Monday, October 31, 2011

Jangan puji your ex..never!

Salam Isnin yang penuh blues ini....eh, tetibe. Biasalah hari Isnin mmg hari busy bagi aku. Paper 3 hari nak kena baca mau tak muntah ijo.. Tapi aku ngelat. Baca tajuk jek.. Tajuk takde kena mengena dgn Jepun terus aku skip..muahaaaa..Tak jujur betul.. Giler ko nak baca satu2. Kalau berita menarik takpe gak.. Ini berita ekonomi, politaik yg aku tak berapa nak join tu... Berita menarik jek baru aku baca penuh khusyuk dan tawadduk tau.

Pagi tadi seperti biasa bila tgh drive nak gi keje aku akan dengar radio. Mestilah dgr Hot kan so topik harini terima kasih ex-ku.. Aku bukan nak cerita pasal topik tu tp ada seorang caller ni call bagitau pasal ex gelpren die baik and walaupun die nak bertunang next month tp die still syg ex die and ex die mmg lebih baik drpd future wife die.. Lebih kurang macam tu lah...euwwwww tak patut tau!



Pada akukan, walaupun seribu kali your ex tu lebih baik dari your current couple. please jangan puji your ex sbb die your ex. Aku teringat seorang mamat ni yang tergila2kan aku (bukan perasan tp mmg betul). Die pernah cakap dgn aku walaupun die dah ada makwe tp aku still lebih dr makwe die tu. lebih segala2nya.. Lebih cantik, lebih baik, lebih bijak dan segala macam lebihlah.. Itu die yang kata.. So aku cakap kat die jgnlah ckp mcm tu sbb kesian kat makwe die kalo die dgr pakwe sendiri dok puji pompuan lain.. Tapi die ckp dah memang makwe aku tak cantik mcm ko.. Helloooo.. sabar je tau aku dengar... nasib baiklah aku tak pernah berkenan kat ko... Kalau aku ada pakwe gini gaya haruslah aku kurus dek makan hati saje.. Tak makan daging langsung aku tau..

Seriusly aku tak pernah puji my ex after die jadi ex aku.. Pada aku suami aku lebih segala2nya daripada die. Dlm segala hal suami aku tetap menang sbb die yang dapat aku..hahaha... Giler tak menang..akukan hot.. :p . So please lah pada sape2 yang dah berpisah tu, tolonglah move on.. Lagi2 kalau ko dah jumpe pengganti... Ingat jangan puji your ex sbb die your ex!

daaaaa.....

Friday, October 28, 2011

Apa orang kata semasa bawa kereta

Aku pasti semasa kite memandu kite juga sering melihat aksi2 pemandu lain betul tak? Masa memandulah kite akan jumpa macam2 spesis pemandu ada.. Ada yang gopoh, ada yang sopan, ada yang kurang ajar..Ada jugak yang "bod oh" (sebut bod dulu baru oh ye kawan2 :p). Pagi tadi aku terfikir tentang apa yang orang akan fikir pasal pemandu lain... Senang citer antara kete besar dgn kete keciklah... Sbb kite mesti suke tgk kete besar ye dak.. Pastu kite mesti rasa cam annoying giler kalo ada kete kecik tak sedar diri.. Hahaha... Pemikiran dan pemanduan akupun berbeza kalo aku bawa kete yang berbeza... Time aku bawa kancil aku akan jadi pemandu berhemah.. Tp kalo bw kete merah aku tu, terus aku bertukar jadi aggresif...:p

Jom kite tengok apa yang orang kata kalau nmpak kete besar, kecik or kete lama..hehe




Kereta baru/besar/mewah/laju bawa slow
Org kata: "bawa kete beso tapi lembab..baik bawa kancil jek!"

Kereta baru/besar/mewah/laju bawa laju
Orang kata: "Taulah kete beso tak yahlah berlagak bawa lelaju"
or orang kata: "nasib baik ko bawa laju, kalau tak buat malu je"

Kereta kecik bawa laju
orang kata: "tak padan dgn kecik nak bawa lelaju.. melayang baru tau"

kereta kecik bawa slow
orang kata: "nasib baik ko bawa kancil... memang patut pon slow"

Kereta lama/buruk bawa slow
orang kata: "dahlah bawa kete buruk, lembab pulak tu... Simpan jelah kat rumah"

kereta lama/buruk bawa laju
orang kata: "woi, kete dahlah buruk, tak sedo diri lak tu.. bawa laju2 dah kenape? nak terbarai ke?"

kereta (semua jenis) bawa mendudu-dudu (tergesa2 la tu)
orang kata: "ni mesti dah tak tahan nak berak ni"



hahhaha..itu saja.. daaaaaaaa......

Thursday, October 27, 2011

tak bestlah...

Hallu semua... lambat aku bersiaran harini... Sorylah mood memang hampeh.. Ni pun nasib baik mood nak ngapdet ada sikit. Kalau tak haruslah blog aku harini sendu sesendu pasir di pantai. takde kena mengenakan? Lantak!



