Tuesday, April 17, 2012

Bandung Day 2-Part 3

Sambung lagi...kuatkan semangat update gak blog sbb dah byk dah entry pending... SO kena habiskan gak citer Bandung ni.. Lepas ni kalo ada entry bulan lepas tu kire halal jelah ye..hahaha..

Hari kedua di Bandung, badan dah rasa segar semula sbb aku memang tidur lena.. Adalah terjaga 2-3kali tp tu standard ah. Kat rumah pon camtu. Aku tengok jam dah pukul 6 pagi.. Waktu Bandung haruslah baru pukul 5. Layan tv jap sambil2 kemas barang belian semalam. Pukul 6.30 waktu Bandung baru siap2 mandi segala. Tepat jam 7.30 terus keluar sarapan. Sarapan disediakan oleh pihak hotel. Menu hari 1st nasi goreng dgn bihun goreng dan ada keropok dan sambal telur. Air teh dan kopi dan air masak. Makan kenyang2 sebab hari ni misi shopping habis-habisan kat Pasar Baru.

Semangat nak shopping ni... Posing dulu sblm mulakan perjalanan. Masa kami stay ni ada satu gruop akak2 ni dtg segerombolan.. Borak2lah sekali.. Baju aku tu beli kat Heritage.. Burberry beb..haha

Ko tengok! Aku pakai selipar Jepun je. Gamble ah. Tak kuasa nak pakai kasut cun2 tp kaki sakit. Pakai selipar Jepun ni lagi syok aku berjalan.

Keadaan ni bandung jam 8.30 pagi. Kami jalan kaki je ni. Satu yang agak susah kat sana bile jalan kaki adalah nak melintas jalan. Sebelum tu, semalam kami dah tanya kat budak hotel camne nak melintas sbb aku tgk trafik die kemain sibuk dan takde rules tau. Line pon takde so bawa kete ikut suke je. Kalau nak melintas, angkat tgn sebelah and jalan terus. tapi awas jangan lari sbb nnti kena langgar. Ko jalan je dgn angkat tgn tahan kete tu. So itulah yang aku amalkan kat sana. Nampak ada jarak jek terus angkat tangan jalan dgn selambernyer..hahah..pengalaman tu beb.

Sempat lagi amik gambar sblm melintas. Masa ni jalan kurang sibuk tp jalan depan hotel aku duduk tu memang all the time sibuk... Jalan besarlah katakan.

Nak ke Pasar Baru dari hotel akan lalu landasan keretapi ni.

Setelah lebih kurang 10 minit berjalan, akhirnye sampai jugak ke PB...Pagi lagi kedaipun tak byk buka. SO kami teus ke lantai dasar 1 untuk cari telekung. Orang kate telekung kat lantai dasar lagi murah...Nak kata byk sgt beli telekung tu taklah tp dptlah beli yang berkenan di hati..Mak akupun syokler dpt 2 telekung cantik...Err kenapa aku tak amik gambar masa beli telekung ek?????Suka lupa diri tau bila dah shopping...maafkan aku wahai kengkawan..ai memang lupa diri..tak boleh jadi artislah kalau gini... eh, apa kena mengena?????

Kat sini jugak aku beli FM bandung. Murah tau banding dgn budak lain jual. Pastu budak yang jual tu offer nak bawa kitorang ke kedai kain sulam murah..Kate dielah.. So lepas dah beli telekung kamipun terus ke lantai 1 beli kain sulam..

Aku beli kain ni tp warna pepel..cantik tak?? Aku lupa sebenarnye nama kedai ni...Kain ni aku beli harga RM35 lebih kurang..murahlah jugakkan..

Sibuk memilih kain. Nasib baik teringat kat kamera masa ni..dpt gak aku jeleskan korang...hahahha (ketawa riak)

Ish geramnyer tengok kain2 ni..nasib baik sedar diri...

Lepas dah beli kain sulam, kami ke lantai 2 pulak. Tujuan? cari kain katun aka cotton. Kami ke kedai D Fashion je sbb ada org rekemen kedai ni ok.

