Saturday, August 11, 2012

Tauhu Bunga @ terbalik

Menu hari sabtu last week.. Buat tauhu bunga ni sbb tengok Sheila Rusly buat dalam rancangan Ketuk-Ketuk2 ramadhan tu.. Tapi namanya tauhu terbalik.. Aku panggil tauhu bunga sbb bentuknya macam kelopak bunga.. Tak sedap ah nama tauhu terbalik..Hahaha suka hati aku jek..

Gigih aku siap amik gambar step by step takut korang yang tak tengok rancangan tu tak faham camne nak buat.

Tauhu Bunga @ terbalik

Bahan2
10 biji tauhu pok
5 ekor isi udang saiz XL (cincang)
1/2 mangkuk ayam cincang
Sedikit daun ketumbar
1 biji bawang sederhana besar (cincang)
1 biji cili merah (buang biji dan cincang)
1 biji telur
Sedikit serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Cara2.
Potong bucu tauhu pok tersebut seperti dalam gambar. Buat bersilang.



Bila dah potong dia akan jadi seperti gambar di bawah ini..

Bila dah jadi macam ni, terbalikkan tauhu perlahan2. Setelah itu keluarkan isi tauhu dan masuk dalam mangkuk. Ulangi hingga tauhu abis.

Tauhu yang telah diterbalikkan dan diasingkan isinya akan jadi seperti ini.

2.Campurkan isi tauhu dgn bahan2 yang lain. Gaul sebati.
3. Masukkan campuran isi tauhu ke dalam tauhu yang telah diterbalikkan.
4. Goreng hingga tauhu bertukar kekuningan.. Siap.

Inilah rupanya bila dah siap goreng. Sedap dimakan dengan sos cili..

Versi close up..Memang sedap tau tauhu ni.. Suami akupun kata sedap dan suruh aku buat lagi... Kulitnye tu rangup je.. Sgt recommend utk buat..

p/s: Nak buat roti jalalah..

21 Magic Words:

nur anis said...

macam best je ni..

mrs adam said...

bagus2!saya baru tgk kat fb kwn laki saya dia buat tauhu ni,tapi tak tahu cara buatnya.gigih awak snap gambar ajar kan.best2,tapi kalau tauhu jenis ni saya suka yg beli kat johor je,yang beli kat puchong tak best,berbau.huhu

Qhaifa Nur said...

sedap dan rangup....
memang nak cuba lagi nanti..........

lurun namzar said...

saya nampak pn dh trliur.

FiZ said...

isi nampak sedap.hehe.tp sy x suka la tauhu tu.xlalu nak makan.

RUBY said...

awk..kita dh tukar nama belog...

http://nazoebee.blogspot.com/

..::..aRe-Na..::.. said...

waaa,rajin...nampak sodapp tuh..leh la try buat pasni hehehe:-)

ieza said...

Saye slalu buat tahu bunge nih..memang sedap! Hahaha xleh blah dgn name tahu terbalik tuh hihi

Mamamya said...

akak baru plan nak buat ptg ni...tp sygnya xder udang segar la pulak...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..menarik..ok,t try buat.

Mama Gee said...

tgk ketuk2 ramadhan ari tu...buat mcm ni lah...teruja nk try..tp tak try2 lg..huhu

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

fuhhhh memang sedap nie :)

AnneRaini said...

anis:memang best..sedap

fieda:cer beli kat putrajaya..okay kot..hehe

Qhaifa nur: jom buat lg kak..

nurul:cerlah buat..err akak tak dpt ke blog nurullah..kenapa ek?

AnneRaini said...

Fiz:try dulu..sedap tau

Ruby:ok noted!

are-na:silakan

ieza:kan nama terbalik tu tak sedap..haha

mamamya:buat jgn tak buat kak..hehe

AnneRaini said...

yui:buat tau..

kak gee:mmg cilok dlm tu pun.hehe

Fai CeritaCinta said...

tengkiu so much kak... best idea ni.. hari2 gi bazar xde idea nk masak ape. mlm ni gi cari bahan, ptg esok blh la try. hehe...

FiZ said...

kena kumpul semangat rajin dulu la.bru boleh masak.haha
tapi hr tu nmpak resipi apam pisang kukus yg akak buat.tu mmg ingt nk try.insyaAllah :)

fatin amalina husna said...

simple! menarik plak tuh..=)

boleh try nih..=D

mummy alisha said...

nampak sedap...

putriyzaalovings@Riza Suri Hati said...

Wahhhh mmg sedp...akk bru 1st time rase juga.buat kt umah akak ipar akk.tp kut cun kejadian die.Akk mnta share gmbr heh kt IG akak...geram tgok Annie punye ni..gebus nya.....aduhh duhhhh.....

putriyzaalovings@Riza Suri Hati said...

Wahhh annie aduiii sedpnya akk tgok...akk bru gak ni rase.mse blik kg maukidul rasul akk ipar akk buat.tp x secun annie nyer.akk mnta izin share gmbr kt IG akk taw....Hehehehehe best tgok annie nyer...gebus nya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...