Dah beberapa hari aku tak berapa sihat. Bukanlah demam tapi sakit tekak, selsema dan sedikit batuk.. Sedikit saje ok. Tapi rasanya malam tadi yang teruk sikit (okay sikit lagi) sebab tekak aku ni sakit giler. Rasanya tekak dah bengkaklah sbb bile aku nak telan air liur je mmg hazabedah jadinya. Tak memasal aku asik bangun baring bangun baring ngulang ke bilik air buang kahak yang tetiba jadi banyak tu.. Bengang okay. So sekarang ni kat opis tgh boring sbb takde kerja. Nasib baik takde keje takyahlah aku pening kepala.. Oh, webpage aritu aku dah siap buat.. simple giler and tgh tunggu approval ni.. Kalau tak okay kenalah buat semula. nasib baik gerak gak gambar aku tu..huhuhu

Badan rasa macam nak panas ni.. takmo takmo.. mau simpan cuti maaaa.... Balik ni harus ku telan panadol.. Sory pd kengkawan ye. Aku gi gak jengah blog korang tp aku tak tinggalkan jejak... Malas giler nak komen.. Baca jek pastu dah.. Sory ye.. Jengah tetap jengah....

daaa.............

p/s:ubat sakit tekak yg aku makan ni awat tak memberi kesan???? Sakitlah woii!

Tuesday, October 25, 2011

Macam-macam Kasyah

Hujung minggu kami memang bosan sejak2 suami sambung belajar ni... Ada tak ada pon kami keluar pergi beli barang dapur pagi sabtu.. Lepas tu mmg bosan sbb duduk saje kat rumah... Suami pulak kelas habis sampai petang, maghrib baru sampai rumah... Hari ahad aritu, Kasyah asik buat perangai. Agaknya die bosan kot sbb takleh keluar. Siap die pergi amik kasut die suruh aku pakaikan kasut. Nak pakai kasut nak gi mana anak oii??? So terpaksalah alih perhatian die dengan benda lain..Last2 aku suruh die pakai topi yang aku beli kat Sabah aritu... Mula2 die taknak tapi bile aku kata nak amik gambar terus tersengih2... Over tau! Jom layan gambar..Korang abaikan jelah background bersepah tu ye...











daaaaaa............

I'm so in love with............

....Angelina jolie's dresses in The Tourist movie... Gorgeous! Elegent! So my taste. ah, suka gilak! The first thing came out in my mind when i watched this movie was she looks so damn gorgeous . I wanna be in her position, wearing the same dress and of coz having the super slim body like her. Boleh tak aku ternganga nengok betapa cantiknya baju die dalam citer ni and you know what aku asik terbayang2kan baju tu until now. yes, aku nak the same dress yang angelina pakai,, siyes weh.

Gorgeous right? For the first time i think she's so beautiful sbb selama ni tak pernah rasa angelina jolie cantik...huhuhu... Baju ni cantik sangat. mana nak cari baju cam ni ek? Aku nak pakai dgn boot paras lutut warna beige.. mesti gorgeous giler...*okay aku mmg over...tolong sedar diri ko tak kurus boleh?*


The full dress... don't know how to describe how i feel about this dress. Feels like i'm in love with somebody pulak. Padahal baju jek..hahaha

ni lagi satu dress yang aku suke sangat. Aku tak jumpe gambar yang full die berdiri pakai baju ni. Serius baju ni cantik jugak... Tak kira nak kumpul duit nak beli dress cantik... *pastu tak tahu bila nak pakai sbb ofis ko mane ade function..poyo*

For those yang belom tengok lagi filem ni tengoklah.. Ceritanye best and yang bajunya pon best.hahaha... Tak nyesal tgk... Poyokan aku. Cerita dah lama tapi aku baru tengok and baru jek jakun dgn baju die.. Padahal org lain dah lama dah jakun..huhuhu...

p/s:Nak pergi kenanga city nak cari dress gorgeous.. Boleh?

Monday, October 24, 2011

Siakap 3 rasa

Salam isnin semua... Dah petang baru sibuk nak hapdate belog.. Bukan takde mood tapi takde idealah... Alkisahnya aku asiklah buka tutup page new post ni tau... Sampai terfikir ape bendalah aku nak cerita ek...Takpelah sbb nak jugak update so aku masukkan jelah gambar lauk yang aku masak sabtu lepas... Siakap 3 rasa uolsss.. Maveles tau...Pagi tu aku pergi Carefour Alamanda nak beli barang basah. Alkisahnya kat rumah seekor udang pon takde apatah lagi seekor ayam.. Tu yang pergi carefour tu. Nampak pulak siakap ni. Boleh tahanlah murah harga die. RM8.90 seekor. Apalagi rembatlah yang paling besar sekali..

Presenting siakap 3 rasa versi aku. Mau resepi ka? Malaslah pulak nak menaipnya... Korang telan liur jelah eh??? hehe

Masak siakap ni dengan kailan ikan masin dan telur dadar.. Kalau aku ada masa memang aku nak masak sekali udang goreng tepung tapi tak dan pulak...3 lauk nipun dah cukup dah.. Layannnnnnnzzzzz...

daaaa...

p/s: Musim sejuk dihatiku....

Friday, October 21, 2011

Pening! Pening!

Dah beberapa harini aku pening betullah.. Bukan pening sakit kepala tapi pening betul nak menyiapkan webpage utk opis aku... Adeke bos suruh aku design webpage tu... Tak patut betul. Aku ni dahlah fail bab2 design ni.. Lagilah nak buat html sume tu.. mau berpinor mata aku tengok code html tu..

