Tuesday, January 17, 2012

Jalan2 Melaka - Medan Ikan Bakar Parameswara

Salam semua.. Lambat bebeno aku nak ngabiskan entry Melaka ni. Semalam aku dah bajet baik punye nak hapdet tapi blogger buat hal pulak. SAmpai ke petang 'hang' je. Bengang aku. Terpaksa aku tangguh ke hari ni.

So dalam perjalanan balik, kami decide untuk makan malam kat umbai. Dah alang2 sampai Melaka haruslah terjah ikan bakar umbai ye dak? Pilihan kami Kedai ikan bakar Parameswara. Tak banyak pon lauk yang kami ambil. Sebab tak mo mebazir macam selalu sampai muak nak habiskan lauk.

Ini budak buat hal kat sana. tak mo makan dan tak mo duduk. ASik nak berlari jek. Tak paham aku. Dari pagi sampai ke malam pon tak penat lagi berlari. Sudahnye aku belikan mainan angry bird tu tapi stil tak nak dok diam. Kali ni die merengek nak lepak kat tempat orang jual mainan tu je. So mak aku yang makan awal tu take turn layan die.huhuhu

Lauk tak sampai lagi tp nasi dgn otak2 dah sampai..Makan tu dulu..

Muka boring mak aku tunggu lauk..hahahaha

Antara lauk-lauk yang aku order adalah pepahat masak halia. Erm boleh jelah kot. Takdelah sedap sgt. Biasa je. Boleh diterima.

Kupang sambal ni memang terbaik. Tapi setakat ni aku gi makan mana2 pon amik kupang sambal ni emang sedap semuanya... (memang aku suke kupang..hehe) Kupang ni aku amik 2 pinggan sbb aku tau anak sedara aku gila makan kupang. Memang berebut kupang ni.

Ikan jenahak bakar. Ikan ni aku buat 2 jenis masakan. Satu lagi jenahak 3 rasa tapi aku tak amik gamabr pulak. Jenahak bakar ni plain je cicah dgn sambal kicap. Erm bolehlah tapi bagi aku sambal die tu kurang kicklah. 3 rasa pulak memang out. Tak kena dgn citarasa kami.

Last sekali sotong goreng tepung. Menu wajib aku. Sotong ni sedap sbb rangup..

Aik nak enterpem gak?? Ni memang request dari suamiku soh amik gamabr die tgh mkn pastu letak dlm blog..hehe

So overall makan kat sini tak begitu memuaskanlah. Sedap lagi aku makan kat kedai no 1 kat situ. Tapi ini pengalaman akulah. Mungkin ada org pergi mkn sedap.

Dah kenyang dan dah penat, jom sambung perjalanan balik. Kami sampai umah mak aku kul 10.30 mlm. Masing2 memang lepak. Tapi overall it was fun. Seronok sgt...

p/s: habis jugak...

8 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

kalau datang tempat gini..kena tengok ramai tak orang....

kalau dah lapar ok saja..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm...sodapnyer makan ikan bakar kat umbai.... yummy...

fatin amalina husna said...

husna bru lpas mkn..ttba lpar balik..haha..best kan jln2 satu fmily..

AnneRaini said...

qhaifa:org mmg ramai. tmpt ni popular tp time sy mkn kurang sedaplah..huhu

moon: ikan bakar umbai mmg sedap.terbaik tp bukan parameswaralah..hehe

husna:kalau lapar balik gi makan balik..haha

Mama Gee said...

arghhhhhhhhh sedapnyaa pepahat dan kupang tu!!!!

RUBY said...

i suka tengok anak u....comelnya...hari hari bukak blog u...nak dapt anak comel macm anak u...heheh....flying kiss to him!

AnneRaini said...

Ruby: thanks ye sbb sudi bukak blog sy hari2...

Alhamdulillah kalau ruby kata anak sy comel. Insyaallah anak ruby pon akan comel juga...

RUBY said...

thanks...selalu bukak blog u..tengok muka baby kecik tu...bulat dan gebu!happy weekend ya..selamat bercuti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...