Monday, May 21, 2012

Tersentuh

Semalam aku terpaksa rela untuk pergi bekerja. Seawal jam 6.30 pagi aku dah keluar rumah. Jauh betul jarak nak sampai ke venue kerja aku walaupun laluan itulah yang aku gunakan untuk pergi kerja setiap hari. Agaknya sbb hari Ahad and sepatutnya aku sedang enak mengulit mimpi lagi..

Jam 7 pagi aku dah sampai di jalan Yew. Aku memusing stereng kereta ke kiri untuk ke jalan Loke Yew. Tiba2 mataku terarah pada seorang tua yang buta sedang mengangkat tongkatnya seperti sedang menahan teksi. Ya die buta maka die tidak tahu sama ada ada atau tidak teksi di situ jadi tentulah die perlu sentiasa mengangkat tongkatnya dgn harapan ada teksi yang lalu dan berhenti. Tersentuh hatiku di pagi hari kerana di depan aku ada teksi dan teksi itu terus berlalu tanpa menghiraukan pakcik tua itu yang setia mengangkat tongkatnya...

Kenapa kau tak berhenti teksi??????

p/s:Lalu jalan yew pagi tadi terus teringat pakcik smlm...Sedih.

8 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

terfikir juga mampukah orang seperti pakcik tadi hari-hari naik teksi...

mungkin ada belas kasihan diantara driver teksi yang tak ambil duit....

Mama Gee said...

eh eh hampir samalah...tp akak tgk lelaki tua india buta..tahan bas...tp sbb dia tak berdiri kt bus stop..makan bas tak berenti...yg sedihnya...org lalu lalang kt bawah tu takde pun tanya dia nk ke mana ke...tlg bawak ke bus stop ke... kita yg dlm bas ni pulak yg susah hati tgk uncle tu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedihnya.. org pon wat tak tau aje kan tu..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

bila baca kisah ni.. teringat kes ada sorg kakak yg buta.. sambil tolong hantar dia balik rumah..sempat lagi temu ramah dia..

Mamamya said...

sedihnya..apa lah nasib nasib pakcik tu smlm?? dapat ke x dia naik teksi....

adarnadzmie said...

anne... klu akak tgk pun akak rasa sedih sgt...nape yer teksi tu buat mcm tu...moga pakcik tu dilindungi Allah dimana dia berada...amin...

LYAfrina said...

sedihnyer...
itulah... ssh nak cari insan y bertimbang rasa skarang ni..membantu golongan2 x b'upaya..

nanakimie said...

huhu..tula,apa salahnya berhenti,Allah suka bila kita saling tolong menolong...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...