Setakat design dalam kertas bolehlah aku buat...hehe. Sekarang ni aku tgh pening mcm mana nak merealisasikan satu table untuk gambar bergerak setaip 5 saat tu... Harap2 menjadilah table aku tu..huhuhu. Takut nanti kejung jek gambar tu..haram tak bergerak..huwarghhh...

okaylah aku nak sambung pening ni.... Gambar tak bepusing, aku yang berpusing nnti kang...haha..

daaaaaaa...

p/s:Malas nak kesah dah pasal semalam...lantaklah! Mood masih nervous...huhuhu

Thursday, October 20, 2011

Kasyah ceria...Mama berduka...

Rasa macam dah lama tak letak cerita pasal Kasyah... Sekarang ni Kasyah demam tapi harini tetap hantar ke taska sbb pagi tadi tgk demam die dah kurang. Malam tadi die menangis beria munkin sbb badan tak sihat...Aku rasa badan die memang panas... terus amik termometer. Tgk2 suhu die dah 39.6c dah.. huish patutlah panas sgt. Call suami aku suruh balik sbb die pergi study dgn kawan2 die. Aku terus amik ubat montot tu sumbat kat montotnye... Lepas tu terus amik towel basah lap2 badan die... Terasa degupan jantung die laju betul.. aku pulak yang berdebar2... Nasib baiklah lepas sejam badan die dah mula turun panas... Lega aku.. Kalau malam ni die kena lagi mcm smlm mmg aku cutilah esok... hope hari ni die okay..dah pesan dah pada taska soh bagi ubat mengikut waktu...

Jom tengok gambar Kasyah yang aku amik minggu lepas... Ceria sungguh.. Biasalah dah besar dan dah pandai tgk kamera... Mulut die sekarang kemain becok...Bercakap jek... Mama pulak suka melayan die bercakap.. Comel sungguh...



Ceriakan gambar2 ni??? Suka sangat macam mama tgk buat lawak pulak..hehe

Aku saje je up entry ni sbb hati tengah gundah.. Baru tadi terjumpa ada org amik artikel aku dan jadikan mcm artikel die sendiri... Sume kata ganti nama aku die tukar dgn nama die or buang... Kan nampak macam die yang tulis tuuu.... Siap edit lagi bagi peringatan sume tu sedangkan terang2 aku yang buat macam tu... Sblm ni cuma org amik, copy dan paste dan letak link blog aku or at least bgtau aku yang tulis tp mamat ni bukan setakat amik, copy dan paste tp ubah macam artikel sendiri.. Pastu ramai pulak yang komen dan kata nak share artikel die tu.... Sedihlah pulak...

p/s:korang rasa patut tak mamat tu buat mcm tu? or sebenarnye patut ke kite amik entry org dan jadikan entry sendiri????? Tolong jawab or at least bagi kata semangat yang aku di pihak yang benar...:)

Mengumumkan pemenang mini GA Sabah...

Akhirnya tibalah masa yang ditunggu2.. Tak sangka walaupun GA aku tu kecil-kecilan tapi ramai jugak yang nak join... Terima kasih semua...

Dek kerana Kasyah tido awal dapatlah aku buat cabutan bertuah smlm... So inilah hasilnya...

Senarai peserta yang telah aku print dan gunting....

Dan 3 pemenang FM Sabah adalah....




Cempaka Kuning

Syakila

Fiz



Tahniah pada yang menang ye... Sape yang tak dapat tu minta maaflah ye.. Bukan rezeki koranglah tu.. Takpe nnti kalau ade rezeki aku buat GA Bandung pulak..hehe... Apapun aku nak ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi menceburkan blog dalam GA aku ni...

Kepada 3 pemenang ini, sila emelkan nama dan alamat korang pada aku. Seelok2nya hari ini sbb boleh aku hantar esok... Kalau tak pon minggu depan lah ye... Emelkan pada anne_raini@yahoo.com

Wednesday, October 19, 2011

Tak marah cume..

Ada masa kejap malam2 ni sbb Kasyah dah tido so bolehlah online.. Cek2 blog ada byk komen pasal entry aku tadi.. Hehe ramai yang ingat aku marah tapi sebenarnya tak.. Aku tak marah pon dan tak kesah pasal sesapa nak share cume jadi sedikit sedih sbb ada nmpk komen2 yang kata aku ni menipu..huwarghhh..kesian aku... Lagipun aku tak bersedia nak glemer...hihihi *mula dah penyakit perasan aku dtg* :p

Pada sesapa yang dah share tu terima kasih ye.. Tak sangka entry tu mengejutkan ramai orang.. Niat asal aku memang nak bagitau je... hehe... Macam aku bagitau, aku takut orang kata aku menipu je.. Lain2 takdak...

Peace no war!

p/s:Tetiba rasa malu pulak bile ramai yang singgah blog aku... Poyo tak???

Cilok ke ambil tanpa kebenaran???

Agak busy sikit sebenarnya tapi paksa gak diri ni menaip entry ni sbb citer tgh panas kan.. Kalau esok2 kang dah basi pulak. Akupun agaknya dah malas nak update nnti.

Aku memang tak sangka artikel aku semalam pasal budak kena langgar tu mendapat reaksi yang bukan sedikit tapi banyak... Tak pernah2 dalam sejarah aku berblog ni aku punye UV mencecah sampai 500 sehari.. Jangankan 500, 100 pon belum tentu.. Dah namanya blogger sendu, kenalah sedar diri ye dak? Bila tengok entry tu hit sampai begitu aku terus jadi takut. Jadi risau. Bukannya apa takut nanti ada yang kate aku bagi maklumat palsu. Aku menipu semata2 dan yang sewaktu dengannya. Serius aku tak suke jadi macam tu...