Ni jek satu gamabr aku kat kedai ni.. Tu pun tokey kedai tu beria nak amikkan gambar.. Pandai diekan buat baik siap bagi makan dgn minum sbb die tau aku akan beli punye.. Kat sini aku siap beli kain utk buat baju raya.. Lace uolss. Raya ni mak meriah lah dgn lace..jangan marah haaa..ekekeke. Kerugian kat sini cecah juta ok. Terpaksa swipe card lagi sbb takut cash habis. Tepuk kepala aku. Total kain aku beli adalah 5 pasang kain cotton dan sepasang lace serta kain satin utk baju melayu...ah gila!

Misi tak habis lagi ni. Kawan aku tu nak cari belt pulak. Kami tingalkan segala barang belain kat kedai D' fashion tadi dan terus ke lantai 6. Dpt gak aku membazir lagi belikan belt kulit dgn wallet kulit utk suamiku. Lepas tu kami gi cari makan pulak.

Ni makanan aku. Set ikan gurame bakar..memang sedap banget. tapi yang tak bestnye kat sini, diorang akan kerumun kite soh makan kat kedai diorang.. Pastu kan aku rasa kitorang kena tipu sbb set ni saja dah Rp50,000 sedangkan aku mkn kat BMC baru Rp27,900. Terkedu tau masa nak bayar. Sorang makan dah kena RM20 lebih. Baik makan pizza...huhu

Ni set ikan bawal goreng...harga pon sama..tak ke mengarut tu. Tgk kat list makanan kedai2 tu tak sampai Rp30,000 pon. Geram!


Senyum..senyum kan..ko tak tahu ko nak kena cekik...grrrr...

Lepas makan, sambung balik shopping. Aku nak cari T-shirt utk abang2 aku dan juga bapak aku. Anak sedara aku yang lelaki pon tak dpt baju lagi...Jalan sana jalan sini, akhirnya misi tercapai dan akupun pokai... igt nak beli jajan sekali tp tgn aku dah terlalu penuh dan berat dgn barang. Nak balik jalan kaki pon tak lepas...




Jalan kaki sampai round about kat hujung jalan, kami decide nak angkutan jer...Murah Rp5000 utk 2 orang...Fuh penatnyer...

Sambung petang pulak...daaaaa

8 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

murah la bju tu rm 35 kak oiii..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

weeee..sempoi je pakai selipar jepon..

moon pon..xkuasa pakai kasut yg cantek2.. pastu..kaki sakit..

lebih baik pakai je selipar yg kita rasa selesa

Cik FaRiZaM said...

perghh mcm byk je shopping tu :D

salam perkenalan & follow ur blog :D

Mama Gee said...

siparr jepun arr selesa... ketepi kan bab nk cantik sekejap..hehe

nanakimie said...

seiras la muka sis dgn kawan sis tu,hee..:)

simple n sempoi tula bestkan sis,jnj kte epy:)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


jom gi bandung murah jerr said...

Salam,
Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di : whatsapp +62 838 2178 9103 (fast response)
email : icanyorke@yahoo.com
bandung-indah.blogspot.com
Bandung Amanah Tour & Transport

primera trans said...

Kereta sewa Bandung Murah je...πŸ˜„πŸ˜ƒ
Cuti cuti Bandung with Primera Trans :)
● 7 seater 350.000,IDR/35sgd/106RM/Day
● 11 - 14 seater 700.000,-IDR/70sgd/212RM/Day
● Toyota Commuter 15 seater exclusive car 800.000,-IDR/80sgd/243RM/Day
● Van 18 seater 850.000,-IDR/85sgd/258RM/Day

Kereta included :
☆ Driver / Supir
☆ Fuel / Petrol / Minyak
☆ Tol / Highway ticket
☆ Parking charge
☆ Daily mineral water

■■ Bus charter
• 24 Seater New jet bus
• 27 Seater New jet bus
• 29 Seater New jet bus
• 31 Seater New jet bus
• 33 Seater New jet bus
• 47 Seater New jet bus
• 59 Seater New jet bus
Jom..arrange your holiday .πŸŒπŸŒ™πŸ’ƒπŸΎπŸƒπŸšΆπŸ‘šπŸ‘—❤πŸ‘“πŸ‘œπŸ’Ό

More detail you can contact us at :
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +62823 1522 3335
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...