.. Tapi ade aku hapdet laki aku paling baik di dunia? Ade aku kate aku sayang laki aku setiap hari??? Sblm kawen dulupun, nak canang kat semua org pun segan2 tau... Itu semua simpan sendiri sudah....

Sorylah kalo ada yang terasa ye.. Aku faham orang baru2 nak bercinta nak kawen ni mmg birah semacam. tapi macam yang aku cakaplah..semua tu simpan sendiri sudah... Citer2 dgn kawan2 baik dahler.. Tak yah nak kasi orang luar pun tau...Okaylah..kang makin byk aku tulis, makin ramai pulak yang terasa kang...hehe..

p/s: Sekadar meluahkan apa yang aku rasa jek...Mean no harm.

Tuesday, September 13, 2011

Mimpi

When we attached to sumthing, it will remain forever in our life.. Percaya tak? Maksud aku, katakan kalau kite pernah lemas kat laut, benda tu akan kite ingat sampai bila2. Mungkin jugak kite akan lupa tapi akan ada benda yang buat kite ingat balik yang kite pernah lemas. Contohnye mimpi... Betul tak? Takpun bile ada berita psal orang lemas kat tmpt kite lemas dulu, kite secara automatik akan teringat.

Ni apasal pulak aku nak cerita pasal lemas bagai ni? Hehe actually takde kena mengena langsung dgn lemas. Aku cume nak kata sesuatu yang pernah kite kenal, buat, atau senang cerita terlibat, akan terus jadi sebahagian dari kite. Kalau benda tu dah lepas ia dipanggil memori or kenangan. Malam tadi aku mimpi pasal seseorang. Seseorang yang aku kategorikan sebagai kenangan. Yang tak sepatutnya aku ingat lagi. Hmm senang cerita mmg aku lupa dah pasal dia tapi kadang2 ingat gak kalau ada yang berkaitan dgn die berlaku kat aku mcm terdengar lagu kenangan kitorg ke.. Tapi itu bukan pointnyer. Yang aku geram tu kenapa aku mimpi pasal dia sedangkan aku langsung tak terfikir mahupun teringat kat dia. Yang menjadikan aku lagi musykil ni, die akan muncul dlm mimpi aku kalau die langsung takde dlm ingatan aku. Seolah2 mcm mimpi tu satu peringatan yang setiap kali aku lupa die akan ingatkan balik...

Aku tak seronok sbb dalam mimpi tu aku akan jadi tak tentu arah. Semua serba tak kena sampai aku akan terjaga dari tidur. Dalam mimpi semalam, die dtg beraya kat rumah aku and cuba untuk mendekati aku seperti dulu2. Setiap kali ada peluang, die akan sentuh aku seolah2 mengharapkan magis berlaku antara kami... Serius aku tak suka mimpi tu... Sampai ke hari ini aku selalu tertanya kenapa aku mimpi pasal dia? Orang selalu kata bile kite selalu teringatkan sesuatu kite akan terbawa2 dalam mimpi but the problem is aku tak teringatkan die and bile die takde dlm ingatan aku, die mesti dtg dlm mimpi.. Kdg2 naik menyampah pulak aku dgn mimpi pasal die ni... Bosan...

p/s: Aku harap mimpi semalam adalah yang terakhir tentang dirinya... MHAF, it's over!

Open House ke makan-makan?

Malam hari sabtu lepas, kami buat open house kat rumah..Eh, nak panggil open house ke makan2 ek? Bukan buat besar2 pun. Saje je suami aku tu nak ngajak kawan2 opis die yang duk sekitar putrajaya ni. Aku pulak cuma ajak 2 orang sepupu aku je. Alah lebih kurang untuk 30 orang jer...Nak ajak ramai2 rumah kecik jek. Kang terpaksa pulak ada yang kena makan kat koridor kang. Menu pun simple jek. Soto, roti jala, satay, popiah dan kuih raya. Jadilahkan.. Soto, roti jala dgn popiah tu aku yang masak. Cume satay je beli..

Cabaran betul nak siapkan sume ni. Pagi sabtu tulah baru sibuk nak beli barang2. Aku dah tanya lama dah kat laki aku nak buat ke makan2 ni? Die boleh kate entah. Last2 hari jumaat lepas keje tu die ckp nak buat esok...So mmg kena beli sume brg sabtu pagilah. Dahlah tu ada pulak nak menyinggah kat tempat lain.. Last2 aku sampai rumah kul 12.30 tghri... Dahla ayam sume tak potong lagi. Takke kelam kabut aku nak buat. So bhgian potong2 sayur aku pas kat adik ipar aku yang memang tetiap minggu balik rumah aku tu... Buat itu ini dgn timing aku dah susun baik punye tibe2 anak aku pulak jatuh mcm yang aku bgtau sblm ni.. Pergi klinik segala tu dah buat aku hilang masa 1 jam setengah. Balik rumah kul 4 ptg..huhuhu.. Roti tak jala lagi.. Kari tak buat lagi... Sup pon tak buat lagi.. Tension weh. Pastu laki aku tu, keluar nak gi beli satay dgn bekas air tp bolehlah pulak die balik rumah kul 7.15 mlm.. Mengamuk aku sbb dahla anak aku dah start muntah2 asik merengek kat aku je. Aku nak masak lagi..die boleh buat hal gi cari bekas tu smpi ke Giant yang agak jauh dari rumah aku.. Kalau aku dah takde tu dahla... Bukan kat rumah aku takde jag.. Lagi bestkan die sebenarnye tak beli lagi satay tu.. So die keluar semula beli satay and kul 8 malam baru balik... Betul2 buat aku rasa nak bagi penumbuk berapi kat dia.. dahla kite sakit hati sbb die buat anak jatuh pastu buat hal lagi..Mmg cukup2 geram aku masa tu... Makan2 ni untuk kawan2 die tp yang susah payah aku pulak... Die bile nak mintak suruh buat2 keje dapur ni asik bagi alasan "dok cara" je. tapi jaga anakpun dok cara gak...

Okaylah..layankan jelah gambar..Gambar mmg banyak tapi aku malas nak letak semua...











Tahun depan kalau laki aku nak buat makan2 ni lagi, aku malas nak masak dah. Cater jek. Senang citer. Akupun tak penat. Ko pon tak sakit hati kena bebel dgn aku..hahaha...

daaaa......

p/s: Saje aku citer psl ni sbb aku tau laki aku baca blog aku ni..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...