Harini bila aku cek rupanya ada blogger yang dah ambil artikel aku tu letak kat blog die. Memanglah die letak link tapi die tak bagitau aku apatah lagi nak minta izin aku untuk ambil artikel tu. Atas status aku blogger sendu dan sejuk maka aku diamkan sajalah dan tak buat teguranpon. Kang kalo tegur kang rasa cam over pulak padahal aku ni blogger biasa je. Jangankan otai, petai pon jauh lagi..hihihi... And tadi kawan aku Fashya bagitau aku kate artikel tu dah tersebar dalam fb pulak. Ada hamba Allah ni yang amik dan share artikel aku tu. So aku cek dah ramai dah yang share.. Okay baiklah aku jadi takut lagi. Takut kalau2 ada yang mempertikaikan kenyataan aku tu.. Oh ya hamba Allah ni dah tentulah aku tak kenal dan rasanya diepun tak kenal sapa aku dan bila dah tak kenal mestilah die tak pernah minta izin nak ambil dan share kan??? Sekali lagi aku cuma mampu senyum saja dan membiarkannya sebab benda dah jadi pon...

Cuma yang jadi tak best bila ada komen2 yang meminta kesahihan cerita aku dan siap mintak nama paper tarikh sume... Sungguh tak seronok jadinya seolah mempertikaikan cerita aku ni tipu. Lagi best ada yang direct kata aku tipu.. Sedihnya... So biarlah aku terangkan kat sini, semua yang aku tulis berdasarkan apa yang ofismate aku bagitau. Die sorang cina yang membaca akhbar cina Sin Chew Daily setiap hari dan suka berkongsi cerita menarik yang ada dalam paper tu pada aku sbb aku mmg haram sebutir pon tak tahu nak baca tulisan cina. Dah tak tahu baca tentulah nak faham pon tak boleh so apa yang die cerita gitulah yang aku tulis... Die pon bukanlah baca sebutir2 pada aku tp die buat ringkasan supaya aku senang faham dan die pon senang nak cerita kat aku.... So bile die kate kat China mmg ada undang2 macam tu, maka itu jugalah yang aku bagitau sbb diepon ikut apa yang paper tulis. Janganlah tuduh aku buat cerita or menipu ye sbb macam yang aku tulis dalam artikel semalam, kalau kawan aku tipu maka tipulah aku.

Tak payahlah korang siap mintak nama paper sume semata2 nak puaskan hati korang yang tak percaya apa yang aku tulis. Tak nak percaya sudah. Aku bukan suruh orang dengar cakap aku. Niat aku cuma nak kongsi apa yang kawan ofis aku bagitau je sbb bile die cerita tu aku rasa tak sangka benda macam tu wujud dan aku rasa mungkin korang pon tak tahu pasal ni... Kalau rasa tak puas hati gi cari bahagian undang2 China dan cek satu2 apa peraturan yang ada kat China sana... Aku mmg tak tahu.

Aku harap semuanya jelas ye... Aku takde niat nak glemer ke apa ke sbb aku tak suka orang dengki dgn aku....Akupun tak kisah kalau ada yang letak artikel tu dlm blog and terima kasih pada yang minta izin aku tu... Pada yang mencilok, lain kali bagitau ye.. Taklah aku terkejut macam ni... :)

p/s: Hal ni takde kena mengena dengan kenapa aku neves ye...hehehe.. Korangpon mesti neves gak nak tahu kenapa aku neves kan????? hikhikhik.. Nevesnyeee...

Nervous

Nevesnyerrrrrrr


Semalam macam dah tak neves....


tapi hari ni neves balik...


Alahai memang meneveskan sungguh...


Takleh nak focus dah sbb neves ni....


Jangan tanya kenapa aku neves sbb aku nak jawabpun neves..

p/s: Tak sangka hit utk entry budak kena langgar tu cecah ratus2 sehari jek.... Nak ingatkan lagi ye itu semua berdasarkan apa yang ofismate aku bagitau sbb aku takleh baca paper cina....

Tuesday, October 18, 2011

Kecoh budak 2 tahun kena langgar....

Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.. Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.. Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni... JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri... Kalau ofismate aku tu tipu maka tipulah aku... Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

p/s: Aku dah siap buat list peserta GA tp mlm tadi lupa pulak nak buat cabutan..Insyallah malam ni aku cuba buat ye..hehe.. Sory

Monday, October 17, 2011

Best ke ada kawan baik?

Sape kat sini takde kawan baik angkat keyboard... eh, eh, ada ke yang angkat keyboard? alahai mesti sunyi kan hidup korang... Aku ada kawan baik.. Aku sayang sangat kawan baik aku... Kami dah berkawan sejak dari tingkatan satu lagi and sampai sekarang kami masih berhubung.. bagusnya ada FB sbb hubungan tu jadi lebih mudah sbb kami berjauhan...

Best ke ada kawan baik ni? Aku rasa best sangat.. Sbb dengan kawan baiklah ko boleh tunjuk perangai sebenar.. takde makna nak kaber2nye... Kalau nak terkentut pon selamber jek.. tapi tahanlah telinga ko kena gelak bertubi2 pastu jadi modal kawan ko kenakan ko setiap kali jumpa...huhuhuhu... Pastu dgn besfriend ko takyah sibuk nak kaber jerawat ko dgn mekap sebaliknye ko boleh suruh bestfriend ko tolong kirakan berapa banyak jerawat ko kat muka...Hebatkan bestfriend???

