Friday, September 28, 2012

Kampung Semarah Padi


Siapa pernah tengok cerita ni? Kebetulan hari Sabtu malam ahad yang lepas, secara tak sengaja suamiku tertukar channel RTM1 dan masa tu cerita ni baru jer bermula. Tengok2 macam best jek teruslah aku layan sampai habis... Hakikatnya cerita ni memang best dan kelakar..Gelak besar aku tengok citer ni.


Cerita ni pasal orang2 kampung semarah padi ni terkena sumpahan yang menyebabkan diorang ni asik marah jer. Alkisahnya sorang perempuan mengandung termakan buah cempedak penghulu siak (Sabri Yunus). Pastu si penghulu siak ni marahlah so die hukum pompuan tu kena bunuh. Pastu anak die yang sempat dilahirkan pun dihanyutkan dalam sampan. Sblm mati si perempuan ni sumpahlah penduduk kampung akan marah2 selama tujuh keturunan.

Korang bayangkanlah nak ajak makan pon marah. Nak cakap saya sayang awak pun marah2..hahah lawak giler. Sayang ke gaduh?hihihi. So satu hari tu ada pemuda terdampar kat tepi laut. orang kampung pun selamatkan pemuda tu. Pemuda tu nama Kasim (Beto Kushairi). Kasim ni peliklah apsal orang kampung marah2 walaupun diorang tu baik. So die cubalah nak tolong hilangkan sumpahan tu dgn bukak sekolah tahan marah.. Hahaha part ni pun kelakar sbb bila nak marah je diorang akan tarik nafas, senyum dan goyangkan tgn... So tak jadi marah.

Biasalah dlm drama mesti ada org jahat. Dek kerana penghulu siak ni ada anak dara yg dah syok dgn Kasim, ada yg tak puas hati fitnah si Kasim ni. Penghulu siak yang pemarah tu terus halau Kasim dari kampung tu. Tapi yang bestnye sblm die blah, die sumpah penduduk kampung tu akan jadi lembut selembut lembutnya sampai tujuh keturunan... Last2 masing suma jadi auww sbb lembut...kahkahkah..Rugi aku tak rakam citer ni. Kalau tak boleh layan lagi...

p/s:Kalau tayang kat TV3 mesti rating tinggi...Ni tayang kat RTM..sendu lah jawabnya.

update: sesapa nak tgk citer ni boleh klik sini. Kalau nak download boleh klik sini

6 Magic Words:

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

moon baca pon nak tergelak nie... mesti kelakar.. tp.. tu laa...susah sket nak layan rtm1 nie...

wahida said...

huwaaaaa...pukul bape ni nok? hari apa?
kenapa aku tau RTM ada tayang citer ni? melepas aku...

cara ko citer pun dah buat aku gelak kat ofis ni...

harap ada la ulang tayang...

AnneRaini said...

wahida:akupun kebetulan wey tertukar channel..kalau tak jgn harap aku dpt tgk..tp memang lawak...kikikiki

Mamamya said...

nak tengokkk....sbb ada beto kikikiiii.. (peminat panatik ni ~ konon jerk...kuikuikuiii)

klu tayang kat astro kompom 5-6 tahun lagi pun ada ulang tayangnya...

ieda said...

loor ekekek tv1 ke dik
aduhh ruginya x tgk
konperm citer nie sedap dari sinopsis yg akak baca nie ekekek ;)

sweetestimmortal said...

lagu korg tau ape title nya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...