Wednesday, June 13, 2012

Pernikahan Ana & Edet

Hai semua kawan2... Harini aku nak citer pasal pernikahan sepupu aku 1hb Jun yang lepas. Soryler dah nak masuk 2 minggu baru nak citer. Tapi biasalah tu, aku kan malas. Ana ni sepupu aku yang paling rapat sekali. Senang citer aku mmg rapat dgn famili Maklong sbb dulu asal cuti sekolah jek mesti nak balik kampung sbb nak main dgn Ana. Kawan2 Ana pon sume kenal aku. Lagipun masa aku from 6 aku duduk umah Ana sbb sekolah tu lagi dekat dgn kampung daripada umah aku.

Since Ana nikah hari jumaat malam maka kalau boleh aku memang nak sampai kampung sblm die nikah. So lepas kerja tu mmg aku suruh mak aku siap2 (mak aku ada kat umah aku masa ni) sbb aku sampai jek umah boleh terus cau cin cau. Alhamdulillah perjalanan pon smooth jer. Layan 140km/j jer kat highway. Pukul 8 aku dah sampai kat kampung. Tgk2 pengantin pon tak siap mekap lagi. So akupun santai2 gi mandi dulu sbb dari tempat kerjakan terus balik kampung. Last2 terpaksa jadi pengapit temankan Ana. Nasib baik aku bawa balik jubah.

Korang nak tau tak pukul bape sebenarnya die nikah? Pukul 10 malam tau. Mana taknya pengantin lelaki sampai lambat. Mula2 diorang tersangkut dalam jem. Pastu kete salah satu rombongan tu rosak pulak. Terpaksa pengantin gerak tanpa brg hantaran. Masa nak bg mas kahwin pon hampir kena guna duit bapak pengantin lelaki. Nasib baik dan2 jek nak bagi, mas kahwin yg betul pon sampai.

Sepupuku Ana. Teman gaduh aku sejak kecil lagi. Cunkan? Tapi mak andam die byk pantang larang weh. Rimas kitorang.

Sblm gerak pergi masjid. Umah maklong dgn masjid ni sekentut jek. Maknanya dekatlah tu sbb khemah pon pasang kat masjid jek.

Dah sampai masjid dah. Tapi pengantin lelaki tak sampai lagi.

Sesi soal jawab dgn tok kadi. Setuju ke tak?

Setuju...Kalau setuju sign sini...hehe

Posing lagi.... Aku memang tak berpeluang tgk pengantin lelaki lafz akad sbb Ana tak kasi. Ade ke die soh aku teman die. Kami ni kat belakang tirai so mmg tak nmpk ler apa yang berlaku kat depan tu. Tau tau jerk, sah. Hoyeh hoyeh dah kahwin..hahaha

Dah sah barulah kami ke depan. Sesi baca taklik pulak. Tengah2 baca taklik tibe2 plup! Blackoutlah pulak. Gelap gelita terus...Nasib baik bukan blackout sepenuhnya cume karen menendang fius utama (betul ke?).

Lepas nikah sesi berinai besar pulak tapi sbb nikahpun dah pukul 10, bayangkanlah pukul berapa pulak berinai. Pukul 11.30 tau. Lagi sekali aku kena jadi pengapit. Tak memasal kami berarak dgn kompang tgh2 malam tu. Apalagi pecutlah jalan lelaju nak gi kat pelamin sambil gelak2.. hahahaha.. memanng lawaklah malam tu.

nanti aku citer hari persandingan pulak ye... daaaaaa..

p/s:Makin lama makin kurang....takpelah!

12 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

comel2..

eintan nurfuzie said...

musim kawen skrg ni kan?
moh join
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

ibuhebat said...

pukul 10 baru akad? kalau akak jadi pengantin dah lentok2 dah. hehehe

Mamamya said...

alahai kesiannya pengantin...mcm2 pulak dugaannya.. pengantin pompuannya tu comel n sweet lah..ada lesung pipit lagi...suka tgk :)

AnneRaini said...

mamamya:tulah kak. sy ckp kat die dah boleh buat drama dah..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ciannyer..ada je hal yg berlaku yerk..

xpe.. yg penting majlis berlangsung jugak kan.. semua dah selesai kan..

Suzila said...

Simplenyer....selamat pengantin baru..

Qhaifa Nur said...

nasib baik tok kadi tak balik...
biasalah bila berombongan ni mesti ada yang sesatlah macam2 lagi..

comel pengantin...

Aida Azryn said...

Tahniah untuk mereka!

akak, yg style aida pakai tu.. aida tengok kat youtube je. hihi.. akak nak ke tutorial tu?

Prajurit Ilahi said...

moga yang nikah cepet dikasih anak..
sporakomputer

Mama Gee said...

sweet sgt...

mak andam veteren ke? rsnya kalo yg mude2 ni takde pantang larang dah.. :)

nanakimie said...

huhu...sabojela dgn mak andam tu ye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...