Dulu masa sekolah, aku ada 6 orang kawan baik.. Aku, Izan, Shaz, Ain, Nora dan Diot. Lepas masuk tingkatan 4, tempat Nora diganti dgn Ayu... Aku rasa dalam 6 orang ni yang paling terejal sekali akulah kot... hahaha..Tapi terejal2 aku takdelah smpi kena panggil dgn guru disiplin ke.. Tetap maintain jadi budak pandai...*mood perasan* Aku kalau dgn Izan, Ayu or Shaz, mesti menjadi jek plan jahat kitorang.. Tapi Shaz ni jahat die terkawal sikit masa sekolah sbb bapak die tukang kebun kat sekolah tu.. Giler ko nak join aku ponteng sekolah..hahaha... Aku ingat lagi bila tiap kali hari guru jek aku dgn Izan dgn Ayu mesti cabut...Malas nak lepak sekolah tgk cikgu2 ni sukaneka.. Bosan beb! So kami plan pergi lepak kat CC.. Bukan Credit Card tapi Cyber Cafe.. Popular tu masa zaman aku chatting kat MIRC... Sape kat sini pernah chatting MIRC???? hahaha nama yang aku suke guna time tu Sailormoon tak pun Ratu Neo Senoriti.. Hahhah tak leh blah betul..Gile terpengaruh aku dgn watak Sailormoon tu....

Banyak benda best yang korang boleh buat dgn besfriend.. Selain ponteng sekolah (sila jgn tiru ye adik2) Besfriendlah tempat ko mengadu nasib bile pakwe ko cakap die suke budak pompuan lain... Pada dielah ko nak menangis teresak2 keluar hingus pastu cakap ko sakit hati tapi sayangkan die lepas tu kawan ko dgn prihatinnya akan sabarkan ko pastu mula bagi cadangan jahat supaya ko pergi ngurat pakwe lain.. Ah, nostalgianya.. Betul tak? betul tak? Bestfriend ko jugak yang banyak simpan rahsia ko kan??? Alah jangan nak tipu yang ko penah bagitau ko minat dekat abang cina tingaktan 6 masa ko tingkatan 3 betul tak? Takpon die penah bagitau ko die rasa budak kelas die minat kat die... Pastu ko jugak yang simpan rahsia pasal die tipu bapak die kate nak gi aktiviti sekolah tapi sebenarnye ko ajak die pergi melepak kat KFC.. Ah semuanya dengan bestfriend..

Tapi bila dah kawen persahabatan ko akan terbatas.. Tiada lagi melepak di KFC sambil tenung budak lelaki lain.. Yang ada cume lepak di Secret Recipe (tempat pon dah ugrade sbb dah keje) citer pasal family sambil layan anak2 makan.. Itupun setahun sekali jek..huhuhu.. Walaupun begitu tak bermakna die bukan lagi bestfriend ko.. Walaupun die dh jauh di mata tapi masih dekat ditelinga sbb telefon kan ada... Call jelah kawan ko tu.. Tak pon fb chat je.. Boleh gak nak bergusip pasal laki masing2... haahaha....

Aku rindu sgt kawan2 aku.... Sgt berharap moga hubungan kami akan terus jadi baik walaupun kami tidak bersama.. Miss you and I luv you guys....


Melayan tekak...

Tajuk cam buruk jek kan??? Ni kejadian khamis malam jumaat yang lalu.. Lepas balik dari amik spec baru yang gojes itu (perasan lagi)... kami pergi makan kat restoren Chaiyo kat Sg. Merab Bangi. Ni sesajalah melayan kehendak tekak aku yang teringin benor nak makan seafood ala2 kat restoren ikan bakar... Tapi tak amik ikan bakar pon. Nasib baiklah nak gak laki aku melayan tekak bini die ni... Walopon di tengah2 bulan ni poket dah hampir nak kering..hihihi

Sotong goreng tepung.. tak berapa kicklah sotong kat sini.. liat dan keras sbb die goreng smpi betul2 garing....Dahlah aku mmg suke sotong goreng tepung...huhuhu

Siakap stim limau... Okaylah tapi takleh celen siakap stim kat Juara ikan bakar Segamat... Yang juara punye mmg maveles tp menu tu jelah.. yang lain hampeh..

Cendawan goreng dan telur dadar.. Telur dadar tu special menu utk Kasyah tp aku suap gak ikan tu pada die..cari isi dalam yang tak rasa pedas... Cendawan goreng die okay je...

Dan last sekali kerang bakar...hah yang ni mmg maveles sbb die guna sos thai yang aku suke tu.. lagipun die bakar kerang ni sampai kering...Aku mmg tak suke kerang basah2 ni..Loya.. Pastu minum pulak aku amik ais lemon asam boi yang sgt maveles dan laki aku amik ais coklat.... Total makan kat sini RM50 saja.. Pada aku bolehlah harga ini utk apa yang aku makan.. Murah sgt pon tak and mahal sgt pon tak... Berpatutanlah..

Dpt gaji bulan ni nak ajak laki aku gi makan seafood lagilah...Nak cari kedai yg sedap2..takpon ke Melaka je terus..haha

daaaaaaa.....

p/s:Sekarang ni aku feeling muda remaja gitu sbb smlm baru gunting rambut pendek...Serius cam budak sekolah dah... I likeeesssss

Friday, October 14, 2011

Mini Sabah GA-khas buat follower Blog Suka Hati Aku...

