Thursday, January 5, 2012

Saje suka-suka ingat kisah lama

Plan asalnya aku nak kongsi resepi tapi rupanya aku tertinggal pulak pendrive kat rumah. Tak dapeklah nak upload gambar. Resepi tanpa gambar memang macam lauk tak cukup garam...tak syok okay. So aku buatlah entry merapu ni. Entry ingat zamn muda2 dulu (ceh macamlah sekarang ni dah tua :p)

Semalam budak2 start sekolah. Mana2 yang baru masuk darjah satu tu, ramailah mak bapak dok berkelah berpiknik bagai kat sekolah nemankan anak. Aku teringat masa aku masuk darjah satu dulu. Bapak akutak tunggu pon. Dia hantar aku sampai aku masuk kelas lepas tu die balik. Aku okay je masa tu. Tak kesah pon bapak aku takde. Takde pulak aku takut sampai nak menangis ke hapa ke. Aku pulak yang pelik dan hairan tengok mak bapak budak2 lain dok sama2 dalam kelas. Lepas kena halau barulah diorang tunggu kat luar kelas. Pastu akupun pelik nape ade budak nangis. Die kena marah ke? Ke ada budak kacau die? Serius masa tu aku komfius apasal nak kena menangis masuk sekolah? Cer tengok aku relax jek :p

Pastu aku teringat masa sekolah dulu mesti ada nurse2 datang sekolah nak cek gigi, enjet (rasa cam oldskool giler sebut enjet), dengan cek kesihatan. Ada seorang budak ni (bukan budak kelas aku) menangis kaw kaw punyer sampai aku rasa die dah nak kena histeria dah sebab taknak cek gigi. hek eleh, cek gigi jek pun, bukan nak kena cabut. Agaknye kalo kena cabut gigi haruslah budak tu pengsan 44 hari. Gediks sey! Aku pulak, neves gitu2 jek tapi tetap maintain cool. Biasalah aku. Kecik2 dulu hati kering. Kena enjet darjah satupun leh rileks lagi macam takde pape... Nangis? Sorilah. (hahaha berlagak).

eh, eh, eh...sekrang dah pukul 4.18 (jam opis). terpkasa aku stop di sini sbb jap gi nak balik. Ingat nak sambung pasal duduk tepi longkang sambil gosok gigi beramai2...tak sempat pulak (hahaha.. tak sempat ke malas?) Takde mane malasnye, Dah memang waktu kerja aku sampai 4.30 je, haruslah aku balik ikut waktu supaya aku tak memaki malah mencarut dek kerana tersekat dalam jam. Balik cepat leh sampai rumah cepat leh tido cepat (????. Gile ke nak tido kul 5?)

daaaaaa......

p/s:jam dah pukul4.23

6 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..nurse mmg selalu mai..pakat lari bwh tgga..haha

adyna said...

a'ah bile p sekolah anta anak masuk praseko;ah mmg tingat kenangan masa skol dulu..sonok je lari2 melawak ngan kawan2.. skrg dah anta anak plak ..cepat je masa berlalu..udah tua rasenyer ;)

Aida Azryn said...

masa sekolah rendah dulu.. aida takut dengan nurse gigi.. >.< kalau jumpa je,mesti nak mengelak. haha..

Vitamin for beauty said...

hye, jalan2 sini. nak kulit cantik&sihat?
saya ada menjual vitamin untuk kulit.
berkesan dengan harga yang berpatutan..

Mama Gee said...

akak pun takde yg tunggu...gabra gak..tp berjaya menumpuh hari pertama dgn jayanya...

siap hafal ayat skema yg mak ajar "Siapa nama awak? Nama saya....." hahaa...

tp ada budak2 lain yg siap terberak dlm seluar sbb takut nk bgtau cikgu...adesss sian cikgu..

AnneRaini said...

nusha: apa barang nyorok bawah tangga, baik lari balik rumah terus..hihii

adyna: bukan tua tapi dewasa.. haha taknak ngaku gak tu..hihi

aida:ni mesti kes gigi rosak byk makan gula2 kan??? :p

kak gee: betullah, dulu mak soh ingt nama pastu siap ingat camne nak eja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...