Tuesday, November 27, 2012

Akhirnya...Pavlova kubuat jua..

Setelah difikir-fikir, direnung-renung akhirnya hari ahad lepas aku tekadkan semangat juang untuk buat juga pavlova ni. Bukan tak pernah makan tapi mengada nak gak rasa buat sendiri. Tengok bahan2 bukannya susah. Jadinya pagi ahad tu aku ajak mak dgn Kasyah pergi Alamanda beli buah. Setakat bahan2 lain tu memang ada. Tapi buah memang takdelah. Tapi aku geram betul dgn harga strawberi, mahal weh. Rm10 dapat bape ketul je. Nasib baik kiwi ada promotion. Tu lah masa balik Cameron haritu gatal xnak buat padahal melambak strawberi dlm peti...huhuhu.

Nak resepi ke? Alah kalau search banyak je kuar dalam internet ni.. Tapi sebab aku gigih so aku tolong copy paste jugak..hehe. Ambil kat blog kak lia@ mamamya je..

PAVLOVA

Bahan-bahan :

4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - xletak
1/2 sudu teh esen vanilla - xletak

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.


Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.?

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat.

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.


Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.


Sebenarnya aku buat satu yang besar dan buat 4 kecik.. Tapi yang besar tu aku tak hias lagi sbb yang kecik ni pun dah puas makan..

Giler manis weh.. Aku patut kurangkan gula lagi.. aku ni dahlah tak kuat manis. Aku rasa aku takleh makan gula setahun sbb pavlova tu dah cover keperluan gula aku..hahaha



p/s:secara rasminya dah tak jadi penjaga hamster sbb adik ipar aku dah amik balik hamster die.. tak larat weh nak jaga sbb baru 2 bulan lebih jaga dah 2 kali beranak..letihlah kalau tetiap bulan beranak je..hehehe.



11 Magic Words:

Uwais said...

salam kenalan kak..
saya baru je 5 minit td follow blog akak ni..ki3..tgk2 dah ada post baru..pavlova pulak tu..wau... saya suka.. :)

Nieyl said...

nmpk sedap....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

rajinyer buat pavlova...boleh la nak try nanti...

Kesuma Angsana said...

he he dah menjadi lah tu!

AnneRaini said...

Uwais:salam kenal//terima kasih sudi follow blog nan hado ini..hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..menarik tertarik..hihi..

Mamamya said...

akak smlm hampir2 buat pavlova lagik anne gara2 tgk masterchef buat pavlova tp bila t'ingat tang manis smpi b'laga2 gigi tu..adehhh... t'paksa batalkan niat.. :)

AnneRaini said...

kak lia:tulah tak menahan betul manis pavlova ni...rasa mcm bersalah kat badan sbb masukkan makanan2 tak healthy..hehe

mizz miaizzati said...

baru le tau marigue tu apa..yang dok masterchef cakap tuu...itu rupanya...emmm baru taw...

::NureeN:: said...

comelnyerrr....
nureen buat besar2 hehehe
http://nureenasir.blogspot.com/2012/11/pavlova-vs-crepe-cheese-cake.html

nanakimie said...

tula,rasa dia manis,1st time rasa ritu xberapa kena dgn tekak nana,kalau kurang cket manis,oke je kot,heee......p MAHA baru ni nakla try rasa pavlova utk kali kedua,tp nengok pavlova dia xsemenggah je,xjadi beli,hehe.....pavlova sis cantik:) ikhlas tau puji ni,kalau org nak beli baru la tertarik^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...