Hah dah habis kan entry Sabah so aku nak bagilah sedikit cenderahati buat followers blog aku ni.. Mini GA saja sbb hadiah cume tiga... FM sabah yang diterbangkan dari Sabah uolss..hahaha.. Itu saja yang termampu...

So camne korang nak join GA ni? Senang saja.. Tak yah pening2 kepala..

1)Mula2 korang kenalah menjadi follower aku sbb GA ni khas utk followers sahaja..

2)Tinggalkan komen kat entry ini ye...Tulislah apa saja (cth sy nak FM tu tau!) dan letak sekali link blog korang... Tak yah susah2 buat entry tp kalo korang rasa nak buat terpulang.. kalau buat entry leh ajak kawan2 join sekali ye dak???hehe

Inilah rupa FM sabah tu...Pemilihan pemenang GA base on cabutan bertuah saja....

Aku open GA ni seminggu saja okay... Dari hari ini hingga 14hb Oct jam 11.59 malam.... So cepat2 tinggalkan komen dan link korang ye.. Mana tau bertuah...hehe..

daaaa...........

p/s: aku mungkin takkan buat update list peserta sbb GA ni seminggu je...Pemenang akan diberitahu minggu depannya...

Spec baru..weeehuuu

Ingat tak dalam entry big bad wolf aritu aku ada bgtau aku gi buat spec baru... Yesss semalam aku dah amik dahpun spec itu dan tanpa segan silu memakainya dgn bangga mcm nak bagitau sume org yang pandang aku yang aku pakai spec baru.. *poyo*

Tapi spec kali ni adalah yang paling mahal dalam sejarah sejak aku menceburkan diri dalam dunia spec... Sebelum ni spec aku paling mahal pon RM440 beli kat focus point (lense biasa je)...*Sejak itu takmo beli kat situ lg sbb kedai lain lagi murah*... Nasib baik skrg dah pandai pasal spec dah boleh beli spec berkualiti pada harga yang sgt jimat.. Back pada cerita spec baru, aku masih mengekalkan cermin transition sama macam spec sblm ni.. Mustilah nak sama sbb kalau beli lense biasa rasa cam downgrade pulak... huhuhu.. *berlagak*... Dulu masa beli spec lama transition tu org kedai spec tu ada ckp..selagi power mata tak lebih 400 harga lense masih murah... Tapi kalau dah lebih 400 harganya mencecah 4angka... So sblm nak buat spec itulah yang aku risaukan sgt.. Takut power mata aku naik.. Dahlah yang lama pon dekat2 border 400 tu...

Bile cek2 mata sekali jek power mata aku dah tukat angka depan.. Dua2 mata lak tu.. Yang kiri 550 yang kanan 425..hah, hambek ko kemain banyak naiknya.... Patutlah spec lama tu dah kabur.... So hati dah dup dap dup dap dah ni.. Berapalah aku kena nak buat lense ni... Kalau sampai beribu mmg aku batalkan niat nak buat spec baru ataupun buat lense biasa je... Nasib aku baik sbb kedai tu tgh promosi lense Hoya dgn diskaun kaw kaw punye... Harga untuk lense aku tu sepatutnye RM1320 tp diskaun jadi RM520 saja.. tambah frame RM601... huhuhu murah tuuu utk lense transition jenama Hoya... Kalau sesapa yang pakai spec tahulah jenama Hoya ni mmg mahal... Spec lama akupun pakai jenama essilor jek sbb murah... Oh ya kenapa aku punye lense mahal sbb aku punye custom made ikut power aku tu.. Kalau power bawah 400 biasanya mmg dah ready made dah lense2 ni...

My new spec..Comes with quality card, verification card and authentication card... Ni sume utk menunjukkan yang lense aku adalah dtg dari Hoya....Frame warna cekelat.. Saje amik full frame sbb nak tukar imej.. Asik half frame jek so takde bezalah..hehe

Spec baru dan spec lama.. Spec lama pakai kat dlm rumah.. kalau main2 dgn Kasyah pon tak kesah dah if nak tercampak ke terpelanting ke... Mak dah ada yang baru uolsss...hehe.. Spec baru pakai time jalan saja utk menjaga kualiti supaya tahan lama... Kalau nak tukar spec lg mau aku kena kumpul duit setahun..huhuhu

Nampak calar2 kat lense spec aku ni? Tu pun nampak sikit jek sbb sebenornye penoh satu lense tu bercalar... *motif aku gigih cari angle nak amik gambar spec ni supaya korang nmpk calar balar tu...*

Cun tak aku? Ade cam remaja tak??? :p .. Laki aku cakap aku nmpk cam student pakai spec ni... Bangga mak uolsss... Mesti org igt mak baru habis STPM...wahhh mak likeeee... Aku dptlah contact lense free utk 3 hari sgbi free gift... Bagus gak sbb aku tak suke nak pakai contact lense tp sekali sekala kalau ada function (functionlah sgt) boleh aku pakai...

Okaylah aku nak sambung keje ni.. sempat curi masa sikit nak citer pasal spec baru.. giler jakun cam budak baru dapat gula2... Tak senonoh..hehe

daaaaaa.....

p/s: kenyang sbb baru lepas makan aiskrim bos belanje...sedap bangat!

