Thursday, October 18, 2012

Sambal Udang Kertas

Janganlah meletak harapan yg tinggi bahawasanya menu yang aku letak ni aku masak semalam..hahaha Ini sebenarnya menu aku weekend 2 minggu lepas. Silalah percaya..hehe. Lepas raya haritu, tekak aku teringin sesangat nak makan sambal tumis udang kertas. Alah udang yang kecik2 warna putih. Dulu udang minyak tak meluas lagi so yang ada cume udang kertas jelah. Tapi bila dah besar ni udang kertas dah jarang dijumpai. Kalau gi pasar ke market ke mesti udang minyak je yang ada. tu yang tetiba teringat kenangan masa dulu2 makan sambal tumis udang kertas ni lagi2 dgn nasi lemak. Sedapnya. Puas jugak aku cari udang kertas ni. Alhamdulillah jumpa jugak sbb kebetulan aku gi pasar Presint 2 ada yang jual. Aku beli RM5 je. Tu pun dah byk dah.

Dah jadipun sambal tumis udang kertas... Sedapnye.. Byk aku makan. Lupa diet terus.. Takpelah bukan selalu.

Sebenarnya aku tgh berpantang makan seafood tapi sbb udang kertas ni aku balun jugak.. Hasilnya terus gatal mata..huhuhu.. Padan muko den. Resepi tak payahlah ye sbb sambal je..semua orang pun tau masak..haha

Hidangan kami haritu. Selain sambal udang, buat telur dadar dan juga masak lemak kobis.. Satu lagi tu sambal sotong lauk hari sebelum tu.. Panaskan je..

p/s:Bos aku cuti..yay boleh layan youtube sampai lebam..hehe




9 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..sedappppp..

Nieyl said...

sedap nyer laaaa....

Qhaifa Nur said...

kalau aiman suka betul ni...
sedapnya.....

ainnoraini said...

sedap tuu..makan masa nasik panas...mmg bertambah2 la jawanye tuu...

Love Razila said...

Eh...sedapnyer...nk resepi sambal sebab masak sambal asyik fail sajo.
Tu bukan baby udang ker???Udang kertas biasanya yg panjang mcm papan tu, tp jarang2 ada jual kat pasarlah...hehehe lain orang lain meaning ni=P

Afasz said...

sedap nyeeeeeeeeeeeeeeeeee

nur anis said...

sedap tu..boleh bertambah nasi...

AnneRaini said...

razila:yelah kot lain tmpt lain nama.. sy mmg dari kecik abah pggl udang kertas..hehe

Kenari Putih said...

walaupun hanya sambal, tapiu nampak gambar memang sedap.. saya pon alergik udang.. lps makan siap mmg gatal tergaru2.. tapi kadang2 balon jugak sbb tak tahan daulat.. sambal udang kertas yg dimasak ni memang nampak macam my fave.. yummy.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...