Thursday, April 19, 2012

Bandung Day 3- Last Part...

Yeay akhirnye sampai gak last part... Dah tak kuasa dah nak buat entry lagi dlm dok sibuk2 kejar dateline keje aku ni. Kalau keje aku tak siap gak, harus aku mintak OT dengan bos. Okay jom sambung lagi part last Bandung. Sebenarnye dah tak berjalan dah. Ni part departure and ariving jek..haha

Kami dapat checkout lambat sikit. Pukul 1 waktu bandung. Flight aku haritu pukul 7.45 mlm. Perghkan sikit punye lambat tp dah kena cekidaut awal2. nak berjalan memang aku dah tak kuasa sbb beg dah susun baik punye. So lepas cek out kami lepak kat lobi hotel sampai pukul 3 and suruh hotel call teksi utk ke airport terus. Sambil tunggu tu sempatlah aku order nasi goreng kat hotel je. Buat mkn tghri. kang lapar pulak memandangkan airport Bandung tu setoet jek.

Sebelum cek out harus lah amik gambar dulu..Ni kat depan bilik hotel. Bilik aku ground floor jek. Senang dah penat2 suping tak yah naik tangga. Lagipun bilik nak yang paling dekat sekali..hehe


Ni kawasan depan bilik aku..

Ni pulak pemandangan ke bilik aku. Bilik belah kiri tulah bilik aku..

Ni pulak lobi hotel. Kalo ada yang nak stay kat sini, boleh email aku mintak no tepon ye. Mereka ni suka berurusan dgn tepon.

Sedang menanti teksi sampai...Kake weh..Dari pukul satu nak ke pukul 7.45 sblm flight berlepas aku menunggu....menanti dan terus menanti..

Pukul 3 aku dah sampai kat airport. Aku rasa masa tu kamilah org Malaysia pertama yang sampai.. Bile dah pukul 4 lebih baru ramai orang malaysia lain..

Bag aku cukup 30kg. Kurang bape gram jek..hahaha. Sblm drop bag tu sempat lg timbang dulu dan adjust beg yang mana patut. Nasib baik sampai awal sbb org takde nak nyibuk kat kaunter.

Selepas berejam menunggu akhirnye dapat naik flight and flight memang depart on time. Aku sampai LCCT pun on time.

Tapi ada citer tak best aka citer geram sgt masa kat LCCT. Lepas jek amik bag akupun teruslah keluar. Masa tu kirenya aku antara yang terawal keluar sbb org lain dok sibuk tunggu bag lagi. Taklah nmpk kami ni berpusu2 keluarkan. So adalah minah kastam ni tahan aku and suruh aku scan bag. Ok aku no hal follow jelah. Alih2 die soh aku bukak beg. Siap cek satu2 aku beli apa tau. Last die ckp aku kena cukai sbb beli kain pasang dgn T-shirt. Pergh menyirap jek rasa sbb T-shirt 3 helai jek pun. Kain pasang jelah ada 7 termasuk yg kawan aku kirim... Kononye die baik hatilah die kata patutnye aku kena cukai Rm70 tp takpelah, bayar Rm50 jek.. Takke nampak cam die nak cari duit lebih???? Yang buat aku lagi sakit hati, bile dah makin ramai org keluar, die main lepas jek semua org tu. Kirenya aku ni antara yang malang sbb terandom pick tau. org lain bawak 5-6 bag haram tak kena pape...aku bawa 2 beg pon dah kena Rm50. Sakit hati aku. kalau betul nak buat keje, tahan sume org dan cek semua beg satu persatu. Bukan pilih2 tau tak...

So korang yang nak ke Bandung tu, better prepare dgn Kastam kite kat sini. Aku dengar ade yang kena sampai beratus cukai. And seriusly die memang pilih ikut suka jek. Sbb ada yang beli mcm nak meniaga pun tak kena pape...

Overall percutian aku ke Bandung memang best bangat. Rasa mcm nak pergi lagi tp kali ni nak bawa suami dgn anak pulak. Kalau pergi lagi haruslah kena sediakan duit lagi berjuta2 dari sblm ni..hahaha...

p/s:kalau nak tanya pape pasal Bandung, boleh email aku anne_raini@yahoo.com. Kalau aku tau aku jawablah ye..

11 Magic Words:

Mama Gee said...

huhu ade plak main random2 check camtu.....nk ramdom pun agak2 le ye tak..yg berbag2 tu patutnyaa kena bayooo

mrs adam said...

peh kalau saya kena mcm awak,saya akan byr rm70 tu,mintak resit segala,pas tu amik nama minah kastam tu dan report dia mintak rasuah.geram pla dgr cite minah kastam tu.huhu

wahida said...

eh, aku dah dua kali gi Bandung tak de lak kena mcm ni...so far Alhamdulillah...mmg dia saja carik pasal tu nok...ko sepatutnya tak yah bayar, ckp ko akan report nnt...cukai sbb beli kain pasang ngan t shirt? mmg ko dah terkena ni...

AnneRaini said...

tulah pasal ida, aku rasa mmg die saje jek nak ngenakan aku. kalau nak buat betul2 mestilah semua org kena thn ye dak? ni aku yg kena.. Die siap pegang pasport aku smpi aku byr tau.. nak lari camne lg.

FiZ said...

fuh..sakit hati je kan...xpela kak...kire sedekah amal jariah je kt org tu..hehe..

hotel tu...dr luar mmg mcm biasa tp bila tgk gmbr kt dalam...cntik jgak eh..

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..berasap aje pasal kastam tu kan..sje tu!

ieda said...

loor hurmm akk x der pengalaman di sana macam nie .. sbb pertama x pernah pergi , kedua kawan2 yg dah pernah pergi x lak cerita macam nie
hurmm betul cakap wahid tuu , dah kena tipu nie dik .. ;)

nanakimie said...

huhu...nana xpenah naek flight...teringin bangat,hehe....

haish,teruknya...tp xpela kn sis,moga berganda2 balek rezeki yg sis dpt:)

::CIK LYNN:: said...

waaa...bla la cik lynn nk smpai ke sana ni...huhu

ardiana said...

saya pun kena cukai RM100.00... Kastam tu cakap sebenarnya RM400.00 tapi kawteam lah kena bayar RM100.00 ... mcm nak PAU plak kan... tolong lah! damn punya kastam! polis pintu negara konon... nampak sangat dadah semua kena seludup masuk sbb dorg ambik rasuah... !

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok kak, yui nak contct number hotel tu kak..mcm dekat sgt je nak jln kaki..

t pm yui kat fb leh kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...