Thursday, October 13, 2011

I love you like a love song

Hari ni mmg best pergi keje...tetibe kan aku nak jadi pekerja contoh dtg keje semangat giler..bagus tak aku... Sebenarnya hari ni aku tinggal berdua jek kat opis sbb bos sume keluar melayan minister yang dtg dari Jepun.. hehe best woo bos takde kat opis.. Sume bos lak tu.. Bolehlah aku layan youtube pagi sampai ptg..takde sape nak kaco... i like...

Sekarang ni aku tgh dengar lagu love you like a love song by Selena Gomez... Best pulak lagu ni.. Aku baru jek dr smlm masa nak gi keje... First time dgr terus terpikat sbb muzik die ada mcm 80's sikit... Syok woo....

Sambil layan lagu aku nak buat keje sbb esok nak kena submit kat bos....Die dah igtkan dah soh hantar esk sblm tghari so hari ni kena settle sume...

Okaylah nak sambung wat keje....i i love you like love song bay.. i i love you like a love song baby......(nyanyi sambil goyang kepala...)

Wednesday, October 12, 2011

Panggilan Haji...Labbaikallah...

♫Panggilan haji.. telah tiba lagi.. ♫menunaikan ibadah.. panggilan baitullah..♫tanah suci Mekah.. ya Makkah tulkaramah♫

*Antara bait2 lagu panggilan Kaabah nyanyian Nor Asiah Jamil...


Malam ahad yang lepas aku berkesempatan untuk hantar makcik aku pergi haji. Makcik aku ni kakak kepada mak aku... Alhamdulillah dapat jugak makcik aku pergi haji tahun ni. Mereka semua gerak dari kampung pukul 11 pagi tapi mak aku dgn pak ngah lepak umah aku dulu. Mak long pulak lepak rumah anak die.. Cume cik dgn family je yang terus ke Kompleks Tabung Haji kat Kelana Jaya...Lebih kurang pukul 7 malam barulah aku dgn mak sume gerak ke Kelana Jaya sbb menunggu laki aku balik kelas.

Suasana kat sana memang meriah. Ramai betul orang sama2 nak hantar orang naik haji. Yelah yang nak pergi hajinye sorang dua je tp yang ngantornye dah mcm rombongan cik kiah..hihihi.. Biasalah tu...

Makcik dan pakcik aku... Gambar ni aku cilok dari fb sepupu aku... Alhamdulillah ketika aku tulis entry ni makcik aku dahpun berada di Madinah. Semoga semuanya selamat dan berjalan dgn lancar...Sempat juga aku titipkan doa untuk makcik aku doa kat sana..hihihi

Sedara mara yang ada malam tu... Selain adik beradik, ada jugak sepupu sepapat, anak sedara, cucu semuanyalah... Berkampung kami semua kat sana..

Yang tido lain, yang baring lain, yang makan, yang sembang, semuanya cukup kooo...

Sepupu-sepupuku... Yang tudung hitam tu dah tak available tp yang tudung cekelat tu masih kosong lagi..hahaha jangan marah ah kak lot sbb kite dah bgtau nak glemerkan kak lot dlm blog ni...huhuhu.. Sape nak berkenalan leh email aku..hahahahaha....

Sepupuku juga..Anak makcik aku yang belum apa2 dah sedih dah.... Jadi bahan gurauan kami jek budak ni..kesian die...

Tiga dara pingitan.. eh, dara ke??? Perasan sungguh mak orang ni... Aku dgn sepupu2 aku ni mmg rapat sbb dulu ms tingkatan 6 aku dok kampung dgn mak long aku...tp kami mmg dah rapat sejak kecik... Diorang gi jalan2 jek mesti aku menempel jugak nak ikut...

Sempat lagi tu bergambor..yelah bukti aku ada di saat ini okay....Lagipun ini bukti aku dah kurus..(ada kena mengena ke???)

Aku lagi...aku tau korang mmg suke tgk muke aku je kan???? Jawab dgn jujur...huahuahuahua...

Mak dgn abah aku yang berdiri tu.. Ntah apa yang diorang bincangkan...Nasib baik ada abah aku sbb dielah yang jaga Kasyah dan layan Kasyah masa ni... Anak akukan baik..mana reti diam satu tempat jek...huhuhu

Sesi bersalam-salaman mengucapkan selamat jalan pada makcik dan pakcik ku... Sesi ni juga boleh dikatakan sbgi sesi meruntun jiwa sbb masing2 sebak.. Aku jek maintain...:p

Cik bersalam dgn kakak sulungnya....

Giliran aku pulak.. Serius aku maintain jek sbb Kasyahlah yang sibuk nak turun melepaskan diri.. Tak feel okay... Sempat cakap selamat jalan dan semoga semuanya selamat jek tau...Masa cik bersalaman dgn anak2nya mmg kitorang yang berdekatan numpang meleleh air mata sekali.. Mana taknya sepupu aku boleh menangis beria2 sambil cakap "kakci sayang mak..ampunkan dosa semua....bla..bla..." aku dgn sepupu2 aku yang lain yang berdiri betul2 belakang diorang dah tak mampu nak menahan sedih dah...Tergelak2 kitorang sambil air mata mengalir.. Gelak2 tu nak kaber jek supaya tak terus menangis mengongoi tak hengat dunia... Penat aku maintain tau...huhuhuhu

Saat2 diorang dah nak masuk ke dalam kompleks dah... Masa ni berkumandanglah laungan Labbaik allahhuma labbaik...labbaikala syarikalakalabbaik..innalhamda wannikmata..lakawalmulk lasyarikalak..sayu jek dengar laungan tu....

