Friday, October 26, 2012

Salam Aidiladha

(Gambar dari google)

Ucapan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua pengunjung blog suka hati.. Semoga hari raya ini memberi kita seribu kenikmatan dan juga keinsafan.. Insyaallah qurban family aku esok sbb kalau nak buat hari ni tak sempat pulak. Hari Jumaat ada solat jumaat pulak jadi kite buat esok sajalah.

Mari kite lihat sedikit perkongsian tentang Qurban yang diambil dari sini.Firman Allah yang bermaksud: "Dan binatang-binatang korban itu Kami jadikan buat kamu sebagai sebahagian dari upacara-upacara (agama) Allah. Padanya ada kebaikan bagi kamu. Oleh kerana itu sebutlah nama Allah ketika menyembelihnya dalam keadaan berbaris-baris. Maka apabila gugur (sembelihan-sembelihan itu), makanlah daripadanya dan berilah makan fakir yang menjaga kehormatan dan fakir yang meminta. Demikianlah Kami mudahkan (binatang-binatang) itu untuk kamu agar kamu bersyukur. Tidak akan sampai kepada Allah daging-dagingnya dan tidak pula darah-darahnya. Tetapi akan sampai kepada Allah ialah ketaqwaan dari kamu. Demikianlah dipermudahkannya korban-korban kepada kamu supaya kamu mengagungkan Allah terhadap hidayah-Nya kepada kamu. Dan hendaklah kamu gembirakan orang-orang yang berbuat kebajikan ". (al-Hajj : 36-37)

Rasulullah saw bersabda: "Tiada suatu amalan pun yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Korban, lebih dicintai oleh Allah swt selain dari menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan korban itu nanti di hari kiamat akan datang berserta tanduk-tanduknya, bulu-bulunya, kuku-kukunya dan sesungguhnya sebelum darah korban itu menyentuh tanah, pahalanya telah diterima di sisi Allah, maka beruntunglah kamu semuanya dengan pahala korban itu". (HR. Tirmidzi dan Ibn Majah)

Para sahabat bertanya kepada Rasulullah saw: "Ya Rasulullah, apakah Ud-hiyyah (korban) itu?". Rasulullah menjawab: "Itulah sunnah ayahmu Ibrahim". Para sahabat kembali bertanya: "Apakah yang kita akan peroleh dari Ud-hiyyah itu?". Rasulullah menjawab lagi: "Pada setiap helai bulu (dari binatang yang dikorbankan itu) kita akan mendapat satu kebajikan". (HR. Ahmad dan Ibn Majah)

Gambar dari google

TERJEMAHAN SURAH AL KAUTSAR(KEBAIKAN YANG BANYAK)
SURAH INI DITURUNKAN DI MEKAH DAN MENGANDUNGI 3 AYAT.

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

1.Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat)
2.Oleh itu , kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelilah korban (sebagai syukur)
3.Sesungguhnya orang yang bencikan engkau, dialah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang dingininya)p/s:Tahun lepas aqiqah, tahun ni qurban pula. Alhamdulillah.

3 comments:

dwaty said...

Tahun ni kami aqiqah... Lusa majlisnya... Salam aidiladha...

Sue PeLik said...

huhuhuhuhu semua kerbau akan di sembelih. huhuhuhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

slm aidiladha kakak ku syg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...