Wednesday, May 30, 2012

Aku ke yang tak perasan?

Sejak sejak facebook makin glemer, makin perlu ada, makin banyak pulak bahasa or ejaan baru aku jumpa. Yang menjadi kemusykilan aku tu, betul ke itu ejaan baru? tak pernah dengar pon pengumuman ubah ejaan? Ke aku saja yang tertinggal?

Dah lebih 10 tahun meninggalkan alam sekolah maka mungkin aku yang tak up to date. Sejak bila saya jadi saia? aku jadi ako? dia jadi dye? lah jadi lha? (hanya memberi beberapa contoh) Mungkin nampak mcm tak penting tp kalau tak dibendung, benda ni akan jadi kekal pulak. Seriusly mata aku memang sakit bile baca status2 fb mostly budak sekolah yang kebanyakannya guna ejaan2 salah ni. Short form tu aku pahamlah sbb mmg wujudpun tp tang tukar tu yang aku tak leh terima.

Pleaselah, di saat bahasa Inggeris diagung2kan sampaikan kalo tak campur english dlm percakapan dianggap kolot, bahasa melayu jangan diabaikan. Banggalah dgn bahasa kita. Bahasa melambangkan bangsa. Itu sebab aku tak cakap english dgn orang melayu. Tak perlu anggap aku kolot sbb aku rasa kalau kau melayu, kau mesti tahu cakap melayu. Unless if you start the conversation in english and the subject is so call international, then I will entertain you.

p/s: Adik2, cikgu kat sekolah dah ajar betul2 kenapa nak tukar2 pulak? Ingat comel ke? Menyampah akak tau!

7 Magic Words:

mrs adam said...

betul kate anne tu.eh macam cikgu bm la anne tulis entry ni.haha

Mama Gee said...

yess....i agree with you 100% :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

baik cikgu anne..sy setuju..hihi

Fieza79 said...

tu la tu anne...kdg nk baca pun rsa mual..tgeliat lidah wlaupun perkataan tu perkataan yg biasa di bual kan je pun..hee sengal..

Aida Azryn said...

Hai kak. buat apew teewww?.. hahaha.. :p

Mamamya said...

btl la anne..kdg2 baca sms dr adik @ anak sdra akak pun ada perkataan yg akak x faham...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

huhu rosak bahasa... kalah kita punya penggunaan bahasa... huhu

terkadang rasa cam nak lempang je baca ayat budak2 nie.. kitewww, dyer, saiya.. adehhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...