Bila makcik aku dah masuk so kamipun beransur2 balik.. Mak dgn abah aku naik kereta dgn pakngah aku so diorg terus balik segamat malam tu jugak...Takmo tido umah aku sbb minggu ni diorg nak dtg KL lagi sbb anak pak ngah aku nak bertunang... Aku sampai rumah lebih kurang pukul 11 malam... Terus lepak tido sbb Kasyah pon dah tido dlm kereta..

daaaa.......

p/s: tgok org gi haji terasa cam nak gi haji jugak...Insyaallah suatu hari nanti...

Tuesday, October 11, 2011

Big Bad Wolf...

Ape benda alah serigala jahat yang besar ni????? Hah rasanya ramai yang dah tau sekarang ni sedang berlangsung jualan buku terbesar kat MAEPS..Big Bad Wolf Book Sale 2011 telah bermula akan berakhir 16hb ni... Dari pukul 10 pagi hingga 9 malam. Semalam aku berkesempatan untuk pergi ke book sale ni.. Saje je sbb aku mmg suka buku. SO kalau ada ape2 yang berkaitan buku insyaallah aku pergi... Sbb tu aku tak pernah miss pesta buku antarabangsa kat PWTC tu.. Tetiap thn pergi ko!

Cerita pasal Book sale ni, mmg masyaallah banyaknya buku kat sana.. Berpinor mata ko dibuatnya. Harga buku kat sini mmg murah sesangat tp ko janganlah expect ada buku dari publisher malaysia sbb buku2 ni semua international je.. Aku sempatlah cari buku2 untuk Kasyah dan beberapa novel untuk aku sendiri..Murah sesangat..Rugi tak beli tau!

Sedang membelek2 buku... Aku sambar jugak buku yang aku pegang ni.. The Gift tajuknya...Harga RM8 saja..

Dewan ni mmg besar and memang penuh dgn buku...Yang best lagi tempat ada aircond so selesa untuk ko berjalan membelek buku..Veri naisss!

Peace yo! Dok belek2 buku masakan tp haram sebutir pun aku tak amik ko...Tetiba rasa cam rugi pulak tak beli..hehe

Berkenan kat buku ni tp sory ai tak belipun...

Lepas ngok ngek ngokngek kat book sale ni, kami pon ke Mines pulak. Ada misi aku ke Mines ni..Hehe. Sblm tu kite makan dulu. Makan KFC sbb suami aku baru tukar sportrim baru so die kena belanja aku KFC..ek? ade kena mengena ke? lantak!

Ngap! Buruk benor rope orang pelahap ni.hikhikhik... Alah sekali sekala aku buat aksi tak senonoh gini..apadehal!

Kasyah..Mmg berangin jek smlm dgn kerenah si Kasyah ni.. nasib baik masa makan die behave jek.. Takde sibuk2 nak keluar dari baby chair ni... So dptlah kami makan dgn tenangnya...

The ayams.. Amik Tom Yum Crunch yang baru tu.. Suami aku mmg peberet tom yum crunch ni.. Dulukan pernah keluar sekali lepas tu stop.. bile ada balik ni tentulah die taknak melepaskannya...Tapi smlm punye ayam mcm kurang perisa tom yumnyee.. Mesti KFC ni tak pandai buat...

Dah siap makan jom teruskan misi... Hah misi apa pulak? Hehe misi mencari spec baru untuk aku.. Spec aku yg sekarang ni mmg dah jatuh hukum wajib tukar dah..huhuhu.. Nak tahu kenapa? dah penuh calar balar scratch sana sini kooo... Si Kasyah ler punye keje.. Aku ni mmg jenis jaga spec lagi2 spec aku transition punye.. Tapi sejak Kasyah pandai merangkak habis die baling2 spec aku.. kdg2 tu kalo die geram die sepuk muka aku terus terpelanting spec tau..huhuhu sabor jelah.. Jadilah calar balar tu.. Bile aku bawa kete mmg terganggu dgn bayang calar2 tu tau.. Nak tak nak kena gak tukar... Pasal spec tu nnti aku buat entri khas ye... Bile aku dah dptlah specnye..tungguuuu....

Inilah buku2 yang aku beli.. Ni untuk aku. 4 buah novel dari New york bestselling author... RM8 saja setiap satu novel ni..

buku2 untuk Kasyah... kasyah mmg dah banyak buku sbb die pun mmg suke membaca.. Kalau tgk aksi die menyebut objek tu satu2 mmg lucu bangat.. A apple..B burger..sume die ikut tp dlm slang dielah..Intonasi mmg sama okay..haha... anak mama clever!! tepuk tangan ...

Tak sabor2 nak baca buku... Padahal dah masuk waktu tido dah ni..huhuhu...Total aku beli buku2 ni mmg murah sgt. RM59 saja untuk 10 buah buku...I loikkkkeeee... Seronoknye membeli buku... Kalau ada lagi thn depan boleh beli lagi... Kasyah pon dah besar bolehlah beli storybook pulak untuk die...

daaaaaaaa..

p/s:Skrg ni aku menggila nak beli bedsheet.. Dah 2 aku beli dlm seminggu ni.. Rasa cam nak gi beli lagi... Apa virus ntah yang dah merasuk aku...huhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...