Monday, October 1, 2012

Kebun Sayur Abah

Salam minggu baru. Nak share gambar yg boleh dikategorikan sbgi ancient..haha.Dah lama dah amik gambar ni. Masa ni aku balik time sambut besday Kasyah. So esoknye tu bile tau abah aku nak gi kebun, aku terus nak ikut. Dah lama tak gi kebun. Plan asalnya aku bawa motor sendiri tapi entah cemana payah pulak nak hidup motor tu. Last2 abang aku nak ikut sekali so aku naik dgn abang aku jek. Kasyah dgn suami aku membongkang lagi masa ni.

Kebun sayur ni sebenarnya kebun sawitlah. Abah amik sikit kawasan tanah utk tanam sayur. Antara yang ada tentulah ubi kayu. Puaslah makan rebus ubi sbb aku dpt bawa balik sikit.

Yang ni pulak pokok labu. Pantang labu ni adalah kite jgn suka usha2 buah labu tu takut die tak jadi. Biar jek sampai masak. Kemain besar labu ni bila dah masak. dah boleh buat labu halloween dah.

Tau tak pokok apa ni? Ni pokok ubi kentang kemili. Alah ubi yang kecik2 tu..

Pokok jagung pun ada. Punyalah menjadi smpi family akupun dah tak lalu nak makan. Sedekah je pada jiran2 tu pun still byk lagi. Ni korang nmpk mcm sikit sbb dah byk dah kena tebang.

Abah sedang sibuk mencantas pokok keledek utk ambil benih. lepas tu baru boleh korek keledeknya.. Sedap buat keledek goreng...

Byk lagi pokok2 yang ada mcm serai, cili api, pucuk manis, turi dan ntah akupun tak tahu..hehe.. Kalau balik kampung lagi bolehlah jengah kebun abah lagi..


p/s:Ini entry autopublish..Tuan tanah sdg berjimba di tempat sejuk..  hiks!



8 Magic Words:

wahida said...

bestnya nok...jagung tu kalau terlebih meh sedekah kat aku...hehe...

baru aku tau labu tu ada pantang...nice info...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..mcm2 gk tanam ni.

Sue PeLik said...

wahhhhhhhhhh berkebun neh sonok sebenarnya kalau kita rajin kan?? apa lagi masa tngok hasil dia huhuhu

Qhaifa Nur said...

FIL pun ada kebun....
puas dah makan hasil tanaman beliau...untung berbudi pada tanah.....

LYAfrina said...

wah..besar gak kebun ni.. & byk gak tanaman nyer.. best dpt mkn y fresh2 dr ladang

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waaaa bestnyer ada kebun.......

Mama Gee said...

bestnyaa ada kebuh mcm ni.... :)

mrs adam said...

bestnya tengok kebun ni!tapi saya tak suka berkebun,suka hasilnya je.haha.bole tak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...